Pagina-URL's wijzigen met 301-omleidingen

Als je de URL van een pagina die in de zoekmachineresultaten wordt vertoond, wilt wijzigen, raden we je aan een 301-omleiding op de server te gebruiken. Dit is de beste manier om te garanderen dat gebruikers en zoekmachines naar de juiste pagina worden omgeleid. De statuscode 301 betekent dat een pagina permanent is verplaatst naar een nieuwe locatie.

301-omleidingen zijn vooral nuttig in de volgende omstandigheden:

• Je hebt je site naar een nieuw domein verplaatst en wilt de overgang zo naadloos mogelijk maken.
  • Mensen openen je site via verschillende URL's. Als je homepage bijvoorbeeld op verschillende manieren kan worden bereikt (zoals http://example.com/home, http://home.example.com of http://www.example.com), is het een goed idee om een van deze URL's als voorkeurs- of canonieke bestemming te kiezen, en met 301-omleidingen verkeer van andere URL's naar je voorkeurs-URL te sturen.
  • Je bent twee websites aan het samenvoegen en wilt er zeker van zijn dat links naar verouderde URL's naar de juiste pagina's worden omgeleid.

Als je een 301-omleiding wilt implementeren voor websites die worden gehost op servers die op Apache draaien, heb je toegang tot het HTACCESS-bestand van je server nodig. (Als je niet zeker bent van je toegangsniveau of je serversoftware, neem je hierover contact op met je webhost.) Bekijk de Apache .htaccess Tutorial (Engels) en de Apache URL Rewriting Guide (Engels) voor meer informatie. Als je site wordt gehost op een server met daarop andere software, neem je contact op met je webhost voor meer informatie.