Wat is The Mechanical Licensing Collective (MLC)?

Deze functies zijn alleen beschikbaar voor partners die YouTube Studio Content Manager gebruiken. Neem contact op met je YouTube-partnermanager om toegang te krijgen.

Sinds de Music Modernization Act (MMA) in oktober 2018 in de Verenigde Staten werd aangenomen, is de muziekbranche in de VS aan het veranderen hoe licenties voor digitale muziek worden verleend om ervoor te zorgen dat auteursrechteigenaren (zoals songwriters, componisten, tekstschrijvers en uitgevers) royalty's krijgen.

Vanaf januari 2021 beheert een nieuwe non-profitorganisatie, The Mechanical Licensing Collective (MLC), algemene mechanische licenties voor in aanmerking komende interactieve audiostreaming- en downloadservices (Digital Service Providers of DSP's) in de Verenigde Staten.

Een mechanische licentie verleent iemand toestemming om muziekstukken die in geluidsopnamen zijn ingesloten te reproduceren en te distribueren. Het MLC int ook de royalty's van die licenties bij DSP's, waaronder YouTube, en betaalt de auteursrechteigenaren.

YouTube en de DSP-community (vertegenwoordigd door de non-profitorganisatie Digital Licensee Coordinator of DLC) zetten zich in om de implementatie van de Music Modernization Act (MMA) en de activiteiten van het MLC te laten slagen. DSP's spelen een cruciale rol in de implementatie van de MMA door onder andere de activiteiten van het MLC volledig te financieren en met de organisatie samen te werken aan gegevensverzameling en rapportage. Het MLC en de DLC hebben het gezamenlijke doel om te zorgen dat auteursrechteigenaren nauwkeurig en snel royalty's krijgen.

Deze verandering brengt nieuwe verantwoordelijkheden met zich mee voor iedereen in de muziekwereld: iedereen moet ervoor zorgen dat hun auteursrechtgegevens georganiseerd en up-to-date zijn. Het MLC stelt op dit moment een database samen van auteursrechtgegevens: The MLC Portal. We raden auteursrechteigenaren aan om de website van het MLC te bezoeken om onder andere te zien hoe het MLC-proces werkt, antwoorden op veelgestelde vragen te bekijken en zich aan te melden voor updates.

We raden Digital Service Providers (DSP's) aan om de website van de Digital Licensee Coordinator te bezoeken voor meer informatie over de DLC.