Filtrera sökresultaten

Du hittar precis det du söker efter genom att filtrera och anpassa sökresultaten. Du kan till exempel hitta webbplatser som har uppdaterats det senaste dygnet eller foton med en viss färg.

Obs! Sökinställningarna ändras inte när du filtrerar sökresultaten. Om du vill ändra inställningarna för till exempel SafeSearch, resultat per sida eller språk besöker du sidan Sökinställningar. Där kan du även radera tidigare sökningar.

Lägga till eller ta bort filter

På datorn
  1. Sök på Google i en webbläsare som Chrome eller Firefox på datorn.
  2. Under sökrutan visas flera alternativ:
    • Om du bara vill se sökresultat av en viss typ, t.ex. Bilder eller Nyheter, klickar du på den typen.
    • Om du klickar på Mer visas fler alternativ.
    • Om du klickar på Verktyg visas fler filter du kan använda.
      Tips! Vilka sökverktyg som visas beror på vad du söker efter och vilka filter du använder. Därför är det inte alltid samma alternativ som visas.
På en mobil eller surfplatta
  1. Sök på Google i en webbläsare som Chrome eller Safari på den mobila enheten.
  2. Under sökrutan visas flera alternativ:
    • Om du bara vill se sökresultat av en viss typ, t.ex. Bilder eller Nyheter, trycker du på den typen.
    • Om du klickar på Sökverktyg visas fler filter du kan använda.
      Tips! Vilka sökverktyg som visas beror på vad du söker efter och vilka filter du använder. Därför är det inte alltid samma alternativ som visas.
    • Om du vill ta bort filter som du har lagt till via Sökverktyg trycker du på Rensa.

Olika sätt att filtrera sökresultat

Typ av resultat

Högst upp eller längst ned på en sökresultatsida hittar du olika sätt att filtrera resultaten efter innehållstyp. Exempel:

• Om du vill söka efter enbart bilder väljer du Bilder.
  • Om du vill ha sökresultat där du kan köpa det du söker efter väljer du Shopping.

Sökverktyg

När du har bestämt vilken typ av resultat du vill ha kan du förfina resultaten med alternativen under Sökverktyg. Där kan du ange saker som plats, färg, storlek och det datum en sida publicerades.

Typer av sökverktyg

Vissa sökverktyg är bara tillgängliga på vissa språk. En del visas bara när du är inloggad på ditt Google-konto.

Webbresultat

Olika sökverktyg visas beroende på vad du söker efter och vilka filter du använder. Därför är det inte alltid samma alternativ som visas. Det här är några av verktygen:

• Publiceringsdatum: Begränsa sökresultaten efter när de publicerades.
  • Ordagrant: Sök efter det exakta ordet eller den exakta frasen.
  • Ordbok: Hitta till exempel definitioner, synonymer och bilder.
  • Privata: Om du är inloggad på ditt Google-konto visas innehåll som har delats med dig på Google+ eller i Gmail.
  • I närheten: Visa resultat för platsen du befinner dig på.
  • Videor: Filtrera efter videons längd, kvalitet och källa (till exempel youtube.com).
  • Recept: Filtrera efter ingredienser, tillagningstid och kalorier.
  • Appar: Välj pris och operativsystem för tillgängliga appar.
  • Patent: Välj registrerings- eller publiceringsdatum för ett patent, det patentverk där patentet registrerades samt status för och typ av registrering. Du kan även söka efter ett patent direkt på patents.google.com
Bildresultat
  • Storlek: Välj mellan stor, mellan eller ikon, eller ange exakta mått.
  • Färg: Hitta bilder i en viss färg, svartvita eller genomskinliga.
  • Typ: Visa bara foton, bilder av ansikten, clip art-bilder, ritningar eller animerade GIF-bilder.
  • Tid: Hitta ett foto som nyligen har publicerats eller som publicerades ett visst datum.
  • Användningsrättigheter: Visa foton som du kan återanvända eller ändra. Läs om hur du hittar innehåll som du kan återanvända.
Platsresultat

Beroende på vilket slags plats eller ställe du söker efter kan några av följande filter visas:

• Dina tidigare besök: Begränsa sökresultaten till platser som du har besökt tidigare eller aldrig har varit på.
  • Betyg: Filtrera efter betyg från andra som använder Google.
  • Kök: Sök utifrån vilket slags mat som serveras.
  • Pris: Filtrera efter hur mycket det kostar på exempelvis en restaurang.
  • Öppettider: Begränsa sökresultaten utifrån när stället har öppet.

Lägga till eller ta bort platser du har besökt

Du kan berätta för Google om du har besökt platsen tidigare eller inte så att du får bättre sökresultat.

• På mobilen: Tryck på Du besökte den här platsen för __ dagar/veckor/år sedan under Översikt.
  • På datorn: Tryck på Redigera bredvid Dina tidigare besök och sedan Ja eller Nej.

Obs! Om du vill kunna filtrera efter besökta platser aktiverar du platshistoriken på din Android-enhet eller iPhone eller iPad och aktiverar Webb- och appaktivitet.

Sökoperatorer

Ett annat sätt att filtrera sökresultaten är att använda sökoperatorer, det vill säga ord eller symboler som du kan begränsa urvalet sökresultat med.