Reactiespam voorkomen

Reacties vormen een geweldige mogelijkheid voor webmasters om een community te maken en trouwe lezers te verzamelen. Helaas worden ze vaak misbruikt door spammers en andere onbevoegden, die scripts of andere software gebruiken om spam te genereren en te plaatsen. Als u ooit een reactie heeft ontvangen die leek op een advertentie of een willekeurige link naar een niet-gerelateerde site, heeft u te maken gehad met spam.

Dit type spam kan op verschillende manieren schadelijk zijn voor uw site, waaronder de volgende:

• Inhoud van lage kwaliteit in bepaalde delen van een website kan van invloed zijn op de positie van de gehele site.
  • Spam kan afleidend en vervelend zijn voor uw gebruikers, waardoor de reputatie van uw site afneemt.
  • Onbedoeld verkeer via niet-gerelateerde inhoud op uw site kan uw site vertragen en de bandbreedtekosten verhogen.
  • Google kan pagina's die vol staan met door gebruikers gegenereerde spam, verwijderen of de positie hiervan verlagen om de kwaliteit van onze zoekresultaten te beschermen.
  • Inhoud die is geplaatst door spammers, kan gebruikers omleiden naar schadelijke sites die negatieve gevolgen kunnen hebben.

Het is belangrijk uw website te beschermen tegen dit type schadelijke spam. Hier volgen enkele tips voor het verminderen of voorkomen van dergelijke spam op uw website.

Denk goed na of u een gastenboek en reacties wilt inschakelen

Pagina's vol met spam geven gebruikers geen goede indruk van uw site. Als deze functie niet veel voor uw gebruikers toevoegt, of als u geen tijd heeft om de reacties regelmatig te controleren, kunt u overwegen ze uit te schakelen. In de meeste blogsoftware, zoals Blogger, beschikt u over de mogelijkheid om reacties voor geselecteerde artikelen uit te schakelen.

Controleer reacties en het maken van profielen

Het controleren van reacties door een moderator betekent dat reacties niet op uw site worden weergegeven totdat ze zijn gecontroleerd en goedgekeurd. Dit betekent dat u meer tijd kwijt bent met het controleren van reacties, maar hierdoor wordt de gebruikservaring wel een stuk verbeterd. Dit is zeker de moeite waard als u regelmatig berichten plaatst over controversiële onderwerpen, waarbij de emoties hoog kunnen oplopen. Een dergelijke functie is over het algemeen beschikbaar als instelling in uw blogsoftware, zoals Blogger.

Als u vereist dat gebruikers een echt e-mailadres valideren wanneer ze zich aanmelden voor een nieuw account, kunt u voorkomen dat spambots automatisch accounts maken. Daarnaast kunt u filters instellen om e-mailadressen te blokkeren die verdacht zijn of horen bij e-mailservices die u niet vertrouwt.

Gebruik tools voor het voorkomen van spam

In de meeste systemen voor het plaatsen van reacties moeten gebruikers bewijzen dat ze echte gebruikers zijn en geen script dat automatisch spam plaatst. De gebruiker krijgt vaak een vervormde afbeelding te zien (een CAPTCHA) en wordt gevraagd de letters en cijfers uit de afbeelding te typen. Sommige CAPTCHA-systemen bieden ook ondersteuning voor audio-CAPTCHA's. Dit is een redelijk effectieve manier om reactiespam te voorkomen.

De gratis service reCAPTCHA van Google kan eenvoudig op uw site worden geïmplementeerd. De gegevens die door de service worden verzameld, worden bovendien gebruikt om het proces voor het scannen van tekst te verbeteren (dat we bijvoorbeeld voor boeken, kranten of kaarten gebruiken). Door reCAPTCHA te gebruiken, beschermt u uw site dus niet alleen tegen spammers, maar helpt u ons ook alle boeken ter wereld goed te digitaliseren. Als u de reCAPTCHA gratis op uw site wilt implementeren, kunt u zich hier aanmelden. Er zijn reCAPTCHA-plug-ins beschikbaar voor populaire apps en programmeeromgevingen zoals WordPress en PHP.

Er zijn ook externe tools beschikbaar waarmee u reactiespam kunt voorkomen. Uw contentmanagementsysteem kan bijvoorbeeld beschikken over handige tools die u kunt installeren. Er zijn ook verschillende gratis tools zoals Project Honeypot beschikbaar waarmee u door gebruikers gegenereerde spam op uw site kunt voorkomen en bestrijden. Ga naar de betreffende websites voor instructies voor het implementeren van deze tools.

Gebruik 'nofollow'-tags

Samen met Yahoo! en MSN introduceerde Google enkele jaren geleden het HTML-microformat nofollow. Het kenmerk is sindsdien algemeen overgenomen. Links die het kenmerk rel="nofollow" bevatten, worden niet gebruikt om de PageRank te berekenen of de relevantie van uw pagina's voor een zoekopdracht te bepalen. (Als een spammer bijvoorbeeld een link aan uw reacties toevoegt:

<a href="http://www.example.com/">Dit is een leuke site!</a>

wordt deze als volgt aangepast:

<a href="http://www.example.com/" rel="nofollow">Dit is een leuke site! </a>

Bij het berekenen van de PageRank wordt er geen rekening gehouden met deze nieuwe link. Op deze manier wordt niet voorkomen dat er spam op uw pagina wordt geplaatst, maar voorkomt u wel problemen met de PageRank en schrikt u spammers af die uw site willen targeten. Standaard wordt dit kenmerk op veel blogsites (zoals Blogger) automatisch aan reacties toegevoegd.

Voorkom dat niet-vertrouwde inhoud wordt weergegeven op Google Zoeken

Als uw site toestaat dat gebruikers pagina's zoals profielpagina's, forumdiscussies of websites maken, kunt u misbruik van spam tegengaan door te voorkomen dat nieuwe of niet-vertrouwde inhoud op Google Zoeken wordt weergegeven.

Met de noindex-meta-standaard kunt u bijvoorbeeld de toegang tot pagina's voor nieuwe en nog-niet-vertrouwde gebruikers blokkeren. Ga als volgt te werk:

<html> <head> <META NAME="googlebot" CONTENT="noindex">

U kunt ook de robots.txt-standaard gebruiken om de pagina tijdelijk te blokkeren:

Disallow:/guestbook/newpost.php

Zodra u van mening bent dat de gebruiker legitiem en geen spammer is, kunt u de crawl- of indexeringsbeperkingen verwijderen. Er zijn verschillende manieren waarop u kunt vaststellen of een nieuwe gebruiker een spammer is, bijvoorbeeld door middel van signalen van uw community.

Krijg hulp van uw community

Uw gebruikers hebben het beste voor met uw website en vinden spam net zo vervelend als u. Laat ze u helpen het probleem op te lossen.

• Laat vertrouwde gebruikers spamreacties of -discussies markeren wanneer ze deze tegenkomen. Een dergelijk systeem kan worden misbruikt, dus wees voorzichtig bij de implementatie ervan. U kunt bijvoorbeeld berichten of discussies die een bepaalde drempelwaarde aan spamrapporten hebben overschreden, tijdelijk blokkeren totdat ze handmatig zijn gecontroleerd.
  • Als u een reputatiesysteem voor gebruikers opzet, betrekt u niet alleen uw gebruikers bij uw site, maar kunt u ook spammers identificeren. Aangezien veel reactiespammers hun inhoud willen laten weergeven in zoekmachines, kunt u overwegen een noindex-robots-metatag toe te voegen aan berichten van nieuwe gebruikers die nog geen reputatie hebben opgebouwd in uw community. Wanneer de gebruiker na enige tijd een reputatie heeft opgebouwd, kunt u toestaan dat zijn berichten worden geïndexeerd. Dit is een goede manier om spammers te ontmoedigen die berichten in uw community willen plaatsen.

Gebruik een zwarte lijst om herhaalde spampogingen te voorkomen

Zodra u een spamprofiel heeft aangetroffen, kunt u het uzelf hiermee gemakkelijker maken om andere gerelateerde profielen te verwijderen. Als u bijvoorbeeld ziet dat meerdere spamprofielen afkomstig zijn van hetzelfde IP-adres, kunt u dat IP-adres toevoegen aan een permanente blokkeringslijst.

Controleer uw site op inhoud die spam bevat

Een van de beste hulpmiddelen hiervoor is Google Alerts. Stel zoekopdrachten in met de operator 'site:' met daarin commerciële of seksueel getinte zoekwoorden die u niet op uw site zou verwachten. Google Alerts kan bovendien worden gebruikt om gehackte pagina's te detecteren.