Ta bort popup-annonser, omdirigeringar och annan skadlig programvara

Följande kan tyda på att du har drabbats av oönskade program eller skadlig programvara på datorn:

• Popup-annonser som du inte blir av med
  • En startsida eller sökmotor som du inte känner igen
  • Omdirigeringar till en okänd webbsida
  • Okända tillägg eller verktygsfält i webbläsaren
  • En sökmotor som liknar Google men har fel logotyp eller webbadress.

Ta bort oönskade program

Du kan hitta oönskade program genom att ladda ned och köra Chrome Cleanup Tool. Verktyget söker igenom datorn efter misstänkta program och kan sedan ta bort dem åt dig.

Om inställningarna ändå ändras av oönskade program återställer du dem så här.

Steg 1: Gör dig av med oönskade program

Du bör ta bort skadlig programvara och andra datorprogram som du inte har något minne av att du har installerat. Du måste ta bort programmen innan du kan få de vanliga inställningarna tillbaka.

Program som ska tas bort

Det här är några vanliga program som är kända för att ändra sökinställningarna.

• Babylon.com
  • V9.com
  • Qvo6.com
  • search.conduit.com
  • istartsurf.com
  • istart.webssearches.com
  • Delta Search

Windows

Med MalwareBytes, ett antivirusprogram, kan du söka efter oönskade program som kanske inte tas bort av Chrome Cleanup Tool.

Mac

1. Öppna Finder längst ned på Mac-datorn.
  2. Klicka på Program till vänster.
  3. Titta efter program som du inte känner igen.
  4. Om du hittar ett oönskat program högerklickar du på namnet.
  5. Klicka på Flytta till papperskorgen.
  6. När du är klar högerklickar du på papperskorgen längst ned.
  7. Klicka på Töm papperskorgen
Steg 2: Återställ webbläsarinställningarna

När du har tagit bort de oönskade programmen från datorn återställer du webbläsarinställningarna.

Läs om hur du återställer inställningarna i Chrome, Firefox och Internet Explorer.

Steg 3: Ta hjälp av forumet för Sök

Om det inte fungerar att återställa webbläsarinställningarna besöker du forumet för Google Sök. Skriv i inlägget vilka åtgärder du har vidtagit för att lösa problemet.

Rapportera dåliga webbplatser eller program till Google

Tips på hur du kan skydda webbläsaren i fortsättningen

Ladda bara ned filer från webbplatser du litar på

Ibland kan skadlig programvara följa med ett program som du laddar ned. Även om du ser och kan använda rätt program kan det hända att det skadliga programmet körs i bakgrunden och lägger till verktygsfält och annonser i webbläsaren.

Du kan undvika att drabbas av det här problemet genom att bara ladda ned program från betrodda webbplatser.

Läs noga igenom vad en uppdatering till ett tillägg gör

Det händer ibland att säkra tillägg som redan finns på datorn köps upp av hackare. Sedan kan de installera skadlig programvara på datorn i samband med att du uppdaterar tillägget.

Förhindra detta genom att alltid läsa igenom meddelandet om uppdateringen noga.