Uw sitemap beheren

Grote sitemaps splitsen

Als je veel sitemaps hebt, kun je een sitemapindexbestand gebruiken om ze in één keer te verzenden. De XML-indeling van een sitemapindexbestand lijkt erg op de XML-indeling van een sitemapbestand. Het sitemapindexbestand gebruikt de volgende XML-tags:

• sitemapindex: het bestand is opgenomen in de bovenliggende tag.
  • sitemap: de bovenliggende tag voor elke sitemap die wordt vermeld in het bestand (een onderliggend item van sitemapindex)
  • loc: de locatie van de sitemap (een onderliggend item van sitemap)
  • lastmod: de datum waarop de sitemap het laatst is gewijzigd (optioneel)

Je kunt de pagina Sitemap-protocol bekijken voor meer informatie over syntaxis.

In het volgende voorbeeld wordt een sitemapindex in XML-indeling weergegeven die twee sitemaps vermeldt:

<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
   <sitemapindex xmlns="http://www.sitemaps.org/schemas/sitemap/0.9">
   <sitemap>
      <loc>http://www.example.com/sitemap1.xml.gz</loc>
      <lastmod>2004-10-01T18:23:17+00:00</lastmod>
   </sitemap>
   <sitemap>
      <loc>http://www.example.com/sitemap2.xml.gz</loc>
      <lastmod>2005-01-01</lastmod>
   </sitemap>
   </sitemapindex>

Zodra je je indexbestand hebt gemaakt en opgeslagen, kun je je indexbestand verzenden naar Google, op voorwaarde dat je al je sitemaps uploadt en opslaat op dezelfde locatie op je hostserver. Je kunt tot 500 sitemapindexbestanden verzenden voor elke site in je account.

Sitemaps voor meerdere sites beheren

Als je meerdere websites hebt, kun je het maken en verzenden van sitemaps vereenvoudigen door een of meer sitemaps te maken die URL's bevatten voor al je geverifieerde sites, en de sitemap(s) op één locatie op te slaan. Alle sites moeten in Search Console worden geverifieerd. Je hebt de volgende mogelijkheden:

• Eén sitemap die URL's voor meerdere websites bevat, inclusief sites uit andere domeinen. De sitemap die zich bijvoorbeeld bevindt op http://host1.example.com/sitemap.xml, kan de volgende URL's bevatten.
    • http://host1.example.com
    • http://host2.example.com
    • http://host3.example.com
    • http://host1.example1.com
    • http://host1.example.ch
  • Afzonderlijke sitemaps (één voor elke site) die zich allemaal op één locatie bevinden.
    • http://host1.example.com/host1-example-sitemap.xml
    • http://host1.example.com/host2-example-sitemap.xml
    • http://host1.example.com/host3-example-sitemap.xml
    • http://host1.example.com/host1-example1-sitemap.xml
    • http://host1.example.com/host1-example-ch-sitemap.xml

Verzendingen tussen sites werken alleen als alle sites zijn geverifieerd in Search Console.

Volg de onderstaande stappen als je sitemaps voor meerdere sites op één locatie wilt hosten:

1. Zorg ervoor dat je het eigendom van alle sites hebt geverifieerd.
  2. Maak een sitemap met de URL's van alle sites die je wilt opnemen. Je kunt één sitemap maken met URL's van alle sites of je kunt een of meer afzonderlijke sitemaps voor elke site maken.
  3. Verzend je sitemap(s) met Google Search Console.