De tool Adreswijziging

Je site verplaatsen van het ene domein naar het andere

Over deze tool

Gebruik de tool Adreswijziging als je je website van het ene domein of subdomein naar het andere wilt verplaatsen (bijvoorbeeld van example.com naar example.org of example2.com). Deze tool stelt Google op de hoogte van de wijziging en helpt je om de Google-zoekresultaten over te zetten van je oude site naar je nieuwe site. Gebruik deze tool nadat je je site hebt verplaatst en omgeleid.

Wanneer je deze tool niet moet gebruiken

Gebruik de tool Adreswijziging niet voor de volgende verplaatsingen:

• Je wijzigt het adres van http in https. Voor een verplaatsing van http naar https volg je de richtlijnen voor siteverplaatsing met URL-wijzigingen, maar gebruik je deze tool niet. Google zoekt de wijzigingen voor je uit.
  • Je verplaatst sommige pagina's van de ene locatie naar de andere binnen je site (bijvoorbeeld van example.com/oudpad/... naar example.com/nieuwpad/...). In dit geval voeg je omleidingen toe en update je je sitemaps. Je kunt de tool wel gebruiken om je site over te zetten van het ene domein naar een pad binnen een ander domein. Bijvoorbeeld van example.com naar example3.com/new/location/.
  • Je verplaatst de site tussen www en niet-www binnen hetzelfde domein (bijvoorbeeld van www.example.com naar example.com). In dit geval gebruik je canonieke tags en/of omleidingen en maak je geen gebruik van de tool Adreswijziging.
  • Je verplaatst een site zonder URL-wijzigingen die zichtbaar zijn voor gebruikers (dat wil zeggen, wanneer je site-URL gelijk blijft, maar je van hostingprovider of CDN verandert). Lees hiervoor Een site verplaatsen zonder URL-wijzigingen.

Best practices voor siteverplaatsingen

• Je kunt niet meerdere wijzigingen voor een site doorgeven. Als je een adreswijziging indient om verkeer om te leiden van site A naar site B, kun je niet onmiddellijk nog een adreswijziging indienen waarin je het adres van site B wijzigt in site C.
  • Probeer niet meerdere verplaatsingen naar één locatie te combineren. Het verplaatsen van sites A, B en C naar de nieuwe locatie D kan tot verwarring en verlies van verkeer leiden. Je kunt sites één voor één verplaatsen naar de nieuwe, gecombineerde locatie en wachten totdat het verkeer is gestabiliseerd voordat je de volgende site verplaatst.
  • Als je een domeinproperty wilt migreren naar één locatie (A.com naar B.com) en een subdomein naar een tweede property (m.A.com naar m.C.com), maak je een property voor subdomein m.A.com en migreer je deze afzonderlijk.
  • Als je een site verplaatst, kun je het beste dezelfde site-architectuur op de nieuwe locatie behouden, zodat de signalen directer worden doorgegeven aan de nieuwe site. Als je een siteverplaatsing combineert met een nieuw ontwerp van de sitecontent en de URL-structuur op de nieuwe locatie, treedt er waarschijnlijk verlies van verkeer op omdat Google de afzonderlijke pagina's opnieuw moet ontdekken en beoordelen.

Stap 1: Voorbereidende werkzaamheden

Voer deze stappen uit voor alle siteverplaatsingen:

1. Implementeer een 301-omleiding van je oude homepage naar je nieuwe homepage. We raden je ook aan om 301-omleidingen voor de canonieke pagina's op je oude site te implementeren.
  2. Lees de volgende onderwerpen:
    1. Wat betekent het verplaatsen van een site?: aanbevelingen voor alle siteverplaatsingen.
    2. Een site verplaatsen met URL-wijzigingen: een stapsgewijze handleiding om een site te verplaatsen van het ene domein naar het andere.
  3. Voer alle acties voorafgaand aan de verplaatsing uit, zoals beschreven in Een site verplaatsen met URL-wijzigingen.
  4. Voor sites op domeinniveau (zoals example.com, https://example.com, m.example.com) kun je vervolgens de tool Adreswijziging gebruiken (stap 2).

Stap 2: De tool Adreswijziging gebruiken

Als je na het uitvoeren van de voorbereidende werkzaamheden aan de onderstaande vereisten voldoet, kun je de tool Adreswijziging gebruiken om je oude sitesignalen door te sturen naar je nieuwe site.

Vereisten:

• Je moet een eigenaar zijn van zowel de oude als de nieuwe property in Search Console. Je moet hetzelfde Google-account gebruiken om beide property's te beheren.
  • De tool Adreswijziging kan alleen worden gebruikt voor property's op domeinniveau. Dat wil zeggen dat je example.com, m.example.com of http://example.com kunt verplaatsen. Je kunt property's op padniveau (zoals http://example.com/dierenwinkel/) niet verplaatsen.
  • De tool verplaatst geen subdomeinen onder het opgegeven domein (inclusief www). Als je dus example.com opgeeft in de tool, wordt www.example.com of m.example.com niet verplaatst. Dit is echter wel van toepassing op alle paden onder het domein (example.com/elk/pad/hier).
  • De tool verplaatst alle protocollen van je bronproperty. Als je dus http://example.com opgeeft, wordt ook https://example.com verplaatst.

De tool Adreswijziging gebruiken:

1. Voer Stap 1: Voorbereidende werkzaamheden uit.
  2. Zorg dat je voldoet aan alle bovenstaande vereisten.
  3. Open de tool Adreswijziging in een property op domeinniveau (dat wil zeggen, de property heeft geen padsegmenten, dus example.com en niet example.com/dierenwinkel).
  4. Volg de instructies in de tool. De tool voert een aantal controles voorafgaand aan de verplaatsing uit voordat Google op de hoogte wordt gesteld van de verplaatsing. Als een of meer van de essentiële controles voorafgaand aan de verplaatsing mislukken, moet je het probleem oplossen voordat je kunt doorgaan. Als niet-essentiële controles voorafgaand aan de verplaatsing mislukken, zie je een waarschuwing met aanbevelingen, maar kan je verzoek doorgaan.
  5. Als de essentiële controles vooraf succesvol zijn, wordt voor alle sites die worden overgezet een melding in Search Console weergegeven dat de verplaatsing bezig is. Je ziet deze meldingen gedurende 180 dagen.
  6. Houd je verkeer bij zoals aangegeven in Een site verplaatsen met URL-wijzigingen.
  7. Laat de omleidingen gedurende minstens 180 dagen actief en zo nodig langer als je nog steeds verkeer van Google Zoeken ontvangt via de omleidingen. Verwijder je oude pagina's, maar we raden je aan ten minste één jaar te blijven betalen voor het oude domein om te voorkomen dat anderen je verlaten domein kopen en voor schadelijke doeleinden gebruiken. Na de periode van 180 dagen herkent Google geen relatie meer tussen de oude en nieuwe site en wordt de oude site beschouwd als een niet-gerelateerde site, indien nog steeds aanwezig en crawlbaar.

Wat gebeurt er wanneer ik deze tool uitvoer?

Als je een verzoek om een adreswijziging indient met Search Console, geeft dit aan Google aan dat de nadruk moet worden gelegd op het crawlen en indexeren van je nieuwe site in plaats van het crawlen van je oude site. Ook worden er verschillende signalen doorgestuurd van de oude site naar de nieuwe site en krijgt Google opdracht de nieuwe site voorrang te geven boven de oude site bij het bepalen van canonieke pagina's. Deze acties worden nog 180 dagen uitgevoerd nadat je het overzetten hebt gestart in Search Console.

Google wist de oude site niet uit de index en URL's van de oude site kunnen nog steeds worden weergegeven in zoekresultaten als ze beschikbaar zijn en geen equivalente pagina hebben op de nieuwe site. Als je equivalente pagina's op je nieuwe site hebt, kun je omleidingen van de oude site naar de nieuwe site en rel=canonical-tags opgeven om het aantal oude URL's te verminderen dat in Zoeken wordt weergegeven.

De tool voert een snelle controle uit voordat het verplaatsingsverzoek naar Google wordt gestuurd om te bevestigen dat jij de eigenaar van beide sites bent en te controleren op 301-omleidingen op een aantal pagina's op je site.

Een verzoek om een adreswijziging annuleren

Je kunt een verzoek om een adreswijziging gedurende 180 dagen annuleren nadat het verzoek is ingediend.

Een adreswijziging annuleren:

1. Verwijder alle 301-omleidingen die eerder op je server zijn ingesteld. Als je dat niet doet, herkent Google deze instructies tijdens het crawlen van je site en is het mogelijk dat Google op basis van die instructies de URL's blijft omleiden.
  2. Voeg 301-omleidingen van de nieuwe site naar de oude site toe.
  3. Open de tool Adreswijziging op de oude site en klik op Verplaatsing annuleren. Herhaal dit voor elke oude site die je niet meer wilt verplaatsen.

'Andere sites worden naar deze site verplaatst'

Als je bovenaan Search Console een opmerking ziet dat andere sites naar deze site worden verplaatst, betekent dit dat een eigenaar van de Search Console-property voor deze site de tool Adreswijziging heeft gebruikt om Google te laten weten dat een website is verplaatst van een ander domein naar dit domein. (Bijvoorbeeld als de URL van een site is gewijzigd van example.com in example2.com.)

Naarmate de migratie vordert, zie je dat verkeer van de andere site (of sites) aan het verkeer op deze site wordt toegevoegd, omdat Google Zoeken gebruikers geleidelijk omleidt van de oude site naar deze nieuwe site.