Pagina-URL's wijzigen met 301-omleidingen

Als u de URL van een pagina die in de zoekmachineresultaten wordt vertoond, wilt wijzigen, raden we u aan een 301-omleiding op de server te gebruiken. Dit is de beste manier om te garanderen dat gebruikers en zoekmachines naar de juiste pagina worden omgeleid. De statuscode 301 betekent dat een pagina permanent is verplaatst naar een nieuwe locatie.

301-omleidingen zijn vooral nuttig in de volgende omstandigheden:

• U heeft uw site naar een nieuw domein verplaatst en wilt de overgang zo naadloos mogelijk maken.
  • Mensen openen uw site via verschillende URL's. Als uw startpagina bijvoorbeeld op verschillende manieren kan worden bereikt (zoals http://example.com/home, http://home.example.com of http://www.example.com), is het een goed idee om een van deze URL's als voorkeurs- of canonieke bestemming te kiezen, en met 301-omleidingen verkeer van de andere URL's naar uw voorkeurs-URL te sturen. U kunt ook Search Console gebruiken om uw voorkeursdomein in te stellen.
  • U bent twee websites aan het samenvoegen, en wilt er zeker van zijn dat links naar verouderde URL's naar de juiste pagina's worden omgeleid.

Als u een 301-omleiding wilt implementeren voor websites die worden gehost op servers die op Apache draaien, heeft u toegang tot het HTACCESS-bestand van uw server nodig. (Als u niet zeker bent van uw toegangsniveau of uw serversoftware, neemt u hierover contact op met uw webhost.) Bekijk de Apache .htaccess Tutorial (Engels) en de Apache URL Rewriting Guide (Engels) voor meer informatie. Als uw site wordt gehost op een server met daarop andere software, neemt u contact op met uw webhost voor meer informatie.