Gesproken zoekopdrachten en spraakacties met 'Hey Google' gebruiken

Met je stem kun je acties uitvoeren, zoals zoeken, routes opvragen en herinneringen instellen. Als je bijvoorbeeld wilt weten of er regen wordt voorspeld, zeg je: 'Hey Google, heb ik morgen een paraplu nodig?'

Belangrijk: Op sommige apparaten kun je alleen 'Oké Google' zeggen.

Gesproken zoekopdracht inschakelen

1. Open de Google-app Google Zoeken op je Android-telefoon of -tablet.
  2. Tik rechtsonder op Meer Meer en dan Instellingen en dan Spraak.
  3. Tik onder 'Hey Google' op Voice Match.
  4. Schakel Hey Google in.

Een gesproken zoekopdracht starten

1. Open de Google-app Google Zoeken op je Android-telefoon of -tablet.
  2. Zeg 'Hey Google' of tik op Microfoon Microfoon.

De instellingen voor 'Hey Google' wijzigen

Instellingen voor 'Hey Google' die je kunt wijzigen

Instellingen kunnen verschillen per apparaat en versie van de Google-app. Niet alle instellingen zijn voor alle talen beschikbaar.

Meer informatie over hoe je je instellingen voor de Google-app kunt wijzigen

Wanneer je 'Hey Google' kunt zeggen

• Hey Google:
    Als het scherm is ingeschakeld of het apparaat wordt opgeladen, kun je op elk scherm 'Hey Google' zeggen. Door deze instelling kan het zijn dat voor andere spraakservices bepaalde hotwords of activeringsopdrachten niet werken.
  • Tijdens het autorijden:
    Je kunt 'Hey Google' zeggen terwijl je Google Maps en Android Auto gebruikt.
  • Altijd aan:
    Je kunt 'Hey Google' zeggen, ongeacht of je scherm is in- of uitgeschakeld.

Als je scherm is vergrendeld

• Ontgrendelen via Voice Match:
    Als je 'Hey Google' zegt vanuit een beveiligd vergrendelingsscherm en we het geluid van je stem kunnen herkennen, kun je Google opdrachten geven of sites bezoeken zonder je apparaat handmatig te ontgrendelen.
  • Persoonlijke resultaten:
    Bekijk persoonlijke resultaten voor je spraakopdrachten, zelfs als je apparaat is vergrendeld.

'Hey Google'-spraakmodel

• Spraakmodel opnieuw trainen:
    Train Google opnieuw om het geluid van je stem te herkennen. Dit kun je doen als Google je stem niet herkent als je 'Hey Google' zegt. Als deze instelling niet wordt weergegeven, controleer je of 'Hey Google' is ingeschakeld.
  • Spraakmodel op apparaat verwijderen:
    Verwijder alles wat je aan Google hebt laten horen om je stem op dat apparaat te herkennen.
Problemen met 'Hey Google' oplossen

Meer informatie over hoe je problemen met 'Hey Google' kunt oplossen

Audio-opnamen voor 'Hey Google' verwijderen

Als je de Assistent instelt om Voice Match te gebruiken, worden de audio-opnamen voor je spraakmodellen opgeslagen in je Google-account. Je kunt deze opnamen zoeken en verwijderen vanuit je Google-account.

1. Ga op je Android-telefoon of -tablet naar myactivity.google.com.
  2. Klik links op Andere Google-activiteit en dan Inschrijving voor Voice en Face Match en dan Gegevens bekijken.
  3. Klik rechtsboven op Meer Meer en dan Alles verwijderen.

Manieren waarop je je stem kunt gebruiken

Als gesproken zoekopdrachten beschikbaar zijn in jouw taal en land, kun je de meeste van deze voorbeelden gebruiken. Sommige zijn niet in alle talen beschikbaar.

Account, privacy en zoeken
Je accountinstellingen wijzigen: 'Open Google-accountinstellingen.'
Je zoekgeschiedenis bekijken: 'Laat mijn Google-zoekgeschiedenis zien.'
Je privacyinstellingen wijzigen: 'Wijzig mijn Google-privacyinstellingen.'
Je beveiligingsinstellingen wijzigen: 'Wijzig mijn Google-beveiligingsinstellingen.'
Agenda, alarmen, herinneringen en informatie

Een alarm instellen: 'Stel een alarm in voor 7 uur 's morgens' of 'Stel een alarm in voor elke vrijdagmorgen om 7 uur.'

Een herinnering instellen: 'Herinner me eraan John te bellen om 6 uur 's avonds' of 'Herinner me eraan tulpen te kopen op de Dam.'

Sms-berichten weergeven: 'Laat mijn berichten van Brian over het avondeten zien.'

Een Google Agenda-afspraak maken: 'Maak een agenda-afspraak voor een etentje in Den Haag, zaterdag om 7 uur 's avonds.'

Je aankomende facturen bekijken: 'Mijn facturen' of 'Mijn Ziggo-facturen in 2018'.

Je planning bekijken: 'Hoe ziet mijn dag er morgen uit?' of 'Wanneer is mijn volgende vergadering?'

Communiceren met vrienden en familie

Een bekende bellen: 'Bel Linda Hamersma' of 'Bel mam'.

Een bekende sms'en: 'Sms Jason dat ik vijf minuten later ben.'

Een Hangouts-chatbericht sturen: 'Stuur een Hangouts-bericht naar Bob' of 'Start een Hangouts-chat'.

Een Hangouts-videogesprek starten: 'Start een videogesprek' of 'Videobel Jane via Hangouts'.

Een e-mail sturen: 'Stuur een e-mail naar Christine, onderwerp nieuwe schoenen, bericht, ik kan niet wachten om je mijn nieuwe schoenen te laten zien, punt.'

Je voicemail checken: 'Luister naar voicemail'.

Entertainment (muziek, films, tv, boeken en afbeeldingen)

Muziek afspelen: 'Speel Macklemore af' of 'Speel Can't Hold Us af'.

Een nummer identificeren: 'Welk nummer is dit?'

Nieuwe muziek zoeken: 'Welke nummers speelt Mumford and Sons?'

Een radiozender afspelen via Google Play: 'Speel muziek af'.

Een film op Google Play bekijken: 'Bekijk Frozen'.

Informatie over een tv-programma dat je bekijkt: 'Wat is er op tv?'

Een boek op Google Play lezen: 'Lees Ender's Game'.

Een film zoeken: 'Welke films draaien er vanavond?' of 'Waar draait Hunger Games?'

Zoeken naar afbeeldingen: 'Laat me foto's van de Golden Gate Bridge zien.'

Een foto of video maken: 'Maak een foto' of 'Neem een video op'.

Routes en reizen

Routes opvragen: 'Navigeer naar Johan Cruijff Arena' of 'Route naar Reitdiep 120, Groningen.'

Plaatsen in de buurt zoeken: 'Waar is de dichtstbijzijnde koffiebar?'

Een reis plannen: 'Wat zijn enkele bezienswaardigheden in New York City?'

Reisplannen opzoeken: 'Laat mijn vluchten zien' of 'Waar is mijn hotel?'

Een tafel reserveren: 'Reserveer een tafel voor twee personen bij Cascal voor woensdagavond.'

Feiten en snelle antwoorden

De tijd opvragen: 'Hoe laat is het in Londen?'

Nagaan wat voor weer het is: 'Moet ik vandaag een jas aan?' of 'Wat voor weer is het morgenochtend?'

Triviavragen beantwoorden: 'Waar is Albert Einstein geboren?' of 'Hoe oud is Beyoncé?'

De fooi berekenen: 'Wat is de fooi voor 42 euro?'

Woorden of zinnen vertalen: 'Hoe zeg je komkommer in het Spaans?'

Een woord definiëren: 'Wat betekent vraatzucht?'

Eenheden omrekenen: 'Hoeveel is 16 ounce in kilo's?'

Een wiskundig probleem oplossen: 'Wat is de wortel van 2209?'

Een pakket volgen vanuit je Gmail-orderbevestiging: 'Waar is mijn pakket?'

Zoeken in apps op je apparaat: 'Zoek naar Thais eten op Yelp'.

De instellingen van je apparaat wijzigen

Wifi: 'Schakel wifi in' of 'Schakel wifi uit'.

Bluetooth: 'Schakel bluetooth in' of 'Schakel bluetooth uit'.

Zaklamp: 'Doe mijn zaklamp aan' of 'Doe mijn zaklamp uit'.

Meer apps waarin je 'Oké Google' kunt gebruiken

Je kunt 'Oké Google' zeggen om spraakopdrachten uit te voeren met andere apps op je apparaat. Dit is momenteel alleen beschikbaar voor bepaalde apps en alleen bepaalde woordgroepen werken.

Meer apps die werken met 'Oké Google'

• Flixster: 'Laat Inception op Flixster zien.'
  • Instacart: 'Laat de beschikbaarheid van instacart zien.'
  • Lincoln: 'Start mijn Lincoln MKZ.'
  • NPR One: 'Luister naar NPR.'
  • NextPlus: 'Stuur een bericht met NextPlus.'
  • Realtor.com: 'Laat me huurwoningen in de buurt zien op Realtor.'
  • Shazam: 'Shazam dit nummer.'
  • Telegram: 'Stuur een Telegram-bericht naar mam.'
  • Threema: 'Stuur een Threema-bericht naar Kate.'
  • TripAdvisor: 'Laat bezienswaardigheden bij mij in de buurt zien op TripAdvisor.'
  • Trulia: 'Laat huizen die te koop zijn in Boston zien op Trulia.'
  • TuneIn Radio: 'Open TuneIn in de automodus.'
  • Walmart: 'Scan mijn bon op Walmart.'
  • WhatsApp: 'Stuur een WhatsApp-bericht naar Joe.'
  • Wink: 'Activeer de thuismodus op Wink.'
  • Viber: 'Verstuur een bericht met Viber'.
  • Zillow: 'Geef open huizen in de buurt weer op Zillow.'

Meer voorbeelden van spraakopdrachten

Google leert sommige van je favoriete apps herkennen

Als je de app-naam niet vermeldt voor sommige verzoeken (als je bijvoorbeeld alleen 'scan mijn bon' zegt), kun je de app openen vanuit de zoekresultaten. Nadat je dit een paar keer hebt gedaan, weet Google dat je de app wilt openen en wordt dit niet meer gevraagd.

Als je elke keer wilt worden gevraagd voordat de app wordt geopend:

1. Zeg of typ de spraakopdracht.
  2. Annuleer door op te tikken.
  3. Herhaal dit een aantal keren.
De app wordt niet meer automatisch gestart. De app wordt weer in de zoekresultaten weergegeven. In sommige gevallen duurt dit enkele minuten.

Waar je gesproken zoekopdrachten kunt gebruiken

Deze opdrachten zijn beschikbaar in het Engels in de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Australië, Canada, India, Ierland, Singapore en Zuid-Afrika.

De Google-app 4.0 of hoger moet zijn geïnstalleerd op je apparaat en 'Web- en app-activiteit' moet zijn ingeschakeld.