Waarom ontbreekt mijn pagina op Google Zoeken?

Problemen met ontbrekende pagina's en sites oplossen

Je kunt als volgt de meest voorkomende problemen identificeren en oplossen wanneer je pagina of site ontbreekt in de zoekresultaten van Google.

Stap 1: Controleren of je pagina of site ontbreekt

Het klinkt misschien voor de hand liggend, maar controleer eerst of je pagina of site daadwerkelijk ontbreekt in de index van Google. Veel mensen gaan ervan uit dat ze niet op Google te vinden zijn, terwijl hun pagina alleen maar laag in de zoekresultaten wordt weergegeven.

Heb je de pagina recent gemaakt of pas onlangs indexering aangevraagd? Het kan enige tijd duren voordat Google je pagina indexeert. Wacht daarom minimaal een week nadat je een sitemap hebt ingediend of een indexeringsverzoek hebt ingediend voordat je aanneemt dat er een probleem is. Als je je pagina of site recent hebt gewijzigd, controleer je na een week of de pagina of site nog steeds ontbreekt.

Je aanwezigheid op Google verifiëren:

1. Schakel SafeSearch uit, omdat je resultaten mogelijk hierdoor worden gefilterd.
  2. Zoek op Google naar je site of pagina:
    • Voor een ontbrekende site: Voer een sitezoekopdracht uit met de syntaxis site:je_domeinnaam
      Voorbeelden: site:example.com of site:example.com/petstore
    • Voor een ontbrekende pagina: Zoek op Google naar de volledige URL van je pagina.
  3. Als je resultaten ziet, is de site of pagina in de index aanwezig:
    • Voor een site: Het is mogelijk dat niet elke pagina op de site is geïndexeerd, maar de site zelf wel in onze index staat. Overweeg een sitemap toe te voegen om Google te helpen alle pagina's op je site te ontdekken.
    • Voor een pagina: Als een pagina in de index voorkomt, maar niet zo goed presteert als naar jouw mening zou moeten, raadpleeg je onze richtlijnen voor webmasters voor tips over hoe je de zoekprestaties kunt verbeteren. Als de positie van de pagina onlangs is gedaald, kun je proberen dit op te lossen. Als je meerdere versies van een pagina hebt (bijvoorbeeld een mobiele versie en een desktopversie, of twee URL's die naar dezelfde pagina verwijzen), beschouwt Google een van deze versies als de canonieke (belangrijkste) URL en alle andere versies als duplicaten. De zoekresultaten verwijzen alleen naar de canonieke pagina. (Je kunt de URL-inspectietool gebruiken op een pagina om na te gaan of de pagina als duplicaat wordt beschouwd.)
  4. Als je je site of pagina nog steeds niet kunt vinden in de zoekresultaten, ga je naar Stap 2: Het probleem oplossen.

Stap 2: Het probleem oplossen

In deze instructies wordt aangenomen dat je een Search Console-account hebt, omdat het veel gemakkelijker is om indexeringsproblemen vast te stellen via Search Console.

Heb je deze site onlangs gekocht of overgenomen van iemand anders? Het is mogelijk dat je een site hebt waarvoor bestaande handmatige acties zijn ingesteld. Op de geschiedenispagina's in het rapport 'Handmatige acties' en het rapport 'Beveiligingsproblemen' worden alle openstaande acties tegen de site weergegeven. Lees de documentatie voor je rapport voor meer informatie over hoe je reeds bestaande problemen met een gekochte site kunt oplossen.
  1. Als je site of pagina nieuw is, komt deze mogelijk nog niet voor in onze index omdat we nog geen kans hebben gehad om deze te crawlen of te indexeren. Nadat je een nieuwe pagina hebt gepost, duurt het enige tijd voordat we deze crawlen en vervolgens nog enige tijd voordat we deze indexeren. De totale tijd kan variëren van één tot twee dagen tot een aantal weken en is afhankelijk van verschillende factoren. Ontdek hoe Google het web crawlt.
  2. Als je onlangs je site opnieuw hebt gestructureerd of als je onlangs naar een nieuw domein of naar https bent overgestapt, kunnen pagina's die eerder goed presteerden nu op een slechte positie terechtkomen als er tijdens de overstap fouten zijn gemaakt. De oplossing: Gebruik 301-omleidingen ('RedirectPermanent') om gebruikers, Googlebot en andere crawlers om te leiden. (In Apache kun je dit doen met een .htaccess-bestand; in IIS gebruik je hiervoor de beheerinterface.) Als je onlangs naar https bent overgestapt, controleer je of zowel je http- als https-URL's in Google aanwezig zijn. Lees meer over het verplaatsen van je site met een minimaal effect op de zoekresultaten.
  3. Controleer of er handmatige acties zijn toegepast op je pagina. Op basis van handmatige acties krijgt je pagina een lagere positie of wordt deze helemaal verwijderd uit de zoekresultaten. Het rapport 'Handmatige acties' biedt richtlijnen voor het verhelpen van de handmatige actie. In het geval van verwijderingen op juridische gronden kun je meer informatie over verwijderingsverzoeken op juridische gronden en het verwijderingsbeleid lezen.
  4. Controleer of er beveiligingsproblemen zijn gemeld voor je site. Vanwege beveiligingsproblemen kan je pagina een lagere positie krijgen of kan er een waarschuwing voor je pagina worden weergegeven in de browser of in de zoekresultaten. Het rapport 'Beveiligingsproblemen' biedt richtlijnen voor het verhelpen van de beveiligingsproblemen.
  5. Controleer je pagina met de URL-inspectietool:
    1. Als er in het rapport staat dat de pagina niet is geïndexeerd
      1. Lees de documentatie voor meer informatie waarom en hoe je dit kunt verhelpen. Dit zijn de meest voorkomende redenen:
        1. Je blokkeert de pagina met een robots.txt-bestand, een noindex-instructie of een ander mechanisme, zoals wachtwoordbeveiliging. Gebruik de juiste manier om de blokkering op te heffen.
        2. Als in het rapport andere technische problemen worden gemeld, lees je de documentatie voor meer informatie over andere redenen waarom de pagina mogelijk is geblokkeerd.
        3. Als er geen fouten zijn en de pagina niet wordt geblokkeerd voor Google, is er mogelijk een probleem met de vindbaarheid.
      2. Vraag indexering van de pagina aan via de URL-inspectietool.
    2. Als er in het rapport staat dat de pagina is geïndexeerd
      1. Controleer of jij (of iemand anders) hebt verzocht om de site of URL uit de index te verwijderen. Open de tool voor URL-verwijdering en zoek naar goedgekeurde verzoeken voor URL- of siteverwijdering. Als dat het geval is, kun je het verzoek intrekken.
      2. De pagina is mogelijk uit de index verwijderd of weggelaten om volledig onschuldige redenen. (Het web is onmetelijk groot en Google komt niet aan elke pagina toe, ook al proberen we dat wel!) Vraag Google je pagina opnieuw te crawlen.
      3. Ondervind je nog steeds problemen? Ga naar het forum voor webmasters en leg het probleem uit (zorg ervoor dat je het probleem volledig beschrijft en links naar je site toevoegt).

Ervoor zorgen dat Google je site beter kan vinden en crawlen

Als Google niet alle pagina's op je site lijkt te vinden, kan dit aangeven dat Google de pagina's niet kan vinden (crawlen) of ze niet correct kan interpreteren wanneer ze worden gevonden (indexeren). Lees meer over de basisprincipes van crawlen en indexeren.

Problemen met crawlen

Google moet je pagina's kunnen vinden om ze te indexeren. Hier volgen de belangrijkste manieren waarop je Google kunt helpen je pagina's te vinden:

• Dien een sitemap in. Zo kun je Google precies laten weten welke pagina's je wilt laten crawlen. Veel hostingservices voor websites maken en verzenden een sitemap voor je, zodat jij dit niet hoeft te doen. Lees de documentatie van je hostingservice door voor meer informatie (zoek naar de term 'sitemap').
  • Zorg ervoor dat mensen op de hoogte zijn van je site. Google ontdekt nieuwe sites op basis van bestaande sites.
  • Zorg voor uitgebreide linknavigatie op je site. Zorg ervoor dat je elke pagina op je site kunt bereiken door een reeks van een of meer links vanaf je homepage te volgen. Gebruik geen links die alleen na gebruikersinteractie worden weergegeven. Vermijd ook het gebruik van niet-standaard linktechnologie of links die zijn ingesloten in mediabestanden of andere complexe technologieën.
  • Dien een indexeringsverzoek in voor je homepage. Als je pagina's goed zijn gelinkt, kan Google al je pagina's vinden via je homepage.
  • Sites die URL-parameters gebruiken in plaats van URL-paden of paginanamen, kunnen moeilijker te crawlen zijn. Google kan een pagina op example.com/petstore/zebra gemakkelijker vinden dan een pagina op example.com?page=1234.

Problemen met indexeren

Lees de SEO-startersgids voor veel handige tips om het crawlen en indexeren van je site te verbeteren.

Zorg er ook voor dat je pagina voldoet aan de richtlijnen voor webmasters van Google.