Reactiespam voorkomen

Reacties vormen een geweldige mogelijkheid voor webmasters om een community te maken en trouwe lezers te verzamelen. Helaas worden ze vaak misbruikt door spammers en andere onbevoegden, die scripts of andere software gebruiken om spam te genereren en te plaatsen. Als je ooit een reactie hebt ontvangen die leek op een advertentie of een willekeurige link naar een niet-gerelateerde site, heb je te maken gehad met spam.

Dit type spam kan op verschillende manieren schadelijk zijn voor je site, waaronder de volgende:

• Content van lage kwaliteit in bepaalde delen van een website kan van invloed zijn op de positie van de gehele site.
  • Spam kan afleidend en vervelend zijn voor je gebruikers, waardoor de reputatie van je site afneemt.
  • Onbedoeld verkeer via niet-gerelateerde content op je site kan je site vertragen en de bandbreedtekosten verhogen.
  • Google kan pagina's verwijderen die vol staan met door gebruikers gegenereerde spam of de positie hiervan verlagen om de kwaliteit van onze zoekresultaten te beschermen.
  • Door spammers geplaatste content kan gebruikers omleiden naar schadelijke sites die negatieve gevolgen kunnen hebben.

Het is belangrijk je website te beschermen tegen dit type schadelijke spam. Hier volgen enkele tips voor het verminderen of voorkomen van dergelijke spam op je website.

Denk goed na of je een gastenboek en reacties wilt inschakelen

Pagina's vol met spam geven gebruikers geen goede indruk van je site. Als deze functie niet veel voor je gebruikers toevoegt, of als je geen tijd hebt om de reacties regelmatig te controleren, kun je overwegen ze uit te schakelen. In de meeste blogsoftware, zoals Blogger, beschik je over de mogelijkheid om reacties voor geselecteerde artikelen uit te schakelen.

Controleer reacties en het maken van profielen

Het controleren van reacties door een moderator betekent dat reacties niet op je site worden weergegeven totdat ze zijn gecontroleerd en goedgekeurd. Dit betekent dat je meer tijd kwijt bent met het controleren van reacties, maar hierdoor wordt de gebruikservaring wel een stuk verbeterd. Dit is zeker de moeite waard als je regelmatig berichten plaatst over controversiële onderwerpen, waarbij de emoties hoog kunnen oplopen. Een dergelijke functie is over het algemeen beschikbaar als instelling in je blogsoftware, zoals Blogger.

Als je vereist dat gebruikers een echt e-mailadres valideren wanneer ze zich aanmelden voor een nieuw account, kun je voorkomen dat spambots automatisch accounts maken. Daarnaast kun je filters instellen om e-mailadressen te blokkeren die verdacht zijn of horen bij e-mailservices die je niet vertrouwt.

Gebruik tools voor het voorkomen van spam

In de meeste systemen voor het plaatsen van reacties moeten gebruikers bewijzen dat ze echte gebruikers zijn en geen script dat automatisch spam plaatst. De gebruiker krijgt vaak een vervormde afbeelding te zien (een CAPTCHA) en wordt gevraagd de letters en cijfers uit de afbeelding te typen. Sommige CAPTCHA-systemen bieden ook ondersteuning voor audio-CAPTCHA's. Dit is een redelijk effectieve manier om reactiespam te voorkomen.

De gratis service reCAPTCHA van Google kan eenvoudig op je site worden geïmplementeerd. De gegevens die door de service worden verzameld, worden bovendien gebruikt om het proces voor het scannen van tekst te verbeteren (dat we bijvoorbeeld voor boeken, kranten of kaarten gebruiken). Door reCAPTCHA te gebruiken, bescherm je je site dus niet alleen tegen spammers, maar help je ons ook alle boeken ter wereld goed te digitaliseren. Als je de reCAPTCHA gratis op je site wilt implementeren, kun je je hier aanmelden. Er zijn reCAPTCHA-plug-ins beschikbaar voor populaire apps en programmeeromgevingen zoals WordPress en PHP.

Er zijn ook externe tools beschikbaar waarmee je reactiespam kunt voorkomen. Je contentmanagementsysteem kan bijvoorbeeld beschikken over handige tools die je kunt installeren. Er zijn ook verschillende gratis tools zoals Project Honeypot beschikbaar waarmee je door gebruikers gegenereerde spam op je site kunt voorkomen en bestrijden. Ga naar de betreffende websites voor instructies voor het implementeren van deze tools.

Gebruik het kenmerk 'nofollow' of specifiekere kenmerken

Samen met Yahoo! en MSN introduceerde Google enkele jaren geleden het html-microformat 'nofollow'. Het kenmerk is sindsdien algemeen overgenomen. Links die het kenmerk rel="nofollow" of specifiekere kenmerken (zoals rel="sponsored") bevatten, worden over het algemeen niet gebruikt om de PageRank te berekenen of de relevantie van je pagina's voor de zoekopdracht van een gebruiker te bepalen. Als een spammer bijvoorbeeld een link aan je reacties toevoegt:

<a href="http://www.example.com/">Dit is een leuke site!</a>

wordt deze als volgt aangepast:

<a href="http://www.example.com/" rel="nofollow">Dit is een leuke site! </a>

Of:

<a href="http://www.example.com/" rel="ugc">Dit is een leuke site! </a>

Bij het berekenen van de PageRank wordt er over het algemeen geen rekening gehouden met deze nieuwe link. Op deze manier wordt niet voorkomen dat er spam op je pagina wordt geplaatst, maar voorkom je wel problemen met de PageRank en schrik je spammers af die je site willen targeten. Standaard wordt dit kenmerk op veel blogsites (zoals Blogger) automatisch aan reacties toegevoegd.

Voorkom dat niet-vertrouwde content wordt weergegeven op Google Zoeken

Als je site toestaat dat gebruikers pagina's zoals profielpagina's, forumdiscussies of websites maken, kun je misbruik van spam tegengaan door te voorkomen dat nieuwe of niet-vertrouwde content op Google Zoeken wordt weergegeven.

Met de noindex-meta-standaard kun je bijvoorbeeld de toegang tot pagina's voor nieuwe en nog-niet-vertrouwde gebruikers blokkeren. Ga als volgt te werk:

<html> <head> <META NAME="googlebot" CONTENT="noindex">

Je kunt ook de robots.txt-standaard gebruiken om de pagina tijdelijk te blokkeren:

Disallow:/guestbook/newpost.php

Zodra je van mening bent dat de gebruiker legitiem en geen spammer is, kun je de crawl- of indexeringsbeperkingen verwijderen. Er zijn verschillende manieren waarop je kunt vaststellen of een nieuwe gebruiker een spammer is, bijvoorbeeld door middel van signalen van je community.

Krijg hulp van je community

Je gebruikers hebben het beste voor met je website en vinden spam net zo vervelend als jij. Laat ze je helpen het probleem op te lossen.

• Laat vertrouwde gebruikers spamreacties of -discussies markeren wanneer ze deze tegenkomen. Een dergelijk systeem kan worden misbruikt, dus wees voorzichtig bij de implementatie ervan. Je kunt bijvoorbeeld berichten of discussies die een bepaalde drempelwaarde aan spamrapporten hebben overschreden, tijdelijk blokkeren totdat ze handmatig zijn gecontroleerd.
  • Als je een reputatiesysteem voor gebruikers opzet, betrek je niet alleen je gebruikers bij je site, maar kun je ook spammers identificeren. Aangezien veel reactiespammers hun content willen laten weergeven in zoekmachines, kun je overwegen een noindex-robots-metatag toe te voegen aan berichten van nieuwe gebruikers die nog geen reputatie hebben opgebouwd in je community. Wanneer de gebruiker na enige tijd een reputatie heeft opgebouwd, kun je toestaan dat zijn berichten worden geïndexeerd. Dit is een goede manier om spammers te ontmoedigen die berichten in je community willen plaatsen.

Gebruik een zwarte lijst om herhaalde spampogingen te voorkomen

Zodra je een spamprofiel hebt aangetroffen, kun je het jezelf hiermee gemakkelijker maken om andere gerelateerde profielen te verwijderen. Als je bijvoorbeeld ziet dat meerdere spamprofielen afkomstig zijn van hetzelfde IP-adres, kun je dat IP-adres toevoegen aan een permanente blokkeringslijst.

Controleer je site op content die spam bevat

Een van de beste hulpmiddelen hiervoor is Google Alerts. Stel zoekopdrachten in met de operator 'site:' met daarin commerciële of seksueel getinte zoekwoorden die je niet op je site zou verwachten. Google Alerts kan bovendien worden gebruikt om gehackte pagina's te detecteren.