Skapa och hantera klipp

Du kan skapa ett klipp av en liten del av en video eller en livestream och dela det med andra på sociala medier eller direkt via e-post eller sms. Klipp är offentliga och kan ses av alla som har åtkomst till dem, som även kan titta på originalvideon. Du hittar klipp som du har skapat och klipp som har skapats av dina videor i klippbiblioteket. Videokreatörer kan hantera klipp som skapats av deras videor i YouTube Studio.

Obs! Klippfunktionen är aktiverad som standard. Läs mer om hur du inaktiverar den.

YouTube-klipp

Prenumerera på kanalen YouTube Creators för att få de senaste nyheterna, uppdateringar och tips.

Skapa och dela ett klipp

Klippen är mellan 5–60 sekunder långa och spelas upp i en slinga på originalvideons visningssida.

1. Logga in på YouTube.
  2. Öppna videon du vill klippa.
  3. Välj Meny ”följt av Klipp
  4. Lägg till en titel på klippet (högst 140 tecken).
  5. Välj vilket avsnitt av videon du vill göra till ett klipp. Du kan öka (upp till 60 sekunder) och minska (ned till 5 sekunder) längden på klippet genom att dra i reglaget.
  6. Klicka på DELA KLIPP.
  7. Välj ett alternativ för att dela klippet:
    • Bädda in: Du kan bädda in videon på en webbplats.
    • Sociala nätverk: Du kan dela ditt klipp på ett socialt nätverk som Facebook eller Twitter.
    • Kopiera länken: Du kan kopiera en länk till klippet och klistra in någon annanstans.
    • E-post: Du kan dela klippet med hjälp av datorns e-postprogram.

Obs! Du hittar klipp som du har skapat i klippbiblioteket.

Radera ett klipp som du har skapat

1. Logga in på YouTube.
  2. Öppna avsnittet Bibliotek.
  3. Tryck på Dina klipp.
  4. Leta reda på klippet du vill radera och välj menyn ”.
  5. Tryck på alternativet Radera klipp.

Obs! Om du raderar ett klipp tas det bort från YouTube. Användare med åtkomst till klippets webbadress och kreatörer som äger originalvideon för klippet som skapades har inte längre åtkomst till klippet.

Tillåt inte tittare att göra klipp av ditt innehåll

Du kan hindra tittarna från att skapa och dela klipp av din video.

1. Logga in på YouTube Studio.
  2. Klicka på Inställningar i menyn till vänster.
  3. Välj Kanal följt av Avancerade inställningar.
  4. Avmarkera Tillåt tittare att göra klipp av mitt innehåll under Klipp.

Obs! Du kan också lägga till användare i kanalens lista över dolda användare om du vill hindra dem från att skapa klipp av dina videor eller livestreamar. Du kan även lägga till ord i listan med blockerade ord om du vill förhindra att de används i titeln på klipp från dina videor och livestreamar.

Hantera klipp av dina videor

Du kan hantera klipp som gjorts av dina videor i YouTube Studio.

1. Logga in på YouTube Studio.
  2. Klicka på Innehåll i menyn till vänster.
  3. Klicka på en videos titel eller miniatyr.
  4. Klicka på Klipp Lägg till i spellista i menyn till vänster.
  5. Du kan visa, spela upp, dela, dölja och rapportera dina klipp.

Hantera avsnittet Populära klipp i communityn

Du kan visa populära klipp från dina videor på kanalens hemflik. Det är du eller dina tittare som kan göra de här klippen. När klipp har lagts till på fliken Hem visas de offentligt och ordnas efter popularitet och när de skapades.

1. Logga in på YouTube Studio.
  2. Klicka på Anpassning i menyn till vänster.
  3. Klicka på Lägg till avsnitt under Utvalda avsnitt.
  4. Aktivera eller inaktivera Populära klipp i communityn.
  • Tips! Du kan flytta hyllan genom att dra den uppåt och nedåt.

Vanliga frågor

Jag ser inte hur man skapar klipp på YouTube.

För att skapa klipp från en video eller livestream på YouTube måste du

• vara inloggad
  • skapa ett klipp från en kvalificerad kanal som du har valt. Kanaler kan också inaktivera möjligheten att skapa klipp av deras innehåll.

Det går inte att skapa klipp från

• videor som är kortare än två minuter
  • videor som är avsedda för barn
  • livestreamar utan DVR
  • livestreamar som är längre än 8 timmar
  • premiärer medan de är live
  • videor från nyhetskanaler.

Vem kan se klippen jag har skapat?

Klipp är offentliga och kan ses och delas av alla som har åtkomst till dem, som även kan titta på originalvideon. Kreatörer som äger originalvideon har åtkomst till alla klipp som gjorts av den videon på sidan Bibliotek och i YouTube Studio, och de kan titta på och dela klipp från den videon. Klipp kan också visas för tittare och kreatörer på YouTube på utvalda plattformar för sökning, upptäckt och dataanalys.

Varför är klippen jag har skapat inte längre tillgängliga?

Om originalvideon tas bort eller anges som privat blir klipp av videon otillgänglig. Om videon är olistad är klipp från den videon fortfarande tillgängliga.

Om originalvideon strider mot riktlinjerna för communityn tas klipp som skapats från videon bort.

Jag har skapat ett klipp som inte fungerar från en livestream.

Klipp blir tillgängliga när livestreamen är slut och har laddats upp som en video. Du kan inte skapa klipp av livestreamar utan DVR eller livestreamar som är längre än DVR-tidsfönstret. Läs mer om att aktivera DVR för livestreamar.

Om en livestream varar längre än DVR-tidsfönstret går det inte att spela upp klipp som ligger utanför DVR-tidsfönstret förrän livestreamen är slut och originalvideon läggs upp.

Kan jag skapa Shorts-videor från klipp?

Ja, du kan remixa ett klipp om klippets källvideo också är kvalificerad för remix. Alla remixverktyg som du har tillgång till för en video är även tillgängliga för alla klipp från den videon. Läs mer här.

Kreatörer som äger klippets källvideo kan konvertera hela klippet till en Shorts-video. Läs mer här.