Metatags die Google begrijpt

Met metatags kunnen webmasters zoekmachines van informatie over hun sites voorzien. Metatags kunnen worden gebruikt om informatie te bieden aan allerlei clients. Elk systeem verwerkt alleen herkenbare metatags, de rest wordt genegeerd. Metatags worden toegevoegd aan het <head> -gedeelte van uw HTML-pagina en zien er zo uit:

<!DOCTYPE html>
<html>
  <head>
    <meta charset="utf-8">
    <META NAME="Description" CONTENT="Auteur: A.N. Auteur, Illustrator: P. Plaatje, Categorie: Boeken, Prijs: £ 9,24, Lengte: 784 pagina's">
    <meta name="google-site-verification" content="+nxGUDJ4QpAZ5l9Bsjdi102tLVC21AIh5d1Nl23908vVuFHs34="/>
    <title>Voorbeeld Boeken - Tweedehands kinderboeken van topkwaliteit</title>
    <meta name="robots" content="noindex,nofollow">

Google herkent de volgende metatags (en verwante items):

<meta name="description" content="Een beschrijving van de pagina" /> Deze tag geeft een korte beschrijving van de pagina. In sommige gevallen wordt deze beschrijving gebruikt als onderdeel van het fragment dat wordt weergegeven in de zoekresultaten. Meer informatie
<title>De titel van de pagina</title> Hoewel dit technisch gesproken geen metatag is, wordt deze tag vaak gebruikt in combinatie met de 'description'. De inhoud van deze tag wordt in de zoekresultaten (en natuurlijk in de browser van de gebruiker) over het algemeen weergegeven als de titel. Meer informatie
<meta name="robots" content="..., ..." />
<meta name="googlebot" content="..., ..." />
Deze metatags beheren de mogelijkheden die zoekmachines hebben om uw site te crawlen en te indexeren. De metatag robots is op alle zoekmachines van toepassing, terwijl de tag 'googlebot' specifiek voor Google is bestemd. De standaardwaarden zijn 'index, follow' (hetzelfde als 'all') en hoeven niet te worden opgegeven. We herkennen de volgende waarden (wanneer u meerdere waarden opgeeft, scheidt u deze met een komma):
  • noindex: voorkomt dat de pagina wordt geïndexeerd
  • nofollow: voorkomt dat de Googlebot links vanaf deze pagina volgt
  • nosnippet: voorkomt dat een fragment wordt vertoond in de zoekresultaten
  • noodp: voorkomt dat de alternatieve beschrijving uit het ODP/DMOZ-project wordt gebruikt
  • noarchive: voorkomt dat Google de link In cache voor een pagina vertoont.
  • unavailable_after:[datum]: hiermee kunt u de exacte tijd en datum opgeven waarop u wilt dat het crawlen en indexeren van deze pagina wordt beëindigd.
  • noimageindex: hiermee kunt u bepalen of uw pagina wordt weegegeven als de verwijzende pagina voor een afbeelding die wordt weergegeven in de zoekresultaten van Google.
  • none: is gelijk aan noindex, nofollow.

U kunt deze informatie nu ook opgeven in de koptekst van uw pagina's met de HTTP-header-opdracht 'X-Robots-Tag'. Dit is vooral heel handig als u het indexeren van niet-HTML-bestanden, zoals grafische of andere typen documenten, wilt beperken. Meer informatie over robots-metatags

<meta name="google" content="notranslate" /> Wanneer we opmerken dat de inhoud van een pagina niet in de taal is waarin de gebruiker die waarschijnlijk wil lezen, bieden we in de zoekresultaten vaak een link naar een vertaling. Over het algemeen geeft dit u de kans om uw unieke en aantrekkelijke inhoud aan een veel grotere groep gebruikers weer te geven. Er kunnen echter mogelijk situaties zijn waarin dit niet gewenst is. Deze metatag laat Google weten dat u niet wilt dat we een vertaling voor deze pagina bieden.
<meta name="google-site-verification" content="..." /> U kunt deze tag op het hoogste niveau van uw site gebruiken om het eigendom van uw site te verifiëren voor Webmasterhulpprogramma's van Google. Hoewel de waarde van de kenmerken 'name' en 'content' exact moet overeenkomen met wat u wordt aangeboden (inclusief hoofdletters en kleine letters), maakt het niet uit of u de tag wijzigt van XHTML naar HTML of dat de indeling van de tag overeenkomt met de indeling van uw pagina. Meer informatie
<meta http-equiv="Content-Type" content="...; charset=..." />
<meta charset="..." >
Deze metatag definieert het type inhoud en de tekenset van de pagina. Zorg ervoor dat u aanhalingstekens om de waarden van de inhoudskenmerken plaatst, anders kunnen de kenmerken voor tekensets onjuist worden verwerkt. We raden u aan waar mogelijk Unicode/UTF-8 te gebruiken. Meer informatie
<meta http-equiv="refresh" content="...;url=..." /> Deze metatag stuurt de gebruiker na een bepaalde tijd naar een nieuwe URL en wordt soms gebruikt als een makkelijke methode voor omleidingen. Deze methode wordt echter niet door alle browsers ondersteund en kan verwarrend zijn voor de gebruiker. Het W3C raadt het gebruik van deze tag af. In plaats daarvan raden we een 301-omleiding op de server aan.

Andere opmerkingen:

• Google kan zowel HTML- als XHTML-metatags lezen, ongeacht de gebruikte code op de pagina.
  • Met uitzondering van verifyis hoofdlettergevoeligheid over het algemeen niet belangrijk in metatags.

Dit overzicht van beschikbare metatags is niet exclusief en u mag onvermelde metatags gebruiken als deze belangrijk zijn voor uw site. Onthoud echter wel dat metatags die niet door Google worden herkend, worden genegeerd.