Otillåtna aviseringar

Med otillåtna aviseringar avses webbläsaraviseringar som visas eller hänvisas till i syfte att vilseleda användarna, sprida skadlig programvara eller bedriva nätfiske. De kan grovt delas in i två kategorier enligt nedan: problem med förfrågningar om aviseringsbehörighet och problem med aviseringar.

Listan med exempel är inte avsedd att vara heltäckande.

Problem med förfrågningar om aviseringsbehörighet

Otillåtna förfrågningar om aviseringsbehörighet

Förfrågningar om webbläsaraviseringar som är avsedda att vilseleda, lura eller tvinga användarna att tillåta aviseringar.
Exempel på detta är när användarna måste tillåta aviseringar för att få tillgång till webbplatsinnehåll eller förfrågningar som föregås av vilseledande uppmaningar.

Problem med aviseringar

Falska meddelanden

Aviseringar som ser ut som chattmeddelanden, varningsmeddelanden eller systemdialogrutor.

Nätfiske

Aviseringar vars syfte är att stjäla personliga uppgifter eller lura användaren att dela sådana.

Skadlig programvara

Aviseringar som främjar, värdlagrar eller länkar till skadlig eller oönskad programvara.