Fragmenten maken en beheren

Je kunt fragmenten maken van een klein deel van een video of livestream en deze met anderen delen op social media of rechtstreeks (via e-mail of sms bijvoorbeeld). Fragmenten zijn openbaar en iedereen met toegang tot het fragment en de originele video kan deze bekijken. Je vindt je eigen fragmenten en fragmenten die van jouw video's zijn gemaakt op de pagina Je fragmenten in de bibliotheek. Creators kunnen hun videofragmenten beheren in YouTube Studio.

Opmerking: De fragmentfunctie staat standaard aan. Meer informatie over hoe je deze functie uitzet

YouTube-fragmenten

Abonneer je op het YouTube Creators-kanaal voor het laatste nieuws, updates en tips.

Een fragment maken en delen

Clips duren 5 tot 60 seconden en worden in een loop afgespeeld op de weergavepagina van de originele video.

1. Log in bij YouTube.
  2. Ga naar een video waarvan je een fragment wilt maken.
  3. Selecteer Menu '' en dan Fragment
  4. Voeg een titel voor je fragment toe (maximaal 140 tekens).
  5. Selecteer het gedeelte van de video waarvan je een fragment wilt maken. Gebruik de schuifbalk om de lengte van je selectie aan te passen (minimaal 5 seconden en maximaal 60 seconden).
  6. Klik op FRAGMENT DELEN.
  7. Kies een optie om het fragment te delen:
    • Insluiten: sluit de video op een website in.
    • Sociale netwerken: deel het fragment op een sociaal netwerk zoals Facebook of Twitter.
    • De link kopiëren: kopieer een link naar het fragment om deze ergens anders te plakken.
    • E-mail: deel het fragment via de standaard e-mailsoftware op je computer.

Opmerking: Je vindt je fragmenten in de bibliotheek met fragmenten.

Een fragment verwijderen dat je hebt gemaakt

1. Log in bij YouTube.
  2. Ga naar het gedeelte Bibliotheek.
  3. Tik op Je fragmenten.
  4. Zoek het fragment dat je wilt verwijderen en selecteer het menu ''.
  5. Tik op de optie Fragment verwijderen.

Opmerking: Als je een clip verwijdert, verdwijnt deze van YouTube. Gebruikers met toegang tot de URL van het fragment en creators die eigenaar zijn van de originele video waarin de clip is gemaakt, hebben geen toegang meer tot het fragment.

Kijkers niet toestaan om fragmenten van je content te maken

Je kunt voorkomen dat je publiek fragmenten van je video maakt en deelt.

1. Log in bij YouTube Studio.
  2. Klik in het linkermenu op Instellingen.
  3. Selecteer Kanaal en dan Geavanceerde instellingen.
  4. Vink Kijkers mogen fragmenten van mijn content maken uit onder Fragmenten.

Opmerking: Je kunt ook gebruikers toevoegen aan de lijst 'Verborgen gebruikers' van je kanaal, zodat ze geen fragmenten van je video's of livestreams kunnen maken. Verder kun je woorden toevoegen aan je lijst met geblokkeerde woorden om te voorkomen dat ze worden gebruikt in de titels van fragmenten uit je video's en livestreams.

Fragmenten van je video's beheren

Fragmenten van je video's beheer je in YouTube Studio.

1. Log in bij YouTube Studio.
  2. Klik op Content in het linkermenu.
  3. Selecteer de titel of thumbnail van een video.
  4. Klik in het linkermenu op Fragmenten .
  5. Je kunt je fragmenten bekijken, afspelen, delen, verbergen en melden.

Het gedeelte Populairste communityfragmenten beheren

Je kunt de populairste fragmenten van je video's tonen op het tabblad Home van je kanaal. Deze fragmenten kunnen door jou of je kijkers zijn gemaakt. Nadat je fragmenten aan het tabblad Home hebt toegevoegd, zijn ze voor iedereen zichtbaar en worden ze gesorteerd op populariteit en hoe recent ze zijn gemaakt.

1. Log in bij YouTube Studio.
  2. Klik in het linkermenu op Aanpassen .
  3. Klik onder Aanbevolen secties op Sectie toevoegen .
  4. Zet Populairste communityfragmenten aan of uit.
  • Tip: Je verplaatst de plank door deze omhoog en omlaag te slepen.

Veelgestelde vragen

Ik zie niet hoe je fragmenten maakt op YouTube.

Als je fragmenten wilt maken van een video of livestream op YouTube, moet je hiermee rekening houden:

• Je moet ingelogd zijn.
  • De originele video moet van een in aanmerking komend en aangemeld kanaal zijn. Het kan ook zijn dat een kanaal de fragmentfunctie heeft uitgezet.

Je kunt geen fragmenten maken van:

• video's die korter zijn dan 2 minuten,
  • video's die zijn gemaakt voor kinderen,
  • livestreams waarvoor DVR uitstaat,
  • livestreams van langer dan 8 uur,
  • premières die nog live zijn,
  • video's van nieuwskanalen.

Wie kan de fragmenten die ik heb gemaakt zien?

Fragmenten zijn openbaar en iedereen met toegang tot het fragment en de oorspronkelijke video kan ze bekijken. Creators die eigenaar zijn van de originele video, hebben op hun bibliotheekpagina en in YouTube Studio toegang tot alle fragmenten die bij die video zijn gemaakt. Ze kunnen fragmenten van die video bekijken en delen. Fragmenten zijn ook te vinden op geselecteerde zoek-, ontdek- en analyseplatforms die beschikbaar zijn voor kijkers en creators op YouTube.

Waarom zijn de fragmenten die ik heb gemaakt niet meer beschikbaar?

Als de originele video is verwijderd of is ingesteld als privé, zijn fragmenten van die video niet meer beschikbaar. Fragmenten van een verborgen video blijven wel beschikbaar.

Als de originele video in strijd is met onze Communityrichtlijnen, worden de fragmenten van deze video verwijderd.

Mijn fragment van een livestream doet het niet.

Fragmenten zijn pas beschikbaar nadat de livestream is afgelopen en als video is geüpload. Je kunt geen fragmenten maken van livestreams waarvoor DVR uitstaat of van livestreams die langer zijn dan de DVR-tijdspanne. Ontdek hoe je DVR aanzet voor livestreams.

Als een livestream langer duurt dan het DVR-tijdsbestek, kun je fragmenten die daarbuiten vallen pas afspelen nadat de livestream is afgelopen en de originele video is gepost.

Kan ik Shorts maken van fragmenten?

Ja, je kunt een fragment remixen als de bronvideo van de clip ook in aanmerking komt voor remix. Alle remixtools die voor een video beschikbaar zijn, zijn ook beschikbaar voor fragmenten van die video. Hier vind je meer informatie.

Creators die eigenaar zijn van de bronvideo van het fragment, kunnen het hele fragment omzetten in een Short. Hier vind je meer informatie.