Veelgestelde vragen over Europese persuitgevers

Mensen kunnen via Google relevante en gevarieerde content vinden en uitgevers kunnen via Google hun lezers bereiken. Google analyseert honderden miljarden webpagina's en geeft relevante zoekresultaten weer aan gebruikers om ze via sites zoals die van jou toegang te geven tot de informatie die ze zoeken.

Google biedt mensen inzicht in waarom bepaalde zoekresultaten zijn geselecteerd door voorbeeldcontent van de gekoppelde webpagina's weer te geven. Meestal zijn dit korte tekstfragmenten en miniaturen. Uit experimenten is gebleken dat mensen aan de hand van deze voorbeelden snel de site kunnen vinden die de content bevat waarnaar ze op zoek zijn. Maar naar aanleiding van de nieuwe auteursrechtwetgeving in Frankrijk zal Google de zoekresultaten voor Europese perspublicaties op een andere manier aan mensen in dat land weergeven. Google geeft geen fragmenten en miniaturen voor deze publicaties meer weer in Frankrijk, tenzij de uitgever die content in Frankrijk weergeeft, heeft aangegeven hoeveel van deze content in de zoekresultaten mag worden weergeven.

In dit artikel beantwoorden we enkele vragen over deze nieuwe beperkingen, met name voor uitgevers van deze websites.

V: Op welke uitgevers is de nieuwe auteursrechtwet van toepassing?

A: Aangezien niet in de wet wordt vermeld om welke publicaties het gaat, heeft Google een initiële lijst samengesteld met perspublicaties die worden aangeduid als Europese perspublicaties. Uitgevers kunnen hun status controleren in Google Search Console. Een uitgever die denkt dat hij over het hoofd is gezien, kan zijn property via Google Search Console toevoegen aan de lijst. Als een uitgever vindt dat zijn publicatie ten onrechte in de lijst is opgenomen, kan hij de property uit de lijst verwijderen.

V: Is dit van toepassing op mijn website?

A: Google geeft via een speciale instelling in Google Search Console de huidige status van je website als Europese perspublicatie aan.

V: Mijn website is ten onrechte aangeduid. Hoe kan ik dit laten weten?

A: Google geeft via een speciale instelling in Google Search Console de huidige status van je website als Europese perspublicatie aan. Eigenaren die zijn geverifieerd in Search Console, kunnen de status van de site wijzigen. Bekijk meer informatie over hoe je het eigendom van je site kunt verifiëren. Als je niet zeker weet wie het eigendom van je website heeft geverifieerd, moet je eerst de website verifiëren (er kunnen meerdere eigenaren zijn) en vervolgens de lijst met geverifieerde eigenaren in Search Console bekijken. Andere geverifieerde eigenaren worden op de hoogte gesteld van wijzigingen in deze instelling.

V: Ik heb de onjuiste instelling voor mijn site gewijzigd. Hoelang duurt het voordat dit wordt weergegeven in Google Zoeken?

A: De status van de betreffende Europese perspublicatie wordt binnen enkele dagen opnieuw verwerkt. Deze wijzigingen zijn van toepassing op de hele website. De afzonderlijke URL's hoeven daarom niet opnieuw te worden gecrawld en verwerkt.

V: Wat is het effect van deze aanduiding?

A: Vanwege wijzigingen in de auteursrechtwetgeving in Frankrijk geeft Google Zoeken in Frankrijk geen tekstfragmenten of afbeeldingsminiaturen meer weer voor Europese perspublicaties waarop deze wet van toepassing is, tenzij de website metatags heeft geïmplementeerd die zoekvoorbeelden toestaan.

V: Hoe kan ik een langer of korter fragment voor mijn pagina's weergeven?

A: Elke uitgever of website ter wereld, ongeacht of ze worden aangeduid als Europese perspublicatie, kan op verschillende manieren beheren welke fragmenten voor hun websites worden weergegeven. Uitgevers kunnen fragmenten volledig verwijderen, de maximale lengte voor fragmenten van hun pagina's of de maximale grootte van miniaturen voor hun afbeeldingen instellen, of delen van een pagina verbergen voor fragmenten. Raadpleeg onze ontwikkelaarsdocumentatie voor robots-metatags voor meer informatie. Deze wijzigingen worden alleen doorgevoerd als de pagina's van je site opnieuw worden gecrawld en verwerkt.

V: Hoe optimaliseer ik de lengt van mijn voorbeeld?

A: Google probeert voorbeelden te selecteren die lang genoeg zijn om de pagina te kunnen identificeren waarnaar de gebruiker op zoek is en die tegelijkertijd het verlangen in stand houden om die pagina te bezoeken. Via robots-metatags kunnen uitgevers hun eigen limieten instellen voor de hoeveelheid voorbeeldcontent die Google weergeeft. Afzonderlijke sites en verschillende branches kunnen achterhalen of ze juist meer of minder voorbeeldcontent moeten weergeven om meer bezoekers naar hun sites te trekken. Bovendien moeten Europese nieuwsuitgevers in Frankrijk een maximale fragmentlengte instellen in robots-metatags voordat er een fragment in hun voorbeeld kan worden weergegeven.

V: Hoe kan ik voorkomen dat bepaalde delen van mijn content worden opgenomen in fragmenten?

A: Elke uitgever of website ter wereld, ongeacht of ze worden aangeduid als een Europese perspublicatie, kan fragmentdrempels voor hun website instellen door een html-kenmerk aan hun pagina's toe te voegen. Hiermee kunnen uitgevers voorkomen dat er fragmenten uit bepaalde delen van een pagina worden gebruikt. Raadpleeg onze ontwikkelaarsdocumentatie voor robots-metatags voor meer informatie. Deze wijzigingen worden alleen doorgevoerd als de pagina's van de site opnieuw worden gecrawld en verwerkt.

V: Hoe zorg ik dat mijn pagina's snel opnieuw worden verwerkt en geüpdatet?

A: Als je de metatags of html-kenmerken wijzigt om fragmentlimieten in te stellen, kan dit van grote invloed zijn op de manier waarop een pagina door zoekmachines kan worden gepresenteerd. Je kunt het beste xml-sitemapbestanden gebruiken om ons van een dergelijke wijziging op de hoogte te stellen. Geef in het xml-bestand de datum van de laatste significante wijziging voor elke URL op als de laatste aanpassingsdatum (lastmod). Je kunt de HTTP-pingmethode gebruiken om aan te geven dat het sitemapbestand is geüpdatet en kan worden verwerkt. Houd er rekening mee dat de verwerkingssnelheid afhankelijk is van diverse factoren, waaronder het crawlbudget voor de website

V: Zijn er manieren om de metatag op te geven zonder dat de afzonderlijke pagina's opnieuw worden verwerkt?

A: Nee, de pagina's moeten afzonderlijk opnieuw worden verwerkt zodat ze kunnen worden geüpdatet in onze zoekresultaten.

V: Kan ik verschillende fragmentinstellingen op de pagina's van mijn site gebruiken?

A: Ja. Deze instellingen worden per pagina geconfigureerd en hoeven niet voor alle pagina's hetzelfde te zijn.

V: Zijn deze wijzigingen van invloed op de positie van mijn site in de zoekresultaten?

A: Er verandert naast de nieuwe opmaak niets aan de manier waarop we de relevantie van een pagina evalueren, maar sommige zoekfuncties (zoals samenvattingen) zijn afhankelijk van de beschikbaarheid van voorbeeldcontent. (Een fragment kan niet worden weergegeven als het niet beschikbaar is.) Het is mogelijk dat voor andere functies van Google Zoeken de zoekresultaten met beperkte voorbeelden worden gegroepeerd om de ruimte op de pagina met zoekresultaten optimaal te benutten. Buiten deze beperkingen in de gebruikersinterface houden onze algoritmen voor de positie in de zoekresultaten geen rekening met de hoeveelheid content die beschikbaar is in voorbeeldcontent, maar het kan wel effect hebben op gebruikers. Vergeet niet dat verschillende hoeveelheden voorbeeldcontent je pagina's meer of minder begrijpelijk en zichtbaar kunnen maken voor gebruikers van Google Zoeken. Deze instellingen kunnen dus van invloed zijn op je zoekverwijzingsverkeer. Bekijk meer informatie over hoe Search Console de prestaties van je site rapporteert aan de hand van positie, aantal klikken en vertoningen

V: Wordt content in blokken met 'data-nosnippet' nog wel geïndexeerd?

A: Ja. Als je een van de methoden gebruikt om te voorkomen dat tekst in een fragment wordt weergegeven, is het niet zo dat de content niet wordt geïndexeerd. Deze methoden beperken alleen wat wordt weergegeven in het fragment in de zoekresultaten.

V: Ik heb liever dat mijn pagina's helemaal niet worden weergegeven. Hoe stel ik dat in?

A: Je kunt de robots-metatag 'noindex' gebruiken om te voorkomen dat afzonderlijke pagina's worden weergegeven in de zoekresultaten. Deze metatag voorkomt dat de pagina wordt weergegeven in de zoekresultaten nadat deze is verwerkt. Houd er rekening dat de crawler deze metatag alleen kan zien als de pagina niet wordt geblokkeerd door een robots.txt-bestand.