Popupannonser, omdirigeringar och annan skadlig programvara

Om du ser popupannonser som inte försvinner eller om du plötsligt har en startsida som du inte har angett kan ett oönskat program ha installerats på datorn. Här följer några anvisningar om vad du kan göra för att bli av med programmet och blockera liknande program i framtiden.

Tecken som tyder på att ett oönskat program är installerat

• Webbläsaren förhindrar inte att popupannonser visas.
  • Startsidan eller sökmotorn har ändrats till en webbplats som du inte känner igen.
  • Okända tillägg eller verktygsfält har lagts till i webbläsaren.
  • En sökmotor som liknar Google men som har fel logotyp eller webbadress visas.

Dessa ändringar kan ha orsakats av skadlig programvara.

Återställa webbläsarinställningarna

Steg 1: Gör dig av med oönskade program

Du bör ta bort skadlig programvara och andra program på datorn som du inte minns att du har installerat. Du måste avinstallera den skadliga programvaran innan du kan återgå till de vanliga inställningarna.

Verktyg för borttagning av programvara (Windows-användare)

Du kan hitta de skumma filerna genom att hämta och köra programmet för borttagning av programvara som söker igenom datorn efter misstänkta program och sedan tar bort dem åt dig.

Få mer hjälp med att avinstallera program

Steg 2: Återställ webbläsarinställningarna

När du har tagit bort de oönskade programmen från datorn återställer du webbläsarinställningarna.

Läs om hur du återställer inställningarna i Chrome, Firefox och Internet Explorer.

Steg 3 (valfritt): Ta hjälp av hjälpforumet för sökningar

Om det inte fungerar att återställa webbläsarinställningarna besöker du forumet för sökningar på Google. Skriv i inlägget vilka åtgärder du har vidtagit för att lösa problemet.

Rapportera dåliga webbplatser eller program till Google

Skydda webbläsaren från skadlig programvara

Användare drabbas ofta av skadlig programvara på följande två sätt:

• Hämtningar: Ibland hämtar du program för att kunna göra saker på webben, men det kan hända att dessa program även innehåller skadlig programvara. Även om du kan visa och använda programmet du ville ha kan det andra programmet köras i bakgrunden. Det andra programmet kan till exempel lägga till verktygsfält och annonser i webbläsaren.
  • Tillägg: Säkra tillägg som du har på datorn köps ibland av hackare. I samband med att de uppdaterar tillägget kan de installera skadlig programvara på datorn.

Skydda din dator från skadlig programvara i framtiden genom att bara klicka på länkar och hämta filer från webbplatser som du litar på.