Vad är Mechanical Licensing Collective (MLC)?

De här funktionerna är endast tillgängliga för partner som använder Innehållshanteraren i YouTube Studio.

I och med att Music Modernization Act (MMA) godkändes i USA i oktober 2018 ändrar nu den amerikanska musikbranschen sitt sätt att licensiera digital musik för att se till att upphovsrättsägare (inklusive låtskrivare, kompositörer, textförfattare och utgivare) får sina royaltyer.

I januari 2021 kommer en ny ideell organisation, Mechanical Licensing Collective (MLC), att hantera övergripande mekaniska licenser för kvalificerad interaktiv ljudstreaming och nedladdningstjänster (digitala tjänsteleverantörer eller DSP:er) i USA.

Mekaniska licenser ger behörighet att reproducera och distribuera musikaliska verk som är inbäddade i ljudinspelningar. MLC kommer även att samla in royaltyer enligt dessa licenser från digitala tjänsteleverantörer, däribland YouTube, och betala upphovsrättsinnehavare.

YouTube och föreningen av digitala tjänsteleverantörer (som företräds av den ideella organisationen Digital Licensee Coordinator eller ”DLC”) är måna om att implementeringen av Music Modernization Act (MMA) och MLC ska bli en framgång. Digitala tjänsteleverantörer har en avgörande roll i implementeringen av MMA, däribland att finansiera MLC:s verksamhet och samordna arbetet med data och rapportering. MLC och DLC har som gemensamt mål att leverera royaltyer till upphovsrättsinnehavare på rätt sätt och i tid.

Den här förändringen medför förnyat ansvar för att alla i musikbranschen ser till att deras upphovsrättsinformation är strukturerad och uppdaterad. MLC skapar en databas med upphovsrättsinformation som heter MLC Portal. Upphovsrättsägare uppmanas att besöka MLC:s webbplats för att ta reda på hur MLC-processen fungerar, läsa svar på vanliga frågor, anmäla sig för att få uppdateringar och annat.

Digitala tjänsteleverantörer (DSP:er) uppmanas att besöka Digital Licensee Coordinators webbplats och läsa mer om DLC.