Rich-tulosten testi

Voit ottaa Googlen hakutulosten lisäominaisuuksia käyttöön lisäämällä sivullesi strukturoitua dataa ja testata sen jälkeen sivusi rich-tulosten testin avulla.

Avaa rich-tulosten testi

Testin suorittaminen

URL-osoite

Lähetä testattavaksi sivun koko URL-osoite. Tärkeää: Kaikkien sivun resurssien on oltava saatavilla nimettömälle käyttäjälle, joka pääsee koodiin verkon kautta. Palomuurilla tai salasanalla suojattuja resursseja ei oteta mukaan testiin. Jos sivuasi suojataan palomuurilla tai isännöit sitä paikallisella koneella, voit suorittaa testin käyttämällä tunnelia.

Koodinpätkä

Voit testata sattumanvaraista koodinpätkää tällä työkalulla. Valitse työkalun laskeutumissivulta URL-osoitteen sijaan Koodi ja liitä sitten testattava koodi. Voit muokata koodia ja suorittaa testin uudelleen niin usein kuin haluat valitsemalla Suorita testi.

Käyttäjäagentin valinta (valinnainen)

Voit valita, mitä käyttäjäagenttia haluat käyttää sivun testaamiseen. Tämä tarkoittaa sivun testaamista joko älypuhelimella tai tietokoneella. Valitse käyttäjäagentti URL-osoitteen tai koodille tarkoitetun tekstikentän alla olevasta listasta.

Käyttäjäagentin oletusversio on älypuhelinversio Googlen mobiililähtöisyysprojektin vuoksi. Se kuvastaa mobiililaitteiden yleistymistä verkkosivujen käytössä. Jos sivustosi on mobiililähtöinen, suosittelemme testaamiseen älypuhelinversiota, ellei sinulla ole erityistä syytä tietokoneversion käyttöön. Suosittelemme mobiiliversiota kaikille sivustoille, sillä suurin osa käyttäjistä selaa verkkoa nykyisin mobiililaitteilla.

Voit tarkistaa omaisuuden asetussivulta, onko sivusto mobiililähtöinen.

Tuetut strukturoidun datan muodot

Rich-tulosten testi tukee strukturoitua dataa JSON-LD-, RDFa- ja mikrodatamuodossa.

Kommenttien tuki koodilohkoissa
Rich-tulosten testaustyökalu ohittaa kommentit JSON-LD-lohkoissa. Tämä ei kuitenkaan tue JSON-LD‑standardia, mikä voi aiheuttaa virheitä varsinaisessa käytössä. Poista kaikki kommentit JSON-LD:stä ennen lopullisen sivun julkaisemista.

Tulosten katselu

Testin tuloksissa luetellaan sivulta löytyneet rich-tulosten tyypit ja strukturoidussa datassa olevat virheet. Lisäksi tulokset voivat sisältää strukturoituun dataan liittyviä ehdotuksia.

Voit katsella lisätietoja mahdollisista virheistä tai varoituksista laajentamalla niihin liittyvän kohteen. Sen jälkeen voit avata sivun koodin ja siirtyä virheen kohdalle klikkaamalla kuvausta. Koodityökalu käyttää renderöityä lähdekoodia.

Testitulokset kattavat seuraavat alueet:

URL-tila

Työkalu voi ilmoittaa seuraavat tila-arvot testatulle URL-osoitteelle, jossa N riippuu löydettyjen kohteiden määrästä.

• No significant availability issues icon N kelvollista kohdetta havaittu
  • Kohteita ei havaittu
  • N kelvollista kohdetta havaittu, osalla varoituksia
  • kelvollista kohdetta havaittu, kaikilla varoituksia
  • kelvollista kohdetta havaittu, osalla varoituksia
  • N kohdetta havaittu, osa on virheellisiä
  • N virheellistä kohdetta havaittu
  • URL-osoitetta ei voida indeksoida
  • Syntaksivirheitä havaittu strukturoidussa datassa

Indeksointi

Tässä osiossa kerrotaan, voiko Google indeksoida sivun. Jos Googlea estetään indeksoimasta sivua osana tavallista indeksointiprosessia (esimerkiksi robots.txt-sääntö tai noindex-sääntö estää sivun indeksoinnin), sivua ei voi testata tällä työkalulla.

• Indeksointi onnistui / Indeksointi epäonnistui:
  • Indeksointitapa: Indeksoinnissa käytetyn käyttäjäagentin tyyppi (älypuhelin tai tietokone).
  • Sallitaanko indeksointi? Testaa, estääkö sivuston robots.txt-sääntö sivun indeksoinnin.
  • Sivuhaku: Onnistuuko sivun noutaminen testissä. Jos indeksointi epäonnistuu, tarkistus epäonnistuu aina.

Havaitut kohteet / havaittu strukturoitu data

Tässä kerrotaan, löytyikö sivulta strukturoitua dataa. Jos strukturoitua dataa löytyi, mutta sitä ei voitu jäsentää, siitä kerrotaan täällä. Tässä näkyvät löydetyt kohteet, kuten hyvät, varoitukset, virheet tai jäsentämättömät kohteet. Kohteen kuvaus ja mahdolliset ongelmat näkyvät myös.

Virheet

Jos sivun avaaminen ei onnistu
Tämä työkalu käyttää sivua Googlebotina (kirjautumistietojasi ei siis käytetä, vaan sivu avataan Googlen näkökulmasta). Tämä tarkoittaa, että robots.txt-tiedosto voi estää sivun käytön.

Jos työkalu ei jostakin syystä voi avata sivua, se näyttää jonkin seuraavista virheilmoituksista:

• DNS-palvelin ei vastaa: Tämä on yleensä väliaikainen ongelma, joka korjaantuu muutamassa minuutissa.
  • DNS-virhe: Isäntä tuntematon: DNS-palvelin ei voinut selvittää URL-osoitettasi. Tämä voi olla väliaikainen ongelma, joka korjaantuu itsestään muutamassa minuutissa.
  • DNS-virhe: yksityinen IP-osoite: DNS palautti IP-osoitteen, joka on erityisellä tai yksityisellä alueella, kuten RFC 1918:n yksityinen IP-osoite (esimerkiksi 10.0.0.1)
  • Palvelinyhteysvirhe: Palvelimeen ei saatu yhteyttä, yhteys evättiin tai yhteyden muodostaminen epäonnistui. Lue lisää.
  • Palvelimen vastaus virheellinen: Palvelin ei tue pyydettyä protokollaa, sillä vastaus tai otsikot on lyhennetty tai vastausta ei voitu jäsentää (esimerkiksi jos vastausdata on pakattu väärin). Lue lisää.
  • Virheellinen palvelimen SSL-varmenne: Sivustosi SSL-varmenne on virheellinen. Google ei testaa HTTPS-URL-osoitetta sivustolla, jos varmenne ei ole kelvollinen.
  • Robots.txt ei luettavissa: Google ei indeksoi verkkosivustoa, jos robots.txt-tiedosto on olemassa mutta ei luettavissa. Voit myös tarkistaa robots.txt-tiedoston saatavuuden Indeksointitilastot-raportista.
  • Palvelin ylikuormittunut: Sivustosi kapasiteetti vaikuttaa olevan suurin mahdollinen Googlen indeksointi- tai testauspyyntöjen osalta. Google ei voi suorittaa testejä, ennen kuin (Googlen arvioima) liikennemäärä laskee.
Jos sivun kaikkia resursseja ei voi ladata

Jos testi ei voi ladata kaikkia sivun käyttämiä resursseja, näet varoituksen. Resurssit tarkoittavat sivun sisältämiä ulkoisia elementtejä, kuten kuva-, CSS- tai skriptitiedostoja. Testissä yritetään ladata vain tietyntyyppisiä resursseja. Muita resursseja, joilla ei ole vaikutusta testiin, ei oteta huomioon.

Latausongelmat voivat johtua useista syistä:

• Resurssin lataaminen kohtuullisessa ajassa ei onnistunut. Tässä tapauksessa yritä suorittaa testi uudelleen. Jos ongelma ei poistu, harkitse resurssin isännöimistä jossain muualla tai selvitä ja korjaa hitaan toiminnan syy.
  • Resurssi ei sijaitse ilmoitetussa sijainnissa (404-virhe). Tarkista ja korjaa resurssin URL-osoite sivullasi.
  • Vain kirjautuneet käyttäjät voivat käyttää resurssia. Sivua käytetään testissä anonyyminä käyttäjänä – varmista, että myös anonyymit käyttäjät voivat käyttää kaikkia resursseja.
  • Robots.txt-tiedosto estää Googlebotia käyttämästä resurssia. Jos resurssi on tärkeä (katso lisätietoja alta) ja se sijaitsee omalla sivustollasi, suosittelemme poistamaan eston ja sallimaan resurssin käytön Googlebotille. Jos resurssi sijaitsee toisella sivustolla, suosittelemme ottamaan yhteyttä sen verkkovastaavaan ja pyytämään eston poistoa.

Tärkeiden resurssien eston poistaminen

Jos estetty resurssi on tärkeä, sillä voi olla suuri vaikutus siihen, miten Google tulkitsee sivua. Esimerkiksi estetty, suuri kuva voi tehdä sivusta näennäisesti mobiiliystävällisen, vaikka se ei oikeasti ole sitä, tai estetty CSS-tiedosto voi johtaa vääränlaisten (esim. laitteen kannalta liian pienten) fonttien käyttämiseen. Tämä vaikuttaa Googlen kykyyn indeksoida sivusi, mikä voi vaikuttaa tuloksiisi Googlessa. Varmista, että tärkeät resurssit ovat yleisesti käytettävissä ja että robots.txt-tiedosto ei estä Googlebotia käyttämästä niitä.

Ristiriitaiset testitulokset ja sivujen latausongelmat

Jos kaikki resurssit eivät lataudu tai sinulla on muita sivunlatausongelmia, saatat nähdä eri tuloksia eri testauskerroilla. Tämä johtuu siitä, että ladatut resurssit voivat vaihdella testauskerrasta riippuen. Jos sivu renderöidään joka testissä eri tavalla etkä ole itse tehnyt muutoksia, katso näetkö Ongelmia sivun lataamisessa ‑varoitusta. Jos näet sen, katso lisätieto-osiosta, mikä on estänyt sivun renderöinnin odotetusti ja oikein.

Syntaksivirheet tuntemattoman tyyppisissä kohteissa
Tietyt virheet voivat keskeyttää jäsentäjän ennen kuin se on edes määrittänyt rich-tuloksen tyypin. Jos kohtaat tällaisen virheen, näet osion nimeltä Syntaksivirheet tuntemattoman tyyppisissä kohteissa. Ongelma voi johtua seuraavista virheistä:
Virhetyyppi Kuvaus
Virheellinen JSON-asiakirja JSON:ssa oli ylätason syntaksivirhe.
Virheellinen arvotyyppi Kentälle oli määritetty vääräntyyppinen arvo. Saatoit esimerkiksi määrittää merkkijonon, kun numeroa tai jonoa odotettiin. Lue strukturoitua dataa koskevasta dokumentaatiosta, mitä arvotyyppiä kenttä edellyttää.
Jäsennysvirhe: ':' puuttuu Kentän ja arvon välistä puuttuu ':'.
Jäsennysvirhe: ',' tai '}' puuttuu Pilkku tai oikea sulje puuttuu.
Jäsennysvirhe: '}' tai objektin jäsenen nimi puuttuu

Oikea sulje tai objektin jäsenen nimi puuttuu.
Jäsennysvirhe: jonon määrityksestä puuttuu ',' tai ']' Virhe jonon arvon jäsennyksessä: jonon määrityksestä puuttuu pilkku tai oikea sulje.
Tunnuksen pituuden jäsentäminen epäonnistui Jostain syystä omaisuuden alkua ja loppua tai arvoa ei löytynyt.
Virheellinen numero Omaisuuden arvon odotettiin olevan numero, mutta toista arvotyyppiä käytettiin.
Merkkijonossa tyhjä ohjaussekvenssi

Merkkijonoarvoon kuuluu tyhjä ohjaussekvenssimerkki, esimerkiksi:

"description" : "Nimeni on \ John"

eikä

"description" : "Nimeni on \"John\"".

Merkkijonossa virheellinen ohjaussekvenssi

Merkkijonon arvossa käytetty virheellistä ohjaussekvenssiä. Esimerkki:

"description" : "Jokin \q tuntematon sekvenssi"

Katkaistu Unicode-merkki Unicode-korvausparista puuttuu viimeiset 6 merkkiä.
Virheellinen Unicode-merkki Unicode-korvausparin toisen puoliskon alusta puuttuu \u-tunnus.
Virheellinen Unicode-ohjaussekvenssi: odotetaan neljää numeroa Unicode-ohjaussekvenssissä on syntaksivirhe: sen pitäisi sisältää neljä numeroa.
Virheellinen Unicode-ohjaussekvenssi: odotetaan heksadesimaalimuodossa olevaa numeroa Unicode-ohjaussekvenssissä on syntaksivirhe: heksadesimaalimuodossa olevaa numeroa odotettiin, mutta sitä ei annettu.
Yksilöllisen omaisuuden kopio Annoit kaksi määritelmää yhdelle verkko-omaisuudelle strukturoidun datan objektissasi, esimerkiksi kaksi @context-arvoa.
Ylätason elementti on virheellinen JSON-LD:n ylätason kohde on virheellinen.
Viittaus olemattomaan kohteeseen itemref-määrite osoittaa tunnisteeseen, jota ei ole olemassa.

Tuetut rich-tulostyypit

Testi tukee tällä hetkellä seuraavia rich-tulostyyppejä:

Testihistorian tallentaminen

Search Console tallentaa koodin ja testin tilan aina, kun suoritat testin. Jos haluat tallentaa koodin ja testien versiohistorian, lisää sivun URL-osoite kirjanmerkkeihin suoritettuasi testin. Testihistoria tallennetaan noin 90 päiväksi. Kuka tahansa voi käyttää näitä kirjanmerkkejä.

Testitulosten jakaminen

Voit jakaa testitulosten selainlinkin kenelle tahansa Jaa-painikkeella. Tulosten näkeminen ei edellytä käyttöoikeuksia. Testitulosten linkit ovat voimassa noin 90 päivän ajan.

Esikatselu sivun näkymisestä Googlen hakutuloksissa

Voit esikatsella joidenkin rich-tulostyyppien näkymistä Google Haussa tai Google Assistantissa. Jos useat hakutulosten asettelut ovat mahdollisia, työkalun valitsimella voit valita asettelun, esimerkiksi tietokone- tai mobiiliasettelun.

Voit tehdä sivulla kokeita muuttamalla sen koodia ja suorittamalla testin uudelleen, jolloin asettelu vaihtuu. Renderöityjä tuloksia voi jakaa muiden kanssa selaimen URL-osoitteen avulla.

Voit valita näytettävän tulostyypin ja tietokone- tai mobiiliversion riippuen sivulta löydetystä sisällöstä.

Google ei takaa, että hakutuloksissa näkyvä sivu vastaa tarkalleen esikatselua tai että saatavilla olevia näkymiä sovelletaan sivuusi. Pyrimme näyttämään hakukyselylle parhaan mahdollisen tuloksen käyttäjän hakuhistorian, sijainnin ja monien muiden tekijöiden perusteella.

Lisää strukturoituun dataan liittyviä tietoja

Näissä materiaaleissa on lisätietoja strukturoidusta datasta ja Googlen hakutulosominaisuuksista: