Använda rel="nofollow" för specifika länkar

Nofollow är en metod för webbansvariga att uppmana sökmotorer att inte följa länkarna på en viss sida eller inte följa en viss länk.

Ursprungligen visades attributet nofollow i metataggen på sidnivå och instruerade sökmotorer att inte följa (dvs. genomsöka) alla utgående länkar på sidan. Exempel:

<meta name="robots" content="nofollow" />

Innan nofollow användes för enskilda länkar krävdes ganska mycket arbete för att hindra robotar från att följa länkar på en sida (t.ex. kunde man dirigera om länken till en webbadress som blockerades i robots.txt). Det är därför attributvärdet nofollow för attributet rel skapades. Detta ger webbansvariga mer detaljkontroll: i stället för att uppmana sökmotorer och sökrobotar att inte följa några länkar alls på sidan är det nu enkelt att peka ut en viss länk som inte ska följas. Exempel:

<a href="signin.php" rel="nofollow">logga in</a>

Hur hanterar Google nofollow-länkar?

I allmänhet följer vi dem inte. Det innebär att Google inte överför PageRank eller text via länkarna. I huvudsak gör användningen av nofollow att vi tar bort mållänkarna från vårt övergripande webbdiagram. Målsidorna visas dock fortfarande i vårt index om andra webbplatser länkar till dem utan att nofollow används eller om webbadresserna skickas till Google i en webbplatskarta. Det är också viktigt att tänka på att andra sökmotorer kan hantera nofollow på lite olika sätt.

Vad har Google för policy för användning av nofollow och finns det några exempel?

Här är några fall där du kan använda nofollow:

• Opålitligt innehåll: Om du inte kan eller vill gå i god för innehållet på sidorna du länkar till från din webbplats – till exempel kommentarer från icke-betrodda användare eller inlägg i gästboken – använder du nofollow för de här länkarna. Det kan avskräcka personer som skickar skräppost från att rikta in sig på dina sidor och göra att din webbplats inte oavsiktligt överför PageRank till dåliga grannar på webben. Särskilt de som skickar spamkommentarer de som skickar spamkommentarer kan bestämma sig för att inte rikta in sig på ett särskilt innehållshanteringssystem eller en bloggtjänst om de kan konstatera att länkar från tjänsten har märkts med nofollow. Om du vill uppmärksamma och belöna pålitliga bidragsgivare kan du välja att automatiskt eller manuellt ta bort attributet nofollow för länkar som läggs upp av medlemmar eller användare som konsekvent har gjort högkvalitativa bidrag över tiden.
  • Betalda länkar: En webbplats placering i Googles sökresultat baseras delvis på analysen av webbplatser som länkar till den. För att förhindra att betalda länkar påverkar sökresultaten och negativt påverkar användarna uppmanar vi webbansvariga att använda nofollow för sådana länkar. Riktlinjerna för sökmotorer kräver maskinläsbar identifiering av betalda länkar: Jämför med hur konsumenter vill kunna identifiera kommersiella relationer (till exempel när en annons på en helsida i en tidning har rubriken Annons). Mer information om Googles inställning till betalda länkar.
  • Genomsökningsprioritet: Sökrobotar kan inte logga in eller registrera sig som medlemmar i ditt forum, så det finns ingen anledning att bjuda in Googlebot till registrerings- eller inloggningslänkar. Med hjälp av nofollow för dessa länkar kan Googlebot i stället genomsöka andra sidor du vill ha i Googles index. Det är dock förmodligen mer produktivt att använda en gedigen informationsarkitektur med intuitiv navigering, användar- och sökmotorvänliga webbadresser osv. än att fokusera på sökprioriteringar via länkar med nofollow.