HDR-video op YouTube streamen

Je kunt HDR-video's (High Dynamic Range) streamen op YouTube Live. Met HDR zien kijkers je video's in meer levendige en realistischere kleuren op een groeiend aantal apparaten dat HDR ondersteunt.

Je moet compatibele HDR-content maken en een geschikt coderingsprogramma gebruiken om HDR naar YouTube Live te streamen. HDR-streaming naar YouTube wordt op dit moment alleen ondersteund met de H.265-videocodec (HEVC).

HDR-gamecontent livestreamen

Als je HDR-gamecontent wilt livestreamen, moet je:

• Een game spelen die HDR-uitvoer ondersteunt.
  • HDR inschakelen in de instellingen van de game.
  • Een beeldscherm of tv gebruiken die HDR ondersteunt.
  • Een geschikt coderingsprogramma gebruiken.

Andere HDR-videocontent livestreamen

Als je andere HDR-videocontent wilt livestreamen, moet je:

• Een geschikt coderingsprogramma gebruiken.
  • Een camera gebruiken die HDR-video ondersteunt met PQ- of HLG-kleuren. Controleer in de handleiding van je camera of deze kleuren worden ondersteund.

HDR-livestreams kijken

Je kijkers zien je stream automatisch in HDR op apparaten die dit ondersteunen. Kijkers met apparaten die geen HDR ondersteunen, zien je stream in Standard Dynamic Range. Onder andere de volgende apparaten ondersteunen HDR:

• De YouTube-app op HDR-tv's.
  • Chromecast Ultra-apparaten die zijn verbonden met HDR-tv's.
  • Mobiele Android-apparaten met HDR-scherm.
  • Pc's van Windows en Mac met ondersteuning voor HDR-graphics en een HDR-scherm. Kijkers zien je stream in HDR als ze HDR hebben ingeschakeld op hun computer.

Opmerking: Het voorbeeld in de live regiekamer wordt niet in HDR-kleuren weergegeven.

Hoe weet je of je een video in HDR kijkt?

Bij HDR-video's staat in het instellingenmenu voor videokwaliteit 'HDR'. Dit menu vind je meestal rechts onderaan je scherm. Als je apparaat HDR niet ondersteunt, zie je de HDR-badge niet en wordt je stream in SDR getoond.

Een HDR-stream instellen in de live regiekamer van YouTube

Je kunt RTMP(S) of HLS gebruiken om in HDR te streamen. Zorg dat de instelling 'Handmatige resolutie aanzetten' uitgevinkt blijft.

Als je een HDR-stream via HLS wilt maken, moet je het protocol van je streamsleutel instellen op HLS. Meer informatie

Compatibele coderingsprogramma's voor RTMP

OBS

Zo zet je HDR aan op OBS (minimaal versie 30.1)
  1. Als je OBS opent, moet je computer ten minste één HDR-bron hebben. Op een HDR-monitor kun je in Windows 11 HDR ook aanzetten als de bronvideo niet HDR is via Auto HDR.
  2. Ga in Instellingen naar Stream en selecteer YouTube RTMPS.
  3. Ga in Instellingen naar Uitvoer en klik op Coderingsprogramma.
  4. Selecteer het HEVC-coderingsprogramma voor je hardware.
  5. Wijzig onder de instellingen van het coderingsprogramma de optie Profiel in Algemeen 10 (standaard is Algemeen).
  6. Klik in Instellingen op Geavanceerd. Zet HDR aan en wijzig Kleurindeling in P010 (4:2:0).
  7. Wijzig Kleurruimte in Rec 2100 PQ of HLG (we raden HLG aan).

Compatibele coderingsprogramma's voor HLS

Avermedia RECentral 4

AWS Elemental Live

Mirillis Action!

Gebruik versie 4.12.2 of hoger van de volgende geschikte grafische kaarten om HDR te coderen met Mirillis Action!:

• NVIDIA GeForce GTX 10-serie of hoger.
  • AMD Radeon RX 5700 of nieuwer.
  • Intel 10th Generation graphics of nieuwer.

Volg deze stappen om Mirillis Action! in te stellen voor YouTube Live HDR:

1. Zorg in Action! dat je bent ingelogd bij je YouTube-account.
  2. Ga naar het opnametabblad Action!
  3. Zorg dat je streamsleutel is ingesteld op het HLS-protocol en dat 'Handmatige instellingen aanzetten' is uitgevinkt (standaard).
  4. Selecteer in het tabblad Livestream YouTube als streamingservice.
  5. Action! begint automatisch met uitzenden als je begint met streamen.

Je kunt je uitzending ook starten en beheren in de Live regiekamer.

1. Ga naar de Live regiekamer.
  2. Start of beheer een livestream.
  3. Zorg dat je streamsleutel is ingesteld op HDR en dat 'Handmatige instellingen aanzetten' is uitgevinkt (standaard).
  4. Kopieer je streamsleutel.
  5. Selecteer in Action! de optie Aangepaste streamingservice.
  6. Voer de volgende URL in onder Server/URL en vervang STREAMKEY door jouw streamsleutel voor YouTube:
    https://a.upload.youtube.com/http_upload_hls?cid=STREAMKEY&copy=0&file=
  7. Laat de afzonderlijke instelling Streamsleutel leeg.

Opmerking: Action! werkt mogelijk niet met sommige oudere HDR-games.

Opmerking: Je kunt alleen coderen in indelingen die door jouw apparaat worden ondersteund.

OBS

HDR aanzetten op OBS

1. Als je OBS opent, moet je computer ten minste één HDR-bron hebben. Op een HDR-monitor kun je in Windows 11 HDR ook aanzetten als de bronvideo niet HDR is via Auto HDR.
  2. Ga in Instellingen naar Stream en selecteer YouTube HLS ('Alles tonen' en scroll omlaag in de lijst).
  3. Ga in Instellingen naar Uitvoer en klik op Decoder.
  4. Selecteer het HEVC-coderingsprogramma voor je hardware.
  5. Wijzig onder de instellingen van het coderingsprogramma de optie Profiel in Algemeen 10 (standaard is Algemeen).
  6. Klik in Instellingen op Geavanceerd. Zet HDR aan en wijzig Kleurindeling in P010.
  7. Wijzig Kleurruimte in Rec 2100 PQ of HLG (we raden HLG aan).

Geschikte hardware-coderingsprogramma's

Veelvoorkomende configuratievereisten voor coderingsprogramma's

YouTube Live HDR heeft een HLS-uitvoer nodig. Dit zijn de veelvoorkomende vereisten om een coderingsprogramma op je apparaat te kunnen installeren:

HDR-configuraties:

• Videocodec: HEVC (je kunt alleen coderen in indelingen die door jouw apparaat worden ondersteund)
  • Bitdiepte: 10 bits
  • Primaire kleuren: BT.2020 (moet werken met jouw bron)
  • Overdrachtskenmerken: ST 2084 PQ of HLG, afhankelijk van jouw bron
  • Matrixcoefficiënten: BT.2020 Non-Const Y (moet werken met jouw bron)

HLS-uitvoer:

• Segmentduur: 1 - 4 seconden
  • Segmentindeling: moet TS (Transport Stream) zijn
  • Bytebereik wordt niet ondersteund
  • Moet een lopende afspeellijst gebruiken met maximaal 5 openstaande segmenten
  • Moet HTTPS POST/PUT gebruiken
  • Versleuteling wordt niet ondersteund, uitgezonderd het gebruik van HTTPS.
  • URL: Voer de volgende URL in en vervang STREAMSLEUTEL door jouw streamsleutel voor YouTube. Gebruik voor HDR een streamsleutel met HLS als streamprotocol en laat 'Handmatige instellingen aanzetten' uitgevinkt (standaard).
  • Als je back-upopnamen gebruikt, is de URL: https://b.upload.youtube.com/http_upload_hls?cid=STREAMSLEUTEL&copy=1&file=
Cobalt

Coderingsprogramma's van Cobalt die HEVC HDR ondersteunen, werken met YouTube Live HDR. Check in de handleiding van je specifieke Cobalt-model of HEVC HDR wordt ondersteund.

Cobalt voor HEVC HDR instellen

1. Stel de volgende instellingen in het Cobalt-coderingsprogramma in:
    1. Coderingsmodus: HEVC (je kunt alleen coderen in indelingen die door jouw apparaat worden ondersteund)
    2. Bitdiepte: 10 bits
    3. Verzadigingsmodus: 4:2:0

1. Stel het type videosignaal op de pagina Geavanceerd in op hetzelfde type als dat van je HDR-camera of andere HDR-opnameapparatuur. YouTube Live HDR ondersteunt alleen de onderstaande instellingen. Kijk in de handleiding of instellingen van je HDR-camera of hij werkt met deze instellingen van Cobalt.
    1. Videosignaaltype inschakelen: aangevinkt.
    2. Video Full Range: schakel dit alleen in als je bron full-range video's opneemt.
    3. Primaire kleuren: stel dit in op BT.2020 (moet werken met je bron).
    4. Overdrachtseigenschappen: stel dit in op ST 2084 PQ of HLG, afhankelijk van wat je bron produceert.
    5. Matrixcoëfficiënt: stel dit in op BT.2020 Non-Const Y (moet werken met je bron).

1. Stel daarna HLS-uitvoer naar YouTube in. Ga naar het tabblad Uitvoer en voer de volgende instellingen in:
    1. Uitvoerprotocol: HLS
    2. Serverlocatie: op afstand
    3. Overdrachtsprotocol: HTTP/S
    4. Upload-URL: https://a.upload.youtube.com/http_upload_hls?cid=STREAMSLEUTEL&copy=0&file=

Vervang in de bovenstaande URL STREAMSLEUTEL door jouw streamsleutel voor YouTube. Gebruik voor HDR een streamsleutel met HLS als streamprotocol en laat 'Handmatige instellingen aanzetten' uitgevinkt (standaard).

1. Host Header aanzetten: uitgevinkt
  2. Naam basisbestand: live
  3. Segment (sec): elk getal tussen 1 - 4
  4. Aantal segmenten: selecteer een optie
  5. Naam programma: zoals ingevoerd

Telestream

Het Lightspeed Live Stream-coderingsprogramma van Telestream werkt met YouTube Live HDR.

Volg de instructies in de handleiding van het coderingsprogramma om een HLS-kanaal op te zetten met de volgende configuraties:

• Segmentduur: tussen 1 en 4 seconden
  • Segmentindeling: moet TS (Transport Stream) zijn
  • Bytebereik aanzetten: onwaar
  • Type playlist: lopend
  • Elementen: 5
  • Encryptie: geen
  • Uitvoerlocatie: naar CDN
  • Publiceerlocatie: https://a.upload.youtube.com/http_upload_hls?cid=STREAMSLEUTEL&copy=0&file=

Vervang in de bovenstaande URL STREAMSLEUTEL door jouw streamsleutel voor YouTube. Gebruik voor HDR een streamsleutel met HLS als streamprotocol en laat 'Handmatige instellingen aanzetten' uitgevinkt (standaard).

• HTTP-methode: schakel HTTP-methode in en selecteer POST

Voer de onderstaande configuraties in bij de HEVC-instellingen in het codeergedeelte van je apparaat om de HDR-instellingen te configureren:

1. Zet 10 bits en dan HDR-metadata aan.
  2. Primaire kleuren: stel dit in op BT2020 (moet werken met je bron).
  3. Overdrachtseigenschappen: stel dit in op SMPTE-ST-2084 (PQ) of ARIB-STD-B67 (HLG), afhankelijk van wat je bron produceert.
  4. Matrixcoëfficiënt: stel dit in op BT2020NC (moet compatibel zijn met je bron).