Hoe de 2,4- en 5GHz-frequentiebanden van Google Nest Wifi en Google Wifi werken

Je Google Nest Wifi- en Google Wifi-apparaten kiezen automatisch de frequentieband waarmee je beschikt over de beste wifi.

Je Google Wifi- of Nest Wifi-netwerk gebruikt dezelfde naam voor zowel het netwerk met de 2,4GHz-frequentieband als de 5GHz-frequentieband. Beide radiofrequentiebanden zijn tegelijkertijd actief. Houd er rekening mee dat je persoonlijke apparaten (smartphones, tablets, laptops, enzovoort) slechts verbinding kunnen maken met één radiofrequentieband tegelijkertijd. Afhankelijk van de mogelijkheden van het apparaat proberen Google Nest Wifi en Google Wifi de frequentieband te selecteren die de beste prestaties levert voor je apparaat.

Deze methode wijkt af van de methode van veel andere routers. Sommige andere routers hebben twee afzonderlijke wifi-netwerken (één voor de 2,4GHz-frequentieband en een andere voor de 5GHz-frequentieband), waardoor je handmatig verbinding moet maken met de frequentieband die je wilt gebruiken.

Elk draadloos apparaat is anders en heeft zijn eigen regels (waarbij rekening wordt gehouden met signaalsterkte, overbelasting van het netwerk, enzovoort) om de beste frequentieband te selecteren. Het is daarom mogelijk dat je telefoon verbinding maakt met de 2,4GHz-frequentieband terwijl je laptop verbinding maakt met de 5GHz-frequentieband. Uiteindelijk maakt je apparaat de keuze welke frequentieband het gebruikt om verbinding te maken. Met de functie voor frequentiebandaansturing van Google Nest Wifi en Google Wifi worden je verbonden apparaten naar de frequentieband geleid die de beste prestaties voor elk apparaat levert.

Hoe kiest mijn apparaat een frequentieband?

Apparaten die alleen de 2,4GHz-frequentieband ondersteunen (bijvoorbeeld een oudere telefoon), worden automatisch verbonden met de 2,4GHz-frequentieband. De meeste dual-band apparaten die zowel 2,4GHz als 5GHz ondersteunen, kiezen automatisch een frequentieband op basis van verschillende factoren, zoals signaalsterkte en aanbevelingen van het mesh-wifi-systeem.

Hoe zijn frequentiebanden van invloed zijn op smarthome-apparaten?

Sommige smarthome-apparaten gebruiken alleen de 2,4GHz-frequentieband en kunnen niet worden ingesteld als je telefoon de 5GHz-frequentieband gebruikt. Raadpleeg de gebruikershandleiding van je apparaat als je de frequentieband wilt opgeven.

TIP: De golven van de 2,4GHz-frequentieband kunnen een grotere afstand afleggen dan die van de 5GHz-frequentieband. Als je telefoon niet tussen wifi-frequentiebanden kan schakelen, ga je verder bij je router en punten vandaan staan tot je telefoon overschakelt naar de 2,4GHz-frequentieband. Ga vervolgens verder met het instellen van je smarthome-apparaten.