Yksinkertaisen URL-rakenteen säilyttäminen

Sivuston URL-rakenteen tulee olla mahdollisimman yksinkertainen. Pyri järjestelemään sisältö siten, että URL-osoitteet ovat loogisia ja ymmärrettäviä (mahdollisuuksien mukaan luettavissa olevia sanoja pitkien tunnussarjojen sijasta). Jos esimerkiksi etsit tietoa lentämisestä, URL-osoite kuten http://fi.wikipedia.org/wiki/lentäminen helpottaa päätöstä klikata kyseistä linkkiä. Käyttäjät harvemmin haluavat klikata URL-osoitetta, joka on muotoa http://www.example.fi/index.php?id_sezione=360&sid=3a5ebc944f41daa6f849f730f1.

URL-osoitteissa voi käyttää myös välimerkkejä. Esimerkiksi URL-osoite http://www.example.com/vihreä-mekko.html on paljon hyödyllisempi kuin http://www.example.com/vihreämekko.html. Suosittelemme väliviivojen käyttöä (-) alaviivojen (_) sijasta.

Turhan monimutkaiset URL-osoitteet (erityisesti useita parametreja sisältävät osoitteet) voivat aiheuttaa ongelmia indeksointiroboteille, sillä tällöin saatetaan luoda tarpeettoman suuri määrä URL-osoitteita, jotka osoittavat samanlaiseen tai samankaltaiseen sisältöön sivustossa. Tämän vuoksi Googlebot voi kuluttaa paljon enemmän kaistanleveyttä kuin on tarpeen, tai se ei pysty indeksoimaan sivustosi koko sisältöä.

Yleisiä ongelman syitä

Tarpeettoman suuri määrä URL-osoitteita voi johtua monenlaisista syistä. Niitä ovat:

• Kohdejoukon kasvattava suodatus Monet sivustot tarjoavat erilaisia näkymiä samasta kohdejoukosta tai hakutuloksista ja sallivat käyttäjän suodattaa joukkoa kriteereillä (esimerkki: näytä rannalla sijaitsevat hotellit). Kun suodattimia voidaan yhdistää kasvattavasti (esimerkki: rannalla sijaitsevat hotellit ja kuntosali), sivuston URL-osoitteiden (tietonäkymien) määrä kasvaa valtavasti. On tarpeetonta luoda suuri määrä toisistaan hieman poikkeavia hotelliluetteloita, koska Googlebotin tarvitsee nähdä vain pieni osa luetteloista, joista se voi siirtyä kunkin hotellin sivulle. Esimerkki:
    • Hotellit haulla "edulliset hinnat":
      http://www.example.com/hotelli-hakutulokset.jsp?Ne=292&N=461
    • Hotellit haulla "edulliset hinnat" rannalla:
      http://www.example.com/hotelli-hakutulokset.jsp?Ne=292&N=461+4294967240
    • Hotellit haulla "edulliset hinnat" rannalla, kuntosali:
      http://www.example.com/hotel-search-results.jsp?Ne=292&N=461+4294967240+4294967270

• Asiakirjojen dynaaminen luominen. Tämä voi johtaa pieniin muutoksiin laskureiden, aikaleimojen tai mainosten takia.

• URL-osoitteen ongelmalliset parametrit. Esimerkiksi istuntotunnukset voivat luoda valtavia määriä päällekkäistä tietoa ja suuren määrän URL-osoitteita.

• Lajitteluparametrit. Joillakin suurilla ostossivustoilla on useita tapoja samojen kohteiden lajittelemiseksi, mikä johtaa suureen URL-osoitteiden määrään. Esimerkki:
    http://www.example.com/results?search_type=search_videos&search_query=tpb&search_sort=relevance
       &search_category=25
  • URL-osoitteen tarpeettomat parametrit, kuten viittausparametrit. Esimerkki:
    http://www.example.com/search/noheaders?click=6EE2BF1AF6A3D705D5561B7C3564D9C2&clickPage=
       OPD+Product+Page&cat=79
    http://www.example.com/keskustelu/naytaketju.php?referrerid=249406&threadid=535913
    http://www.example.com/tuotteet/tuotteet.asp?N=200063&Ne=500955&ref=foo%2Cbar&Cn=Asusteet.

• Kalenteriongelmat. Dynaamisesti luotu kalenteri saattaa luoda linkkejä tuleviin ja menneisiin päiviin ilman aloitus- tai lopetuspäiviä koskevia rajoituksia. Esimerkki:
    http://www.example.com/kalenteri.php?d=13&m=8&y=2011
    http://www.example.com/kalenteri/cgi?2008&kuu=tam

• Virheelliset suhteelliset linkit. Virheelliset suhteelliset linkit voivat usein aiheuttaa päättymättömiä tiloja. Tämä ongelma aiheutuu usein toistuvista polkuelementeistä. Esimerkki:
    http://www.example.com/index.shtml/keskustelu/kategoria/koulu/061121/html/haastattelu/
      kategoria/terveys/070223/html/kategoria/yritys/070302/html/kategoria/yhteisö/070413/html/UKK.htm
Ohjeita ongelman ratkaisemiseksi

Voit välttää mahdolliset URL-osoitteiden rakenteen ongelmat seuraavasti:

• Estä Googlebotin pääsy ongelmallisiin URL-osoitteisiin robots.txt-tiedoston avulla. Tavallisesti kannattaa estää dynaamiset URL-osoitteet, kuten hakutuloksia luovat osoitteet, tai päättymättömiä tiloja luovat URL-osoitteet, kuten kalenterit. Voit estää helposti suuren määrän URL-osoitteita käyttämällä robots.txt-tiedostossa säännöllisiä lausekkeita.

• Pyri välttämään istuntotunnuksia URL-osoitteissa. Suosittelemme sen sijaan evästeiden käyttöä. Katso lisätietoja Verkkovastaavan ohjeista.

• Lyhennä URL-osoitteet mahdollisuuksien mukaan poistamalla tarpeettomat parametrit.

• Jos sivustossasi on päättymätön kalenteri, lisää tuleviin dynaamisesti luotuihin kalenterisivuihin nofollow-määrite.

• Tarkista, että sivustossa ei ole virheellisiä suhteellisia linkkejä.