Praktische tips voor gezondheidswebsites

Als je een website voor een gezondheidsinstantie hebt en je over belangrijke informatie over het coronavirus beschikt die voor iedereen toegankelijk moet zijn, lees je hier enkele aanbevelingen voor hoe je deze informatie zichtbaarder kunt maken op Google Zoeken.

Word lid van onze groep voor technische support
Naast de onderstaande praktische tips kunnen nationale ministeries van volksgezondheid en Amerikaanse instanties op staatsniveau die COVID-19-informatie publiceren, deelnemen aan onze nieuwe groep voor technische support. Deze groep kan antwoord geven op vragen over Google Zoeken die dergelijke instanties wellicht hebben vanwege hun website. Vul dit formulier in om toegang te vragen tot deze groep voor technische support.

1. Test hoe gebruikers je site vinden en te zien krijgen

Probeer op Google algemene zoekopdrachten over het coronavirus uit om te zien hoe je site wordt weergegeven. Als je site erg laag of helemaal niet in de resultaten wordt weergegeven, volg dan deze tips om je zichtbaarheid in de zoekresultaten te verbeteren. Houd er wel rekening mee dat Google er altijd naar streeft om gezaghebbende informatie weer te geven en de positie van sites in onze gewone zoekresultaten niet kan garanderen.

Probeer enkele zoekopdrachten.

Zorg er ook voor dat je site kan worden bekeken via zowel mobiele apparaten als desktopbrowsers: Tegenwoordig is meer dan de helft van alle zoekopdrachten afkomstig van mobiele apparaten. Test je pagina's met de Tool voor mobielvriendelijke tests.

2. Bekijk op welke positie je wordt weergegeven bij populaire zoekopdrachten

Bekijk welke positie je inneemt in het geval van populaire zoekopdrachten in Trends. Daarnaast kun je zien bij welke andere gerelateerde zoekopdrachten je site wordt weergegeven in Zoeken, welke positie je site heeft voor die zoekopdrachten en of gebruikers doorklikken naar je site:

1. Open het Search Console-prestatierapport. Filter op de afgelopen zeven dagen om je te focussen op onderwerpen die het relevantst zijn voor recente zoekopdrachten.
  2. Als het coronavirus maar een klein deel van je site uitmaakt, voeg je een URL-filter toe om je te richten op pagina's die relevant zijn voor dat onderwerp.
  3. Sorteer de tabel op vertoningen om relevante zoekopdrachten met een hoog aantal vertoningen maar een lage CTR te identificeren. Probeer deze pagina's te corrigeren zodat hun titels beter overeenkomen met hun inhoud.
  4. Vind zoekopdrachten met een hoge CTR maar een lage positie. Dit zijn belangrijke pagina's die gebruikers waarderen, maar Google kan problemen ondervinden bij de koppeling met zoekopdrachten van gebruikers. Probeer de paginatitels en -content te verbeteren door termen uit veelvoorkomende zoekopdrachten van gebruikers op te nemen.

3. Voeg sitecontent, titels en metatags toe of verbeter deze

Content

Voeg passende content aan je site toe, die overeenkomt met zoekopdrachten van gebruikers, om de positie van je site te verbeteren. Als je al over dergelijke content beschikt, kun je deze vernieuwen door zoekopdrachten van gebruikers toe te voegen aan de paginacontent, paginatitels of sectietitels zodat Google de content beter kan identificeren.

Mensen die zich zorgen maken over COVID-19, zoeken waarschijnlijk met gewone taal en niet met exacte medische termen. Als je ze beter wilt bereiken, moet je dezelfde taal hanteren die zij waarschijnlijk gebruiken.

Tip 2 (Bekijk op welke positie je wordt weergegeven bij populaire zoekopdrachten) kan je meer inzicht geven in veelvoorkomende manieren waarop mensen naar informatie over het coronavirus zoeken. Je kunt deze informatie vervolgens gebruiken als richtlijn voor onderwerpen en terminologie, en manieren waarop normale gebruikers via andere kanalen zoeken naar informatie.

Titels

Heel belangrijk: Als je een nieuwe pagina met informatie maakt, is het nuttig om deze een titel te geven die duidelijk samenvat waar de pagina over gaat, in de taal die iemand zal gebruiken die naar zo'n pagina zoekt. Zie een paginatitel als een samenvatting van de pagina. Op die manier kunnen zowel Google als gebruikers zien waar de pagina over gaat. Plaats de voor de gebruiker zichtbare paginatitel in de html-tag <title>.

Metatags

Zorg ervoor dat elke pagina op je site een metabeschrijving heeft. Google gebruikt soms de beschrijvingstag <meta> van een pagina om een fragment voor zoekresultaten te genereren als gebruikers daardoor een betere beschrijving te zien krijgen dan alleen met de content op de pagina mogelijk is.

Via een metabeschrijvingstag wordt gebruikers doorgaans meer informatie geboden in de vorm van een korte, relevante samenvatting van het onderwerp van een specifieke pagina. Deze tags laten gebruikers weten dat de pagina precies datgene bevat waarnaar ze op zoek zijn. Er geldt geen limiet voor de lengte van metabeschrijvingen, maar de fragmenten in de zoekresultaten worden waar nodig ingekort om beter aan te sluiten op de breedte van het gebruikte apparaat.

Meer informatie over zoekmachineoptimalisatie (SEO).

4. Bekijk de populairste zoekopdrachten van gebruikers in je taal

Ga naar Google Trends om te zien naar welke aan het coronavirus gerelateerde termen mensen zoeken:

1. Ga naar de Google Trends-pagina over het coronavirus.
  2. Zoek de lijst met vlaggen op de pagina en selecteer de vlag van je land om specifieke zoekopdrachten voor je land te bekijken. Als je vlag niet wordt vermeld:
    1.  Ga naar de Google Trends-homepage en zoek naar aan het coronavirus gerelateerde termen om te zien naar welke termen mensen zoeken.
    2. Klik op de kaart op je regio om de focus te leggen op gebruikers uit jouw locatie.
    3. Wijzig de datumselectie om te zoeken naar de afgelopen twee weken en inzicht te krijgen in recente zoekopdrachten.
    4. Bekijk de populairste gerelateerde zoekopdrachten in het gedeelte Gerelateerde zoekopdrachten van het hieronder genoemde rapport.
    5. Bekijk gerelateerde zoekopdrachten door op de gerelateerde zoekopdrachten te klikken of door de zoektermen bovenaan de pagina te wijzigen.

Zoek op de Trends-homepage naar speciale updates over het coronavirus voor aanvullende richtlijnen.

5. Voeg gestructureerde gegevens voor veelgestelde vragen toe

Als je gestructureerde gegevens op je website biedt, kan Google de informatie gemakkelijker op een nuttige manier ophalen en weergeven in zoekresultaten. Op de juiste manier geïmplementeerde gestructureerde gegevens voor veelgestelde vragen kunnen in Google worden weergegeven met speciale opmaak om je informatie prominenter weer te geven.

Lees de richtlijnen voor veelgestelde vragen.