Finn bilder som kan brukes fritt

Når du søker på Google, kan du filtrere resultatene for å finne bilder, videoer eller tekst du har tillatelse til å bruke. Du gjør dette ved å bruke det avanserte søkefilteret «bruksrettigheter», som gir deg beskjed når du kan bruke, dele eller endre noe du finner på nettet.

Finn bilder, tekst og videoer du kan gjenbruke

1. Gå til Avansert bildesøk for bilder eller Avansert søk for alt annet.
  2. I «alle disse ordene»-boksen skriver du inn det du vil søke etter.
  3. Bak «bruksrettigheter» bruker du rullegardinmenyen til å velge hva slags lisens du vil innholdet skal ha.
  4. Velg Avansert søk.

Merk: Før du gjenbruker innhold, må du kontrollere at lisensen er legitim og sjekke de nøyaktige vilkårene for gjenbruk. Lisensen kan for eksempel kreve at du referer til opphavspersonen til bildet når du bruker bildet. Google kan ikke se om lisensmerkingen er legitim, så vi vet ikke om innholdet er lovlig lisensiert.

Typer brukerrettigheter

• Fritt tilgjengelig for bruk eller deling: Du har lov til å kopiere eller videredistribuere innholdet hvis det ikke endres.
  • Fritt tilgjengelig for bruk, deling eller endring: Du har lov til å kopiere, endre eller videredistribuere på måtene som spesifiseres i lisensen.
  • Kommersielt: Hvis du vil ha innhold for kommersiell bruk, må du velge et alternativ som inneholder ordet «kommersielt».

Slik fungerer brukerrettigheter

Brukerrettigheter gjør det enklere å finne innhold som du kan bruke utover reglene om rimelig bruk («fair use»). Nettstedseiere kan bruke lisenser for å angi om og hvordan innholdet på nettstedene deres kan gjenbrukes.

Filteret for bruksrettigheter i Avansert søk viser deg innhold som enten er merket med en Creative Commons-lisens eller lignende, eller merket som offentlig tilgjengelig. For bilder viser filteret for bruksrettigheter også bilder merket med GNU Free Documentation-lisensen.

Rapportér feil bruksrettigheter

Hvis du finner innhold med feil bruksrettigheter i søkeresultatene, ber vi deg om å gi oss beskjed i Google Søk-forumet.