Hvad er Mechanical Licensing Collective (MLC)?

Disse funktioner er kun tilgængelige for partnere, der bruger YouTube Studio CMS.

Da loven Music Modernization Act (MMA) blev vedtaget i USA i oktober 2018, begyndte musikindustrien i USA at ændre måden, den giver licens til digital musik på, for at sikre, at ejerne af ophavsretten (bl.a. sangskrivere, komponister, tekstforfattere og udgivere) får royalties.

I januar 2021 vil en ny nonprofitorganisation – Mechanical Licensing Collective (MLC) – begynde at forvalte generelle mekaniske rettigheder for kvalificerede interaktive musikstreaming- og downloadtjenester (digitale tjenesteudbydere (DSP'er, Digital Service Providers)) i USA.

Mekaniske rettigheder giver tilladelse til reproduktion og distribution af musikalske værker, der er indlejret i lydoptagelser. MLC vil også indsamle de royalties, der forfalder til betaling i henhold til de pågældende rettigheder, hos digitale tjenesteudbydere, bl.a. YouTube, og betale ejerne af ophavsretten.

YouTube og de digitale tjenesteudbydere (repræsenteret af nonprofitorganisationen Digital Licensee Coordinator, "DLC") ønsker, at implementeringen af Music Modernization Act (MMA) og MLC skal blive en succes. De digitale tjenesteudbydere spiller en vigtig rolle i implementeringen af MMA i alt fra finansiering af driften af MLC til samarbejdet med organisationen om data og rapportering. MLC og DLC har et fælles mål om at udbetale det korrekte royaltybeløb til ejerne af ophavsretten til tiden.

Med denne ændring må hele musikverdenen påtage sig et nyt ansvar for at sikre, at deres ophavsretsdata er velorganiserede og opdaterede. MLC er i færd med at opbygge en database for oplysninger om ophavsret ved navn The MLC Portal. Ejere af ophavsret opfordres til at gå til MLC's website for at få flere oplysninger om, hvordan MLC-processen fungerer, få svar på ofte stillede spørgsmål, tilmelde sig for at få opdateringer og meget mere.

Digitale tjenesteudbydere opfordres til at gå til Digital Licensee Coordinator-websitet for at få flere oplysninger om DLC.