Vreemde pop-ups en andere malware

Bekijk een video voor informatie over het beschermen van uw computer tegen malware

Veelvoorkomende symptomen van malware

Als u verdachte pop-ups, ongewenste werkbalken, omleidingen, vreemde Google-resultaten of ander onverwacht gedrag tegenkomt op uw computer, heeft u mogelijk per ongeluk schadelijke software (ook wel 'malware' genoemd) op uw computer geïnstalleerd. In dit artikel geven we enkele adviezen voor het voorkomen en verwijderen van malware. (Houd er rekening mee dat Google niets te maken heeft met de programma's die we in dit artikel aanraden. We kunnen als zodanig dus geen garanties bieden voor de effectiviteit van deze programma's. Volgens onze gebruikers zijn deze programma's vaak effectief.)

Als u via een Google-zoekresultaat bent omgeleid naar een verdachte site, meldt u de verdachte site voordat u de antispywaresoftware probeert die hieronder staat vermeld. Dit helpt ons bij het onderzoeken van malwareactiviteiten en helpt deze in de toekomst hopelijk te voorkomen.

Gebruik eerst antispywaresoftware om malware te detecteren en te verwijderen van uw computer

Met de volgende programma's kunt u de meest voorkomende malware verwijderen. U moet wellicht meer dan één programma gebruiken om alle malware van uw computer te verwijderen. Zorg ervoor dat u de meest recente versies van deze programma's gebruikt.

Controleer of uw probleem is opgelost.

Ondervindt u nog steeds problemen? Probeer deze geavanceerdere technieken

LEES DIT EERST: deze technieken bevatten enkele geavanceerde stappen, zoals het controleren en analyseren van logbestanden die door uw computer zijn gemaakt. Als u niet zeker weet hoe u deze stappen moet uitvoeren, kunt u een IT-specialist raadplegen. Het verwijderen van geldige regels in uw logbestand van HijackThis kan ernstige gevolgen hebben voor uw computer.

Gebruik een opstart-cd voor antiviruscontrole om uw computer te scannen

Als de malware het correct opstarten van uw computer blokkeert, kunt u een opstart-cd voor antiviruscontrole gebruiken om uw computer te scannen en bestanden op te schonen. Deze scanmethode helpt bij het detecteren van malware die wellicht diep in uw systeembestanden verborgen zit. Het is mogelijk dat dit soort malware niet wordt gedetecteerd wanneer u conventionele antivirusmethoden gebruikt.

Gebruik HijackThis om gewijzigde instellingen te detecteren (alleen voor Windows)

Veel mensen hebben HijackThis gebruikt om instellingen op hun computers te detecteren die door malware zijn gewijzigd. HijackThis is een geavanceerde antispywareapplicatie. HijackThis maakt een logbestand met bestanden en instellingen. Dit bestand moet u vervolgens analyseren om te bepalen of deze items zijn aangetast door malware.

Hier vindt u enkele ondersteuningsforums waarop u uw HijackThis-logbestand kunt plaatsen en technische ondersteuning kunt krijgen. Google is niet betrokken bij deze forums. We kunnen verder geen beloften doen over de kwaliteit van de informatie die door deze forums wordt geboden.

Nadat u HijackThis heeft gebruikt, kunt u nogmaals antispywareprogramma's gebruiken (zoals de programma's die hierboven zijn vermeld) om te controleren of er aanvullende malware wordt gedetecteerd.

Schakel de functie Systeemherstel uit en voer opnieuw een scan uit (alleen voor Windows)

Systeemherstel is een Windows-functie voor het maken van reservekopieën. De functie maakt regelmatig reservekopieën van bestanden op uw computer, voor het geval u later een eerdere versie van uw besturingssysteem moet terugzetten. Als de malware per ongeluk is opgenomen in een systeemherstelpunt, moet u Systeemherstel uitschakelen. Anders kunnen antispywareprogramma's de malware niet verwijderen. Ga hiervoor als volgt te werk:

1. Wis het cachegeheugen van uw browser. Zie instructies
  2. Schakel de functie Systeemherstel van uw computer uit (hiervoor heeft u beheerdersrechten nodig).
    1. Ga naar het menu Start.
    2. Selecteer Configuratiescherm.
    3. Dubbelklik op Systeem.
    4. Klik op het tabblad Systeemherstel.
    5. Vink het selectievakje 'Systeemherstel uitschakelen' aan.
  3. Start de computer opnieuw op.
  4. Voer antispywareprogramma's opnieuw uit om te controleren of er aanvullende malware wordt gedetecteerd.
  5. Zodra u uw systeembestanden op malware heeft gecontroleerd, moet u niet vergeten de functie Systeemherstel weer in te schakelen.

Als u nog steeds symptomen van malware tegenkomt, vraagt u een IT-specialist om aanvullende ondersteuning.

Surf veilig om malware te voorkomen

Als u wilt voorkomen dat malware in de toekomst uw computer infecteert, kunt u deze algemene praktische tips volgen:

• Upgrade uw computer zodat u de meest recente besturingssystemen en software gebruikt.
  • Schakel automatische updates voor uw besturingssysteem in.
  • Schakel automatische updates voor uw programma's in. Controleer regelmatig op updates voor programma's die niet beschikken over een functie voor automatische updates, zoals Adobe Flash.
  • Klik niet op links waarvan u de bestemming niet kent.
  • Download geen e-mailbijlagen van mensen die u niet kent.
  • Meld u op uw computer aan bij gebruikersaccounts die beschikken over beperkte rechten. Dit verkleint de kans dat malware wijzigingen in het hele systeem op uw computer aanbrengt.
  • Installeer firewall- en antivirussoftware en zorg ervoor dat automatische updates hiervoor zijn ingeschakeld.
  • Installeer software voor het filteren van spam wanneer u op uw computer een e-mailprogramma gebruikt voor het verzenden en ontvangen van berichten. Veel e-mailprogramma's bevatten ook ingebouwde spamfilters.

Malware melden

Als u zich misleid voelt omdat u een programma heeft geïnstalleerd dat pop-ups genereert of uw browser aanpast, kunt u een klacht indienen op StopBadware.org. Verder kunt u wellicht contact opnemen met de Amerikaanse Federal Trade Commission (FTC). Deze commissie behandelt klachten inzake misleidende en oneerlijke bedrijfspraktijken in de Verenigde Staten. Voer een van de volgende handelingen uit om een klacht in te dienen:

Als u een klacht heeft over een bedrijf dat niet in de Verenigde Staten is gevestigd, gaat u naar http://www.econsumer.gov