Users can now migrate Google Podcasts subscriptions to YouTube Music or to another app that supports OPML import. Learn more here

Sijainnin toimintaperiaate ja valinnat Google-hakujen yhteydessä

Kun käytät Googlea (esim. Mapsia, Hakua tai Google Assistantia), saat hyödyllisempiä tuloksia nykyisen sijaintisi avulla. Jos haet esimerkiksi kahviloita, haet todennäköisesti lähelläsi olevia kahviloita. Sijaintisi perusteella voit nähdä tuloksia läheltäsi, vaikka et mainitse sijaintiasi haussa.

Sijaintitietoja saadaan monesta eri lähteestä, joiden perusteella tehdään arvio sijainnistasi. Käyttäessäsi Googlen palveluita voit muuttaa sijaintiasetuksia saadaksesi haluamiasi hakutuloksia ja valita sinulle sopivat yksityisyysasetukset.

Jos haluat lisätietoa sijainnin toiminnasta ennen kuin muokkaat asetuksia, voit lukea alta, miten Google määrittää sijaintisi hakujen yhteydessä.

Parempia paikallisia tuloksia päivitetyllä sijainnilla

Jos haet jotain lähellä olevaa paikkaa etkä löydä paikallisia hakutuloksia, kokeile seuraavia keinoja:

• Lisää nykyinen sijaintisi hakuun, esim. kahvilat Helsingissä.
  • Tarkista, lähettääkö laitteesi sijaintitietoja Googlelle, kun teet hakuja. Muuta laitteen sijaintiasetuksia alla olevien ohjeiden mukaan.

Voit auttaa Googlea tarjoamaan parempia tuloksia kodistasi tai työpaikastasi, kun lisäät nämä:

Laitteen sijaintiasetusten muuttaminen

Puhelimet ja tabletit voivat lähettää sijaintitietoja sovelluksille ja sivustoille, jos laitteen sijaintiasetus on laitettu päälle ja sovellus- sekä selainlupasi sallivat tämän. Muuttamalla sijainnin käyttölupia voit päättää, lähetetäänkö sijainti laitteeltasi kaikille sovelluksille tai verkkosivustoille (esim. google.com).

Tärkeää: Ennen kuin muutat sovellus- tai selainlupia, varmista että laitteen sijainti on laitettu päälle puhelimella tai tabletilla. Lue lisää Android-laitteen sijaintiasetusten muuttamisesta.

Sijainnin käyttölupien valitseminen

Verkkosivusto, kuten google.com

Kun käytät sivustoa Chromella tai muulla selaimella, voit laittaa sijainnin käyttöluvat päälle tai pois päältä erikseen selaimelle ja sijaintiasi pyytäville sivustoille (esim. google.com).

Jos haluat antaa sivustolle (esim. google.com) luvan käyttää laitteen sijaintia, laita sijainnin käyttölupa päälle sekä selaimelle että sivustolle.

Sijainnin käyttöluvan laittaminen päälle tai pois päältä selaimelle

Voit valita, saako selain käyttää sijaintiasi ollenkaan.

1. Avaa Android-laitteella Asetukset-sovellus Asetukset.
  2. Valitse Sijainti ja sitten Sovelluksen käyttöoikeus.
  3. Napauta Chromea tai muuta selainsovellusta.
  4. Valitse sijainnin käyttöoikeus selainsovellukselle: Salli tai Estä.

Tärkeää: Osa näistä ohjeista koskee vain Android 10:tä tai sitä uudempia versioita. Lue lisää sovelluksen käyttöoikeuksien valinnoista, esim. sijainnin käyttöoikeuksista Androidin aiemmissa versioissa.

Sijainnin käyttöluvan laittaminen päälle tai pois päältä sivustolle

Jos selaimesi voi käyttää sijaintia, voit päättää, lähettääkö se sijainnin tietyille sivustoille (esim. google.com).

1. Avaa selain Android-puhelimella tai ‑tabletilla ja siirry osoitteeseen google.com.
  2. Napauta osoitepalkin vasemmalta puolelta lukkokuvaketta Lukko ja sitten Luvat.
  3. Laita Sijainti päälle tai pois päältä google.comissa.

Lue lisää sivuston käyttöoikeuksien muuttamisesta Chromessa.

Tärkeää: Joskus selaimella voi kestää pitkään saada laitteen nykyinen sijainti. Jotta saisit hakutulokset nopeasti, google.com saattaa käyttää laitteesi sijaintia edelliseltä Googlen käyttökerralta. Tämä sijainti on tallennettu evästeeseen, joka vanhenee 6 tunnin jälkeen. Lue lisää evästevalinnoista.

Sovellus, kuten Google-sovellus

​​Jos haet jotain Google-sovelluksella, Google Mapsilla tai muulla sovelluksella, voit valita, onko sijainti sovelluksen saatavilla puhelimesi tai tablettisi sijainnin käyttölupien kautta.

1. Avaa Android-laitteella Asetukset-sovellus Asetukset.
  2. Valitse Sijainti ja sitten Sovelluksen käyttöoikeus.
  3. Valitse sovellus, jota käytät haussa, esim. Google-sovellus Google Haku tai Google Maps Maps.
  4. Valitse sovelluksen pääsy sijaintiin: Salli tai Estä.

Tärkeää: Osa näistä ohjeista koskee vain Android 10:tä tai sitä uudempia versioita. Lue lisää sovelluksen käyttöoikeuksien valinnoista, esim. sijainnin käyttöoikeuksista Androidin aiemmissa versioissa.

Miten Google määrittää sijaintisi, kun teet haun

Kun käytät Googlea (esim. Mapsia, Hakua tai Google Assistantia), nykyinen sijaintisi arvioidaan useiden lähteiden avulla riippuen niiden saatavuudesta.

Tärkeää: Voit vaikuttaa useimpiin sijainnin lähteisiin laitteen käyttölupien, tiliasetusten ja muiden asetusten avulla. Lue alempaa tarkemmin, miten valintasi vaikuttavat yksityisyyteesi ja sijaintiisi.

Sijainnin määrittämiseen käytetyt lähteet

Käyttäessäsi Googlea tulossivun alareunassa näkyy, miten sijaintisi on arvioitu.

Laitteen sijainti

Useimmat laitteet, esim. puhelimet tai tietokoneet, voivat arvioida oman sijaintinsa tarkasti. Tällaisesta tarkasta sijainnista on hyötyä, kun Google Maps ja muut sovellukset näyttävät reittiohjeita tai hyödyllisiä hakutuloksia lähistöllä. Esimerkiksi sellaiset haut, jotka tarvitsevat tarkkaa sijaintiasi (esimerkiksi kahvila, bussipysäkki, pankkiautomaatti), tuottavat parempia tuloksia, kun olet myöntänyt sijainnin käyttöluvan.

Seuraamalla edellisen osion ohjeita voit hallinnoida laitteeseen perustuvia sijaintiasetuksia ja päättää, voiko sijaintia käyttää, kun teet hakuja. Riippuen laitteesta sijainnin voi yleensä laittaa päälle tai pois päältä yksittäiselle sovellukselle ja verkkosivustolle sekä laitetasolla.

Jos käytät kodin älylaitetta, esim. Nest Audiota tai Nest Hubia, voit asettaa laitteen sijainnin Google Home ‐sovelluksessa.

Jos laitteen sijaintia käytettiin hakutulosten noutamiseen, hakutulossivun alareunan sijaintitiedoissa lukee Laitteeltasi.

Tärkeää: Joskus selaimella voi kestää pitkään saada laitteen nykyinen sijainti. Jotta saisit hakutulokset nopeasti, google.com saattaa käyttää laitteesi sijaintia edelliseltä Googlen käyttökerralta. Tämä sijainti on tallennettu evästeeseen, joka vanhenee 6 tunnin jälkeen. Lue lisää evästevalinnoista.

Kodin tai työpaikan osoite Google-tililtäsi

Jos lisäät kodin tai työpaikan osoitteen, niitä voidaan käyttää sijainnin arvioimiseen, kun olet todennäköisesti jommassakummassa paikassa.

Voit muokata koti- ja työ-osoitteita Google-tilillä.

Jos kodin tai työpaikan sijaintia on käytetty hakutulosten saamiseen, hakutulossivun alareunan sijaintitiedoissa lukee Perustuu paikkoihisi (Koti) tai (Työ).

Aiempi toiminta Googlen sivustoilla ja sovelluksissa

Jos olet kirjautunut Google-tilillesi ja Verkko- ja sovellustoiminta on päällä, toimintasi Googlen sivustoilla, sovelluksissa ja palveluissa voidaan tallentaa Google-tilillesi. Osa toiminnasta voi sisältää tietoa karkeasta alueesta, jossa olit tapahtuman aikana. Tarkka sijainti voidaan tallentaa toiminnan mukana, jos siihen liittyy tarkka sijainti.

Joissakin tapauksissa aiemmin hakemiasi alueita voidaan käyttää hakusi kannalta osuvan sijainnin arvioimiseen. Jos esimerkiksi haet kahvilat Helsingissä ja sitten kynsistudio, Google voi näyttää kynsistudioita Helsingissä.

Voit katsoa ja ylläpitää verkko- ja sovellustoimintaasi osoitteessa myactivity.google.com. Katso, miten tapahtumien katselu ja ylläpito tilillä tapahtuu.

Jos et ole kirjautunut Google-tilillesi, Google voi tallentaa käyttämästäsi laitteesta sen aiempien hakujen sijaintitietoja, joiden avulla voidaan näyttää osuvampia tuloksia ja suosituksia. Jos laitat Haun muokkaus ‑ominaisuuden pois päältä, Google ei käytä aiempia hakuja sijaintisi arviointiin. Katso, miten voit hakea ja selata yksityisesti.

Jos aiempaa toimintaa käytettiin hakutulosten saamiseen, hakutulossivun alareunan sijaintitiedoissa lukee Perustuu aiempaan toimintaasi.

Internetyhteytesi IP-osoite

IP-osoite eli internetin protokollaosoite on internetpalveluntarjoajasi sinulle antama osoite. Se on internetin käytön edellytys. IP-osoitteita käytetään muodostamaan yhteys laitteesi ja käyttämiesi verkkosivustojen ja palveluiden välille.

IP-osoitteet perustuvat karkeasti maantieteelliseen sijaintiin. Tämä tarkoittaa, että kaikki käyttämäsi verkkosivustot, esim. google.com, voivat saada jotain tietoa yleisestä sijainnistasi.

Jos IP-osoitettasi käytettiin haussa yleisen alueen arviointiin, hakutulossivun alareunan sijaintitiedoissa lukee Internetosoitteestasi.

Tärkeää: Internet ei toimi ilman IP-osoitetta. Kun käytät sivustoja, sovelluksia tai Googlen kaltaisia palveluita, ne voivat nähdä jotain tietoja sijainnistasi.

Sijainnin hallinta ja yksityisyytesi

Kun haet jotain Googlesta, Google arvioi aina karkean alueen, jossa haku tehdään. Karkean alueen arvioinnin avulla Google voi antaa sinulle osuvia tuloksia ja huolehtia tilin suojauksesta havaitsemalla epätavallista toimintaa, esim. sisäänkirjautumisen uudessa kaupungissa.

Karkea alue on suurempi kuin 3 neliökilometriä ja siellä on vähintään 1 000 käyttäjää, joten karkea alue ei paljasta henkilöllisyyttäsi haun yhteydessä, vaan yksityisyytesi säilyy. Tämä tarkoittaa, että kaupunkien ulkopuolella karkea alue on yleensä paljon suurempi kuin 3 neliökilometriä. Arvioitu karkea alue perustuu tässä artikkelissa mainittuihin sijaintilähteisiin.

Jos annat google.comille tai Googlen sovelluksille luvan käyttää sijaintiasi, Google käyttää hakuja tehtäessä tarkkaa sijaintiasi, jotta saisit parhaat hakutulokset. Tarkka sijainti tarkoittaa nimenomaista olinpaikkaasi, kuten tiettyä osoitetta.

Jos olet lisännyt koti- tai työosoitteen ja Google arvioi, että olet kotona tai työpaikalla, tämän paikan tarkkaa osoitetta käytetään hauissa.