Mikä on Mechanical Licensing Collective (MLC)?

Ominaisuudet ovat saatavilla vain kumppaneille, jotka käyttävät YouTube Studio Content Manageria.

Sen jälkeen kun Music Modernization Act (MMA) ‑laki vahvistettiin Yhdysvalloissa lokakuussa 2018, amerikkalainen musiikkiteollisuus on uudistanut digitaalisen musiikin käyttöoikeuksien myöntämistä, jotta tekijänoikeuden omistajat (kuten lauluntekijät, säveltäjät, sanoittajat ja julkaisijat) saavat lisenssimaksunsa.

Uusi voittoa tavoittelematon järjestö – The Mechanical Licensing Collective (MLC) – alkaa myöntää tammikuusta 2021 alkaen yleisiä mekaanisia käyttöoikeuksia hyväksyttäville interaktiivisille äänen suoratoisto- ja ‑latauspalveluille (digitaalisten palvelujen tarjoajat, DSP) Yhdysvalloissa.

Mekaaniset käyttöluvat antavat luvan sellaisten musiikkiteoksien uudelleentuottamiseen ja jakamiseen, jotka ovat upotettuina äänitallenteisiin. Lisäksi MLC kerää näiden käyttöoikeuksien mukaiset lisenssimaksut digitaalisten palvelujen tarjoajilta, kuten YouTubelta, ja maksaa ne tekijänoikeuden omistajille.

YouTube ja DSP-yhteisö (jota edustaa voittoa tavoittelematon järjestö Digital Licensee Coordinator, DLC) ovat sitoutuneet Music Modernization Act (MMA) ‑lain käyttöönottoon sekä yhteistyöhön MLC:n kanssa. Digitaalisten palvelujen tarjoajilla on tärkeä tehtävä MMA-lain käyttöönotossa, sillä ne rahoittavat täysin MLC:n toiminnan ja tekevät yhteistyötä tämän organisaation kanssa datan käsittelyssä ja raportoinnissa. MLC- ja DLC-järjestöjen yhteisenä tavoitteena on maksaa lisenssimaksut oikein ja ajallaan tekijänoikeuden omistajille.

Tämän muutoksen myötä kaikkien musiikkiyhteisön toimijoiden on varmistettava, että tekijänoikeuden omistajuutta koskeva data on organisoitua ja ajantasaista. MLC rakentaa parhaillaan tietokantaa (The MLC Portal) tekijänoikeuden omistajuutta koskevia tietoja varten. Tekijänoikeuden omistajat voivat käydä MLC:n sivustossa ja tutustua siihen, miten MLC:n prosessi toimii, lukea usein kysyttyjä kysymyksiä sekä rekisteröityä vastaanottamaan uutisia.

Digitaalisten palvelujen tarjoajat saavat Digital Licensee Coordinator ‑sivustolta lisätietoja DLC:n toiminnasta.