To get the most out of Google Home, choose your Help Center: U.S. Help Center, U.K. Help Center, Canada Help Center, Australia Help Center.

Universal Plug and Play (UPnP)

Universal Plug and Play (UPnP) is een protocol waarmee apparaten in je netwerk waarvoor UPnP aanstaat, elkaar automatisch kunnen vinden, met elkaar kunnen communiceren en ook directere communicatiekanalen met internet kunnen maken.

UPnP aan- of uitzetten

UPnP staat standaard aan.

1. Open de Google Home-app .
  2. Tik op Favorieten  en danWifi  en dan Instellingen  en dan Geavanceerde netwerken.

3. Zet UPnP aan of uit.

Zou ik UPnP moeten in- of uitschakelen?

UPnP staat standaard aan. Hiermee kunnen apparaten in je netwerk eenvoudiger communiceren, zowel met internet als met andere apparaten in je lokale netwerk.

UPnP en je netwerk

Binnen je lokale netwerk zorgt UPnP ervoor dat je apparaten elkaar makkelijker kunnen vinden. Stel dat je een foto wilt afdrukken vanaf een computer. Als je computer en printer zich in hetzelfde netwerk bevinden en je UPnP aan laat, kunnen ze elkaar automatisch vinden en met elkaar communiceren.

Op dezelfde manier wordt UPnP vaak gebruikt voor lokale netwerkvideostreaming tussen apparaten. Chromecast kan bijvoorbeeld UPnP gebruiken om beter met je tv te communiceren. Ook gameconsoles en digitale camera's maken vaak gebruik van UPnP.

Daarnaast kunnen apparaten met UPnP directere toegang tot internet aanvragen door de router te vragen een specifieke poort te openen.

UPnP en internet

Met UPnP kunnen apparaten een verzoek indienen om specifieke communicatiepoorten te openen tussen de apparaten en internet. Een gameconsole gebruikt bijvoorbeeld poort 3074 om te communiceren met online gameservers. Door UPnP hoef je zelf de poort niet te configureren, maar kan de console de router vragen de poort te openen.

De keerzijde is dat je niet weet welke apparaten of apps hebben gevraagd om open poorten. Een open poort is een nieuw ingangspunt in je netwerk en vanuit een veiligheidsoogpunt is het niet wenselijk om meerdere open poorten te hebben. Als je volledige controle wilt over welke poorten open zijn, kun je UPnP uitschakelen en handmatig regels voor poortdoorschakeling configureren.