Users can now migrate Google Podcasts subscriptions to YouTube Music or to another app that supports OPML import. Learn more here

Afbeeldingen zoeken die je kunt gebruiken en delen

Als je zoekt op Google, kun je je resultaten filteren om afbeeldingen te vinden met licenties voor hergebruik.

Belangrijk: Er kunnen auteursrechten van toepassing zijn op afbeeldingen. Hieronder vind je meer informatie over hoe je content kunt vinden die je mag hergebruiken.

De licentie en voorwaarden voor hergebruik bekijken

Voordat je content hergebruikt, moet je nagaan of de licentie authentiek is en de exacte voorwaarden voor hergebruik checken. De licentie kan bijvoorbeeld vereisen dat je bij gebruik van de afbeelding de naam vermeldt van de persoon die de afbeelding heeft gemaakt.

We raden je het volgende aan:

• Gebruik het filter Gebruiksrechten om afbeeldingen te vinden waarvoor licentiegegevens beschikbaar zijn. Google filtert afbeeldingen op licentie op basis van informatie die wordt verstrekt door de sites waarop de afbeeldingen worden gehost of de aanbieder van de afbeelding.
  • Check altijd de licentiegegevens van een afbeelding. Je kunt op de link Licentiegegevens klikken en de nauwkeurigheid nagaan via zowel de aanbieder van de licentie als de hostsite van de afbeelding.

Afbeeldingen zoeken met informatie over hoe je ze mag hergebruiken

1. Ga op je iPhone of iPad naar images.google.com.
  2. Zoek een afbeelding.
  3. Als je de resultaten wilt beperken tot afbeeldingen waarvoor licentiegegevens beschikbaar zijn, tik je op Filter Filter en dan Gebruiksrechten en dan een type licentie.
  4. Tik op de gewenste afbeelding.
  5. Tik onder de afbeelding op Licentiegegevens voor meer informatie over hoe je een licentie krijgt om de afbeelding te gebruiken.

Een afbeelding delen

1. Ga op je iPhone of iPad naar images.google.com.
  2. Zoek een afbeelding.
  3. Tik rechtsboven op Meer Meer en dan Delen Delen.

Typen gebruiksrechten

Voor elk filter Gebruiksrechten kun je resultaten beperken tot afbeeldingen waaraan licentiegegevens zijn gekoppeld, zoals hoe je een licentie krijgt om een afbeelding te gebruiken.

Licentiegegevens zoeken: Selecteer een afbeelding en selecteer onder de afbeelding de optie Licentiegegevens. We raden je aan altijd de licentievereisten na te lopen van alle afbeeldingen die je wilt gebruiken.

• Creative Commons-licenties: Deze afbeeldingen kunnen meestal kosteloos worden gebruikt, maar vereisen een naamsvermelding. Er kunnen ook beperkingen gelden voor hoe en in welke context je ze mag gebruiken. In een licentie voor een afbeelding kan bijvoorbeeld worden vermeld dat je de afbeelding niet mag wijzigen of gebruiken voor commerciële doeleinden.
  • Commerciële of andere licenties: Deze afbeeldingen hebben een niet-Creative Commons-licentie en kunnen afkomstig zijn van sites die kosteloos beschikbaar zijn of commerciële sites waarvoor je moet betalen.

Hoe gebruiksrechten werken

Met gebruiksrechten kun je content vinden die je kunt gebruiken voor meer dan redelijk gebruik. Site-eigenaren kunnen licenties gebruiken om aan te geven of en hoe je content van hun sites mag hergebruiken.

Onjuiste gebruiksrechten melden

Voor klachten over misbruik van je auteursrecht bekijk je de vereisten voor meldingen van auteursrechtschendingen of dien je een klacht in.