Informatievensters over verkiezingen

Verkiezingsgerelateerde functies zijn alleen tijdens verkiezingscycli beschikbaar in een beperkt aantal landen/regio's. De beschikbare functies kunnen per verkiezingscyclus verschillen.

Als je video's zoekt of bekijkt die zijn gerelateerd aan verkiezingskandidaten, partijen of het stemproces, kunnen er informatievensters worden getoond. Ook uitslagen van specifieke verkiezingen die afkomstig zijn van onafhankelijke derden worden weergegeven in informatievensters.

Informatievensters over kandidaten

Als je tijdens een verkiezingscyclus naar namen van verkiesbare kandidaten zoekt, kunnen er bovenaan je zoekresultaten informatievensters over kandidaten worden getoond. Deze deelvensters geven informatie over kandidaten, zoals hun politieke partij en voor welke functie ze zich verkiesbaar stellen. Bij sommige verkiezingen kunnen er ook informatievensters worden getoond als je zoekt naar politieke partijen waarop je kunt stemmen.

De informatie over kandidaten en partijen is afkomstig van goedgekeurde onafhankelijke derden. Er is ook een link om via Google Zoeken meer informatie op te vragen over een kandidaat of een politieke partij.

Onder het informatievenster vind je verder het volgende:

Informatievensters over het stemproces

Als je tijdens een verkiezingscyclus informatie zoekt over hoe je kunt stemmen, kunnen er boven je zoekresultaten informatievensters over het stemproces worden getoond. In deze deelvensters word je verwezen naar Google Zoeken, waar je specifieke informatie over het stemproces vindt. Deze informatie is verzameld uit gecontroleerde, onpartijdige externe bronnen of linken rechtstreeks naar deze bronnen.

Informatievensters over integriteit bij verkiezingen

Als je in de maanden vóór verkiezingen zoekt naar content die relevant is voor die verkiezingen of het stemproces in je land, kan er een deelvenster met informatie over integriteit bij de verkiezingen worden getoond. Deze deelvensters kunnen ook worden getoond onder video's waarin bepaalde verkiezingen worden besproken. Informatievensters over integriteit bij verkiezingen geven kijkers informatie over de integriteit van het stemproces bij een bepaalde verkiezing. De informatievensters zijn gekoppeld aan bronnen van onafhankelijke derden.

Informatievensters met verkiezingsuitslagen

Als je op zoek bent naar video's die te maken hebben met bepaalde landelijke verkiezingen, kunnen er bovenaan je zoekresultaten informatievensters met verkiezingsuitslagen worden getoond. Deze deelvensters kunnen ook worden getoond onder video's waarin bepaalde landelijke verkiezingen worden besproken. De informatievensters kunnen linken naar bronnen van onafhankelijke derden.

Informatievensters over verkiezingsonderwerpen

Informatievensters over verkiezingsonderwerpen kunnen boven je zoekresultaten of onder relevante video's worden getoond. Deze deelvensters linken naar betrouwbare informatie van onpartijdige externe bronnen, zoals een nationale verkiezingsinstantie. Meer informatie over onderwerpcontext in informatievensters

Veelgestelde vragen

Informatievensters over kandidaten

Waar komt de informatie op informatievensters over kandidaten vandaan?

Deze informatie komt van onafhankelijke externe gegevenspartners. Gegevenspartners kunnen per land/regio en verkiezing verschillen.

Voor welke kandidaten zijn er informatievensters?

Kandidaten over wie informatie beschikbaar is van een onafhankelijke externe partner, komen in aanmerking voor een informatievenster. Bij sommige verkiezingen komen politieke partijen met minstens één verkiesbare kandidaat ook in aanmerking voor een deelvenster met informatie van een onafhankelijke externe partner.

Als ik naar een kandidaat zoek, wordt geen informatievenster getoond. Waarom niet?

Misschien moet je je zoektermen aanpassen. Informatievensters en vastgezette kanalen worden alleen in je zoekresultaten getoond als je de volledige naam van een kandidaat correct opgeeft.

Houd hiermee rekening:

• YouTube bepaalt niet rechtstreeks voor welke kandidaten of partijen er een informatievenster wordt getoond. In plaats daarvan vertrouwen we voor informatie over kandidaten en partijen op goedgekeurde externe bronnen.
  • Als een kandidaat geen YouTube-kanaal heeft, kan deze toch worden uitgelicht in een informatievenster.
  • Als het kanaal van een kandidaat of partij is verwijderd vanwege een schending van het YouTube-beleid, wordt het kanaal mogelijk niet getoond in de zoekresultaten.
  • Informatievensters over kandidaten zijn alleen beschikbaar in de mobiele YouTube-app (Android en iOS) of op je computer.

Informatievensters over het stemproces

Waar komt de informatie over het stemproces vandaan?

Informatievensters over het stemproces op YouTube linken naar Google-informatie over op welke manier je kunt stemmen. De informatie op Google Zoeken is afkomstig van onafhankelijke externe gegevenspartners. Deze gegevenspartners kunnen per land/regio en verkiezing verschillen.

Als ik zoek naar informatie over het stemproces, wordt er geen informatievenster getoond. Waarom niet?

Misschien moet je je zoektermen aanpassen. Probeer het eens met 'Hoe kun je stemmen'.

Houd er rekening mee dat informatievensters over het stemproces alleen beschikbaar zijn:

• In de mobiele YouTube-app (Android en iOS)
  • Op je computer

Informatievensters over integriteit bij verkiezingen

Waar komt de informatie over integriteit bij verkiezingen vandaan?

Deze informatie is afkomstig van onafhankelijke externe bronnen. Gegevenspartners kunnen per land/regio en verkiezing verschillen.

Als ik video's over de verkiezingen zoek of bekijk, wordt er geen informatievenster getoond. Waarom niet?

Informatievensters over integriteit bij verkiezingen worden alleen getoond bij zoekopdrachten of video's die te maken hebben met bepaalde verkiezingen in relevante landen/regio's. Mogelijk wordt er wel een informatievenster getoond als je specifiekere zoektermen gebruikt.

Informatievensters met verkiezingsuitslagen

Waar komt de informatie over verkiezingsuitslagen vandaan?

Deze informatie is afkomstig van onafhankelijke externe bronnen. Gegevenspartners kunnen per land/regio en verkiezing verschillen.

Als ik video's over verkiezingsuitslagen zoek of bekijk, wordt er geen informatievenster getoond. Waarom niet?

Informatievensters met verkiezingsuitslagen worden alleen getoond bij zoekopdrachten of video's die te maken hebben met bepaalde landelijke verkiezingen in relevante landen/regio's. Mogelijk wordt er wel een informatievenster getoond als je specifiekere zoektermen gebruikt. Wanneer de verkiezingen zijn afgerond en de uitslagen zijn gecertificeerd, worden de informatievensters niet meer getoond.

Houd er rekening mee dat informatievensters met verkiezingsuitslagen alleen beschikbaar zijn in bepaalde landen/regio's en alleen:

• In de mobiele YouTube-app (Android en iOS)
  • Op je computer

Informatievensters over verkiezingsonderwerpen

Bij welke andere verkiezingsonderwerpen worden informatievensters getoond?

Mogelijk worden er boven je zoekresultaten of onder relevante video's informatievensters getoond over verkiezingsonderwerpen die gevoelig zijn voor misleidende informatie. Houd er rekening mee dat informatievensters met meer context over verkiezingsonderwerpen alleen beschikbaar zijn in een beperkt aantal landen/regio's en voor bepaalde onderwerpen, zoals:

• Stemmen per post in de Verenigde Staten
  • Elektronisch stemmen in Brazilië
  • Elektronisch stemmen in India
 Meer informatie over onderwerpcontext in informatievensters.

Feedback

Voor verkiezingsinformatie vertrouwen we op onafhankelijke derden. Als je merkt dat de informatie over een van de bovenstaande functies onjuist is of ontbreekt, kun je ons feedback sturen:

1. Selecteer rechtsboven in een informatievenster Menu ''.
  2. Selecteer Feedback sturen. Er wordt een venster geopend waarin je je feedback kunt schrijven.
  3. Schrijf je feedback. Geef specifieke details, zoals welke kandidaat of partij ontbreekt of waar onjuiste informatie getoond wordt.
  4. Geef aan of je een screenshot wilt toevoegen. Je kunt informatie op het scherm markeren en persoonlijke informatie verwijderen. Het is sterk aan te bevelen een screenshot toe te voegen.
  5. Selecteer Sturen.