Users can now migrate Google Podcasts subscriptions to YouTube Music or to another app that supports OPML import. Learn more here

Hitta bilder som du kan använda och dela

När du söker på Google Sök kan du filtrera resultaten efter bilder med en licens som tillåter att du återanvänder bilden.

Viktigt! Bilder kan vara upphovsrättsskyddade. Läs mer om hur du hittar innehåll som du kan återanvända nedan.

Granska licens och villkor för återanvändning

Förvissa dig om att licensen är giltig och kontrollera licensvillkoren innan du återanvänder något. Till exempel kanske licensen kräver att du anger upphovspersonen om du använder bilden.

Vi rekommenderar att du

• söker efter bilder med uppgift om licens med hjälp av filtret Användningsrättigheter. Google filtrerar bilder efter licens utifrån informationen på webbplatsen där bilden finns eller från bildleverantören.
  • alltid kontrollerar att licensuppgifterna stämmer. Du kan följa länken Licensinformation och kontrollera att licensen stämmer med både licensutfärdaren och webbplatsen som bilden kommer från.

Hitta bilder med uppgift om hur de får återanvändas

1. Öppna images.google.com på en telefon eller surfplatta med Android.
  2. Sök efter en bild.
  3. Om du vill begränsa sökresultaten till bilder med uppgift om licens trycker du på Filter följt av Användningsrättigheter följt av och väljer licenstyp.
  4. Tryck på önskad bild.
  5. Om du vill veta mer om hur bilden får användas och licensieras vidare trycker du på Licensinformation under bilden.

Dela en bild

1. Öppna images.google.com på en telefon eller surfplatta med Android.
  2. Sök efter en bild.
  3. Tryck på Mer Mer uppe till höger följt av Dela Dela.

Olika typer av användningsrättigheter

För varje filter under Användningsrättigheter kan du begränsa sökresultaten till bilder med uppgift om licens. Av licensen framgår hur du får använda en bild och licensiera den vidare.

Läsa licensen: Välj en bild och välj Licensinformation under den. Vi rekommenderar att du alltid kontrollerar licensvillkoren för alla bilder du vill använda.

• Creative Commons-licenser: Dessa bilder kostar oftast ingenting att använda, men källan måste anges. Det kan också finnas begränsningar för hur du får använda dem och i vilket sammanhang. Till exempel kan bildlicensen ange att du inte får redigera bilden eller använda den kommersiellt.
  • Kommersiella och övriga licenser: Bilder utan Creative Commons-licens kan komma från kostnadsfria webbplatser eller från kommersiella webbplatser som tar betalt för dem.

Så här fungerar användningsrättigheter

Med hjälp av användningsrättigheterna kan du söka efter innehåll som du får använda utöver det som kallas fair use eller skäligt bruk. Webbplatsägare kan använda licenser för att ange om och i så fall hur innehåll på deras webbplats får användas av andra.

Rapportera felaktiga användningsrättigheter

Om du vill anmäla intrång i din upphovsrätt läser du kraven på anmälningar om intrång i upphovsrätten eller gör en anmälan.