Pop-ups, omleidingen en andere malware

Als u wordt omgeleid van Google of pop-ups, ongewenste werkbalken of vreemde Google-resultaten ziet, bevat uw computer mogelijk malware. Malware is software die is ontworpen om uw computer te besturen en te beschadigen.

Veelvoorkomende symptomen van malware

• Pop-upadvertenties
  • Ongewenste werkbalken
  • Worden omgeleid vanaf een site die u wilt bezoeken, bijvoorbeeld uw startpagina of Google
  • Een zoekmachine die lijkt op Google, terwijl de URL of het logo onbekend is
  • Resultaten van de verkeerde zoekmachine
  • Ongepaste zoekresultaten of advertenties van Google

Malware verwijderen van uw computer of browser

1. Als u Chrome of Firefox gebruikt, herstelt u de oorspronkelijke browserinstellingen om ongewenste programma's uit de browser te verwijderen.
  2. Als u een andere browser gebruikt, voert u antivirussoftware uit om malware op uw computer te vinden en te verwijderen. Raadpleeg het Google Veiligheidscentrum voor suggesties voor software waarmee u malware kunt verwijderen.
  3. Controleer of er programma's op uw computer staan die u niet herkent en verwijder die programma's. Dergelijke programma's hebben vaak namen zoals 'Browser Protect' of 'Wysys Control'.
  4. Als het probleem niet wordt opgelost door de bovenstaande stappen, kunt u een bericht over uw probleem plaatsen op het forum van Google Zoeken. Vermeld in uw bericht welke maatregelen u al heeft genomen om het probleem op te lossen.
Heeft u nog steeds problemen? Probeer dan deze meer geavanceerde technieken

Voor deze technieken zijn geavanceerde stappen nodig, bijvoorbeeld het lezen en analyseren van logbestanden die door uw computer worden geproduceerd. Raadpleeg een expert als u niet zeker weet hoe u deze stappen moet uitvoeren. Het verwijderen van bepaalde regels in uw HijackThis-logbestand kan ertoe leiden dat uw computer niet goed meer werkt.

Gebruik een opstart-cd voor viruscontrole om uw computer te scannen

Als uw computer niet correct kan opstarten wegens malware, kunt u een opstart-cd voor viruscontrole gebruiken om uw bestanden te scannen en schoon te maken. Deze scanmethode helpt bij het detecteren van malware die diep in uw systeembestanden verborgen zit. Het is mogelijk dat dit soort malware niet wordt gedetecteerd wanneer u conventionele antivirusmethoden gebruikt.

Schakel de functie Systeemherstel uit en voer opnieuw een scan uit (alleen voor Windows)

Systeemherstel is een Windows-functie voor het maken van reservekopieën. Deze functie maakt regelmatig reservekopieën van bestanden op uw computer, voor het geval u later een eerdere versie van uw besturingssysteem moet terugzetten. Als de malware per ongeluk is opgenomen in een systeemherstelpunt, moet u Systeemherstel uitschakelen. Anders kunnen antispywareprogramma's de malware niet verwijderen.

1. Wis het cachegeheugen en de cookies van uw browser.
  2. Ga naar Start > Configuratiescherm.
  3. Dubbelklik op Systeem.
  4. Klik op het tabblad Systeemherstel.
  5. Vink het selectievakje 'Systeemherstel uitschakelen' aan.
  6. Start uw computer opnieuw op.
  7. Voer antispywareprogramma's opnieuw uit om te controleren of er aanvullende malware wordt gedetecteerd.
  8. Vergeet niet de functie Systeemherstel weer in te schakelen nadat u uw systeembestanden op malware heeft gecontroleerd.
Gebruik HijackThis om gewijzigde instellingen te detecteren (alleen voor Windows)

Veel mensen gebruiken HijackThis om instellingen te detecteren op hun computers die door malware zijn gewijzigd. HijackThis maakt een logbestand met bestanden en instellingen. Dit bestand moet u lezen om te bepalen of deze items zijn aangetast door malware. Er zijn ook ondersteuningsforums voor HijackThis waar u hulp kunt krijgen als u uw logbestand post. Google is niet verbonden aan deze forums. We kunnen geen garanties geven over de kwaliteit van de informatie die door deze forums wordt geboden.

Nadat u HijackThis heeft gebruikt, voert u nogmaals antivirusprogramma's uit om te controleren of er meer malware wordt gedetecteerd.

Omleidingen en schadelijke software melden bij Google

Omleidingen

Meld verdachte omleidingen als u door te klikken op een Google-zoekresultaat wordt omgeleid naar een verdachte site. Deze informatie gebruiken we om malware-activiteiten te onderzoeken en te voorkomen dat hetzelfde bij anderen gebeurt.

Schadelijke software

Meld schadelijke software als u een site heeft gevonden die volgens u malware bevat.

Hoe malware wordt verspreid

Mogelijk heeft u per ongeluk een programma gedownload dat schadelijke software op uw computer heeft geïnstalleerd.

Vaak krijgen mensen op een van deze twee manier malware:

• Downloads: soms download u een programma waarmee u iets handigs online kunt doen, maar bevat het programma ook schadelijke software. Hoewel u gewoon het gewenste programma ziet en het kunt gebruiken, kan het andere programma op de achtergrond worden uitgevoerd. Zo'n verborgen programma voegt bijvoorbeeld werkbalken of advertenties toe aan uw browser.
  • Extensies: veilige extensies op uw computer worden soms opgekocht door hackers met slechte bedoelingen. Vervolgens kunnen ze malware op uw computer installeren door de extensie bij te werken.

Voorkom dat er opnieuw malware op uw computer terechtkomt door alleen te klikken op links en downloads die u vertrouwt.