Pop-ups, omleidingen en andere malware

Als er pop-upadvertenties worden weergegeven die niet meer weggaan of u heeft opeens een startpagina waarvan u zeker bent dat u die niet heeft ingesteld, is er mogelijk een ongewenst programma geïnstalleerd op uw computer. Hieronder staan enkele stappen weergegeven waarmee u dit programma kunt verwijderen en in de toekomst vergelijkbare programma's kunt blokkeren.

Aanwijzingen voor een ongewenst programma

• Uw browser blokkeert de pop-upadvertenties niet
  • Uw startpagina of zoekmachine is gewijzigd naar een site die u niet herkent
  • Er zijn onbekende extensies of werkbalken toegevoegd aan uw browser
  • Er wordt een zoekmachine weergegeven die lijkt op die van Google, maar met het verkeerde logo of webadres

Deze wijzigingen kunnen worden veroorzaakt door schadelijke software, ook wel malware genoemd.

Uw browserinstellingen herstellen

Stap 1: verwijder ongewenste programma's

U moet malware en andere programma's verwijderen waarvan u niet meer weet dat u ze heeft geïnstalleerd. U moet deze schadelijke programma's verwijderen voordat u uw instellingen kunt herstellen.

Het programma voor het verwijderen van software voor Windows-gebruikers

Als u deze lastige bestanden wilt vinden, kunt u het programma voor het verwijderen van software downloaden en uitvoeren. Hiermee wordt er op uw computer gezocht naar verdachte programma's en kunt u die verwijderen.

Meer informatie over het verwijderen van programma's

Stap 2: uw browserinstellingen opnieuw instellen

Nadat u ongewenste programma's heeft verwijderd van uw computer, stelt u uw browserinstellingen opnieuw in.

Meer informatie over het opnieuw instellen van uw instellingen in Chrome, Firefox en Internet Explorer.

Stap 3 (optioneel): vraag om hulp op het helpforum van Zoeken

Als het opnieuw instellen van uw browserinstellingen niet werkt, gaat u naar het Google Zoeken-forum. Vermeld in uw bericht welke stappen u al heeft uitgevoerd om het probleem op te lossen.

Slechte sites of programma's rapporteren aan Google

Bescherm uw browser tegen malware

Er zijn twee bekende manieren waarop mensen malware krijgen:

• Downloads: soms downloadt u een programma waarmee u iets online kunt doen, maar bevat het programma ook schadelijke software. Zelfs als u het gewenste programma kunt zien en gebruiken, kan het andere programma op de achtergrond worden uitgevoerd. Zo'n verborgen programma voegt bijvoorbeeld werkbalken of advertenties toe aan uw browser.
  • Extensies: veilige extensies die u heeft op de computer, worden soms gekocht door hackers. Vervolgens kunnen ze malware op uw computer installeren door de extensie bij te werken.

Als u uw computer wilt beschermen tegen malware in de toekomst, klikt u alleen op links en downloadt u alleen van sites die u kunt vertrouwen.

page author courtney

Courtney is Google Zoeken-expert en auteur van deze Help-pagina. Geef haar hieronder feedback over de pagina.

Hoe nuttig is dit artikel:

Feedback is geregistreerd. Hartelijk dank.
  • Helemaal niet nuttig
  • Niet erg nuttig
  • Een beetje nuttig
  • Erg nuttig
  • Uitermate nuttig