Wat is een mesh-netwerk?

Google Nest Wifi en Google Wifi zijn wifi-systemen op basis van een mesh-netwerk. Een mesh-netwerk is een groep apparaten die werkt als een enkel wifi-netwerk. Er bevinden zich dus meerdere wifi-bronnen in je huis in plaats van slechts één router. Deze extra wifi-bronnen worden  punten genoemd.

Aangezien Google Nest Wifi en Google Wifi door elk punt in je huis worden uitgezonden (en dus niet alleen door de router), heb je betere dekking over een grotere oppervlakte. Als je een groot huis hebt, kun je nog meer punten toevoegen voor extra wifi-dekking.

Alle punten zijn draadloos met elkaar verbonden. Zolang de punten niet te ver bij elkaar vandaan staan, kunnen ze draadloos met elkaar communiceren zonder dat daarvoor een router of switch nodig is. Hierdoor kunnen gegevens snel en efficiënt worden doorgegeven.

Als je toch bedrade verbindingen wilt gebruiken, kan dat ook. Zorg ervoor dat je punten bedraad zijn aangesloten op een switch en dat de switch is aangesloten op de LAN-poort van de router of het primaire punt (het punt dat is aangesloten op je modem). De bedrade punten herkennen de bedrade verbinding en geven het verkeer door via ethernet. Meer informatie over bedrade verbindingen voor Google Nest Wifi en Google Wifi-routers en -punten.

In hoeverre verschilt dit van een traditioneel wifi-netwerk?

In een traditioneel wifi-netwerk maakt je telefoon of laptop verbinding met één router. Alle communicatie verloopt via die ene router. Hoe verder je je van de router bevindt, hoe zwakker het signaal.

Met de mesh-systemen van Google Nest Wifi en Google Wifi heb je meerdere Wifi-punten in huis en is er altijd eentje in de buurt.

Wat zijn de voordelen van een mesh-netwerk?

Enkele voordelen van een mesh-netwerk zijn:

1. Flexibele dekking: Je kunt extra punten toevoegen voor betere dekking in moeilijk te bereiken ruimten, zoals gangen en bij muren voor dekking buitenshuis.
  2. Zelfoplossend: Als een punt in een mesh-netwerk ermee ophoudt, wordt de communicatie eenvoudig doorgestuurd via een ander punt. Opmerking: Als je router of primaire punt (het punt dat is aangesloten op je modem) offline gaat, houdt het hele netwerk ermee op. Je ontvangt na enkele minuten ook een melding in de app.
  3. Direct pad: Alle punten zijn met elkaar verbonden. Gegevens kunnen hun bestemming dus via verschillende wegen bereiken, en altijd wordt de beste route van punt A naar punt B gekozen.