Roskapostikommenttien estäminen

Kommentit ovat erinomainen tapa, jolla verkkovastaavat voivat kehittää yhteisöllisyyttä ja lukijakuntaa. Valitettavasti roskapostittajat ja muut ryökäleet käyttävät niitä usein väärin. Monet näistä väärinkäyttäjistä käyttävät komentosarjoja tai muita ohjelmistoja roskapostin luomiseen ja julkaisemiseen. Jos olet joskus saanut kommentin, joka näyttää mainokselta tai satunnaiselta linkiltä asiasta riippumattomaan sivustoon, olet saanut roskapostikommentin.

Tällainen roskasisältö voi olla harmillista sivustollesi useilla eri tavoilla:

• Jossakin verkkosivuston osassa esiintyvä huonolaatuinen sisältö voi vaikuttaa koko sivuston sijoitukseen.
  • Roskasisältö voi häiritä ja ärsyttää käyttäjiäsi ja huonontaa sivustosi mainetta.
  • Sivustosi ulkopuolisesta sisällöstä tuleva ei-haluttu liikenne voi hidastaa sivustoasi ja nostaa kaistanleveyden kustannuksia.
  • Google voi hakutulosten laatua suojellakseen poistaa tai huonontaa sellaisten sivujen sijoitusta, jotka ovat täyttyneet käyttäjien lisäämästä roskasisällöstä.
  • Roskapostittajien lisäämä sisältö voi johtaa haitallisiin sivustoihin, jotka voivat vaikuttaa negatiivisesti käyttäjiisi.

On tärkeää löytää keinoja sivuston suojaamiseen tämänkaltaiselta haitalliselta roskapostilta. Seuraavassa esitetään ideoita sivustoon tulevan kommenttiroskapostin vähentämiseksi tai estämiseksi.

Harkitse tarkkaan vieraskirjan tai kommenttien käyttöönottoa

Roskapostin suuri määrä ei anna käyttäjille hyvää kuvaa sivustostasi. Jos kyseinen ominaisuus ei tuo käyttäjille paljoakaan lisäarvoa tai jos sinulla ei ole aikaa valvoa kommentteja säännöllisesti, harkitse niiden käytöstä poistamista. Useimmat blogiohjelmistot, kuten Blogger, antavat sinun poistaa kommentit käytöstä yksittäisten tekstien osalta.

Ota käyttöön kommenttien ja profiilin luomisen valvonta

Kommenttien valvonta tarkoittaa, että sivustossa ei näytetä kommentteja, ennen kuin ne on tarkistettu ja hyväksytty. Tämä tarkoittaa, että kommenttien valvomiseen kuluu enemmän aikaa, mutta samalla voit parantaa kävijöiden käyttökokemusta huomattavasti. Tämä kannattaa, jos kirjoitat jatkuvasti kiistanalaisista aiheista, joissa tunteet voivat käydä kuumina. Valvonta on yleensä mahdollista valita blogiohjelmistojen, kuten Bloggerin, asetuksissa.

Voit estää useita roskapostirobotteja luomasta tilejä automaattisesti vaatimalla käyttäjiä vahvistamaan todellisen sähköpostiosoitteensa, kun he rekisteröivät uuden tilin. Tämän lisäksi voit määrittää suodattimia, jotka estävät epäilyttävät sähköpostiosoitteet tai epäluotettavien sähköpostipalveluiden osoitteet.

Käytä roskasisältöä ehkäiseviä työkaluja

Monet kommentointijärjestelmät vaativat käyttäjää todistamaan, että hän on oikea ihminen eikä ilkeä roskapostiohjelma. Yleensä käyttäjälle näytetään vääristynyt kuva (CAPTCHA) ja häntä pyydetään kirjoittamaan kuvassa näkyvät kirjaimet tai numerot. Jotkin CAPTCHA-järjestelmät tukevat myös äänikäyttöisiä CAPTCHA-vahvistuksia. Tämä on melko tehokas tapa estää kommenttiroskaposti.

Googlen ilmainen reCAPTCHA's-palvelu on helppo ottaa käyttöön sivustolla. Lisäksi palvelusta kerättyjen tietojen avulla parannetaan esimerkiksi kirjojen, lehtien ja karttojen tekstin skannaamista. Käyttämällä reCAPTCHA-palvelua suojaat sivustoa roskapostittajilta ja autat maailman kirjojen digitoimisessa. Voit rekisteröityä täällä, jos haluat ottaa reCAPTCHAn käyttöön ilmaiseksi omalla sivustollasi. reCAPTCHA-laajennuksia on saatavilla suosittuihin sovelluksiin ja ohjelmointiympäristöihin, kuten WordPressiin ja PHP:hen.

Voit myös tutustua ulkoisiin työkaluihin, jotka auttavat taistelemaan kommenttiroskapostia vastaan. Esimerkiksi sisällönhallintajärjestelmälläsi voi olla hyödyllisiä työkaluja asennettavaksi. Myös useat ilmaiset työkalut, kuten Project Honeypot, auttavat estämään ja torjumaan käyttäjien luomaa roskasisältöä sivustollasi. Heidän verkkosivustollaan on ohjeita kyseisten työkalujen käyttöön.

Käytä nofollow-tageja

Google, Yahoo! ja MSN ottivat muutama vuosi sitten käyttöön HTML-mikromuodon nofollow, ja määrite on otettu laajalti käyttöön. Mitään rel="nofollow" -määritteen sisältävää linkkiä ei käytetä PageRank-arvon laskentaan eikä sivujen osuvuuden määrittämiseen hakutuloksissa. (Jos roskapostittaja esimerkiksi sisällyttää kommentteihisi seuraavanlaisen linkin:

<a href="http://www.esimerkki.fi/">Tämä on kiva sivusto!</a>

se muutetaan muotoon:

<a href="http://www.esimerkki.fi/" rel="nofollow">Tämä on kiva sivusto! </a>

Tätä uutta linkkiä ei oteta huomioon PageRank-arvoa laskettaessa. Tämä ei estä roskasisältöä, mutta näin vältät PageRankin ohittamisen aiheuttamat ongelmat ja estät roskapostittajia kohdistamasta sivustoosi. Monet blogisivustot (kuten Blogger) lisäävät automaattisesti kyseisen määritteen lähetettyihin kommentteihin.

Estä epäluotettavan sisällön näkyminen hakutuloksissa

Jos sivustosi sallii käyttäjien luoda sivuja, kuten profiilisivuja, keskusteluryhmän viestiketjuja tai verkkosivustoja, voit torjua roskapostitusta estämällä uuden tai epäluotettavan sisällön näkymisen haussa.

Voit estää sivun käytön esimerkiksi noindex-sisällönkuvausstandardin avulla uusilta käyttäjiltä ja käyttäjiltä, joihin et vielä luota. Esimerkiksi näin:

<html> <head> <META NAME="googlebot" CONTENT="noindex">

Voit myös estää sivun väliaikaisesti robots.txt-standardin avulla:

Disallow:/guestbook/newpost.php

Kun uskot, että käyttäjä on oikea käyttäjä eikä roskapostittaja, voit poistaa indeksointirajoitukset. Useat merkit auttavat sinua päättelemään, onko uusi käyttäjä roskapostittaja. Yksi näistä ovat yhteisösi vinkit.

Apua yhteisöltä

Käyttäjäsi välittävät verkkosivustostasi ja ärsyyntyvät myös roskasisällöstä. Anna heidän auttaa ongelman ratkaisemisessa.

• Anna luotettavien käyttäjien merkitä kommentteja tai viestiketjuja roskasisällöksi. Tällaista järjestelmää on helppo käyttää väärin, joten sen käyttöönottotapaa kannattaa harkita tarkkaan. Yksi vaihtoehto on poistaa roskapostiraporttien vähimmäismäärän ylittänyt viesti tai viestiketju väliaikaisesti, kunnes se on tarkistettu manuaalisesti.
  • Käyttäjien mainejärjestelmän luominen voi sekä sitouttaa käyttäjiä että auttaa tunnistamaan roskapostittajia. Koska useat kommenttiroskapostittajat haluavat sisältönsä näkyviin hakutuloksiin, harkitse noindex robots -sisällönkuvaustagien lisäämistä viesteihin, jotka tulevat uusilta käyttäjiltä, joilla ei ole minkäänlaista mainetta yhteisössäsi. Jonkin ajan kuluttua, kun käyttäjä on kerännyt mainetta, voit sallia hänen viestiensä indeksoinnin. Tämä lannistaa roskapostittajia, jolloin he eivät yhtä todennäköisesti yritä lähettää viestejä yhteisöösi.

Estä toistuvat roskapostitusyritykset käyttämällä mustaa listaa

Kun löydät yhden roskapostiprofiilin, voit helposti poistaa kaikki muut. Jos esimerkiksi näet useita roskasisältöprofiileja, jotka tulevat samasta IP-osoitteesta, voit lisätä kyseisen IP-osoitteen pysyvälle estolistalle.

Valvo sivustoasi roskasisällön varalta

Yksi parhaista työkaluista tähän on Google-ilmoitukset. Määritä sivusto: hae kaupallisilla tai aikuishakusanoilla, joita et odottaisi näkeväsi sivustollasi. Google-ilmoitukset on myös hyvä työkalu hakkeroitujen sivustojen havaitsemiseen.