Over Search Console

Google Search Console is een gratis service die wordt aangeboden door Google. Hiermee kun je de aanwezigheid van je site in de zoekresultaten van Google bijhouden en onderhouden. Daarnaast kun je problemen met je aanwezigheid in de zoekresultaten oplossen. Je hoeft je niet aan te melden voor Search Console om te worden opgenomen in de zoekresultaten van Google. Als je dit echter wel doet, kun je inzicht krijgen in hoe Google je site ziet, zodat je de prestaties van je site kunt verbeteren.

Search Console biedt tools en rapporten voor de volgende acties:

• Bevestigen dat Google je site kan vinden en crawlen.
  • Indexeringsproblemen oplossen en nieuwe indexering aanvragen voor nieuwe of geüpdatete content.
  • Verkeersgegevens van Google Zoeken bekijken voor je site: hoe vaak je site wordt weergegeven op Google Zoeken, voor welke zoekopdrachten je site wordt weergegeven, hoe vaak gebruikers doorklikken voor die zoekopdrachten en meer.
  • Meldingen ontvangen wanneer Google problemen met indexering, spam of andere zaken tegenkomt op je site.
  • Bekijken welke sites linken naar je website.

Inleiding tot Google Search Console - Search Console-training

Voor wie is Search Console nuttig?

• Bedrijfseigenaren: Ook als je Search Console niet zelf gaat gebruiken, is het handig om op de hoogte te zijn van de basisprincipes voor het optimaliseren van je site voor zoekmachines en te weten welke functies beschikbaar zijn in Google Zoeken.
  • SEO-specialisten of marketeers: Met Search Console kun je (als iemand die is gericht op online marketing) je websiteverkeer bijhouden, je positie optimaliseren en weloverwogen beslissingen nemen over de weergave van je site in de zoekresultaten. Je kunt de informatie in Search Console gebruiken om technische beslissingen voor de website te nemen en geavanceerde marketinganalyses uit te voeren in combinatie met andere Google-tools, zoals Analytics, Google Trends en Google Ads.
  • Sitebeheerders: Als sitebeheerder ben je ervoor verantwoordelijk dat je site goed werkt. Met Search Console kun je makkelijk checken op serverfouten, problemen met het laden van de site en beveiligingsproblemen, zoals hacken en malware, en deze in sommige gevallen verhelpen. Je kunt de service ook gebruiken om te zorgen dat siteonderhoud en aanpassingen soepel kunnen worden uitgevoerd zonder de zoekprestaties te beïnvloeden.
  • Webontwikkelaars: Als je de werkelijke opmaak en/of code voor je site samenstelt, kun je Search Console gebruiken om te checken op veelvoorkomende opmaakproblemen, zoals fouten in gestructureerde gegevens, en deze daarna verhelpen.

Productvereisten
Search Console is een webproduct dat je in je browser gebruikt.
Je hebt het volgende nodig om Search Console te gebruiken:

HIERNA: AAN DE SLAG MET SEARCH CONSOLE