Visa faktakontroller i sökresultat

När du söker på Google visas ibland resultat som innehåller en utgivares faktakontroller av offentliga påståenden. I resultaten anges huruvida påståenden som hör till sökfrågan har klassats som sanna, falska eller exempelvis delvis sanna i utgivarens faktakontroll.

Så här ser faktakontroller ut

I Google Sök

Om en webbplats har publicerat en faktakontroll av ett påstående som är relaterad till sökningen kan en ruta visas i sökresultatet. I den rutan ser du

• vilket påstående som har kontrollerats
  • den som är ansvarig för påståendet
  • namnet på utgivaren som har utfört faktakontrollen
  • en sammanfattning av utgivarens faktakontroll.

I Google Nyheter

Artiklar som innehåller en faktakontroll märks med etiketten Faktakontroll.

Om du anser att en faktakontroll inte stämmer

Google utför inga faktakontroller. Om du anser att en faktakontroll inte stämmer kontaktar du ägaren av webbplatsen där den publicerades.

Anmäla spam och otillåten användning

Om du anser att information som visas i sökresultaten är spam, till exempel olämpligt innehåll och betalda länkar, kan du skicka feedback till oss. Den hjälper oss att åtgärda problemet, men du får inte svar personligen.

I Google Sök
  1. Välj Feedback under faktakontrollen.
  2. Förklara vad problemet är och välj Skicka.
I Google Nyheter

I appen

1. Öppna appen Google Nyheter Google Nyheter på mobilen.
  2. Tryck på Meny Meny uppe till vänster.
  3. Rulla nedåt och tryck på Hjälp och feedback följt av Skicka feedback.
  4. Förklara vad problemet är och tryck på Skicka Skicka.

På datorn

1. Öppna Google Nyheter.
  2. Rulla till nedre delen av sidan och klicka på Skicka kommentarer.
  3. Förklara vad problemet är och klicka på Skicka.

Så här avgör Google vad som är en faktakontroll

Om en faktakontroll uppfyller vissa krav visar Google automatiskt en sammanfattning av kontrollen. Följande krav måste uppfyllas:

• Faktakontrollens utgivare måste vara en pålitlig informationskälla (detta avgörs enligt en algoritm).
  • Innehållet måste tydligt visa
    • vilka påståenden som kontrolleras
    • slutsatser om påståendena
    • hur slutsatserna nåddes
    • citat och huvudsakliga informationskällor.

Tänk på att Google inte stödjer dessa faktakontroller.

Om du är utgivare läser du mer om hur Google avgör vad som innefattar faktakontroller. Om du är utvecklare läser du om hur du lägger till strukturerad data på sidan.