Aktivera och inaktivera SafeSearch

Med SafeSearch kan du undvika olämpliga bilder eller bilder av sexuell natur i Googles sökresultat. SafeSearch-filtret är inte hundraprocentigt säkert, men hjälper dig att undvika det mesta barnförbjudna innehållet.

Aktivera och inaktivera SafeSearch

När du använder datorn

Aktivera och inaktivera SafeSearch

1. Öppna sidan Sökinställningar.
  2. Leta upp avsnittet SafeSearch-filter.
    • Aktivera SafeSearch genom att markera kryssrutan bredvid Filtrera bort resultat av sexuell karaktär.
    • Inaktivera SafeSearch genom att avmarkera kryssrutan bredvid Filtrera bort resultat av sexuell karaktär.
  3. Klicka på Spara längst ned på sidan.

Behålla SafeSearch-filtret på

Genom att låsa SafeSearch kan du förhindra att till exempel dina barn eller personer som lånar din dator inaktiverar SafeSearch om du har aktiverat funktionen. Om du vill att SafeSearch ska fortsätta vara aktiverat klickar du på Lås SafeSearch på sidan Inställningar. Läs mer om att låsa SafeSearch.

Varför inaktiveras SafeSearch hela tiden?

SafeSearch bör fortsätta vara på så länge du tillåter cookies på datorn. Om du tar bort cookies kan det hända att SafeSearch-inställningen återställs.

Din internetleverantör eller nätverksadministratör kan åsidosätta din SafeSearch-inställning. Om det verkar som om sökresultaten inte påverkas av den SafeSearch-inställning du har valt kontaktar du internetleverantören eller nätverksadministratören.

När du använder en webbläsare i mobilen
  1. Öppna sidan Sökinställningar.
  2. Leta upp avsnittet SafeSearch-filter.
    • Aktivera SafeSearch genom att markera Filtrera bort resultat av sexuell karaktär.
    • Inaktivera SafeSearch genom att välja Visa de mest relevanta resultaten.
  3. Klicka på Spara längst ned på sidan.
I en Android-app
  1. Öppna Google-appen .
  2. Klicka på menyikonenmenu icon > Inställningar > Konton och sekretess.
  3. Rulla ned till SafeSearch-filter.
    • Aktivera SafeSearch genom att markera kryssrutan.
    • Om du vill inaktivera SafeSearch avmarkerar du kryssrutan.
I en app på iPhone eller iPad
  1. Öppna Google-appen .
  2. Tryck på kugghjulet Settings i det övre vänstra hörnet på startskärmen. (Om du använder Google Nu rullar du ned så att startskärmen visas igen.)
  3. Tryck på SafeSearch.
  4. Välj inställningen Smart eller Strikt.
  5. Tryck på Klar.
När du använder en webbläsare på surfplattan

Aktivera och inaktivera SafeSearch

1. Öppna sidan Sökinställningar.
  2. Leta upp avsnittet SafeSearch-filter.
    • Aktivera SafeSearch genom att markera kryssrutan bredvid Filtrera bort resultat av sexuell karaktär.
    • Inaktivera SafeSearch genom att avmarkera kryssrutan bredvid Filtrera bort resultat av sexuell karaktär.
  3. Klicka på Spara längst ned på sidan.

Behålla SafeSearch-filtret på

Genom att låsa SafeSearch kan du förhindra att till exempel dina barn eller personer som lånar din dator inaktiverar SafeSearch om du har aktiverat funktionen. Om du vill att SafeSearch ska fortsätta vara aktiverat trycker du på Lås SafeSearch på sidan Inställningar. Läs mer om att låsa SafeSearch.

Varför inaktiveras SafeSearch hela tiden?

SafeSearch bör fortsätta vara på så länge du tillåter cookies på surfplattan. Om du tar bort cookies kan det hända att SafeSearch-inställningen återställs.

Din internetleverantör eller nätverksadministratör kan åsidosätta din SafeSearch-inställning. Om det verkar som om sökresultaten inte påverkas av den SafeSearch-inställning du har valt kontaktar du internetleverantören eller nätverksadministratören.

Android TV
  1. From the Android TV home screen, scroll down and select Settings.
  2. Under Preferences, select Search > SafeSearch filter.
  3. Select On or Off.

Så fungerar SafeSearch

När SafeSearch är aktiverat filtreras videor och bilder av sexuell karaktär bort från resultatsidorna på Google Sök samt resultat som eventuellt länkar till barnförbjudet innehåll.

När SafeSearch inte är aktiverat visar vi de mest relevanta resultaten för din sökning, inklusive eventuellt stötande innehåll om du söker efter det.

Rapportera stötande innehåll

Vi gör vårt bästa för att SafeSearch-filtret ska vara så heltäckande som möjligt, men ibland händer det att bilder av sexuell karaktär som porr eller nakenhet slinker igenom. Om det visas olämpliga webbplatser eller bilder trots att du har aktiverat SafeSearch för att filtrera bort resultat av sexuell karaktär vill vi gärna att du talar om det för oss.

Rapportera en webbsi

Rapportera stötande innehåll med hjälp av det här verktyget.

Rapportera en bild

När du använder datorn

1. Klicka på den olämpliga bilden på sökresultatsidan.
  2. Klicka på Skicka feedback längst ned till höger på bilden.

När du använder en webbläsare i mobilen

Om du använder en webbläsare i mobilen, till exempel Chrome eller Safari, rapporterar du olämpliga bilder enligt anvisningarna nedan:

1. Tryck på bilden så att en större version av den öppnas.
  2. Tryck på menyikonen i sidans nedre högra hörnet. Menu
  3. Tryck på Skicka feedback.

När du använder en surfplatta

1. Tryck på den olämpliga bilden på sökresultatsidan.
  2. Tryck på Skicka feedback längst ned till höger på bilden.

Låsa SafeSearch

Genom att låsa SafeSearch kan du förhindra att andra inaktiverar SafeSearch om du har aktiverat funktionen. Låsfunktionen är användbar om det finns barn i hemmet eller om andra använder datorn.

Låsa och låsa upp SafeSearch
  1. Öppna sidan Sökinställningar.
  2. Aktivera SafeSearch genom att markera kryssrutan bredvid Filtrera stötande resultat.
  3. Lås SafeSearch genom att klicka på länken Lås SafeSearch bredvid Filtrera stötande resultat. Du kanske uppmanas att logga in.
  4. Bekräfta att du vill låsa SafeSearch genom att klicka på Lås SafeSearch när du har loggat in.
  5. En bekräftelse visas när låset har aktiverats.

Om du vill låsa upp SafeSearch följer du samma anvisningar och klickar på Lås upp SafeSearch i stället för Lås SafeSearch.

Låsa sökning på flera webbläsare och enheter
  • Om du har mer än en webbläsare på din dator eller surfplatta måste du konfigurera låset på varje webbläsare på datorn eller surfplattan.
  • Om datorn eller surfplattan har mer än en användarprofil måste du konfigurera låset på varje profil.
  • SafeSearch-låset fungerar bara om cookies tillåts i webbläsaren.
Tips till nätverksadministratörer om att låsa SafeSearch

Om du använder en proxy för webbtrafik är det möjligt att konfigurera proxyn att lägga till &safe=strict på alla sökfrågor som skickas till Google. Då aktiveras strikt SafeSearch för alla sökningar, oavsett vad du har angett på inställningssidan för Google.

Den här metoden fungerar inte på SSL-sökningar. Läs mer om SSL-sökningar

Så här tar du reda på om SafeSearch har låsts

När SafeSearch är låst visas meddelandet SafeSearch är låst och färgade bollar högst upp på alla söksidor.

lock safesearch screenshot