Strøm HDR-videoer på YouTube

Du kan strømme HDR-videoer (høyt dynamisk omfang) til YouTube Live. Med HDR får seerne dine sterkere og mer realistiske farger. Et stadig økende antall enheter støtter HDR.

For å strømme HDR til YouTube Live må du lage kompatibelt HDR-innhold og bruke en kompatibel enkoder. HDR-strømming til YouTube støttes foreløpig bare med H.265-videokodeken (HEVC).

Send HDR-gaminginnhold direkte

For å sende HDR-gaminginnhold direkte må du

• spille et spill som er kompatibelt med HDR-utdata
  • slå på HDR i spillinnstillingene
  • bruke en monitor eller TV som støtter HDR
  • bruke en kompatibel enkoder

Send annet HDR-videoinnhold direkte

For å sende annet HDR-videoinnhold direkte, må du

• bruke en kompatibel enkoder
  • bruke et kamera som støtter HDR-videoer med enten PQ- eller HLG-fargestandardene – sjekk brukerhåndboken til kameraet ditt for å se om det støtter disse standardene

Avspilling av HDR-direktesendingene dine

Seerne dine ser automatisk direktesendingen din i HDR på støttede enheter. Seere på andre enheter ser direktesendingen din i SDR-format (Standard Dynamic Range). Støttede HDR-enheter inkluderer

• YouTube-appen på HDR TV-er
  • Chromecast Ultra-enheter som er koblet til HDR-TV-er
  • Android-baserte mobilenheter med HDR-skjerm
  • Windows- og Mac-datamaskiner med støtte for HDR-grafikk og HDR-skjerm – seerne dine ser direktesendingen din i HDR hvis de har slått på HDR i innstillingene på datamaskinen

Merk: Forhåndsvisningen i kontrollrommet for direktesendinger viser ikke HDR-farger.

Slik vet du at du ser en video i HDR

HDR-direktesendinger viser «HDR» i innstillingene for videokvalitet, som du vanligvis finner nederst til høyre på skjermen. Hvis enheten din ikke støtter HDR, ser du ikke HDR-merket. Direktesendingen blir da vist i SDR.

Konfigurer en HDR-strøm i YouTube-kontrollrommet for direktesendinger

Du kan bruke RTMP(S) eller HLS til å strømme i HDR. Vær oppmerksom på at du ikke må merke av for «Slå på manuell oppløsning».

For å opprette en HDR-strøm via HLS må du angi strømnøkkelprotokollen din som HLS. Finn ut mer.

Kompatible programvareenkodere for RTMP

OBS

Slik slår du på HDR på OBS (minimumsversjon 30.1)
  1. Når du åpner OBS, må datamaskinen ha minst én HDR-kilde. Med en HDR-skjerm kan du slå på HDR via Auto HDR på Windows 11 selv om kildevideoen ikke er HDR.
  2. Gå til Stream i Settings (innstillinger), og velg YouTube RTMPS.
  3. Gå til Output (utdata) i innstillingene, og klikk deretter på Encoder (enkoder).
  4. Velg HEVC-enkoderen din.
  5. Under Encoder Settings (enkoderinstillinger) endrer du Profile (profil) til Main 10 (Main er standard).
  6. Klikk på Advanced (avansert) i innstillingene. Slå på HDR, og endre Color Format (fargeformat) til P010 (4:2:0).
  7. Endre Color Space (fargerom) til enten Rec 2100 PQ eller HLG (vi anbefaler HLG).

Kompatible programvareenkodere for HLS

Avermedia RECentral 4

AWS Elemental Live

Mirillis Action!

For å kode inn HDR med Mirillis Action! må du bruke 4.12.2-versjonen eller nyere, samt et av følgende kompatible skjermkort:

• NVIDIA GeForce GTX 10-series eller nyere
  • AMD Radeon RX 5700 eller nyere
  • Intel 10th Generation graphics eller nyere

Slik konfigurerer du Mirillis Action! slik at den fungerer med YouTube Live HDR:

1. Når du er inne i Action!-programmet, må du sørge for at du er logget på YouTube-kontoen din.
  2. Gå til fanen for videoopptak i Action!.
  3. Sørg for at strømnøkkelen din bruker HLS-protokollen, og at det ikke er merket av for å slå på manuelle innstillinger (dette er standard) .
  4. På «Live Streaming»-fanen (direktesending) velger du YouTube som strømmetjeneste.
  5. Action! oppretter automatisk en direktesending når du begynner å strømme.

Du kan også opprette og administrere direktesendingen din i kontrollrommet for direktesendinger.

1. Gå til kontrollrommet for direktesendinger.
  2. Opprett eller administrer en direktesending.
  3. Sørg for at strømnøkkelen din er angitt til å bruke HDR, og at det ikke er merket av for «Slå på manuelle innstillinger» (dette er standard).
  4. Kopiér strømnøkkelen.
  5. Velg Custom streaming service (egendefinert strømmetjeneste) i Action!.
  6. Under «Server / URL» (tjener/nettadresse) angir du følgende nettadresse og bytter ut STRØMNØKKEL med YouTube-strømnøkkelen din:
    https://a.upload.youtube.com/http_upload_hls?cid=STRØMNØKKEL=0&file=
  7. La det separate «Stream key»-feltet stå tomt.

Merk: Det kan hende at Action! ikke er kompatibelt med enkelte eldre HDR-spill.

Merk: Du kan bare kode inn i formater som støttes på enheten din.

OBS

Slik slår du på HDR på OBS

1. Når du åpner OBS, må datamaskinen ha minst én HDR-kilde. Med en HDR-skjerm kan du slå på HDR via Auto HDR på Windows 11 selv om kildevideoen ikke er HDR.
  2. Gå til Stream i Settings (innstillinger), og velg YouTube HLS ( «show all» (vis alle) og rull nedover i listen).
  3. Gå til Output (utdata) i innstillingene, og klikk deretter på Encoder (enkoder).
  4. Velg HEVC-enkoderen din.
  5. Under Encoder Settings (enkoderinstillinger) endrer du Profile (profil) til Main 10 (Main er standard).
  6. Klikk på Advanced (avansert) i innstillingene. Slå på HDR, og endre Color Format (fargeformat) til P010.
  7. Endre Color Space (fargerom) til enten Rec 2100 PQ eller HLG (vi anbefaler HLG).

Kompatible maskinvareenkodere

Vanlige konfigurasjonskrav til enkodere

YouTube Live HDR krever at du bruker HLS-utdata. Her er de mest vanlige konfigureringskravene til enkodere på enheten din:

HDR-konfigurering:

• Videokodek: HEVC (du kan bare kode inn i formater som støttes av enheten din)
  • Bit Depth (bitdybde): 10 bits
  • Primærfarger: BT.2020 (må være kompatibel med kilden din)
  • Egenskaper for overføring: Enten ST 2084 PQ eller HLG, avhengig av hva kilden din leverer.
  • Fargematriseforhold: BT.2020 Non-Const Y (må være kompatibelt med kilden din)

HLS-utdata:

• Segmentets varighet: Mellom 1–4 sekunder.
  • Segmentets format: må være TS (Transport Stream, (transportstrøm)).
  • Byterekkevidde støttes ikke.
  • Du må bruke en løpende spilleliste som ikke har færre enn fem utestående segmenter.
  • Du må bruke HTTPS POST/PUT.
  • Kryptering støttes ikke med unntak av HTTPS.
  • Nettadresse: Angi følgende nettadresse, og bytt ut STRØMNØKKEL med YouTube-strømnøkkelen din. For HDR må du bruke en strømnøkkel som har HLS som strømmeprotokoll, og sørge for at «Slå på manuelle innstillinger» ikke er merket av (dette er standard).
  • Hvis du bruker en sikkerhetskopi av overføringen, er nettadressen som følger: https://b.upload.youtube.com/http_upload_hls?cid=STRØMNØKKEL&copy=1&file=
Cobalt

Cobalt-enkodere som støtter HEVC HDR, er kompatible med YouTube Live HDR. Sjekk produkthåndboken til Cobalt-modellen du bruker, for å se om den støtter HEVC HDR.

Konfigurer Cobalt for HEVC HDR

1. Angi følgende innstillinger i Cobalt-enkoderen:
    1. Encoder mode (enkodermodus): HEVC (du kan bare kode inn i formater som støttes av enheten din)
    2. Bit Depth (bitdybde): 10 bits
    3. Chroma mode (kromamodus): 4:2:0

1. På «Advanced»-siden (avansert) angir du typen videosignal som den samme HDR-typen HDR-kameraet ditt (eller en annen HDR-opptaksenhet) bruker. YouTube Live HDR støtter bare innstillingene som er oppgitt i listen nedenfor. Sjekk brukerhåndboken eller innstillingene til HDR-kameraet ditt for å se om det er kompatibelt med disse Cobalt-innstillingene.
    1. Enable Video Signal Type (Slå på videosignaltype): må være merket av
    2. Video Full Range (videoens totale fargespekter): Bare merk av denne innstillingen hvis kilden din leverer videoer i et totalt fargespekter.
    3. Color Primaries (primærfarger): Angi som BT.2020 (må være kompatibel med kilden din).
    4. Transfer Characteristics (egenskaper for overføring): Angi som enten ST 2084 PQ eller HLG, avhengig av hva kilden din leverer.
    5. Matrix Coefficients (fargematriseforhold): Angi som BT.2020 Non-Const Y (må være kompatibelt med kilden din).

1. Deretter konfigurerer du HLS-utdataene til YouTube. Gå til «Output»-fanen (utdata), og angi følgende innstillinger:
    1. Output Protocol (utdataprotokoll): «HLS»
    2. Server Location (tjenerposisjon): Remote (ekstern)
    3. Transfer Protocol (overføringsprotokoll): HTTP/S
    4. Opplastingsnettadresse: https://a.upload.youtube.com/http_upload_hls?cid=STRØMNØKKEL&copy=0&file=

I nettadressen ovenfor bytter du ut STRØMNØKKEL med YouTube-strømnøkkelen. For HDR må du bruke en strømnøkkel som har HLS som strømmeprotokoll, og sørge for at «Slå på manuelle innstillinger» ikke er merket av (dette er standard).

1. Enable Host Header (slå på vertshodet): Unchecked (ikke merket av)
  2. Base File Name (basefilnavn): «live» (direkte)
  3. Segment (sec) (segment i sekunder): et hvilket som helst tall mellom 1–4
  4. Number of Segments (Antall segmenter): Velg et hvilket som helst alternativ
  5. Program Name (programnavn): ikke endre dette

Telestream

Lightspeed Live Stream-enkoderen fra Telestream er kompatibel med YouTube Live HDR.

Følg veiledningen i brukerhåndboken til enkoderen for å konfigurere en HLS-kanal med følgende innstillinger:

• Segment Duration (segmentets varighet): Mellom 1–4 sekunder
  • Segment Format (segmentets format): må være TS (Transport Stream (transportstrøm)).
  • Enable Byte Range (Slå på byterekkevidde): False (ikke slå på)
  • Playlist Type (spillelistetype): Rolling (løpende)
  • Elements (elementer): 5
  • Encryption (kryptering): None (ingen)
  • Output Location (utdataposisjon): Push to CDN (Push til CDN)
  • Publishing Point (publiseringssted): https://a.upload.youtube.com/http_upload_hls?cid=STRØMNØKKEL&copy=0&file=

I nettadressen ovenfor bytter du ut STRØMNØKKEL med YouTube-strømnøkkelen. For HDR må du bruke en strømnøkkel som har HLS som strømmeprotokoll, og sørge for at «Slå på manuelle innstillinger» ikke er merket av (dette er standard).

• HTTP Method (HTTP-metode): Slå på HTTP-metoden, og velg POST.

For å konfigurere HDR-innstillingene må du konfigurere HEVC-innstillingene i Enkoder-delen av enheten din. Bruk følgende innstillinger:

1. Slå på 10 bit, og slå deretter på HDR Metadata.
  2. Color Primaries (primærfarger): Angi som BT.2020 (må være kompatibel med kilden din).
  3. Transfer Characteristics (egenskaper for overføring): Angi som enten SMPTE-ST-2084 (PQ) eller ARIB-STD-B67 (HLG), avhengig av hva kilden din leverer.
  4. Matrix Coefficients (fargematriseforhold): Angi som BT2020NC (må være kompatibelt med kilden din).