Pop-ups, omleidingen en andere malware

Als er pop-upadvertenties worden weergegeven die niet meer weggaan, als u advertenties te zien krijgt van bronnen die u niet herkent of als u opeens een startpagina heeft waarvan u zeker weet dat u die niet heeft ingesteld, is er mogelijk een ongewenst programma op uw computer geïnstalleerd. Dit wordt malware genoemd.

Controleren of u malware heeft

Als uw apparaat een of meer van de volgende symptomen vertoont, is het waarschijnlijk geïnfecteerd met malware.

• Uw browser blokkeert de pop-upadvertenties niet.
  • Uw startpagina of zoekmachine is gewijzigd in een site die u niet herkent
  • Er zijn onbekende extensies of werkbalken toegevoegd aan uw browser
  • Er wordt een zoekmachine weergegeven die lijkt op die van Google, maar met het verkeerde logo of webadres.
  • U krijgt advertenties te zien met het label 'Advertenties van [naam]', maar u herkent de naam niet.

Manieren om malware te verwijderen

Als de instellingen op uw computer zijn gewijzigd als gevolg van malware, volgt u de onderstaande stappen om uw instellingen opnieuw in te stellen en ongewenste programma's te verwijderen.

Ongewenste programma's verwijderen

U moet malware en andere computerprogramma's verwijderen die u niet herkent als programma's die u zelf heeft geïnstalleerd. U moet deze programma's verwijderen voordat u uw instellingen kunt herstellen.

Programma's die u zou moeten verwijderen

Hier volgen enkele veelvoorkomende programma's waarvan bekend is dat ze uw zoekinstellingen wijzigen.

• Babylon.com
  • V9.com
  • Qvo6.com
  • search.conduit.com
  • istartsurf.com
  • istart.webssearches.com
  • Delta Search

Windows-gebruikers

Als u deze lastige bestanden wilt vinden, kunt u het programma voor het verwijderen van software downloaden en uitvoeren. Hiermee wordt op uw computer gezocht naar verdachte programma's, zodat u ze kunt verwijderen.

Mac-gebruikers

1. Open Finder.
  2. Klik op Programma's aan de linkerkant.
  3. Kijk of er programma's zijn die u niet herkent.
  4. Dubbelklik op Verwijder of Verwijderprogramma en volg de stappen om het programma te verwijderen. Als deze opties niet worden weergegeven, sleept u het pictogram vanuit de map 'Programma's' naar de prullenbak.
  5. Leeg de prullenbak wanneer u klaar bent.
Uw browserinstellingen opnieuw instellen

Nadat u ongewenste programma's heeft verwijderd van uw computer, stelt u uw browserinstellingen opnieuw in.

Meer informatie over het opnieuw instellen van uw instellingen in Chrome, Firefox en Internet Explorer.

Hulp vragen op het Google Zoeken-forum

Als het opnieuw instellen van uw browserinstellingen niet werkt, gaat u naar het Google Zoeken-forum. Vermeld in uw bericht op het forum welke stappen u al heeft uitgevoerd om het probleem op te lossen.

Schadelijke sites of programma's rapporteren aan Google

Tips om uw browser in de toekomst te beveiligen

Download alleen via sites die u vertrouwt

Soms downloadt u een programma dat u graag wilt hebben, maar bevat het programma ook schadelijke software. Zelfs als u het gewenste programma kunt zien en gebruiken, kan het schadelijke programma op de achtergrond worden uitgevoerd. Zo'n programma voegt bijvoorbeeld werkbalken of advertenties toe aan uw browser.

Voorkom dit probleem door alleen programma's te downloaden van sites die u vertrouwt.

Bekijk updates voor uw extensies zorgvuldig

Veilige extensies die u al op uw computer heeft geïnstalleerd, worden soms gekocht door hackers. Vervolgens kunnen ze malware op uw computer installeren doordat u een update voor die extensie uitvoert.

U kunt dit voorkomen door de updatemelding altijd zorgvuldig te lezen.

page author courtney

Courtney is Google Zoeken-expert en auteur van deze Help-pagina. Geef haar hieronder feedback over de pagina.

Hoe nuttig is dit artikel:

Feedback is geregistreerd. Hartelijk dank.
  • Helemaal niet nuttig
  • Niet erg nuttig
  • Een beetje nuttig
  • Erg nuttig
  • Uitermate nuttig