Aangepaste 404-pagina's maken

Een 404-pagina is wat een gebruiker te zien krijgt wanneer hij probeert een niet-bestaande pagina op uw site te bereiken (omdat hij op een verbroken link heeft geklikt, de pagina is verwijderd of hij de URL verkeerd heeft getypt).

Waarom een 404-pagina maken?

U kunt erop vertrouwen dat uw server een standaard 404-pagina retourneert, maar deze pagina is mogelijk niet erg aantrekkelijk en bevat geen vermelding van uw website. Een aangepaste 404-pagina kan een vermelding van uw site bevatten en nuttige informatie leveren

Als u toegang heeft tot uw server, raden we u aan een aangepaste 404-pagina te maken. Een goede aangepaste 404-pagina helpt mensen de informatie te vinden die ze zoeken, en biedt andere nuttige inhoud aan waarmee gebruikers worden aangemoedigd uw site verder te verkennen.

(Let op: Dit artikel bevat aanwijzingen voor het maken van de inhoud van uw aangepaste 404-pagina. Bekijk de documentatie van uw server of webhost voor informatie over hoe u uw server configureert om uw nieuwe 404-pagina weer te geven. U moet nog wel controleren of uw webserver de statuscode '404' verstuurt naar gebruikers en spiders, zodat zoekmachines niet per ongeluk uw aangepaste 404-pagina indexeren.)

Omdat een 404-pagina ook een standaard HTML-pagina kan zijn, kunt u deze aanpassen zoals u maar wilt. Hier vindt u enkele suggesties voor het maken van een effectieve 404-pagina die ervoor kan zorgen dat bezoekers op uw site blijven en de informatie kunnen vinden die ze zoeken:

• Vertel bezoekers duidelijk dat de pagina die ze zoeken, niet kan worden gevonden. Gebruik vriendelijke, uitnodigende taal.
  • Zorg dat uw 404-pagina hetzelfde uiterlijk heeft (inclusief navigatie) als de rest van uw site.
  • U kunt ook links toevoegen naar uw populairste artikelen of berichten, en een link naar de startpagina van uw site.
  • Misschien kunt u gebruikers een mogelijkheid bieden een verbroken link te melden.
  • Hoe mooi uw aangepaste 404-pagina ook is, u wilt waarschijnlijk niet dat deze in zoekresultaten van Google verschijnt. Als u wilt voorkomen dat 404-pagina's worden geïndexeerd door Google en andere zoekmachines, moet u ervoor zorgen dat uw webserver daadwerkelijk de HTTP-statuscode '404' terugstuurt wanneer een ontbrekende pagina wordt opgevraagd.
  • Gebruik de tool Adreswijziging om Google te informeren over de verplaatsing van uw site.