URL-inspectietool

Over het rapport en de test van de URL-inspectietool

De URL-inspectietool biedt informatie over de door Google geïndexeerde versie van een specifieke pagina. Daarnaast kun je hiermee testen of een URL mogelijk indexeerbaar is. De informatie omvat details over gestructureerde gegevens, video, gekoppelde AMP's en indexering/indexeerbaarheid.

Je kunt de URL-inspectietool op 2 manieren openen:
  • Typ de volledig gekwalificeerde URL die je wilt inspecteren in de zoekbalk voor inspectie bovenaan een Search Console-scherm. De URL moet zich in de op dat moment geopende property bevinden.
  • Klik op de link Inspecteren naast een pagina-URL in de meeste rapporten. Soms moet je de muisaanwijzer op de URL plaatsen om deze optie te zien.

Open de URL-inspectietool

URL-inspectietool - Google Search Console-training

Algemene taken

• De status van een URL in de Google-index bekijken: Haal informatie op over de door Google geïndexeerde versie van je pagina. Ontdek waarom Google je pagina wel of niet kan indexeren.
  • Een live URL inspecteren: Test of een pagina op je site kan worden geïndexeerd.
  • Indexering voor een URL aanvragen: Dien een aanvraag in om een URL te laten crawlen door Google.
  • Een gerenderde versie van de pagina bekijken: Bekijk een screenshot van hoe Googlebot de pagina ziet.
  • Geladen bronnen, JavaScript-uitvoer en andere informatie bekijken: Bekijk een lijst met bronnen, paginacode en meer informatie door op Gecrawlde pagina bekijken > Meer informatie (geïndexeerd resultaat) of Geteste pagina bekijken > Meer informatie (live test) te klikken.
  • Problemen met een ontbrekende pagina oplossen: Er kunnen veel redenen zijn waarom een pagina niet is geïndexeerd. Met URL-inspectie kun je bepaalde problemen oplossen.
  • Meer informatie over je canonieke pagina bekijken: Inspecteer de geïndexeerde versie van de pagina en bekijk het veld Pagina-indexering > Door Google geselecteerde canonieke URL. Je kunt de canonieke versie alleen bepalen in de geïndexeerde gegevens. De live test kan niet voorspellen of de geteste versie als canoniek wordt beschouwd.

Wat niet wordt getest

De testresultaten testen niet op het volgende, dat vereist is voor weergave op Google:

De status van een URL in de Google-index bekijken

Je kunt gedetailleerde Google-indexgegevens aanvragen over een URL in je property, waaronder indexeerbaarheid en gevonden uitgebreide resultaten of video's.

Zo bekijk je informatie in de Google-index over een URL:

1. Open de URL-inspectietool.
  2. Geef de volledige URL op die je wilt inspecteren. Een paar opmerkingen:
    • De URL moet zich in de huidige property bevinden. Als je een URL wilt testen in een property die niet van jou is, gebruik je de juiste test voor niet-eigenaren, zoals de test voor uitgebreide resultaten of de AMP-test.
    • AMP vergeleken met niet-AMP-URL's: Je kunt zowel AMP- als niet-AMP-URL's inspecteren. De tool biedt informatie over de bijbehorende AMP- en niet-AMP-versie van de pagina.
    • Canonieke/alternatieve status: Als de pagina een alternatieve/dubbele versie is, biedt de tool ook informatie over de canonieke versie als deze zich in een property bevindt die jouw eigendom is.
  3. Lees Inzicht in de resultaten.
  4. Als je problemen hebt opgelost sinds de gegevens zijn verzameld, test je de live URL om te zien of Google denkt dat deze problemen zijn opgelost. Houd er rekening mee dat niet alle problemen kunnen worden getest.
  5. Je kunt als je wilt een aanvraag indienen om de URL te laten indexeren.

Er geldt een dagelijkse limiet voor inspectieverzoeken voor elke property waarvan je de eigenaar bent.

Over de status van de geïndexeerde URL

Kernpunten

• Dit is geen live test. De getoonde resultaten zijn afkomstig van de meest recent geïndexeerde versie van een pagina, niet de live versie op internet. Google gebruikt de informatie uit de index in de zoekresultaten. Je pagina is misschien gewijzigd of niet meer beschikbaar sinds deze voor het laatst door Google is bekeken. Selecteer de knop Live test op de pagina om de huidige versie van de pagina te testen zoals Google die zou zien.
  • 'URL is geïndexeerd door Google' garandeert niet dat je pagina te zien is in de zoekresultaten. Het rapport checkt niet alle voorwaarden voor weergave op Google. Voor een definitieve test of je URL wordt getoond, zoek je op Google naar de pagina-URL.
  • Als de URL omleidt naar een andere URL, omvatten de resultaten de geteste URL in de index, niet het omleidingsdoel in de index. Als je de indexeringsresultaten voor de canonieke URL van een omgeleide pagina wilt bekijken, klik je op de knop INSPECTEREN in het gedeelte Pagina-indexering > Indexering.

Inzicht in de resultaten

1. Bekijk de algemene paginastatus bovenaan de tool om te zien of de URL in aanmerking komt voor weergave in Google-zoekresultaten. URL is geïndexeerd door Google betekent dat de URL in aanmerking komt voor weergave in zoekresultaten, maar niet dat dit gegarandeerd gebeurt. URL is niet geïndexeerd door Google houdt in dat de URL niet kan worden getoond in de zoekresultaten.
  2. Vouw het gedeelte Pagina-indexering uit voor meer informatie:
    • Vindbaarheid: Hoe Google de URL heeft gevonden.
    • Crawlen: Of Google de pagina heeft kunnen crawlen, wanneer de pagina is gecrawld en eventuele problemen die zijn aangetroffen tijdens het crawlen van de URL. Als de status URL is niet geïndexeerd door Google is, kun je de reden daarvoor meestal hier vinden.
    • Indexeren: De canonieke URL die Google voor deze pagina heeft gekozen.
  3. Optimalisaties: Als je gestructureerde gegevens hebt, of de pagina een AMP is of een gekoppelde AMP heeft, zie je de details in het gedeelte Optimalisaties.
  4. Klik op Gecrawlde pagina bekijken voor informatie over het verzoek, waaronder het HTTP-verzoek en de HTTP-reactie en de geretourneerde HTML. Als deze link is uitgezet, is er iets fout gegaan bij het ophalen van de pagina. Plaats de muisaanwijzer op de uitgezette knop om de reden te bekijken.

De indexeringsstatus bevat de volgende informatie:

Algemene paginastatus
De algemene paginastatus staat op een kaart bovenaan de pagina

In het bovenste gedeelte van het rapport zie je een overzicht met informatie of de URL in aanmerking komt voor weergave in Google-zoekresultaten (met een paar kanttekeningen). De volgende waarden zijn mogelijk:

URL is geïndexeerd door Google

• Wat het betekent: De URL is geïndexeerd, kan worden weergegeven in Google-zoekresultaten en er zijn geen problemen gevonden met optimalisaties op de pagina (gestructureerde gegevens, gekoppelde AMP-pagina's, enzovoort).
    • Belangrijk: 'URL is geïndexeerd door Google' is geen garantie dat je pagina wordt weergegeven in de zoekresultaten. De URL-inspectietool houdt geen rekening met alle vereisten voor weergave op Google.
    • Als je wilt zien of je URL wordt weergegeven op Google, zoek je op Google naar de URL.
  • Wat je nu kunt doen: Meestal niets, maar je kunt wel kijken wat Google over je pagina weet door naar de detailpagina van het gedeelte Indexdekking of Optimalisatie te gaan.

URL is geïndexeerd door Google, maar bevat problemen

• Wat het betekent: Hetzelfde als URL is geïndexeerd door Google, maar er zijn enkele problemen waardoor deze misschien niet wordt weergegeven met alle optimalisaties die je op de pagina hebt toegepast. Dit kan een probleem met een gekoppelde AMP-pagina zijn of onjuist opgemaakte gestructureerde gegevens voor een uitgebreid resultaat (zoals een recept of vacature) op de pagina. Lees het gedeelte Belangrijk van URL is geïndexeerd door Google hierboven voor meer punten om op te letten.
  • Wat je nu kunt doen: Lees de waarschuwingen of foutinformatie in de tool en probeer de problemen op te lossen.

URL is niet geïndexeerd door Google

• Wat het betekent: Deze URL wordt niet weergegeven in Google-zoekresultaten.
  • Wat je nu kunt doen: Lees de details in het gedeelte Pagina-indexering voor meer informatie over waarom de pagina niet is geïndexeerd en bepaal of dit iets is dat moet worden opgelost. Als je alle instanties van een probleem oplost, raden we je aan de oplossing te testen door de live test op een paar pagina's uit te voeren (als je oplossing iets is wat kan worden getest). Klik daarna op Oplossing valideren om Google te informeren.

URL is een alternatieve versie

• Wat het betekent: Deze URL is een AMP en is een alternatieve versie van een canonieke niet-AMP-pagina. De waarde Gecrawld als in de tool laat zien door welk crawlertype (mobiel of desktop) deze URL als alternatieve versie wordt beschouwd. Je kunt de geïndexeerde URL zien via de waarde voor Door Google geselecteerde canonieke URL onder Beschikbaarheid van pagina.
  • Wat je nu kunt doen: Over het algemeen hoef je niets te doen, maar je kunt wel de door Google geselecteerde canonieke URL checken om na te gaan of deze canonieke URL de verwachte URL is.
Pagina-indexering (Kan Google de pagina ophalen en indexeren?)

Dit gedeelte bevat informatie over of Google de pagina kan vinden en indexeren.

Indexeringsstatus
Of de URL is geïndexeerd. De kop van het gedeelte omvat een korte, beschrijvende reden voor de status van de URL, met een uitleg waarom de URL wel of niet is geïndexeerd door Google. De volgende waarden worden ondersteund:
  • De pagina is geïndexeerd
  • De pagina is niet geïndexeerd plus de waarde niet geïndexeerd die hier wordt vermeld en beschreven.
  • Pagina is niet geïndexeerd: URL is onbekend bij Google: Dit betekent dat Google deze URL nog niet eerder heeft gezien.
Los dit op door een live inspectie uit te voeren en de beschikbaarheid van de pagina te onderzoeken. Los eventuele problemen op, dien de pagina in voor indexering en valideer de oplossing.
Sitemaps
Sitemaps die zijn ingediend via het rapport Sitemaps of die worden vermeld in het robots.txt-bestand voor deze site die naar deze URL verwijzen. Sitemaps die op een andere manier zijn ontdekt, worden niet vermeld. Voor grotere of nieuwe sites kun je het beste een sitemap indienen om Google te laten weten welke pagina's moeten worden gecrawld. Bekijk bekende problemen.
  • Als je hier N.v.t. ziet, betekent dit dat de geteste URL niet wordt vermeld in een sitemap of dat sitemapgegevens momenteel niet beschikbaar zijn voor deze URL.
Verwijzende pagina
Een pagina die Google mogelijk heeft gebruikt om deze URL te vinden. De verwijzende pagina kan een rechtstreekse link naar deze URL bevatten of kan een bovenliggende pagina zijn van een pagina die naar deze URL verwijst. Als deze waarde ontbreekt, betekent dit niet dat er geen verwijzende pagina is, maar dat deze informatie op dit moment misschien niet beschikbaar is voor de URL-inspectietool. Als je het bericht 'URL is mogelijk bekend van andere bronnen die momenteel niet worden gerapporteerd' ziet, betekent dit dat Google deze URL heeft gevonden op een andere manier dan via een sitemap of verwijzende pagina, maar dat de verwijzende informatie momenteel niet beschikbaar is voor de tool.
Laatste crawl
De laatste keer dat deze pagina door Google is gecrawld, in je lokale tijd. Alle informatie die je in deze tool ziet, is afkomstig van deze laatst gecrawlde versie.
Gecrawld als
Het type user-agent dat is gebruikt voor de crawl (desktop of mobiel).
Crawl toegestaan?
Geeft aan of je site Google heeft toegestaan de pagina te crawlen of heeft geblokkeerd met een robots.txt-regel. Als crawlen niet is toegestaan, maar je dit wel wilt toestaan, gebruik je de robots.txt-tester om de regel te vinden waardoor Google wordt geblokkeerd en verwijder je de blokkaderegel. Test je regel met de URL die je hier hebt geïnspecteerd. Als het goed is, kun je het robots.txt-bestand in je browser openen via <site_root>/robots.txt, bijvoorbeeld: https://example.com/robots.txt.
Pagina ophalen
Geeft aan of Google de pagina daadwerkelijk kon ophalen via je server. De pagina kan ook worden opgehaald als de pagina om een andere reden niet wordt geïndexeerd. Mogelijke waarden:
  • Geslaagd: De pagina kan worden opgehaald tijdens het indexeren.
  • Mislukt plus een van deze statusredenen.
  • Niet beschikbaar: Een fout die niet onder een van de bekende statusredenen valt. Dit is een algemeen foutbericht. Helaas hebben we hierover geen andere informatie.
Indexering toegestaan?
Of je pagina expliciet geen indexering heeft toegestaan. Als indexering niet is toegestaan, zie je hier een uitleg van de reden en wordt de pagina niet weergegeven in Google-zoekresultaten. Als je indexering wilt blokkeren, gebruik je de noindex-tag of -instructie voor je URL. Als het kenmerk of de header indexifembedded wordt gevonden op de pagina in combinatie met noindex, wordt de pagina alleen geïndexeerd als deze is ingesloten.
Belangrijk: Als je pagina wordt geblokkeerd door robots.txt (zie Crawlen toegestaan?), is Indexering toegestaan? altijd Ja, omdat Google geen noindex-instructies kan zien en naleven. Als dit gebeurt, kan je pagina worden weergegeven in de zoekresultaten, ook als indexering door je site wordt geblokkeerd.
Door gebruiker aangegeven canonieke URL
Als je pagina expliciet een canonieke URL opgeeft, wordt deze hier weergegeven. Als je pagina geen alternatieve pagina is, volstaat de waarde Geen. Als je pagina deel uitmaakt van een set alternatieve pagina's, raden we je aan de canonieke URL expliciet aan te geven. Je kunt een canonieke URL op verschillende manieren aangeven: via de tag <link rel="canonical">, een HTTP-header, een sitemap of een aantal andere methoden. Er is geen garantie dat Google de door jou gewenste canonieke URL kiest, maar we houden er wel rekening mee. Voor AMP-pagina's moet de canonieke versie de niet-AMP-versie zijn, tenzij het om een zelfcanonieke AMP gaat.
Door Google geselecteerde canonieke URL

De pagina die Google heeft geselecteerd als de canonieke (belangrijkste) URL als er vergelijkbare pagina's op je site zijn aangetroffen. Google kan de door de gebruiker gedefinieerde canonieke pagina selecteren. Het kan ook voorkomen dat Google een andere URL kiest die als een beter canoniek voorbeeld wordt beschouwd. Als de pagina geen alternatieve versies heeft, is de door Google geselecteerde canonieke URL de geïnspecteerde URL. Als je hier een onverwachte pagina ziet, kun je overwegen expliciet een canonieke versie aan te geven.

De canonieke URL is niet altijd de URL die wordt weergegeven in de zoekresultaten. Als een pagina bijvoorbeeld een desktopversie en een mobiele versie heeft, geeft Google waarschijnlijk de URL weer die geschikt is voor het apparaat van de gebruiker.

Onthoud dat deze waarde een paar uur ouder kan zijn dan de waarde in onze index.

Video-indexering (video's op de pagina)

Dit gedeelte is alleen aanwezig als er een video is gevonden op een geïndexeerde pagina. De indexeringsstatus beschrijft of een video wel of niet kon worden geïndexeerd op deze pagina.

Er kan maar één video per pagina worden geïndexeerd. Als de pagina maar één video bevat, wordt de informatie voor die video getoond. Als de pagina meerdere video's bevat, probeert Google video's te indexeren op volgorde van beste voorkeur. Google stopt als een video kan worden geïndexeerd. De informatie in het rapport is voor de video die is geïndexeerd, indien geslaagd, of voor de beste kandidaat, als de video-indexering is mislukt. Meer informatie over video-indexering

Video-indexeringsstatus

De volgende statussen voor video-indexering kunnen worden getoond voor een pagina waarop een video is gevonden:

• Video geïndexeerd: Google heeft een of meer video's op de pagina gevonden en kon een van deze video's indexeren.
  • Video niet geïndexeerd: Google heeft een of meer video's op de pagina gevonden, maar kon geen van de video's indexeren.

Aanvullende videogegevens

Aanvullende videogegevens in het rapport worden hier beschreven.

Problemen met de video-indexering

De volgende problemen, die je ziet in het gedeelte Videogegevens, kunnen voorkomen dat een video wordt geïndexeerd. Als er meerdere video's op de pagina zijn gevonden, is het probleem van toepassing op de video die de beste kandidaat is.

Reden Beschrijving
Google kan geen prominente video op de pagina vinden

Google kan geen video vinden die als prominent genoeg kan worden beschouwd om in aanmerking te komen als video voor deze pagina.

Beëindigd: Vanaf 12 juni is dit probleem vervangen door specifiekere problemen. Je kunt dit probleem nog steeds tegenkomen in het rapport Video-indexering, maar het heeft geen invloed op je pagina's.
Video buiten het kijkvenster

De video moet in het kijkvenster verschijnen als de pagina wordt geladen om in aanmerking te komen voor indexering. Verplaats de video zodat de hele video zich in het weergavegebied van de pagina bevindt en zichtbaar is als de pagina wordt geladen.

Gebruik de live URL-test om het screenshot te onderzoeken en de pagina te bekijken zoals Google deze ziet.
Video is te klein De video is niet groot genoeg om in aanmerking te komen voor indexering. Vergroot de hoogte van de video zodat deze groter is dan 140 pixels en de breedte van de video zodat deze groter is dan 140 pixels en minimaal een derde van de paginabreedte.
Video is te hoog Het verticale videoformaat is te groot om in aanmerking te komen voor indexering. Verklein de hoogte van de video zodat deze kleiner is dan 1080 pixels.
Kan positie en grootte van de video niet bepalen De videospeler is niet aanwezig op de pagina als deze wordt geladen. Dit gebeurt meestal als de pagina een afbeelding bevat waarop de speler wordt weergegeven (vaak een screenshot of afbeelding van de speler) waarop moet worden geklikt om de weergave te starten. Los dit op door de videospeler op de werkelijke grootte en de juiste positie te laden wanneer de pagina wordt geladen, zonder dat gebruikers iets hoeven te doen.
MRSS-fout, probeer in plaats daarvan schema.org te gebruiken Je gebruikt MRSS (media RSS) om de video te beschrijven. Google heeft een probleem ondervonden bij de verwerking van de beschrijving. Gebruik in plaats daarvan de schema.org-opmaak om je video te beschrijven.
Ongeldige video-URL De indeling van de video-URL is ongeldig. Er worden bijvoorbeeld illegale tekens zoals spaties of een ongeldig protocol (zoals 'httttp' in plaats van 'http') gebruikt.
Niet-ondersteunde video-indeling

De video heeft een niet-ondersteunde codering, op basis van de bestandsextensie van de URL van het videobestand. Zorg dat je een ondersteunde indeling gebruikt en geef een URL op die de video-indeling nauwkeurig aangeeft. De 3 of 4 tekens na de punt in de bestandsnaam geven de bestandsindeling aan.

Goede voorbeelden:

• https://example.com/videos/video1.mp4
  • https://example.com/videos/video1.mpeg

Slecht voorbeeld: https://example.com/videos/video1.ogg

Onbekende video-indeling

De bestandsextensie van de video komt niet overeen met een door Google ondersteunde video-indeling of heeft geen extensie voor video-indelingen. Google beoordeelt de bestandsindeling op basis van de URL van de video. Zorg dat je video de ondersteunde indeling heeft en de juiste bestandsextensie bevat.

• Goed voorbeeld: https://example.com/video1.mp4
  • Slechte voorbeelden:
    • https://example.com/videos/myvideo
    • https://example.com/videos/myvideo.324fvsf4rf
Inline gegevens-URL's kunnen niet worden gebruikt voor video-URL's Google kan geen inline video's met Base64-codering indexeren. Dat wil zeggen, video's met een src-kenmerkwaarde die begint met data:, zoals <video src="data:video/mp4;base64,A2553IGpc29tAAA....">, kunnen niet worden geïndexeerd.
Geen thumbnail-URL opgegeven

Er is geen thumbnail opgegeven voor deze video, en Google kan er geen voor je maken. Verstrek een link naar een thumbnail voor je video met gestructureerde gegevens, een sitemap of een mRSS-bestand.

Als je een thumbnail-URL hebt opgegeven met gestructureerde gegevens en deze foutmelding krijgt, check je of je niet een andere thumbnail-URL definieert voor dezelfde video in een HTML-tag. Je moet in alle bronnen (sitemap, HTML-tags, metatags en gestructureerde gegevens) dezelfde titel, thumbnail-URL en video-URL opgeven die dezelfde video op dezelfde pagina beschrijven.

Niet-ondersteunde thumbnailindeling De opgegeven thumbnail heeft een niet-ondersteunde indeling, op basis van de bestandsextensie van de thumbnail. Gebruik alleen ondersteunde bestandsindelingen voor je thumbnailafbeelding en geef de juiste indelingsextensie op.
Ongeldig thumbnailformaat De opgegeven thumbnail heeft een ongeldig formaat en Google kan geen thumbnail voor je maken. Voeg een thumbnail toe met een ondersteund formaat.
Thumbnail wordt geblokkeerd door robots.txt De opgegeven thumbnail wordt geblokkeerd voor Google door een robots.txt-regel. Als de afbeelding wordt gehost op een andere site, neem je contact op met de site om te zien hoe je de blokkering van de afbeelding kunt opheffen. Je kunt ook een link naar een thumbnail opgeven die Google kan bereiken zonder inlogvereisten en die niet wordt geblokkeerd door robots.txt-regels.
Thumbnail is transparant De verstrekte thumbnail heeft een transparantieniveau dat hoger is dan de acceptabele drempel: minstens 80% van de afbeelding moet een alfaniveau hoger dan 250 hebben. Transparante thumbnails zijn niet toegestaan voor video-indexering.
Thumbnail kan niet worden gecrawld vanwege hostload Je site lijkt de maximale capaciteit te hebben bereikt voor crawlverzoeken van Google. Google heeft pas toegang tot de videothumbnail die nodig is voor indexering als je verkeersbelasting (zoals geschat door Google) daalt. Lees voor meer informatie de documentatie over crawlbudget.
Thumbnail is niet bereikbaar Google kan geen toegang krijgen tot de opgegeven thumbnail via de opgegeven URL. (Dit is geen robots.txt-probleem.) Misschien is de afbeelding beveiligd met een wachtwoord of bestaat deze niet meer op de opgegeven URL.
Video niet verwerkt Google heeft vastgesteld dat de pagina minstens één video bevat, maar heeft besloten de video niet te indexeren.
Video nog niet verwerkt De video wordt verwerkt. Kom over een paar dagen terug om te kijken of de verwerking is afgerond.
Video werd niet gevonden op de hostservice De opgegeven video ontbreekt in de hostingservice of bevindt zich in een privéhostingservice die niet bereikbaar is voor de crawler van Google. Ga naar de service met behulp van de video-ID om te bevestigen. Update daarna je pagina met de juiste ID of URL voor je videohostingservice.
Thumbnail ontbreekt of is ongeldig De thumbnail is niet opgegeven, niet beschikbaar of ongeldig. Vanwege technische redenen kan het systeem geen onderscheid maken tussen deze problemen. Check of er een geldige thumbnail-URL is opgegeven in een ondersteunde indeling, met een juiste bestandsextensie en of de thumbnail beschikbaar is voor Google.
Ongeldige thumbnail De thumbnail is ongeldig om een bepaalde reden die niet valt onder een van de andere thumbnailfouten die hier worden vermeld. Kijk of je een thumbnailafbeelding hebt opgegeven, of de afbeelding voldoet aan alle richtlijnen voor thumbnails en of deze beschikbaar is voor Google.
Optimalisaties (AMP, uitgebreide resultaten)

In dit gedeelte worden zoekoptimalisaties beschreven die door Google zijn gevonden voor je URL toen deze voor het laatst is geïndexeerd. Dit gedeelte is leeg als de URL niet kon worden geïndexeerd of als er geen optimalisaties zijn gevonden.

Als je op een gedeelte voor een optimalisatie klikt, open je een subpagina voor die optimalisatie. Klik bovenaan de pagina op URL-inspectie om terug te gaan naar de hoofdpagina van de inspectie.

Deze tool toont nog niet alle mogelijke optimalisaties. Hier volgen de optimalisaties die door deze tool worden ondersteund:

AMP

Als je een niet-AMP-pagina met een gekoppelde AMP-versie inspecteert of een AMP-pagina rechtstreeks inspecteert, kun je informatie over de pagina bekijken door het AMP-resultaat te selecteren. Gebruik deze informatie om AMP-specifieke indexeringsproblemen en andere problemen op te sporen en op te lossen.

De hier weergegeven informatie is van toepassing op de AMP-versie waarnaar op de huidige pagina wordt verwezen. De informatie is niet van toepassing op de huidige pagina, tenzij de AMP de canonieke pagina is.

Naast standaard AMP-fouten zie je misschien deze Google-specifieke AMP-fouten.

Als je andere pagina's op je site wilt zien die te maken hebben met een specifiek probleem, selecteer je de rij met de beschrijving van het probleem en kies je vervolgens Rapport openen.

Een AMP- of Web Stories-pagina die is geïnspecteerd met de URL-inspectietool, kan de volgende statussen hebben:

• AMP-pagina is geldig/Web Story is geldig: De AMP is geldig en geïndexeerd.
  • AMP-pagina is ongeldig/Web Story is ongeldig: De AMP bevat een fout die voorkomt dat de AMP wordt geïndexeerd.
  • AMP-pagina is niet geïndexeerd/Web Story is niet geïndexeerd (geïndexeerde versie) of AMP-pagina kan niet worden geïndexeerd/Web Story kan niet worden geïndexeerd (live inspectie): De pagina kan niet worden geïndexeerd, meestal als gevolg van een robots.txt-regel of een noindex-instructie.
  • AMP-pagina is geldig met waarschuwingen/Web Story is geldig met waarschuwingen: De AMP kan worden geïndexeerd, maar er zijn enkele problemen waardoor deze misschien geen volledige functies krijgt, of de AMP gebruikt tags of kenmerken die zijn beëindigd en in de toekomst ongeldig kunnen worden.
  • Geen AMP-pagina: De geïnspecteerde pagina is geen AMP-pagina.

Voor een interactieve foutopsporing voor AMP-code kun je de AMP-test gebruiken.

Uitgebreide resultaten gevonden op de pagina

Je kunt informatie bekijken over elk type uitgebreid resultaat (gestructureerde gegevens) dat op de pagina is aangetroffen. Deze informatie omvat het aantal geldige items voor de URL, beschrijvingen van elk item en details over aangetroffen waarschuwingen of fouten. Vouw Gedetecteerde items uit om informatie over de gestructureerde gegevens op de pagina te bekijken, waarbij eventuele problemen zijn gemarkeerd. Klik indien mogelijk op een probleem dat in het rapport is gemarkeerd om de problematische code te zien.

Voor een interactieve foutopsporing voor gestructureerde gegevens, waarbij je gestructureerde gegevens kunt aanpassen en testen, gebruik je de test voor uitgebreide resultaten, waarin je ook een voorbeeld van een aantal gestructureerde gegevens ziet.

De volgende typen uitgebreide resultaten worden ondersteund:

Mijn uitgebreide resultaat staat er niet bij.
De tool biedt nog geen ondersteuning voor elk type uitgebreid resultaat. Er zijn misschien niet-ondersteunde, geldige typen aanwezig op de pagina en deze kunnen worden weergegeven in de zoekresultaten, maar zijn nog niet zichtbaar in de tool.

Aanvullende reactiegegevens

Als je aanvullende reactiegegevens wilt bekijken, zoals de onbewerkte HTML-code die is geretourneerd, de HTTP-headers, JavaScript-console-uitvoer en alle paginabronnen die zijn geladen, klik je op Gecrawlde pagina bekijken.
Aanvullende reactiegegevens zijn alleen beschikbaar voor URL's met de status URL is geïndexeerd door Google of URL is geïndexeerd door Google, maar bevat problemen.
De crawler die wordt gebruikt om de gegevens te genereren, is afhankelijk van waar je je bevindt wanneer je het zijvenster opent:
  • Als je dit venster opent vanuit het hoogste niveau van het rapport, het HTTPS-subrapport of eventuele subrapporten voor gestructureerde gegevens onder Optimalisaties en functionaliteit, wordt het crawlertype getoond onder Beschikbaarheid van pagina > Gecrawld > Gecrawld als.
  • Als je dit opent vanuit het AMP-subrapport, is het crawlertype Googlebot-smartphone.
Een screenshot van de weergegeven pagina is alleen beschikbaar in een live test.

Live URL-test

Voer een live test uit van een URL in je property om te checken op onder meer indexeringsproblemen en gestructureerde gegevens. De live test is handig als je problemen op je pagina oplost om te testen of een probleem ook daadwerkelijk is opgelost.

Zo voer je een live test uit voor mogelijke indexeringsfouten:

1. Inspecteer de URL. Opmerking: Het is geen probleem als de pagina nog niet is geïndexeerd of als het indexeren is mislukt. De pagina moet wel zonder inlogvereisten toegankelijk zijn via internet.
  2. Klik op Live URL testen.
  3. Bekijk de informatie over hoe je de resultaten van de live test interpreteert.
  4. Je kunt schakelen tussen de resultaten van de live test en de geïndexeerde resultaten door op de pagina op Google-index of Live test te klikken.
  5. Als je een live test opnieuw wilt uitvoeren, klik je op de knop Test opnieuw uitvoeren Opnieuw laden op de testpagina.
  6. Als je details over de pagina (waaronder een screenshot en HTTP-reactieheaders) wilt zien, klik je op Gecrawlde pagina bekijken.

Er geldt een dagelijkse limiet voor live inspectieverzoeken voor elke property.

Over de resultaten van de live test

Belangrijke punten:

• Dit is een live test. De tool haalt de URL in realtime op en bestudeert deze. De informatie die je ziet in de live test kan verschillen van de geïndexeerde URL om redenen die hieronder worden beschreven.
  • De live test checkt niet op de aanwezigheid van de URL in sitemaps of verwijzende pagina's.
  • Tijdens de live test wordt niet getest op alle mogelijke indexeringsproblemen, waaronder of dit een dubbele of alternatieve pagina is. Dubbele pagina's worden niet geïndexeerd.
  • De live test kijkt niet of je pagina voldoet aan de kwaliteits- en beveiligingsrichtlijnen, en checkt niet op handmatige acties, verwijderde content of tijdelijk geblokkeerde URL's.
  • De status Indexeerbaar in de live URL kan om de volgende redenen afwijken van de status Beschikbaarheid van pagina van de geïndexeerde URL:
    • Je hebt iets in de live URL gewijzigd of verholpen door bijvoorbeeld een noindex-tag of een robots.txt-blokkering te verwijderen (of toe te voegen) en de wijzigingen zijn nog niet geïndexeerd. Bekijk het verschil tussen de geïndexeerde en de live resultaten of check de versiegeschiedenis van de pagina op je site om de verschillen tussen de geïndexeerde versie en de live versie te achterhalen.
    • De live test biedt geen ondersteuning voor alle indexstatussen in de geïndexeerde versie. Bepaalde statussen in de geïndexeerde versie worden niet getest of zijn niet van toepassing tijdens een live test en worden anders gerapporteerd tijdens de live test. Bekijk het gedeelte Indexeerbaar voor meer informatie over niet-ondersteunde statussen.
  • De test volgt eerst eventuele omleidingen die door de pagina zijn geïmplementeerd en test daarna de pagina. De test geeft echter niet aan dat deze een omleiding heeft gevolgd en geeft ook niet de uiteindelijke URL weer die is getest.

Betekent een geldig resultaat dat mijn pagina wordt geïndexeerd?

Nee. De live URL-test bevestigt alleen of Googlebot toegang heeft tot je pagina voor indexering. Er is geen definitieve test die kan garanderen of je pagina wordt opgenomen in de Google-index. Zelfs als je de uitslag 'geldig' of 'waarschuwing' krijgt in een live test, moet je pagina nog altijd voldoen aan andere voorwaarden voordat deze kan worden geïndexeerd. Bijvoorbeeld:

• De pagina mag geen handmatige acties of juridische problemen bevatten.
  • De pagina mag geen dubbel exemplaar van een andere geïndexeerde pagina zijn. De pagina moet uniek zijn of zijn geselecteerd als de canonieke versie van een set vergelijkbare pagina's.
  • De paginakwaliteit moet hoog genoeg zijn om te kunnen indexeren.

De resultaten van de live test bevatten de volgende informatie:

Algemene paginastatus (live test)
In het bovenste gedeelte van het rapport zie je een overzicht met informatie of de live URL kan worden geïndexeerd. Een positief resultaat is geen garantie dat deze URL in de zoekresultaten wordt weergegeven, maar betekent dat de URL kan worden gecrawld en geparseerd. De URL-inspectietool houdt geen rekening met handmatige acties, verwijderde content, kwaliteits- en beveiligingsproblemen of tijdelijk geblokkeerde URL's.
Belangrijk: De live test omvat niet alle mogelijke indexeringsvoorwaarden. Problemen die zijn gemarkeerd met Nee in deze tabel worden niet gecheckt in de live test en kunnen optreden als de pagina is geïndexeerd, ongeacht de status van de live URL.
Als de pagina een omleiding bevat, test Google het omleidingsdoel zonder aan te geven dat er een omleiding is of welke URL uiteindelijk is getest in de live test. Je ziet omleidingen in het geïndexeerde rapport.

De volgende waarden zijn mogelijk:

URL is beschikbaar voor Google

• Wat het betekent: De URL is niet geblokkeerd en heeft geen detecteerbare fouten die volledige indexering voorkomen. Als Google de URL indexeert, kan deze in Google-zoekresultaten worden getoond, op voorwaarde dat deze voldoet aan de kwaliteits- en beveiligingsrichtlijnen en er geen handmatige acties, verwijderde content of tijdelijk geblokkeerde URL's van toepassing zijn. Bekijk welke problemen niet worden gecheckt.
  • Wat je nu kunt doen: Als de pagina verschilt van de geïndexeerde versie, kun je indexering aanvragen door in het rapport op Indexering aanvragen te klikken. Je kunt ook een sitemap indienen of wachten tot de pagina wordt gecrawld.

URL is beschikbaar voor Google, maar bevat problemen

• Wat het betekent: De URL kan door Google worden geïndexeerd, maar er zijn enkele problemen waardoor deze misschien niet wordt weergegeven met de optimalisaties die je hebt geprobeerd te implementeren. Dit kan een probleem met een gekoppelde AMP-pagina zijn of onjuist opgemaakte gestructureerde gegevens voor een uitgebreid resultaat (zoals een recept of vacature) op de pagina. Bekijk welke problemen niet worden gecheckt.
  • Wat je nu kunt doen: Lees de waarschuwingen of foutinformatie in de tool en probeer de problemen op te lossen.

URL is niet beschikbaar voor Google

• Wat het betekent: Deze URL kan niet worden weergegeven in Google-zoekresultaten vanwege een kritiek probleem.
  • Wat je nu kunt doen: Lees de details in het gedeelte Beschikbaarheid voor meer informatie over de reden.
Beschikbaarheid (live test)

In dit gedeelte van de tool wordt beschreven of het waarschijnlijk is dat de pagina kan worden geïndexeerd door Google. Een positief resultaat is echter geen garantie dat deze specifieke pagina in de zoekresultaten wordt weergegeven.

Bij de test wordt niet gecheckt of de pagina voldoet aan de kwaliteits- en beveiligingsrichtlijnen van Google, en wordt er niet gecheckt op eventuele handmatige acties of beveiligingsproblemen, verwijderde content of tijdelijk geblokkeerde URL's. Je pagina moet al deze controles tijdens het indexeren doorstaan om beschikbaar te zijn in Google-zoekresultaten.

Beschikbaarheidsstatus
De beschikbaarheidsstatus van de live URL. De volgende waarden zijn mogelijk:
Tijd
De tijd van de live test.
Gecrawld als
Het type user-agent dat wordt gebruikt voor de live test.
Crawl toegestaan?
Geeft aan of je site Google toestaat de pagina te crawlen (bezoeken) of blokkeert met een robots.txt-regel. Als je Google niet wilt blokkeren, moet je de robots.txt-blokkering verwijderen. Onthoud dat dit niet hetzelfde is als Indexering toestaan. Deze toestemming geef je via de waarde Indexering toegestaan?. Lees meer over hoe je een geblokkeerde pagina kunt corrigeren.
Pagina ophalen
Geeft aan of Google de pagina daadwerkelijk kon ophalen via je server. Als crawlen niet is toegestaan, toont dit veld een fout. Als crawlen is toegestaan, kan de pagina om verschillende redenen mogelijk alsnog niet worden opgehaald. Bekijk meer informatie over mislukte ophaalpogingen.
  • Geslaagd: De pagina kan worden opgehaald tijdens het indexeren.
  • Mislukt plus een van deze niet-geïndexeerde statussen of een fout voor de hele site.
  • Interne fout: Er is een crawlfout bij Google opgetreden die niet onder een van deze andere problemen valt. Wacht even en probeer het opnieuw.
  • Niet beschikbaar: Een fout die niet onder een van de bekende statusredenen valt. Dit is een algemeen foutbericht. Helaas hebben we hierover geen andere informatie.
Indexering toegestaan?
Of je pagina expliciet geen indexering heeft toegestaan. Als indexering niet is toegestaan, zie je een uitleg van de reden en wordt de pagina niet weergegeven in Google-zoekresultaten. BELANGRIJK Als je pagina wordt geblokkeerd door robots.txt (zie 'Crawl toegestaan'), is 'Indexering toegestaan' altijd Ja, omdat Google de noindex-richtlijnen niet kan zien en naleven. Hierdoor kan je pagina worden weergegeven in de zoekresultaten. Als het kenmerk of de header indexifembedded wordt gevonden op de pagina in combinatie met noindex, wordt de pagina alleen geïndexeerd als deze is ingesloten.
Door gebruiker aangegeven canonieke URL
Als je pagina expliciet een canonieke URL opgeeft, wordt deze hier weergegeven. Als je pagina geen duplicaat is, volstaat Geen. Als je pagina deel uitmaakt van een set vergelijkbare of dubbele pagina's, raden we je aan de canonieke URL expliciet aan te geven. Je kunt een canonieke URL op verschillende manieren aangeven: via de tag <link rel="canonical">, een HTTP-header, een sitemap of een aantal andere methoden. Er is geen garantie dat Google deze URL kiest, maar we houden er rekening mee. Voor AMP-pagina's moet de canonieke versie de niet-AMP-versie zijn (tenzij het om een zelfcanonieke AMP gaat).

Problemen met indexdekking die niet worden getest tijdens de live test
De live test kan niet alle paginavoorwaarden waarnemen of het slagingspercentage van de indexering met 100% zekerheid voorspellen. Dit komt omdat sommige typen problemen niet worden of kunnen worden getest in realtime, zoals de canonieke selectie en of een URL is ingediend in een sitemap. Als een voorwaarde niet is gecheckt, is het live-testresultaat misschien URL is beschikbaar voor Google, terwijl de indexering mislukt omdat de voorwaarde niet is getest in de live test.
Hieronder staan indexeringsproblemen in het rapport Pagina-indexering die niet kunnen worden getest in de live test:
Andere optimalisaties: AMP, gestructureerde gegevens (live test)

AMP

Bekijk het gedeelte voor geïndexeerde AMP's voor meer informatie.

Welke URL wordt getest?
De test haalt de ingediende URL op via een user-agent voor desktop en volgt alle omleidingen om de te testen AMP-URL te bepalen. Daarna:
  • Als de uiteindelijke URL een AMP is, wordt die URL getest.
  • Als de uiteindelijke URL is gekoppeld aan een AMP, wordt de gekoppelde AMP getest.
  • Als de uiteindelijke URL geen AMP is en niet aan een AMP is gekoppeld, heeft de test geen AMP-resultaten.

Gestructureerde gegevens

Bekijk het gedeelte voor geïndexeerde AMP's voor meer informatie.

Aanvullende reactiegegevens (live test)

Klik op Geteste pagina bekijken als je aanvullende reactiegegevens wilt bekijken, zoals een screenshot van de weergegeven pagina, de onbewerkte HTML-code die is geretourneerd, de HTTP-headers, JavaScript-console-uitvoer en alle paginabronnen die zijn geladen.
Aanvullende reactiegegevens zijn alleen beschikbaar in de live test als de teststatus URL is beschikbaar voor Google of URL is beschikbaar voor Google, maar bevat problemen is.
De crawler die wordt gebruikt om de gegevens te genereren, is afhankelijk van waar je je bevindt wanneer je het zijvenster opent:
  • Als je dit venster opent vanuit het hoogste niveau van het rapport, het HTTPS-subrapport of eventuele subrapporten voor gestructureerde gegevens onder Optimalisaties en functionaliteit, wordt het crawlertype getoond onder Beschikbaarheid van pagina > Gecrawld > Gecrawld als.
  • Als je dit opent vanuit het AMP-subrapport, is het crawlertype Googlebot-smartphone.
Problemen met de beschikbaarheid van de hele site

Als de live status voor Beschikbaarheid een probleem voor de hele site aangeeft, zijn dit de mogelijke waarden voor Pagina ophalen:

• DNS-server reageert niet: Dit is vaak een tijdelijk probleem dat na een paar minuten vanzelf verdwijnt.
  • DNS-fout: host niet bekend: Je DNS-server heeft je URL niet omgezet. Dit kan een tijdelijk probleem zijn dat na een paar minuten vanzelf verdwijnt.
  • DNS-fout: privé-IP verstrekt: Je DNS heeft een IP-adres geretourneerd dat zich in een uitgesloten speciaal/privébereik bevindt, zoals RFC 1918-privé-IP (bijvoorbeeld 10.0.0.1)
  • Fout bij serververbinding: De server is niet bereikbaar, heeft de verbinding geweigerd of kan geen verbinding maken. Meer informatie
  • Ongeldig antwoord van server: De server ondersteunt het aangevraagde protocol niet, de reactie of headers zijn afgekapt, of de reactie niet kan worden geparseerd (bijvoorbeeld als de reactiegegevens niet goed zijn gecomprimeerd). Meer informatie
  • Ongeldig SSL-certificaat van server: Het SSL-certificaat van je site is ongeldig. Google test HTTPS-URL's op de site alleen als het certificaat geldig is.
  • Robots.txt niet bereikbaar: Google crawlt een website niet als het robots.txt-bestand wel aanwezig maar niet bereikbaar is. Je kunt de beschikbaarheid van robots.txt checken in het rapport Crawlstatistieken.
  • Hostload overschreden: Je site lijkt de maximale capaciteit te hebben bereikt voor crawl- of inspectieverzoeken van Google. Google kan pas tests uitvoeren nadat je verkeersbelasting (zoals geschat door Google) is afgenomen.

Onthoud dat serverfouten tijdelijk kunnen zijn. Hierdoor kun je tijdens een live test serverfouten tegenkomen die niet optreden tijdens het crawlen of kan je live test lukken terwijl er een serverfout is opgetreden tijdens het crawlen.

De weergegeven pagina bekijken

Je kunt een screenshot van de weergegeven pagina bekijken zoals Googlebot deze ziet. Dit is handig om te bevestigen dat alle elementen van de pagina aanwezig zijn en worden weergegeven zoals jij dat wilt. Verschillen kunnen worden veroorzaakt door bronnen die zijn geblokkeerd voor Googlebot.

Er is alleen een screenshot beschikbaar tijdens een live test met een geslaagd testresultaat. Screenshots zijn niet beschikbaar voor de geïndexeerde URL of voor niet-geslaagde ophaalacties van de live test. Er kan alleen een screenshot worden gemaakt als de pagina bereikbaar is. Als je pagina zich achter een firewall bevindt, kun je deze via een tunnel zichtbaar maken voor de URL-inspectietool.

De weergegeven pagina bekijken:

1. Inspecteer de homepage van je site.
  2. Klik op Live URL testen op de pagina met indexresultaten.
  3. Klik op Geteste pagina bekijken op de kaart met de paginabeoordeling om extra informatievensters te openen. Als deze optie niet beschikbaar is, komt dit meestal omdat de pagina niet kan worden bereikt voor de live test.
  4. Klik op het tabblad Screenshot.

Indexering of herindexering aanvragen

Je kunt een aanvraag indienen om een geïnspecteerde URL te laten indexeren door Google. De indexering kan tot 2 weken in beslag nemen. Je kunt via deze tool de voortgang controleren.

Enkele kanttekeningen bij het aanvragen van indexering:
  • Indexering duurt meestal maar een dag, maar in sommige gevallen kan dit langer duren.
  • Als je een verzoek indient, is dit geen garantie dat de pagina wordt weergegeven in de Google-index.
  • Er geldt een dagelijkse limiet voor het aantal indexeringsverzoeken dat je kunt indienen. Als je veel pagina's wilt indexeren, kun je een sitemap indienen bij Google.

Zo vraag je indexering voor een URL aan:

1. Inspecteer de pagina-URL.
  2. Klik op Indexering aanvragen op de pagina met het inspectieresultaat voor de URL. Als de pagina slaagt voor een korte test voor directe indexeringsfouten, wordt de pagina toegevoegd aan de wachtrij voor indexering. Je kunt geen indexering aanvragen als de pagina tijdens de live test als niet-indexeerbaar wordt beschouwd.

Als je indexering wilt aanvragen voor veel nieuwe of geüpdatete pagina's, kun je het beste een sitemap indienen en de geüpdatete pagina's markeren met <lastmod>.

Problemen met een ontbrekende pagina oplossen

Als je denkt dat je pagina niet is geïndexeerd, kun je dit als volgt checken en oplossen.

1. Controleer de indexstatus van de pagina. Inspecteer de URL door de URL in te voeren in het vak voor URL-inspectie of door op de knop Inspecteren te klikken naast een URL in een van de andere Search Console-rapporten (je moet de muisaanwijzer mogelijk op een URL plaatsen om deze knop te zien).
  2. In de eerste testresultaten zie je informatie van Google over de URL in de Google-index. Deze resultaten van de Google-index worden gebruikt om zoekresultaten te produceren. Opmerking: Deze eerste pagina is geen live test van de URL. Live tests worden later behandeld.
    • Als de URL-status begint met 'URL is geïndexeerd door Google', moet de pagina beschikbaar zijn in Google Zoeken. Je kunt dit verifiëren door op Google te zoeken naar de URL. Als de pagina niet in de zoekresultaten voorkomt:
    • Als de URL-status 'URL niet beschikbaar voor Google' of 'URL is niet geïndexeerd door Google' is, vouw je het gedeelte Beschikbaarheid uit.
  3. Als je de pagina hebt gewijzigd sinds de vermelde crawltijd, kun je de huidige versie van de pagina testen door op Live URL testen te klikken. Als de status bovenaan de pagina geldig is, kan de pagina waarschijnlijk worden geïndexeerd (houd er rekening mee dat niet alle indexeringsproblemen kunnen worden gedetecteerd door de live test).
Bekende problemen
  • In enkele gevallen rapporteren we de sitemap niet voor een pagina die in een sitemap is ingediend. We werken aan een oplossing hiervoor.
  • Gegevens, waaronder het screenshot, zijn afkomstig van de mobiele versie van de pagina, zelfs als de geteste pagina een geldige gekoppelde AMP-pagina heeft.