Popupannonser, omdirigeringar och annan skadlig programvara

Om det dyker upp popupannonser som inte går att stänga eller annonser från källor som du inte känner igen, eller om du plötsligt har fått en startsida som du vet att du inte har valt själv, kan ett oönskat program ha installerats på datorn. Sådana oönskade program kallas skadlig programvara.

Kontrollera om du har drabbats av skadlig programvara

Om ett eller flera av symtomen nedan stämmer in på datorn är det troligt att den har drabbats av skadlig programvara.

• Webbläsaren förhindrar inte att popupannonser visas.
  • Startsidan eller sökmotorn har ändrats till en webbplats som du inte känner igen.
  • Okända tillägg eller verktygsfält har lagts till i webbläsaren.
  • En sökmotor som liknar Google men som har fel logotyp eller webbadress visas.
  • Annonser märkta Annonser från [namn] visas, men du känner inte igen namnet.

Så här tar du bort skadlig programvara

Om inställningarna på datorn har ändrats av skadlig programvara återställer du dem och tar bort de oönskade programmen så här.

Gör dig av med oönskade program

Du bör ta bort skadlig programvara och andra datorprogram som du inte har något minne av att du har installerat. Du måste ta bort programmen innan du kan få de vanliga inställningarna tillbaka.

Program som ska tas bort

Det här är några vanliga program som är kända för att ändra sökinställningarna.

• Babylon.com
  • V9.com
  • Qvo6.com
  • search.conduit.com
  • istartsurf.com
  • istart.webssearches.com
  • Delta Search

Windows-användare

Du kan hitta de skumma filerna genom att hämta och köra programmet för borttagning av programvara som söker igenom datorn efter misstänkta program och sedan tar bort dem åt dig.

Mac-användare

1. Öppna Finder.
  2. Klicka på Program till vänster.
  3. Titta efter program du inte känner igen.
  4. Dubbelklicka på Uninstall eller Uninstaller och avinstallera programmet enligt anvisningarna. Om inget sådant alternativ finns tillgängligt drar du ikonen från programmappen till papperskorgen och släpper den där.
  5. Töm papperskorgen när du är klar.
Återställa webbläsarinställningarna

När du har tagit bort de oönskade programmen från datorn återställer du webbläsarinställningarna.

Läs om hur du återställer inställningarna i Chrome, Firefox och Internet Explorer.

Få hjälp i sökforumet

Om det inte fungerar att återställa webbläsarinställningarna besöker du forumet för sökningar på Google. Skriv i inlägget vilka åtgärder du har vidtagit för att lösa problemet.

Rapportera dåliga webbplatser eller program till Google

Tips på hur du kan skydda webbläsaren i fortsättningen

Ladda bara ned filer från webbplatser du litar på

Ibland kan skadlig programvara följa med ett program som du laddar ned. Även om du ser och kan använda rätt program kan det hända att det skadliga programmet körs i bakgrunden. Det programmet kan till exempel lägga till verktygsfält och annonser i webbläsaren.

Du kan undvika att drabbas av det här problemet genom att bara ladda ned program från betrodda webbplatser.

Läs noga igenom vad en uppdatering till ett tillägg gör

Det händer ibland att säkra tillägg som redan finns på datorn köps upp av hackare. Sedan kan de installera skadlig programvara på datorn i samband med att du uppdaterar tillägget.

Förhindra detta genom att alltid läsa igenom meddelandet om uppdateringen noga.