Aan de slag: ervaren gebruikers

Als je de basistaken voor het onderhouden van een website op Google en het gebruik van Search Console al onder de knie hebt, gaat deze pagina dieper in op het beheren en onderhouden van een website.

Aan de slag

Ook als je een ervaren gebruiker bent, raden we je aan om de SEO-startersgids door te nemen. Dit is een geweldige bron met praktische tips voor je site.

Bepalen hoe Google je site doorzoekt en indexeert

Lees de lange versie van Hoe Google Zoeken werkt. Als je de crawl-/indexerings-/weergavestructuur niet goed begrijpt, is het moeilijk om fouten op te sporen of te anticiperen op zoekgedrag op je site.

Zorg ervoor dat je begrijpt wat canonieke pagina's zijn en welke invloed deze hebben op het crawlen en indexeren van je site. Zorg er ook voor dat je weet hoe je dubbele content van je site kunt verwijderen als dat nuttig is.

Zorg ervoor dat alle bronnen (afbeeldingen, css-bestanden, enzovoort) of pagina's die Google moet crawlen, toegankelijk zijn voor Google. Dat wil zeggen dat ze niet mogen worden geblokkeerd door robots.txt-regels en toegankelijk moeten zijn voor anonieme gebruikers. Niet-toegankelijke pagina's worden niet weergegeven in het rapport 'Indexdekking' en de URL-inspectietool geeft deze weer als niet-gecrawld. Geblokkeerde bronnen worden alleen op individueel URL-niveau weergegeven in de URL-inspectietool. Als belangrijke bronnen op een pagina worden geblokkeerd, kan dit ertoe leiden dat Google je pagina niet correct kan crawlen. Gebruik de URL-inspectietool om de live pagina weer te geven en te controleren of Google de pagina ziet zoals je verwacht.

Gebruik robots.txt-regels om te voorkomen dat bepaalde pagina's worden gecrawld en gebruik sitemaps om het crawlen te stimuleren. Blokkeer het crawlen van dubbele content of van onbelangrijke bronnen op je site (bijvoorbeeld kleine, vaak gebruikte grafische elementen zoals pictogrammen of logo's) waardoor je server overbelast kan raken met verzoeken. Gebruik robots.txt niet als mechanisme om indexering te voorkomen. Hiervoor gebruik je noindex of inlogvereisten. Meer informatie over het blokkeren van toegang tot je content

Sitemaps

Sitemaps zijn een zeer belangrijke manier om Google te laten weten welke pagina's belangrijk zijn voor je site. Daarnaast bieden ze aanvullende informatie (zoals de updatefrequentie) en zijn ze zeer belangrijk voor het crawlen van niet-tekstuele content (zoals afbeeldingen of video's). Hoewel Google het crawlen niet beperkt tot de pagina's in je sitemaps, wordt wel prioriteit gegeven aan het crawlen van deze pagina's. Dit is met name belangrijk voor sites met snel veranderende content of voor pagina's die mogelijk niet kunnen worden ontdekt via links. Als je sitemaps gebruikt, kan Google bepalen welke webpagina's op je site moeten worden gecrawld. Meer informatie over sitemaps

Internationalisatie of meertalige sites

Als je site meerdere talen bevat of is getarget op gebruikers in specifieke landen:

Een pagina of site overzetten

Als je een enkele URL of zelfs een hele site wilt verplaatsen, volg je deze richtlijnen:

Eén URL overzetten

Als je een pagina permanent naar een andere locatie verplaatst, moet je niet vergeten om 301-omleidingen voor je pagina te implementeren. Als de verplaatsing om wat voor reden dan ook tijdelijk is, geef je in plaats daarvan 302 op om aan te geven dat Google je pagina moet blijven crawlen.

Als een gebruiker een pagina aanvraagt die is verwijderd, kun je een aangepaste 404-pagina maken om een betere gebruikerservaring te bieden. Zorg er wel voor dat als een gebruiker een pagina aanvraagt die niet meer wordt weergegeven, je een echte 404-fout retourneert en geen Soft 404-fout.

Een site overzetten

Als je een hele site overzet, implementeer je alle 301- en sitemapwijzigingen die nodig zijn en informeer je Google over de verhuizing zodat we de nieuwe site kunnen crawlen en je signalen kunnen doorsturen naar de nieuwe site. Meer informatie over het overzetten van je site

Praktische tips

Maak je links crawlbaar. Google kan links alleen volgen als ze een <a>-tag met een href-kenmerk zijn. Links met andere indelingen worden niet gevolgd door de crawlers van Google. Google kan <a>-links zonder href-tag of andere tags die als links functioneren, niet volgen vanwege gescripte klikgebeurtenissen.

Gebruik rel=nofollow voor betaalde links, links waarvoor inloggen is vereist of niet-vertrouwde content (bijvoorbeeld door gebruikers ingediende content) om te voorkomen dat je kwaliteitssignalen hiernaar worden doorgegeven of dat de slechte kwaliteit van andermans content aan jou wordt toegeschreven.

Beheer je crawlbudget: Als je site zeer uitgebreid is (honderden miljoenen pagina's die periodiek worden gewijzigd, of wellicht tientallen miljoenen pagina's die vaak veranderen), kan Google je site mogelijk niet zo vaak crawlen als je zou willen. In dat geval moet je Google mogelijk laten weten wat de belangrijkste pagina's zijn op je site. Het beste mechanisme hiervoor is op dit moment door je meest recent geüpdatete of belangrijkste pagina's in je sitemaps te vermelden en je minder belangrijke pagina's (eventueel tijdelijk) te verbergen met behulp van robots.txt-regels.

AJAX-sites: Als je AJAX voor je site gebruikt, lees je hoe Google AJAX-pagina's crawlt.

Gebruik van JavaScript: Bekijk de aanbevelingen van Google voor JavaScript op websites.

Artikelen met meerdere pagina's: Als je een artikel opsplitst in meerdere pagina's, zorg er dan voor dat er prominente links voor 'volgende' en 'vorige' zijn waarop gebruikers kunnen klikken (en dat dit crawlbare links zijn). Meer heb je niet nodig om in te stellen dat Google de pagina moet crawlen.

Oneindige scrollpagina's: Google kan problemen ondervinden bij het scrollen door oneindige scrollpagina's. Als je wilt dat de pagina wordt gecrawld, moet je een gepagineerde versie opgeven. Meer informatie over zoekvriendelijke oneindige scrollpagina's

Bekijk de lijst met bestandstypen die door Google kunnen worden geïndexeerd. Als je bestandstype niet kan worden gecrawld, zorg je ervoor dat het is gelinkt door middel van tekst die de content ervan beschrijft, of (in het geval van video-, beeld- of podcastfeeds) lever je metadata aan in een sitemap.

In het onwaarschijnlijke geval dat Google je site te vaak lijkt te crawlen, kun je de crawlsnelheid verlagen voor je site. Dit komt echter zelden voor.

Als je site nog steeds http is, raden we je aan je site over te zetten naar https, voor de beveiliging van zowel je gebruikers als jezelf.

Help Google je site te begrijpen

Plaats belangrijke informatie in tekst en niet in afbeeldingen op de site. Hoewel Google veel bestandstypen kan parseren en indexeren, is tekst nog steeds de beste manier om ons te helpen de content van je pagina's te begrijpen. Als je niet-tekstuele content gebruikt of als je aanvullende informatie wilt geven over de content van de site, voeg je gestructureerde gegevens toe aan je pagina's zodat we je content beter kunnen begrijpen (en in sommige gevallen speciale zoekfuncties kunnen aanbieden, zoals uitgebreide resultaten).

Als je vertrouwd bent met html en algemene codering, kun je gestructureerde gegevens handmatig toevoegen volgens de richtlijnen voor ontwikkelaars. Als je wel wat hulp kunt gebruiken, kun je de WYSIWYG-opmaakhulp voor het structureren van data gebruiken om eenvoudige gestructureerde gegevens voor je te laten genereren.

Als je geen gestructureerde gegevens aan je pagina's kunt toevoegen, kun je de Data Highlighter-tool gebruiken. Hiermee kun je gedeelten van een pagina markeren en Google laten weten waar elk gedeelte voor staat (een gebeurtenis, een datum, een prijs, enzovoort). Dit is eenvoudig maar kan worden verbroken als je de vormgeving van je pagina wijzigt.

Bekijk meer informatie over hoe je Google kunt helpen de content van je site te begrijpen.

Volg onze richtlijnen

Belangrijk: Zorg ervoor dat je onze richtlijnen voor webmasters volgt. Sommige hiervan zijn aanbevelingen en praktische tips; anderen kunnen ertoe leiden dat een site uit de Google-index wordt verwijderd als je ze niet volgt.

Contentspecifieke richtlijnen

Als je specifieke soorten content op je site hebt, volgen hier enkele aanbevelingen om deze op de best mogelijke manier op Google te krijgen:

Video: Volg onze praktische tips voor video's zodat Google resultaten kan vinden, crawlen en weergeven voor video's die op je site worden gehost.

Podcasts: Je kunt podcasts zichtbaar maken voor Google door deze richtlijnen te volgen. Google vindt RSS-feeds voor podcasts als deze zichtbaar worden gemaakt in gestructureerde gegevens, zoals beschreven in deze richtlijnen, of als je de vereisten voor homepages op de homepage van je podcast opvolgt. Google detecteert geüpdatete RSS-feeds en crawlt deze opnieuw.

Afbeeldingen: Volg onze praktische tips voor afbeeldingen om ervoor te zorgen dat je afbeeldingen in Google Zoeken worden weergegeven. Je kunt aanvullende informatie over je afbeelding in Afbeeldingen zoeken weergeven door metagegevens voor de afbeeldingsrechten aan te leveren op de hostpagina van de afbeelding. Als je wilt voorkomen dat een afbeelding wordt geïndexeerd, voeg je een Disallow-regel toe aan robots.txt.

Google optimaliseert de afbeeldingsformaten automatisch voor gebruikers op langzame netwerken. Als je dit om wat voor reden dan ook niet wilt, kun je je afmelden voor mobiele optimalisatie van afbeeldingsresultaten.

Voor kinderen: Als je content specifiek voor kinderen is bedoeld, tag je deze als op kinderen gerichte pagina's of site om te voldoen aan de Children's Online Privacy Protection Act (COPPA).

Sites voor volwassenen: Als je site (of specifieke pagina's) content voor volwassenen bevat, kun je deze taggen als content voor volwassenen, waardoor de content wordt gefilterd in SafeSearch-resultaten.

Bloggers: Als je site een blog is, volgen hier enkele tips voor het maken van een nuttige blog en voor hoe je Google kunt helpen om deze te crawlen.

Nieuws: Als je een nieuwssite hebt, moet je rekening houden met het volgende:

Andere sites (bedrijven, boeken/apps/wetenschappelijke publicaties): Lees over andere Google-services waar je je informatie kunt posten.

Controleer of Google een zoekfunctie ondersteunt die specifiek bedoeld is voor je contenttype. Google ondersteunt gespecialiseerde zoekfuncties voor recepten, evenementen, vacaturesites en meer.

De gebruikerservaring beheren

Het bieden van een goede gebruikerservaring moet het belangrijkste doel zijn van je site. Een goede gebruikerservaring is een factor bij het bepalen van de positie in de zoekresultaten. Er zijn veel aspecten die bijdragen tot een goede gebruikerservaring. Hier volgen een paar.

Google raadt websites aan HTTPS te gebruiken in plaats van HTTP om de beveiliging van gebruikers en sites te verbeteren. Sites die HTTP gebruiken, kunnen in de Chrome-browser als 'niet veilig' worden gemarkeerd. Lees de richtlijnen voor het beveiligen van je site met HTTPS.

Zorg ervoor dat je site werkt in verschillende browsers en op verschillende platforms.

Een snelle pagina verslaat een trage pagina doorgaans qua gebruikerstevredenheid. Je kunt het nieuwe rapport 'Snelheid' gebruiken om je prestatiecijfers voor de hele site te bekijken, of je gebruikt PageSpeed Insights om de prestaties van afzonderlijke pagina's te testen. Meer informatie over het maken van snelle pagina's vind je op de web.dev-site. Overweeg ook het gebruik van AMP om het laden van pagina's te versnellen.

Overwegingen voor mobiele sites

Omdat het aantal mobiele zoekopdrachten het aantal zoekopdrachten van desktopgebruikers nu overschrijdt, is het belangrijk dat je site geschikt is voor mobiele apparaten. Googlebot gebruikt tegenwoordig een mobiele crawler als standaardcrawler voor websites. Lees hoe je je site geschikt kunt geschikt maken voor mobiele apparaten.

Lees ook deze aanvullende pagina's over mobiel gebruik op Google, waaronder gedrag op featurephones, hoe Google Discover werkt op mobiele apparaten en richtlijnen voor het duidelijk aankondigen van kosten voor mobiel factureren op je site om waarschuwingen in Google Chrome te voorkomen.

Betaalmuren en toegangscontrole

Als je bezoekers een beperkt aantal gratis weergaven wilt bieden, kun je meer lezen over flexibele voorbeeldcontent voor praktische tips over het verstrekken van beperkte gratis toegang tot je content of kun je Google toestaan content achter een betaalmuur te crawlen.

Je zoekopmaak beheren

Je zoekresultaten verfraaien of gespecialiseerde zoekfuncties bieden: Google biedt veel verschillende zoekresultaatfuncties en -ervaringen op Google Zoeken, waaronder beoordelingssterren, ingesloten zoekvakjes voor sites en speciale resultaattypen voor specifieke typen informatie, zoals evenementen of recepten. Bekijk welke geschikt zijn voor je site en overweeg deze te implementeren. Je kunt een favicon opgeven voor weergave in de zoekresultaten voor je site. Je kunt ook een artikeldatum opgeven voor weergave in de zoekresultaten.

Lees het artikel over hoe je Google kunt helpen bij het weergeven van goede titels en fragmenten. Je kunt de lengte van het fragment ook beperken of je kunt het fragment helemaal weglaten. Bekijk hoe je metatags kunt gebruiken om het gebruik van tekst of afbeeldingen te beperken als je zoekresultaatfragmenten genereert.

Als je een uitgever van de Europese pers bent, moet je dat doorgeven aan Search Console.

Search Console gebruiken

We raden het gebruik van domeinproperty's aan als dat mogelijk is. De verificatie is iets ingewikkelder, maar een domeinproperty dekt alle protocolvarianten (http/https) en alle subdomeinen af, waardoor het gemakkelijker wordt om meerdere varianten te beheren. Als je subdivisies van je domeinsitegegevens moet bekijken, kun je aanvullende property's met een domein- of URL-voorvoegsel maken.

Lees het overzicht van de rapporten en tools van Search Console om een algemeen idee te krijgen van alle tools en rapporten die je tot je beschikking hebt.

Als er nieuwe fouten of gebeurtenissen op je site worden weergegeven, ontvang je een bericht van Search Console. Lees de e-mail om het probleem te begrijpen en volg het gegeven foutopsporingsadvies op.

Controleer regelmatig het rapport 'Indexdekking' om ervoor te zorgen dat het bereik van je site toeneemt naarmate de grootte van je site toeneemt. Verwacht niet dat elke pagina op je site wordt geïndexeerd, vooral als je een omvangrijke site met dubbele pagina's hebt, maar zorg ervoor dat al je belangrijke pagina's worden geïndexeerd. Als aanzienlijke delen van je site niet worden geïndexeerd maar deze wel belangrijk zijn, kun je fouten opsporen met de URL-inspectietool.

Als je gestructureerde gegevens hebt, worden in het gedeelte Verbeteringen van je overzichtspagina sparklines (miniatuuroverzichten) weergegeven van fouten, waarschuwingen en geldige gestructureerde gegevens die op je site zijn aangetroffen. Je moet alle fouten met gestructureerde gegevens oplossen.

Als je AMP op je site hebt, verifieer je je AMP-status voor de hele site in het AMP-statusrapport.

Gebruik het rapport 'Sitemaps' om nieuwe sitemaps in te dienen of te controleren in hoeverre het Google lukt je sitemaps te lezen.

Controleer of de gebruikerservaring goed is door de snelheidscijfers voor je hele site te controleren in het rapport 'Snelheid' en je mobiele bruikbaarheid in het rapport 'Mobiele bruikbaarheid', met name als je sitetemplates wijzigt of andere wijzigingen aanbrengt die grote delen van je site beïnvloeden.

Je vindt hier de gidsen voor probleemoplossing en je kunt altijd de forumpagina bezoeken voor hulp van andere gebruikers.

Het belangrijkste SEO-rapport is het prestatierapport voor webpagina's. (Er is ook een prestatierapport voor Discover.) Dit rapport bevat belangrijke statistieken, waaronder vertoningen en CTR per zoekwoord (zoekopdracht), apparaat en nog veel meer. Op basis van deze gegevens kun je veel informatie vinden over praktische tips voor SEO op internet. Zorg ervoor dat je geen geruchten of slechte praktijken volgt. Lees de SEO-startersgids en de blog voor webmasters, stel je vragen op het forum voor webmasters, woon een community-evenement of een online spreekuur bij of gebruik andere officiële bronnen om betrouwbare informatie te krijgen over praktische tips voor je site.