Sätt att undvika skräpkommentarer

Kommentarer är ett utmärkt sätt för webbansvariga att skapa grupper och läsarkretsar. Tyvärr missbrukas de ofta av sådana av spammare och andra elaka typer. Ofta används skript eller andra program för att skapa och lägga upp spam. Om du någonsin har fått en kommentar som ser ut som en annons eller en länk till en helt orelaterad webbplats har du stött på skräpkommentarer.

Den här typen av spam kan vara skadlig för webbplatsen på flera sätt, bland annat eftersom

• innehåll av låg kvalitet på vissa delar av en webbplats kan påverka hela webbplatsens rankning
  • spam kan distrahera och störa användarna och skada webbplatsens rykte
  • oönskad trafik från orelaterat innehåll på webbplatsen kan göra den långsammare och öka bandbreddskostnaderna
  • Google kan ta bort eller flytta ned sidor som är överösta med spam från användare för att skydda sökresultaten
  • innehåll som spammare lämnar efter sig kan leda till skadliga webbplatser som kan påverka dina användare negativt.

Det är viktigt att hitta sätt att skydda webbplatsen från den här typen av skadlig spam. Här är några förslag på hur du hindrar eller minskar mängden skräpkommentarer av det slaget på din webbplats.

Tänk efter innan du aktiverar en gästbok eller kommentarer

Sidor som är fulla av spam ger inte användare något bra intryck av webbplatsen. Om funktionen inte tillför något värde för användarna eller om du inte har tid att regelbundet kontrollera kommentarerna kan du inaktivera dem. I de flesta bloggprogram, som t.ex. Blogger, kan du stänga av kommentarer för enskilda inlägg.

Aktivera moderering av kommentarer och skapande av profiler

Kommentarsmoderering innebär att inga kommentarer visas på din webbplats förrän du har läst och godkänt dem. Detta innebär att du lägger ner mer tid på att övervaka kommentarerna, vilket dock avsevärt kan förbättra besökarnas användarupplevelse. Det är särskilt värt tiden om du regelbundet skriver inlägg om kontroversiella ämnen, där känslorna kan gå i svall. Detta finns vanligen som en inställning i bloggprogramvaran, t.ex. Blogger.

Om du kräver att personer validerar sin riktiga e-postadress när de registrerar sig för ett nytt konto kan du förhindra att spamrobotar skapar konton automatiskt. Du kan dessutom konfigurera filter för att blockera e-postadresser som är misstänkta eller kommer från e-posttjänster som du inte litar på.

Använd verktyg som förhindrar spam

Många kommentarssystem kräver att användare bevisar att de är riktiga människor och inte skript som skickar spam. Oftast visas en förvrängd bild (en CAPTCHA) och användaren ombeds skriva bokstäverna eller siffrorna som han eller hon ser i bilden. En del CAPTCHA-system har dessutom stöd för CAPTCHA i ljudformat. Detta är ett ganska effektivt sätt att förhindra skräpkommentarer.

Googles kostnadsfria tjänst reCAPTCHA är lätt att implementera på webbplatsen. Dessutom används data som samlats in från tjänsten för att förbättra textskanningen, till exempel från böcker, tidningar eller kartor. Med reCAPTCHA skyddar du inte bara din webbplats från spammare, du hjälper också till att digitalisera världens böcker. Du kan registrera dig här om du vill implementera reCAPTCHA gratis på din egen webbplats. Pluginprogram för reCAPTCHA är tillgängliga för populära program och programmeringsmiljöer, till exempel WordPress och PHP.

Du kan även kolla externa verktyg som kan hjälpa dig att bekämpa skräpkommentarer. Ditt innehållshanteringssystem kanske har användbara verktyg som du kan installera. Det finns även ett antal gratisverktyg som Project Honeypot som kan förhindra och bekämpa spam från användare på din webbplats. Besök deras webbplatser om du vill ha anvisningar om hur du implementerar verktygen.

Använd nofollow eller ett mer specifikt attribut

Tillsammans med Yahoo! och MSN introducerade Google HTML-mikroformatet "nofollow" för några år sedan, och attributet har fått stor spridning. Länkar med attributet rel="nofollow" eller ett mer specifikt attribut som rel="sponsored" används i regel inte för att beräkna PageRank eller avgöra relevansen för dina sidor för en användarfråga. Om en spammare t.ex. lägger in en länk som ser ut så här i dina kommentarer:

<a href="http://www.example.com/">Detta är en kul webbplats!</a>

konverteras den till:

<a href="http://www.example.com/" rel="nofollow">Detta är en kul webbplats! </a>

eller

<a href="http://www.example.com/" rel="ugc">Detta är en kul webbplats! </a>

Den nya länken tas i regel inte med när PageRank beräknas. Detta förhindrar inte spam, men du undviker problem med PageRank och avskräcker spammare från att välja din webbplats. Många bloggwebbplatser (t.ex. Blogger) lägger automatiskt till detta attribut för inlägg och kommentarer.

Förhindra att innehåll som inte är tillförlitligt visas i sökningar

Om din webbplats tillåter användare att skapa sidor som profilsidor, forumtrådar eller webbplatser kan du förhindra spam genom att förhindra att nytt innehåll eller innehåll som inte är tillförlitligt visas i sökningar.

Du kan till exempel använda metastandarden noindex för att blockera åtkomsten till sidor för nya och ännu inte tillförlitliga användare Exempel:

<html> <head> <META NAME="googlebot" CONTENT="noindex">

Du kan också använda standarden robots.txt för att tillfälligt blockera sidan:

Disallow:/guestbook/newpost.php

När du tror att användaren är legitim och inte en spammare kan du ta bort begränsningarna för genomsökning eller indexering. Du kan avgöra om en ny användare är en spammare på flera olika sätt, bland annat genom signaler från din grupp.

Få hjälp från gruppen

Dina användare bryr sig om din webbplats och störs också av spam. Låt dem hjälpa dig att lösa problemet.

• Tillåt att tillförlitliga användare flaggar kommentarer eller trådar med spam när de ser dem. Den här typen av system kan missbrukas, så var försiktig med hur du implementerar det. Ett alternativ är att tillfälligt ta bort ett inlägg eller en tråd som har passerat en gräns för antal spamrapporter tills de har granskats manuellt.
  • När du skapar ett system med användarnas åsikter engagerar du inte bara användare utan kan även identifiera spammare. Eftersom många personer som lägger upp skräpkommentarer vill att deras innehåll ska hamna i sökmotorer kan du lägga till robots-metataggen noindex på inlägg som kommer från nya användare som inte har något bra anseende i din grupp. Efter en tid när användaren fått ett bra anseende kan du tillåta att dennes inlägg indexeras. Det förhindrar att spammare försöker göra inlägg i din grupp.

Förhindra upprepade försök till spridning av spam med en svartlista

När du hittar en enskild spamprofil kan du göra det enkelt att ta bort alla andra. Om du till exempel ser flera spamprofiler från samma IP-adress kan du lägga till IP-adressen i en lista över otillåtna adresser.

Kontrollera om det finns innehåll med spam på webbplatsen

Ett av de bästa verktygen för detta är Google Alerts. Skapa en site:-fråga med kommersiella eller barnförbjudna sökord som inte borde dyka upp på din webbplats. Google Alerts kan också hjälpa dig att upptäcka hackade sidor.