Metatags die Google begrijpt

Met metatags kunnen webmasters informatie over hun sites leveren aan zoekmachines. Metatags kunnen worden gebruikt om informatie aan allerlei soorten clients te leveren. Elk systeem verwerkt alleen de metatags die het kan interpreteren en negeert de rest. Metatags worden toegevoegd aan het <head>-gedeelte van de pagina en zien er vaak ongeveer zo uit:

<!DOCTYPE html>
<html>
  <head>
    <meta charset="utf-8">
    <meta name="Description" CONTENT="Auteur: A. Noniem, illustrator: P. Plaatje, categorie: boeken, prijs:  € 9,24, lengte: 784 pagina's">
    <meta name="google-site-verification" content="+nxGUDJ4QpAZ5l9Bsjdi102tLVC21AIh5d1Nl23908vVuFHs34="/>
    <title>Voorbeeldboekwinkel - tweedehands kwaliteitsboeken voor kinderen</title>
    <meta name="robots" content="noindex,nofollow">

Google herkent de volgende metatags (en gerelateerde items):

<meta name="description" content="Een beschrijving van de pagina" /> Deze tag geeft een korte beschrijving van de pagina. In sommige gevallen wordt deze beschrijving gebruikt als onderdeel van het fragment dat wordt weergegeven in de zoekresultaten. Meer informatie
<title>De titel van de pagina</title> Hoewel dit technisch gesproken geen metatag is, wordt deze tag vaak gebruikt in combinatie met de 'description'. De content van deze tag wordt in de zoekresultaten (en natuurlijk in de browser van de gebruiker) over het algemeen weergegeven als de titel. Meer informatie
<meta name="robots" content="..., ..." />
<meta name="googlebot" content="..., ..." />
Deze metatags beheren de mogelijkheden die zoekmachines hebben om je site te crawlen en te indexeren. De metatag robots is op alle zoekmachines van toepassing, terwijl de tag 'googlebot' specifiek voor Google is bestemd. De standaardwaarden zijn 'index, follow' (hetzelfde als 'all') en hoeven niet te worden opgegeven. We herkennen de volgende waarden (wanneer je meerdere waarden opgeeft, scheid je deze met een komma):
  • noindex: Voorkomt dat de pagina wordt geïndexeerd.
  • nofollow: Voorkomt dat de Googlebot links vanaf deze pagina volgt.
  • nosnippet: Voorkomt dat een fragment wordt weergegeven in de zoekresultaten. Voor video wordt indien mogelijk een statische afbeelding weergegeven.
  • noarchive: Voorkomt dat Google de link In cache voor een pagina weergeeft.
  • unavailable_after:[datum]: Hiermee kun je de exacte tijd en datum opgeven waarop je wilt dat het crawlen en indexeren van deze pagina wordt beëindigd.
  • noimageindex: Hiermee kun je bepalen of je pagina wordt weergegeven als de verwijzende pagina voor een afbeelding die wordt weergegeven in de zoekresultaten van Google.
  • none: Is gelijk aan noindex, nofollow.

Je kunt deze informatie nu ook opgeven in de koptekst van je pagina's met de HTTP-header-opdracht 'X-Robots-Tag'. Dit is vooral heel handig als je het indexeren van niet-HTML-bestanden, zoals grafische of andere typen documenten, wilt beperken. Meer informatie over robots-metatags

<meta name="google" content="nositelinkssearchbox" /> Wanneer gebruikers naar je site zoeken, wordt in de zoekresultaten van Google soms een zoekvak specifiek voor je site weergegeven, samen met andere rechtstreekse links naar je site. Deze metatag geeft aan dat Google geen sitelinkzoekvak moet weergeven. Meer informatie over het sitelinkzoekvak.
<meta name="google" content="notranslate" /> Wanneer we opmerken dat de content van een pagina niet in de taal is waarin de gebruiker die waarschijnlijk wil lezen, bieden we in de zoekresultaten vaak een link naar een vertaling. Over het algemeen geeft dit je de kans om je unieke en aantrekkelijke content aan een veel grotere groep gebruikers weer te geven. Er kunnen echter mogelijk situaties zijn waarin dit niet gewenst is. Deze metatag laat Google weten dat je niet wilt dat we een vertaling voor deze pagina bieden.
<meta name="google-site-verification" content="..." /> Je kunt deze tag op het hoogste niveau van je site gebruiken om het eigendom van je site te verifiëren voor Search Console. Hoewel de waarde van de kenmerken 'name' en 'content' exact moet overeenkomen met wat je wordt aangeboden (inclusief hoofdletters en kleine letters), maakt het niet uit of je de tag wijzigt van XHTML naar HTML of dat de indeling van de tag overeenkomt met de indeling van je pagina. Meer informatie
<meta http-equiv="Content-Type" content="...; charset=..." />
<meta charset="..." >
Deze metatag definieert het type content en de tekenset van de pagina. Zorg ervoor dat je aanhalingstekens om de waarden van de contentkenmerken plaatst, anders kunnen de kenmerken voor tekensets onjuist worden verwerkt. We raden je aan waar mogelijk Unicode/UTF-8 te gebruiken. Meer informatie
<meta http-equiv="refresh" content="...;url=..." /> Deze metatag stuurt de gebruiker na een bepaalde tijd naar een nieuwe URL en wordt soms gebruikt als een makkelijke methode voor omleidingen. Deze methode wordt echter niet door alle browsers ondersteund en kan verwarrend zijn voor de gebruiker. Het W3C raadt het gebruik van deze tag af. In plaats daarvan raden we een 301-omleiding op de server aan.
<meta name="viewport" content="..."> Deze tag laat de browser weten hoe een pagina op een mobiel apparaat moet worden weergegeven. De aanwezigheid van deze tag laat Google weten dat de pagina geschikt is voor mobiele apparaten. Meer informatie over het configureren van de viewport-metatag.

Andere opmerkingen:

• Google kan zowel HTML- als XHTML-metatags lezen, ongeacht de gebruikte code op de pagina.
  • Met uitzondering van verify is hoofdlettergevoeligheid over het algemeen niet belangrijk in metatags.

Dit overzicht van beschikbare metatags is niet exclusief en je mag onvermelde metatags gebruiken als deze belangrijk zijn voor je site. Onthoud echter wel dat metatags die niet door Google worden herkend, worden genegeerd.