Users can now migrate Google Podcasts subscriptions to YouTube Music or to another app that supports OPML import. Learn more here

Over het Bibliotheekproject

Dankzij het Bibliotheekproject kunnen gebruikers op Google zoeken in miljoenen boeken die zijn geschreven in veel verschillende talen, waaronder zeldzame boeken, boeken die niet meer gedrukt worden en boeken die in het algemeen niet beschikbaar zijn buiten het bibliotheeksysteem.

Een boek in het Bibliotheekproject bekijken

Als Google heeft vastgesteld dat een boek in het Bibliotheekproject deel uitmaakt van het publieke domein, maakt Google het boek volledig beschikbaar voor het publiek en kun je het boek van begin tot eind lezen. Meer informatie over het bekijken van boeken in Google Boeken.

Anders kun je nog steeds de tekst van het boek doorzoeken, maar geeft Google Boeken slechts enkele tekstfragmenten weer om aan te geven waar je zoekterm in de tekst van het boek voorkomt. Soms geven rechthebbenden van auteursrechtelijk beschermde boeken toestemming om meer dan fragmenten weer te geven. In die gevallen zie je mogelijk een percentage pagina's uit het boek of zelfs het hele boek, afhankelijk van de wensen van de rechthebbende.

Als we weten dat een boek bestaat, maar het nog niet hebben gescand, zie je alleen algemene bibliografische informatie over het boek, vergelijkbaar met wat je in een bibliotheekcatalogus kunt vinden. Als je een gedrukt exemplaar wilt vinden, gebruik je de weergegeven links voor verkopers of bibliotheken.

Hoe boeken worden weergegeven in Google Boeken:

Hoe bibliotheken samenwerken met Google

Google werkt samen met veel bibliotheken over de hele wereld om hun collecties op te nemen in Google Boeken. De bibliotheken ontvangen een digitaal exemplaar van elk boek uit hun collecties dat wordt gescand om het te bewaren en beschikbaar te stellen aan hun klanten (als de auteursrechtwetgeving dit toestaat).

Veel bibliotheken waarmee we samenwerken, hebben hun contracten, waarin de volledige omvang van hun werk met Google wordt beschreven, openbaar gemaakt. Enkele voorbeelden zijn de University of California en de Big Ten Academic Alliance die instellingen omvat zoals de University of Illinois, de University of Minnesota en de Ohio State University.