HDR-videoiden striimaaminen YouTubessa

YouTube Livessä voit striimata videoita suuren dynaamisen alueen (High Dynamic Range, HDR) tilassa. HDR saa värit näyttämään eloisammilta ja realistisemmilta, ja yhä useampi laite tukee HDR-tekniikkaa.

Tarvitset HDR-striimaukseen YouTube Livessä tätä muotoa tukevan sisällön ja yhteensopivan enkooderin. HDR-striimausta YouTubeen tukee tällä hetkellä vain H.265 (HEVC) ‐videokoodekki.

HDR-pelisisällön striimaaminen

Pelisisällön striimaamiseen HDR-tilassa tarvitset

• HDR-lähtöä tukevan pelin
  • HDR:n päälle pelin asetuksista
  • HDR:ää tukevan näytön tai television
  • yhteensopivan enkooderin.

Muun HDR-sisällön striimaaminen

Muun sisällön striimaamiseen HDR-tilassa tarvitset

• yhteensopivan enkooderin.
  • HDR-videota ja joko PQ- tai HLG-väristandardia tukevan kameran (tarkista yhteensopivuus kameran ohjekirjasta).

HDR-livestriimien katsominen

Striimi näkyy automaattisesti HDR-laadulla tuettuja laitteita käyttäville katsojille. Muilla laitteilla striimi näkyy SDR (Standard Dynamic Range) ‑laadulla. Tuettuja HDR-laitteita:

• HDR-televisioiden YouTube-sovellus
  • Striimaus HDR-televisioon yhdistettyyn Chromecast Ultraan
  • Android-pohjaiset mobiililaitteet, joissa on HDR-näyttö
  • Windows- ja Mac-tietokoneet, joissa on HDR-grafiikkatuki ja HDR-näyttö, striimi näytetään katsojille HDR-tilassa, jos HDR on päällä tietokoneen asetuksissa

Huom. Livetapahtumien hallinnan esikatselu ei näytä HDR-värejä.

Mistä, tiedän onko video HDR-tilassa?

HDR-striimeissä näkyy "HDR" videon laatuasetusvalikossa, joka on yleensä näytön alareunassa. Jos laitteesi ei tue HDR:ää, et näe HDR-merkintää ja striimi näkyy SDR-laadulla.

HDR-striimin luominen YouTuben livetapahtumien hallinnassa

HDR-striimaukseen voi käyttää RTMP(S)- tai HLS-protokollaa. Huomaa, että "Käytä manuaalista resoluutiota" ‑asetus on jätettävä valitsematta.

Jos haluat luoda HDR-striimin HLS:n kautta, striimausavaimen protokollaksi on valittava HLS. Lue lisää.

RTMP-yhteensopivat ohjelmistoenkooderit

OBS

HDR:n käyttöönotto OBS:ssä (versio 30.1 ja uudemmat)
  1. Kun avaat OBS:n, tietokoneella on oltava vähintään yksi HDR-lähde. Windows 11:n HDR-näytön avulla voit laittaa HDR:n päälle, vaikka lähdevideossa ei käytetä automaattista HDR:ää.
  2. Valitse Settings (Asetukset) ‐kohdasta Stream (Striimi) ja sitten YouTube RTMPS.
  3. Valitse Settings (Asetukset) ‐kohdasta Output (Lähtö) ja sitten Encoder (Enkooderi).
  4. Valitse laitteiston HEVC-enkooderi.
  5. Muuta Encoder Settings (Enkooderin asetukset) ‐kohdasta Profile (Profiili) ‑asetukseksi Main 10 (oletus on Main).
  6. Valitse Settings (Asetukset) ‐kohdasta Advanced (Lisäasetukset). Ota HDR käyttöön ja vaihda Color Format (Värimuoto) ‐asetukseksi P010 (4:2:0).
  7. Vaihda Color Space (Väriavaruus) ‑asetukseksi joko Rec 2100 PQ tai HLG (suosituksena on HLG).

HLS-yhteensopivat ohjelmistoenkooderit

Avermedia RECentral 4

AWS Elemental Live

Mirillis Action!

Jos haluat käyttää HDR-enkooderina Mirillis Action! ‑ohjelmistoa, käytä sen versiota 4.12.2 tai uudempaa ja jotakin seuraavista yhteensopivista näytönohjaimista:

• NVIDIA GeForce GTX 10 ‑sarja tai uudempi
  • AMD Radeon RX 5700 tai uudempi
  • Intel 10th Generation tai uudempi.

Mirillis Action! ‑ohjelmiston käyttäminen HDR-striimaukseen YouTube Livessä:

1. Tarkista Action!-ohjelmistossa, että olet kirjautunut YouTube-tilillesi.
  2. Avaa Action!-ohjelmiston videotallennusvälilehti.
  3. Varmista, että striimausavaimen protokollana on HLS ja ettei asetusta "Turn on manual settings" (Laita manuaaliset asetukset päälle) ole valittu (oletuksena sitä ei ole).
  4. Valitse Live Streaming (Livestriimaus) ‑välilehdeltä striimauspalveluksi YouTube.
  5. Action! luo automaattisesti lähetyksen, kun aloitat striimin.

Lähetyksen luominen ja hoitaminen onnistuu myös livetapahtumien hallinnassa.

1. Mene livetapahtumien hallintaan.
  2. Luo livestriimi tai muokkaa aiemmin luotua striimiä.
  3. Varmista, että striimausavain käyttää HDR:ää ja ettei asetusta "Laita manuaaliset asetukset päälle" ole valittuna (oletuksena ei ole).
  4. Kopioi striimausavain.
  5. Valitse Action!-ohjelmistosta Custom streaming service (Oma striimauspalvelu).
  6. Lisää kohtaan "Server / URL" (Palvelin/URL) seuraava URL-osoite ja korvaa siinä STREAMKEY omalla YouTube-striimausavaimella:
    https://a.upload.youtube.com/http_upload_hls?cid=STREAMKEY&copy=0&file=
  7. Jätä erillinen Stream key (Striimausavain) ‑asetus tyhjäksi.

Huom. Action! ei välttämättä ole yhteensopiva joidenkin vanhempien HDR-pelien kanssa.

Huom. Voit käyttää enkoodauksessa vain laitteesi tukemia muotoja.

OBS

HDR:n käyttöönottaminen OBS:ssä

1. Kun avaat OBS:n, tietokoneella on oltava vähintään yksi HDR-lähde. Windows 11:n HDR-näytön avulla voit laittaa HDR:n päälle, vaikka lähdevideossa ei käytetä automaattista HDR:ää.
  2. Valitse Settings (Asetukset) ‑kohdasta Stream (Striimaa) ja sitten YouTube HLS (näytä kaikki ja vieritä listaa alaspäin).
  3. Valitse Settings (Asetukset) ‐kohdasta Output (Lähtö) ja sitten Encoder (Enkooderi).
  4. Valitse laitteiston HEVC-enkooderi.
  5. Muuta Encoder Settings (Enkooderin asetukset) ‐kohdassa Profile (Profiili) ‑asetukseksi Main 10 (oletus on Main).
  6. Valitse Settings (Asetukset) ‐kohdasta Advanced (Lisäasetukset). Ota HDR käyttöön ja vaihda Color Format (Värimuoto) ‐asetukseksi P010.
  7. Vaihda Color Space (Väriavaruus) ‑asetukseksi joko Rec 2100 PQ tai HLG (suosituksena on HLG).

Yhteensopivat laitteistoenkooderit

Enkoodereiden yleiset vaatimukset

HDR-striimaukseen YouTube Livessä tarvitaan HLS-lähtö. Tässä on muutamia yleisiä vaatimuksia

HDR-asetukset:

• Videokoodekki: HEVC (voit käyttää vain laitteesi tukemia enkoodausmuotoja)
  • Bit Depth (Bittisyvyys): 10 Bits (10 bittiä)
  • Väriavaruudet: BT.2020 (yhteensopivuus lähteen kanssa vaaditaan)
  • Siirto-ominaisuudet: Joko ST 2084 PQ tai HLG riippuen kuvalähteen asetuksista.
  • Matriisikertoimet: BT.2020 Non-Const Y (yhteensopivuus lähteen kanssa vaaditaan)

HLS-lähtö

• Segmentin kesto: 1–4 sekuntia
  • Segmentin muoto: TS (Transport Stream) ‑muoto vaaditaan
  • Tavualuetta ei tueta
  • On käytettävä toistettavaa soittolistaa, jossa on enintään 5 selvittämätöntä segmenttiä
  • HTTPS POST/PUT vaaditaan
  • Muita salaustekniikoita kuin HTTPS:ää ei tueta
  • URL: Lisää seuraava URL-osoite ja korvaa STREAMKEY omalla YouTuben striimausavaimellasi; HDR:ää varten on käytettävä striimausavainta, jonka protokolla on HLS, ja lisäksi asetusta "Laita manuaaliset asetukset päälle" ei saa valita (oletuksena sitä ei ole valittu).
  • Jos käytössä on varatulo, URL-osoite on https://b.upload.youtube.com/http_upload_hls?cid=STREAMKEY&copy=1&file=
Cobalt

YouTube Liven HDR-striimeissä voi käyttää HEVC HDR:ää tukevia Cobaltin enkoodereita. Tarkista oman Cobalt-laitteesi ohjekirjasta, tukeeko se HEVC HDR:ää.

Cobaltin asetusten valinta HEVC HDR:ää varten:

1. Valitse seuraavat asetukset Cobaltin enkooderista:
    1. Encoder mode (Enkoodaustila): HEVC (voit käyttää vain laitteesi tukemia enkoodausmuotoja)
    2. Bit Depth (Bittisyvyys): 10 Bits (10 bittiä)
    3. Chroma mode (Chroma-tila): 4:2:0

1. Valitse Advanced (Lisäasetukset) ‑sivulta videon signaalityypin asetukset vastaamaan HRD-kamerasi tai muun HDR-tallennuslaitteen HDR-tyyppiä. YouTuben Livessä tuetaan vain alla esitettyjä HDR-asetuksia. Tarkista HDR-kamerasi käyttöohjeista tai asetuksista, tukeeko se näitä Cobaltin asetuksia.
    1. Enable Video Signal Type (Laita videon signaalityyppi päälle): Valittu
    2. Video Full Range (Täyden alueen video): Laita päälle vain, jos lähde tuottaa täyden alueen videota.
    3. Color Primaries (Väriavaruudet): Valitse BT.2020 (yhteensopivuus lähteen kanssa vaaditaan).
    4. Transfer Characteristics (Siirto-ominaisuudet): Valitse joko ST 2084 PQ tai HLG riippuen lähdelaitteen asetuksista.
    5. Matrix Coefficients (Matriisikertoimet): Valitse BT.2020 Non-Const Y (yhteensopivuus lähteen kanssa vaaditaan).

1. Valitse sitten HLS-lähtöasetukset YouTubea varten. Siirry Output (Lähtö) ‑välilehdelle ja valitse nämä asetukset:
    1. Output Protocol (Lähtöprotokolla): HLS
    2. Server Location (Palvelimen sijainti): Remote (Etä)
    3. Transfer Protocol (Siirtoprotokolla): HTTP/S
    4. Upload URL (URL-latausosoite): https://a.upload.youtube.com/http_upload_hls?cid=STREAMKEY&copy=0&file=

Korvaa yllä esitetyssä URL-osoitteessa STREAMKEY omalla YouTuben striimausavaimellasi. HDR:ää varten on käytettävä striimausavainta, jonka protokolla on HLS, ja lisäksi asetusta "Turn on manual settings" (Laita manuaaliset asetukset päälle) ei saa valita (oletuksena sitä ei ole valittu).

1. Enable Host Header (Ota käyttöön isännän ylätunniste): Ei valittu
  2. Base File Name (Tiedoston perusnimi): live
  3. Segment (sec) (Segmentti [s]): Mikä tahansa numero väliltä 1–4
  4. Number of Segments (Segmenttien lukumäärä): Valitse mikä tahansa vaihtoehto
  5. Program Name (Ohjelman nimi): Älä muuta tätä

Telestream

Telestreamin Lightspeed Live Stream ‑enkooderi tukee YouTube Liven HDR-striimejä.

Seuraa enkooderin käyttöohjeita ja luo HLS-kanava seuraavilla asetuksilla:

• Segment Duration (Segmentin kesto): 1–4 sekuntia
  • Segment Format (Segmentin muoto): TS (Transport Stream) vaaditaan
  • Enable Byte Range (Ota tavualue käyttöön): False (Ei)
  • Playlist Type (Soittolistan tyyppi): Rolling (Jatkuva)
  • Elements (Elementtejä): 5
  • Encryption (Salaus): None (Ei mitään)
  • Output Location (Lähtösijainti): Push to CDN (Vie CDN:ään)
  • Publishing Point (Julkaisupaikka): https://a.upload.youtube.com/http_upload_hls?cid=STREAMKEY&copy=0&file=

Korvaa yllä esitetyssä URL-osoitteessa STREAMKEY omalla YouTuben striimausavaimellasi. HDR:ää varten on käytettävä striimausavainta, jonka protokolla on HLS, ja lisäksi asetusta "Turn on manual settings" (Laita manuaaliset asetukset päälle) ei saa valita (oletuksena sitä ei ole valittu).

• HTTP-tapa: Ota käyttöön HTTP-tapa ja valitse POST

HDR-asetusten valitsemiseksi sinun on valittava laitteesi enkoodeeriosiossa seuraavat HEVC-asetukset:

1. Ota käyttöön 10 bittiä ja HDR-metadata.
  2. Color Primaries (Väriavaruudet): Valitse BT2020 (yhteensopivuus lähteen kanssa vaaditaan).
  3. Aseta siirto-ominaisuuksiksi joko SMPTE-ST-2084 (PQ) tai ARIB-STD-B67 (HLG) riippuen lähdelaitteen tukemasta muodosta.
  4. Matrix Coefficients (Matriisikertoimet): Valitse BT2020NC (yhteensopivuus lähteen kanssa vaaditaan).