Uw sitemap beheren

Een Google Nieuws-sitemap maken

Richtlijnen voor Nieuws-sitemaps

Als je een Nieuws-sitemap maakt, moet je aan de volgende vereisten voldoen:

• Neem de URL's op van de artikelen die de afgelopen twee dagen zijn gepubliceerd. Je kunt artikelen die ouder zijn dan twee dagen verwijderen uit de Nieuws-sitemap. Deze artikelen blijven wel voor de gebruikelijke periode van dertig dagen in de index staan.
  • Update je Nieuws-sitemap met nieuwe artikelen wanneer deze worden gepubliceerd. Google Nieuws crawlt de Nieuws-sitemaps net zo vaak als de rest van je site.
  • Voeg maximaal duizend volledige URL's toe. Als je meer URL's wilt toevoegen, kun je ze opsplitsen in meerdere sitemaps en een sitemapindexbestand gebruiken om ze te beheren. Gebruik de XML-indeling in het sitemap-protocol. Vermeld niet meer dan 50.000 sitemaps in je sitemapbestand. Deze limieten zorgen ervoor dat je webserver geen grote bestanden gebruikt.
  • Update de huidige sitemap met de URL's van je nieuwe artikelen. Maak niet bij elke update een nieuwe sitemap.
  • Gebruik niet de Google Sitemap Generator om een Nieuws-sitemap te maken. De generator bevat namelijk URL's die niet overeenkomen met specifieke nieuwsartikelen.

Voorbeeld van sitemap-invoer

Een Google Nieuws-sitemap gebruikt het Sitemap-protocol. Hier volgt een voorbeeld van een vermelding in een Nieuws-sitemap:

<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?> <urlset xmlns="http://www.sitemaps.org/schemas/sitemap/0.9" xmlns:news="http://www.google.com/schemas/sitemap-news/0.9"> <url> <loc>http://www.example.org/business/article55.html</loc> <news:news> <news:publication> <news:name>The Example Times</news:name> <news:language>en</news:language> </news:publication> <news:publication_date>2008-12-23</news:publication_date> <news:title>Companies A, B in Merger Talks</news:title> </news:news> </url> </urlset>

Sites met een Nieuws-sitemap eindigen niet hoger in de zoekresultaten. Google Nieuws gebruikt normale crawlmethoden om de homepages en secties van alle nieuwssites te doorzoeken en te labelen, ongeacht of ze een Nieuws-sitemap hebben.

Je sitemap indienen

Nadat je een Nieuws-sitemap hebt gemaakt, kun je die indienen via Search Console. Ga naar het Helpcentrum van Search Console voor meer informatie over hoe je sitemaps beheert. We raden je aan de sitemap te uploaden naar de bovenste map met nieuwsartikelen.

Specifieke tagdefinities voor nieuws

Bekijk hieronder de Google Nieuws-tags voor sitemaps:

Tag Vereist? Beschrijving
<publication> Ja

De publicatie waarin het artikel verschijnt. Deze heeft twee vereiste onderliggende tags: <name> en <language>.
<name> is de naam van de nieuwspublicatie. Deze moet exact overeenkomen met de naam die wordt weergegeven in je artikelen op news.google.com, met uitzondering van eventuele tekst tussen haakjes.
De <language> is de taal van je publicatie. Gebruik een ISO 639-taalcode (twee of drie letters).

Uitzondering: Gebruik zh-cn voor Vereenvoudigd Chinees en zh-tw voor Traditioneel Chinees.

<publication_date> Ja Publicatiedatum van artikel in W3C-indeling. Gebruik een indeling met de volledige datum (JJJJ-MM-DD) of met de volledige datum plus uren, minuten, seconden en tijdzoneaanduiding (JJJJ-MM-DDTuu:mm:ssTZD). Geef de oorspronkelijke datum en tijd op voor de publicatie van het artikel op je site. Geef niet de tijd op van het moment dat je het artikel aan je sitemap hebt toegevoegd.

Onze crawler accepteert alle onderstaande indelingen:
  • Volledige datum: JJJJ-MM-DD (1997-07-16)
  • Volledige datum plus uren en minuten: JJJJ-MM-DDTuu:mmTZD (1997-07-16T19:20+01:00)
  • Volledige datum plus uren, minuten en seconden: JJJJ-MM-DDTuu:mm:ssTZD (1997-07-16T19:20:30+01:00)
  • Volledige datum plus uren, minuten, seconden en tienden van een seconde: JJJJ-MM-DDTuu:mm:ss.sTZD (1997-07-16T19:20:30.45+01:00)
<title> Ja De titel van het nieuwsartikel.
Tip: De titel kan vanwege ruimtegebrek afgekort worden weergegeven op Google Nieuws. Neem de titel van het artikel op zoals deze wordt weergegeven op je site. Voeg geen auteurnaam, publicatienaam of publicatiedatum aan de title-tag toe.