rel="nofollow" gebruiken voor specifieke links

'Nofollow' is een methode waarmee webmasters tegen zoekmachines kunnen zeggen dat ze de links op een bepaalde pagina of een specifieke link niet moeten volgen.

Oorspronkelijke werd het kenmerk nofollow weergegeven in de metatag op paginaniveau, en werden zoekmachines geïnstrueerd om uitgaande links op de pagina niet te volgen (crawlen). Bijvoorbeeld:

<meta name="robots" content="nofollow" />

Voordat het kenmerk nofollow ook voor afzonderlijke links werd gebruikt, was het erg lastig om te voorkomen dat robots afzonderlijke links op een pagina zouden volgen (bijvoorbeeld door de link om te leiden naar een URL die werd geblokkeerd in robots.txt). Daarom is de kenmerkwaarde nofollow van het kenmerk rel gemaakt. Hierdoor hebben webmasters meer controle: in plaats van zoekmachines en bots door te geven dat geen van de links op een pagina mag worden gevolgd, kunt u robots gemakkelijk instrueren een bepaalde link niet te crawlen. Bijvoorbeeld:

<a href="signin.php" rel="nofollow">inloggen</a>

Hoe worden links met het kenmerk 'nofollow' door Google verwerkt?

We volgen ze in principe niet. Dat betekent dat Google geen PageRank of ankertekst over deze links verzendt. Als u nofollow gebruikt, worden de doellinks verwijderd uit onze overzichtsgrafiek van het web. De doelpagina's kunnen echter nog steeds worden weergegeven in onze index als andere sites een link hiernaar bevatten zonder nofollow, of als de URL's naar Google worden verzonden in een sitemap. Andere zoekmachines verwerken nofollow -kenmerken mogelijk op een iets andere manier.

Wat is het beleid van Google voor 'nofollow', en wat zijn enkele specifieke voorbeelden van het gebruik hiervan?

Hier volgen enkele gevallen waarin u nofollow zou kunnen gebruiken:

• Onbetrouwbare inhoud: als u niet kunt of wilt instaan voor de inhoud van pagina's waarnaar u links biedt vanaf uw site (zoals niet-betrouwbare gebruikersopmerkingen of gastenboekartikelen), kunt u het kenmerk 'nofollow' toevoegen aan deze links. Dit maakt het minder aantrekkelijk voor spammers om uw site aan te vallen, en voorkomt dat uw site onbedoeld een betere PageRank biedt aan de 'achterbuurten' van het web. Met name opmerkingsspammers richten zich liever niet op een inhoudsbeheersysteem of blogservice als ze zien dat onbetrouwbare links binnen die service niet worden gevolgd. Als u betrouwbare bijdragers wilt herkennen en belonen, kunt u het nofollow -kenmerk automatisch of handmatig verwijderen voor links die zijn geplaatst door leden of gebruikers die constant kwalitatief hoogwaardige bijdragen leveren.
  • Betaalde links: de positie van een site in de zoekresultaten van Google is deels gebaseerd op een analyse van sites die een link naar de site bevatten. Om te voorkomen dat betaalde links onze zoekresultaten beïnvloeden en een negatief effect hebben op onze gebruikers, raden we webmasters met klem aan het kenmerk nofollow te gebruiken voor dergelijke links. Volgens de richtlijnen voor zoekmachines moeten betaalde links die door computers kunnen worden gelezen, op dezelfde manier bekend worden gemaakt als betaalde samenwerkingsverbanden aan online en offline klanten (bijvoorbeeld het woord 'Advertentie' boven aan een paginagrote krantenadvertentie). Meer informatie over het standpunt van Google over betaalde links.
  • Prioriteitsbepaling voor crawls: zoekmachinerobots kunnen niet inloggen of zich registreren als lid van uw forum. Het heeft daarom geen zin Googlebot links als 'Schrijf u hier in' of 'Inloggen' te laten volgen. Wanneer u het kenmerk nofollow gebruikt voor deze links, kan Googlebot andere pagina's crawlen die u liever wilt laten opnemen in de index van Google. Een goede informatiestructuur (intuïtieve navigatie, gebruikers- en zoekmachinevriendelijke URL's, enzovoort) is echter een veel betere manier om uw middelen te gebruiken dan u alleen te richten op het bepalen van de crawlprioriteit door bepaalde links niet te laten volgen.