Hva er Mechanical Licensing Collective (MLC)?

Disse funksjonene er bare tilgjengelige for partnere som bruker YouTube Studio-innholdsbehandlingen.

Vedtaket av Music Modernization Act (MMA) i USA i oktober 2018 medfører endringer i måten den amerikanske musikkbransjen lisensierer digital musikk på, for å sikre at opphavsrettseierne (inkludert låtskrivere, komponister, tekstforfattere og utgivere) mottar royalties.

I januar 2021 begynner den nye ideelle organisasjonen Mechanical Licensing Collective (MLC) å administrere generelle mekaniske lisenser for aktuelle interaktive tjenester for lydstrømming og -nedlasting (digitale tjenesteleverandører) i USA.

Mekaniske lisenser gir tillatelse til å reprodusere og distribuere musikalske verk som er bygget inn i lydopptak. I henhold til disse lisensene samler MLC også inn royalties fra de digitale tjenesteleverandørene – inkludert YouTube – og utbetaler dem til opphavsrettseierne.

YouTube og resten av de digitale tjenesteleverandørene (representert av den ideelle organisasjonen Digital Licensee Coordinator eller DLC) ønsker å bidra til en vellykket implementering av MMA, og til å støtte MLC. De digitale tjenesteleverandørene finansierer hele driften av MLC og samarbeider med organisasjonen om data og rapportering – og spiller derfor en avgjørende rolle i implementeringen av MMA. MLC og DLC har et felles mål om riktig og punktlig utbetaling av royalties til opphavsrettseiere.

Denne endringen innebærer at alle i musikkfellesskapet nå har ansvar for å sørge for at all informasjon om opphavsrettslig eierskap er organisert og oppdatert. MLC bygger opp en database av informasjon om opphavsrettslig eierskap: «The MLC Portal». Opphavsrettseiere oppfordres til å besøke MLC-nettstedet for å finne ut hvordan MLC-prosessen fungerer, få svar på vanlige spørsmål, registrere seg for oppdateringer med mer.

Digitale tjenesteleverandører oppfordres til å besøke Digital Licensee Coordinator-nettstedet for å få mer informasjon om DLC.