Users can now migrate Google Podcasts subscriptions to YouTube Music or to another app that supports OPML import. Learn more here

Förhindra och rapportera nätfiske

Nätfiske är när någon försöker lura till sig dina personliga uppgifter online.

Så fungerar nätfiske

Nätfiske sker ofta via e-post och annonser eller på webbplatser som liknar webbplatser du redan använder. Det kan till exempel hända att du får ett e-postmeddelande som ser ut att komma från din bank där du ombeds bekräfta ditt bankkontonummer.

På webbplatser där det förekommer nätfiske kan du uppmanas att uppge

• användarnamn och lösenord
  • personnummer
  • bankkontonummer
  • pinkoder
  • kreditkortsnummer
  • din mors flicknamn
  • din födelsedag

Rapportera webbplatser för nätfiske

Rapportera webbplatser som du hittat där nätfiske förekommer

Om du hittar en webbplats som verkar ägna sig åt nätfiske rapporterar du den.

Rapportera en webbplats för nätfiske som visas i annonser på Google Sök

Om en webbplats för nätfiske visades som en sponsrad länk på sökresultatsidan rapporterar du webbplatsen genom att kontakta AdWords.

Rapportera en webbplats eller e-postadress som ser ut att komma från Google trots att den inte gör det

Undvika nätfiske

Var försiktig när du får ett meddelande från en webbplats där du uppmanas att uppge personliga uppgifter. Om du får den här typen av meddelande uppger du inte några uppgifter innan du har kontrollerat att webbplatsen är legitim. Om du kan öppnar du webbplatsen i ett annat fönster i stället för att klicka på länken i e-postmeddelandet.

Google skickar aldrig oönskade meddelanden för att be om ditt lösenord eller personliga uppgifter.

Andra sätt att skydda sig mot nätfiske