Het rapport Indexdekking

Bekijk welke pagina's Google op je site heeft gevonden, welke pagina's zijn geïndexeerd en welke indexeringsproblemen Google heeft gevonden.

HET RAPPORT INDEXDEKKING

Indexdekkingsstatus in Search Console - Google Search Console-training

Ziet het rapport er anders uit?
Sommige gebruikers zien een wijziging in een aantal rapporten. In sommige gevallen betekent dit dat alle items uit 3 categorieën (geldig, waarschuwing en ongeldig) opnieuw worden gegroepeerd in 2 categorieën (geldig en ongeldig). Het kan ook betekenen dat de tabel op de landingspagina van het rapport nu alleen ongeldige items bevat. Als je rapport er anders uitziet dan de laatste keer dat je het gebruikte, vind je hier meer informatie over de wijzigingen.

Aan de slag

Niet-experts

Als je nog niet bekend bent met indexeren of SEO, of als je een kleine site hebt, ga je als volgt aan de slag:

1. Bepaal of je dit rapport moet gebruiken. Als je site minder dan 500 pagina's heeft, hoef je dit rapport waarschijnlijk niet te gebruiken. Gebruik in plaats daarvan een van de volgende Google-zoekopdrachten om te zien of je site is geïndexeerd. Als je geen zoekresultaten krijgt, kun je het rapport Indexdekking gebruiken om te checken of je site daadwerkelijk nul geïndexeerde pagina's heeft. Als dit rapport nul geldige pagina's (of nul pagina's met een willekeurige status) bevat, bekijk je het gedeelte over problemen oplossen.
    • Bekijk een voorbeeld van pagina's op je site waarvan Google op de hoogte is:
      Syntaxis: site:<<site_root_domain_or_path>>
      Voorbeelden: site:example.com of site:example.com/petstore
    • Zoek naar geïndexeerde pagina's met specifieke termen op je site:
      Syntaxis: site:<<your_site>> term1 term2
      Voorbeeld: site:example.com/petstore iguanas zebras.
    • Zoek naar de exacte URL van een pagina op je site om te zien of Google deze heeft geïndexeerd:
      Syntaxis: site:<<exact-url>
      Voorbeeld: site:http://example.com/petstore/gerbil
  2. Lees deze korte handleiding voor een snelle, makkelijke uitleg van dit rapport.
  3. Als je meer wilt weten:
    1. Lees hoe Google Zoeken werkt. Geloof ons maar, als je niet begrijpt wat indexering inhoudt, zal dit rapport je alleen maar verwarren of frustreren.
    2. Vergeet niet dat het rapport Indexdekking wordt gebruikt om inzicht te krijgen in de algemene indexeringsstatus van je site. Het rapport is niet handig om de indexeringsstatus van specifieke pagina's te onderzoeken. Wil je de indexeringsstatus van een specifieke pagina vinden? Gebruik dan de URL-inspectietool.
    • Waar je in het rapport op moet letten
      • Zijn de meeste URL's groen (geldig) en/of grijs (uitgesloten)? Je site moet voornamelijk geldige en uitgesloten pagina's bevatten: Geldig omdat deze pagina's in de index staan en Uitgesloten omdat Search Console ervan uitgaat dat die URL's zijn uitgesloten van de index om een reden waarmee je kunt instemmen.
      • Zijn er weinig (indien van toepassing) URL's rood (fout)? URL's met een fout zijn bijna altijd een probleem. Hoeveel tijd je wilt besteden aan het corrigeren van indexeringsfouten, hangt af van hoe belangrijk de pagina is voor je site.
      • Zijn de grijze (uitgesloten) URL's zoals je had verwacht? Uitgesloten URL's worden niet geïndexeerd, maar we denken dat dit waarschijnlijk geen fout is. Als een pagina is uitgesloten, betekent dit dat de pagina expliciet wordt geblokkeerd voor indexering (bijvoorbeeld door een robots.txt-regel op je site of een noindex-tag op de pagina). Dubbele pagina's worden ook uitgesloten (Google indexeert niet meer dan 1 versie van een set dubbele pagina's). Check of de redenen waarom je pagina's worden uitgesloten acceptabel zijn. Zo niet, los ze dan op in overeenstemming met de documentatie voor de specifieke uitgesloten status.
      • Indexeert Google de belangrijkste URL's op je site? Het rapport Indexdekking is niet bedoeld om afzonderlijke URL's te checken, maar je kunt de resultaten wel filteren zodat alleen geldige URL's worden getoond om te checken of je belangrijke URL's worden vermeld. (De lijst met voorbeeld-URL's in het rapport is beperkt tot 1000 items en er kan niet worden gegarandeerd dat alle URL's met een bepaalde status worden weergegeven, ook als er minder dan 1000 items zijn.) Check de indexeringsstatus van je homepage en belangrijke pagina's via de URL-inspectietool.
      • Vindt Google de meeste van je URL's? Het rapport toont alle URL's op je site waarvan Google afweet, ongeacht of ze zijn geïndexeerd. Als het totale aantal URL's in dit rapport veel lager is dan het aantal pagina's op je site, kan Google sommige pagina's niet vinden op je site. Dit kan de volgende redenen hebben:
        • De pagina's of je site zijn nieuw. Het kan een week duren voordat Google een nieuwe pagina of site begint te crawlen en indexeren. Als je site of pagina nieuw is, moet je een paar dagen wachten tot Google deze heeft gevonden en gecrawld. In een urgente situatie, of als het wachten niet lijkt te werken, kun je Google expliciet vragen afzonderlijke pagina's te crawlen.
        • Google kan de pagina's niet vinden. De pagina's moeten worden gelinkt vanaf een locatie die bekend is bij Google: vanaf andere bekende pagina's, vanaf je homepage, vanaf andere bekende pagina's op je site, vanaf andere sites of vanaf een sitemap. Voor een nieuwe website kun je het beste indexering van je homepage aanvragen, zodat Google je website gaat crawlen. Zorg dat de ontbrekende delen van een site correct zijn gelinkt. Als je een sitehostingservice gebruikt, zoals Wix of SquareSpace, lees je de documentatie van je host na op informatie over hoe je pagina's publiceert en ze vindbaar maakt voor zoekmachines.
      • Lees de documentatie voor je specifieke statustype voor meer informatie over de reden en mogelijke oplossingen voor een bepaalde status. Als je de documentatie overslaat, moet je op de lange termijn meer moeite en tijd besteden dan je nodig hebt om de documenten te lezen.
    • Waar je niet op moet letten:
      • Verwacht niet dat elke URL op je site wordt geïndexeerd. Sommige URL's kunnen duplicaten zijn of geen nuttige informatie bevatten. Zorg wel dat de belangrijkste pagina's op je site worden geïndexeerd.
      • Met uitgesloten URL's zit het meestal goed. Lees en begrijp de specifieke reden voor elke uitgesloten URL om te checken of de pagina terecht wordt uitgesloten.
      • Verwacht niet dat de totalen hier exact overeenkomen met je schatting van het aantal URL's op je site. De totale dekkingsgetallen boven het diagram zijn volledig en nauwkeurig vanuit het perspectief van Google, maar er kunnen kleine verschillen optreden om verschillende redenen.
      • Dat een pagina is geïndexeerd, biedt geen garantie dat die pagina ook voorkomt in je zoekresultaten. Zoekresultaten worden aangepast voor de zoekgeschiedenis, locatie en andere variabelen van elke gebruiker. Zelfs als een pagina is geïndexeerd, komt deze niet in elk zoekresultaat voor. En als een pagina wel wordt getoond, verschijnt hij niet altijd in dezelfde positie. Als Search Console aangeeft dat een URL is geïndexeerd maar hij wordt niet in je zoekresultaten getoond, kun je ervan uitgaan dat de URL is geïndexeerd en in aanmerking komt voor weergave in zoekresultaten.

Veelgestelde vragen

Wat staat er in dit rapport?

Het rapport Indexdekking laat zien of specifieke URL's door Google zijn gecrawld en geïndexeerd. (Als je niet goed weet wat deze termen betekenen, lees je hoe Google Zoeken werkt.) Google vindt URL's op veel manieren en probeert de meeste te crawlen. Als een URL ontbreekt of niet beschikbaar is, onderneemt Google een tijdje pogingen om de URL te crawlen.

Een URL in dit rapport kan een van de volgende statuswaarden hebben:

• Geldig: Google heeft de pagina gevonden en geïndexeerd. Je hoeft verder niets te doen.
  • Waarschuwing: Google heeft de pagina gevonden en waarschijnlijk geïndexeerd, maar we vermoeden dat er een probleem is. Lees de beschrijving onder de waarschuwing voor meer informatie over de volgende stappen.
  • Fout: De URL is niet geïndexeerd en we denken dat dit komt door een fout die je kunt verhelpen. Lees de beschrijving onder de fout om te zien wat de volgende stappen zijn.
  • Uitgesloten: De URL is niet geïndexeerd, maar dat is waarschijnlijk ook de bedoeling. Het kan zijn dat je het crawlen en indexeren van de pagina door Google blokkeert of dat de pagina is geclassificeerd als een duplicaat van een andere gecrawlde pagina op je site.

Wat is indexering?

Indexering houdt in dat Google je pagina vindt (crawlt) en daarna de content van de pagina verwerkt en de pagina in de Google-index plaatst (de pagina indexeert), wat betekent dat de pagina in aanmerking komt voor vermelding in zoekresultaten van Google en in andere Google-services, zoals Discover. Lees hoe Google Zoeken werkt voor meer informatie over indexering.

Hoe kan ik mijn pagina of site laten indexeren?

Als je een sitehostingservice gebruikt, zoals Wix of SquareSpace, geeft je hostingservice het meestal aan Google door als je een pagina publiceert of updatet. Bekijk de documentatie van de sitehostingservice voor meer informatie over hoe je je pagina's publiceert en ervoor zorgt dat ze vindbaar zijn voor zoekmachines.

Als je een site of pagina zonder een hostingservice maakt, kun je een sitemap of andere methoden gebruiken om Google op de hoogte te stellen van nieuwe sites of pagina's.

We raden je sterk aan ervoor te zorgen dat je homepage wordt geïndexeerd. Als je site een uitgebreide en correct geïmplementeerde sitenavigatie voor bezoekers bevat, moet Google alle andere pagina's op je site kunnen indexeren, te beginnen bij je homepage.

Is het oké als een pagina niet wordt geïndexeerd?

Jazeker. Google indexeert geen pagina's die worden geblokkeerd door een robots.txt-regel of noindex-tag, of pagina's die duplicaten zijn van andere pagina's op je site, of pagina's die niet geschikt zijn voor indexering (bijvoorbeeld varianten van een pagina met verschillende filters toegepast). Gebruik de URL-inspectietool om te bekijken waarom een specifieke pagina niet wordt geïndexeerd. Als er een indexeringsfout is of als een pagina is uitgesloten om een reden die niet logisch lijkt, volg je de documentatie om het probleem te begrijpen en op te lossen.

SEO's, ontwikkelaars en ervaren website-eigenaren

Als je een ervaren SEO, ontwikkelaar of website-eigenaar bent, maar het rapport Indexdekking nog niet hebt gebruikt:
  1. Lees hoe Google Zoeken werkt. Geloof ons maar, als je niet begrijpt wat indexering inhoudt, zal dit rapport je alleen maar verwarren of frustreren.
  2. Volg de richtlijnen in Navigeren in het rapport, waaronder Waar je op moet letten en Waar je niet op moet letten.
  3. Lees het gedeelte over probleemoplossing om veelvoorkomende problemen te begrijpen en op te lossen.
  4. Bedenk dat Uitgesloten niet per se een slechte status hoeft te zijn voor een URL. Deze URL's zijn uitgesloten en we denken dat je dat waarschijnlijk ook wilt. Ga in het geval van een dubbele URL na waarom de URL een duplicaat is en waarom Google deze keuze heeft gemaakt. Als je denkt dat de verkeerde pagina als canoniek is aangemerkt, kun je Google signalen geven over de gewenste canonieke URL.
  5. Lees de documentatie voor de specifieke status en reden om het probleem te begrijpen en bekijk tips voor hoe je het probleem kunt oplossen.

Navigeren in het rapport

Het rapport Indexdekking toont de indexeringsstatus van Google voor alle URL's waarvan Google afweet in je property.

• Op de algemene overzichtspagina zie je de resultaten voor alle URL's in je property gegroepeerd op status (fout, waarschuwing of geldig) en de specifieke reden voor de betreffende status (zoals Ingediende URL niet gevonden (404)).
  • Klik op een tabelrij op de overzichtspagina om een detailpagina te zien met alle URL's met dezelfde status/reden.

Overzichtspagina

De pagina op het hoogste niveau in het rapport toont de indexeringsstatus van alle pagina's die Google heeft geprobeerd te crawlen op je site, gegroepeerd op status en reden.

Waar je op moet letten

Als het goed is zie je een toenemend aantal geldige geïndexeerde pagina's naarmate je site groeit. Bekijk het gedeelte voor probleemoplossing als je pieken of dalen ziet. De statustabel op de overzichtspagina is gegroepeerd en gesorteerd op status + reden.

Het doel is om de canonieke versie van elke belangrijke pagina te indexeren. Dubbele of alternatieve pagina's hebben als het goed is het label Uitgesloten in dit rapport. Dubbele of alternatieve pagina's bevatten in grote lijnen dezelfde content als de canonieke pagina. Het is goed als een pagina is gemarkeerd als dubbel of alternatief. Dit betekent namelijk dat we de canonieke pagina hebben gevonden en geïndexeerd. Gebruik de URL-inspectietool om de canonieke versie voor elke URL te achterhalen. Bekijk meer redenen waarom pagina's mogelijk ontbreken.

Waar je niet op moet letten

• 100% dekking: Verwacht niet dat alle URL's op je site worden geïndexeerd. Alleen de canonieke pagina's worden geïndexeerd, zoals hierboven beschreven.
  • Onmiddellijke indexering: Als je nieuwe content toevoegt, kan het een paar dagen duren voordat Google deze indexeert. Je kunt deze vertraging verkorten door indexering aan te vragen.

Primaire crawler

De waarde Primaire crawler op de overzichtspagina geeft het standaard type user-agent aan dat Google gebruikt om je site te crawlen. Beschikbare waarden zijn Smartphone of Desktop: deze crawlers simuleren een bezoeker met respectievelijk een mobiel apparaat of een desktop.

Google crawlt alle pagina's op je site met dit type primaire crawler. Daarnaast kan Google een subset van je pagina's crawlen met een secundaire crawler (ook wel alternatieve crawler genoemd). De secundaire crawler is het andere type user-agent. Als de primaire crawler voor je site bijvoorbeeld Smartphone is, is de secundaire crawler Desktop. Is de primaire crawler Desktop, dan is de secundaire crawler Smartphone. Het doel van een secundaire crawl is om meer informatie te krijgen over hoe je site zich gedraagt als deze wordt bezocht door gebruikers op een ander apparaattype.

Status

Elke pagina kan een van de volgende statuswaarden hebben:

• Fout: De pagina is niet geïndexeerd. Bekijk de beschrijving van het specifieke fouttype voor meer informatie en tips om de fout op te lossen. Je moet je eerst op deze problemen richten.
  • Waarschuwing: De pagina is geïndexeerd, maar er is een probleem waarvan je op de hoogte moet zijn.
  • Uitgesloten: De pagina is niet geïndexeerd, maar we denken dat dit je bedoeling was. (Je hebt de pagina bijvoorbeeld expres uitgesloten via een noindex-instructie of het gaat om een kopie van een canonieke pagina die we al hebben geïndexeerd op je site.)
  • Geldig: De pagina is geïndexeerd.

Reden

Elke status (fout, waarschuwing, geldig, uitgesloten) heeft een specifieke reden. Bekijk Beschrijvingen van statustypen hieronder voor een beschrijving van elk statustype en wat je kunt doen.

Validatie

De validatiestatus voor dit probleem. Je geeft het beste prioriteit aan problemen waarvoor de validatie is mislukt of niet is gestart.

Je oplossingen valideren

Nadat je alle instanties van een specifiek probleem op je site hebt verholpen, kun je Google vragen je oplossingen te bevestigen. Als alle bekende instanties zijn opgelost, wordt de telling voor het aantal problemen in de tabel met problemen op 0 gezet en wordt het probleem onderaan de tabel geplaatst.

Waarom valideren?

Als je Google laat weten dat je alle problemen met een bepaalde probleemstatus of in een bepaalde categorie hebt opgelost, heeft dit de volgende voordelen:

• Je krijgt een e-mail als Google je oplossing heeft bevestigd voor alle URL's of als Google resterende instanties van dat probleem heeft gevonden.
  • Je kunt de voortgang van Google bij de bevestiging van je oplossingen volgen en een logboek bekijken met alle pagina's die in de wachtrij voor controle staan plus de oplossingsstatus van elke URL.

Het is misschien niet altijd zinvol om een specifiek probleem op je website op te lossen en te valideren. URL's die bijvoorbeeld door robots.txt worden geblokkeerd, worden waarschijnlijk opzettelijk geblokkeerd. Maak zelf een inschatting als je besluit of je een bepaald probleem wilt aanpakken.

Je kunt ook problemen oplossen zonder de oplossingen te valideren. Google updatet de telling van het aantal instanties als een pagina met bekende problemen wordt gecrawld, ongeacht of je expliciet om validatie van de oplossing vraagt.

Validatie starten

Zo laat je Search Console weten dat je een probleem hebt opgelost:

1. Verhelp alle instanties van het probleem op je site. Als je een oplossing hebt gemist, stopt de validatie als Google 1 resterende instantie van dat probleem vindt.
  2. Open de detailpagina van het probleem dat je hebt opgelost. Klik in de lijst met problemen van je rapport op de tabelrij met het probleem.
  3. Klik op Oplossing valideren. Klik niet opnieuw op Oplossing valideren totdat de validatie is geslaagd of mislukt. Bekijk meer informatie over hoe Google je oplossingen checkt.
  4. Je kunt de validatievoortgang bijhouden. Validatie duurt meestal ongeveer 2 weken, maar kan in sommige gevallen veel langer duren. Wacht dus geduldig af. Je krijgt een melding als de validatie is geslaagd of mislukt.
  5. Als de validatie mislukt, kun je zien welke URL ervoor heeft gezorgd dat de validatie is mislukt. Klik hiervoor op Details bekijken op de detailpagina van het probleem. Los het probleem op deze pagina op, bevestig je oplossing voor alle URL's met de status In behandeling en start de validatie opnieuw.

Wanneer wordt een probleem met een URL of item beschouwd als opgelost?

Een probleem met een URL of item wordt gemarkeerd als Gecorrigeerd wanneer aan een van de volgende voorwaarden wordt voldaan:

• Wanneer de URL wordt gecrawld, wordt het probleem niet meer op de pagina aangetroffen. In geval van een AMP-tagfout kan dit betekenen dat de tag is aangepast of dat de tag is verwijderd (als de tag niet is vereist). Tijdens een validatiepoging krijgt de tag het label Geslaagd.
  • Als de pagina om welke reden dan ook niet beschikbaar is voor Google (de pagina is verwijderd, de pagina heeft een noindex-instructie, de pagina vereist verificatie, enzovoort), wordt het probleem voor die URL als opgelost beschouwd. Tijdens een validatiepoging wordt de pagina in de categorie met de validatiestatus Overig geplaatst.

De levensduur van een probleem

De levensduur van een probleem begint zodra de eerste instantie van het probleem is gevonden op je site. De levensduur eindigt 90 dagen nadat de laatste instantie op je site is gemarkeerd als opgelost. Als het probleem de daaropvolgende 90 dagen niet terugkeert, wordt het probleem uit de tabel met problemen verwijderd.

De datum voor de eerste detectie van een probleem is het moment waarop het probleem voor het eerst tijdens de levensduur van het probleem wordt gevonden. Deze datum kan niet worden gewijzigd. Dit houdt het volgende in:

• Als alle instanties van een probleem zijn opgelost, maar het probleem zich 15 dagen later opnieuw voordoet, wordt het probleem gemarkeerd als openstaand en blijft de datum waarop het probleem voor het eerst werd gevonden de oorspronkelijke datum.
  • Als hetzelfde probleem zich 91 dagen nadat de laatste instantie is opgelost, opnieuw voordoet, wordt het vorige probleem gesloten en wordt dit probleem als een nieuw probleem geregistreerd. De datum voor de eerste detectie wordt ingesteld op de nieuwe detectiedatum.
Validatieproces

Hier volgt een overzicht van het validatieproces nadat je voor een probleem op Oplossing valideren klikt. Dit proces kan een paar dagen of zelfs langer duren en je krijgt voortgangsmeldingen via e-mail.

1. Als je op Oplossing valideren klikt, checkt Search Console onmiddellijk een aantal pagina's.
    • Als de huidige instantie op een van deze pagina's voorkomt, wordt de validatie beëindigd en blijft de validatiestatus ongewijzigd.
    • Als de voorbeeldpagina's niet de huidige fout bevatten, wordt de validatie voortgezet met de status Gestart. Als er tijdens de validatie andere, niet-gerelateerde problemen worden aangetroffen, worden deze problemen meegeteld voor het andere type probleem en wordt de validatie voortgezet.
  2. Search Console werkt de lijst met bekende URL's af waarop dit probleem van toepassing is. Alleen URL's met bekende instanties van dit probleem worden in de wachtrij voor opnieuw crawlen geplaatst, niet de hele site. Search Console houdt in de validatiegeschiedenis bij welke URL's zijn gecheckt. Je kunt de validatiegeschiedenis bekijken via de pagina met probleemgegevens.
  3. Als een URL wordt gecheckt, kunnen de volgende situaties zich voordoen:
    1. Als het probleem niet wordt gevonden, wordt de validatiestatus voor het probleem gewijzigd in Geslaagd. Als dit de eerste instantie is die wordt gecheckt nadat de validatie is gestart, wordt de validatiestatus voor het probleem gewijzigd in Dat ziet er goed uit.
    2. Als de URL niet meer bereikbaar is, wordt de validatiestatus voor de instantie gewijzigd in Overig (dit is geen foutstatus).
    3. Als de instantie nog altijd wordt aangetroffen, wordt de probleemstatus gewijzigd in Mislukt en wordt de validatie beëindigd. Als dit een nieuwe pagina is die wordt ontdekt tijdens een reguliere crawl, wordt de fout beschouwd als nog een instantie van het bestaande probleem.
  4. Als URL's in de wachtrij zijn gecheckt op dit probleem en er is vastgesteld dat het probleem is opgelost, wordt de probleemstatus gewijzigd in Geslaagd. Zelfs als alle instanties zijn opgelost, verandert het label met de ernst van het probleem (Fout of Waarschuwing) niet maar wordt alleen het aantal getroffen items (0) weergegeven.

Zelfs als je nooit op Validatie starten klikt, kan Google opgeloste instanties van een probleem vinden. Als Google tijdens een reguliere crawl vaststelt dat alle instanties van een probleem zijn opgelost, wordt de telling van het aantal problemen in het rapport op 0 gezet.

Opnieuw valideren

⚠️ Je moet wachten totdat een validatiecyclus is afgerond voordat je een andere cyclus aanvraagt, zelfs wanneer je tijdens de huidige cyclus een paar problemen hebt opgelost.

Zo start je een mislukte validatie opnieuw:

1. Ga naar het validatielogboek voor de mislukte validatie: Open de detailpagina van het probleem waarvoor de validatie is mislukt en klik op Details bekijken.
  2. Klik op Nieuwe validatie starten.
  3. De validatie wordt opnieuw gestart voor alle URL's met de markering In behandeling of Mislukt en voor nieuwe instanties van dit probleem die sinds de laatste validatiepoging tijdens een reguliere crawl zijn ontdekt. URL's met de markering Geslaagd of Overig worden niet opnieuw gecheckt.
  4. Validatie duurt meestal ongeveer 2 weken, maar kan in sommige gevallen veel langer duren. Wacht dus geduldig af.

De validatievoortgang bekijken

Zo bekijk je de voortgang van een lopend validatieverzoek of de geschiedenis van het laatste verzoek als er geen openstaand validatieverzoek is:

1. Open de detailpagina van het probleem. Klik op de rij met problemen op de hoofdpagina van het rapport om de detailpagina van het probleem te openen.
  2. Klik op Details bekijken om de pagina met validatiedetails voor dat verzoek te openen.
    • De instantiestatus voor elke URL in het verzoek wordt weergegeven in de tabel.
    • De instantiestatus is van toepassing op het specifieke probleem dat je onderzoekt. Op een pagina kun je 1 probleem het label Geslaagd hebben, terwijl andere problemen op dezelfde pagina het label Mislukt, In behandeling of Overig hebben.
    • In het AMP-rapport en het rapport Indexdekking worden items op de pagina met de validatiegeschiedenis gegroepeerd op URL.
    • In de rapporten Gebruiksgemak op mobiele apparaten en Uitgebreid resultaat worden items gegroepeerd op basis van de combinatie van URL en gestructureerd gegevensitem (zoals bepaald door de naamwaarde van het item).
Status validatieverzoek

De volgende validatiestatussen zijn van toepassing op de validatie voor een bepaald probleem:

• Niet gestart: Voor een of meer instanties van dit probleem is er nooit een validatieverzoek voor dit probleem ingediend.
    Volgende stappen:
    1. Klik op het probleem om de details van de fout te achterhalen. Inspecteer met behulp van de AMP-test de afzonderlijke pagina's om voorbeelden van de fout op de live pagina te bekijken. (Als de fout op de pagina niet wordt getoond wanneer je de AMP-test uitvoert, heb je de fout op de live pagina al opgelost nadat Google de fout heeft aangetroffen en dit probleemrapport is gegenereerd.)
    2. Klik op Meer informatie op de detailpagina om de details van het probleem te bekijken.
    3. Klik in de tabel op een rij met voorbeeld-URL's om meer informatie over dat specifieke probleem weer te geven.
    4. Pas je pagina's aan en klik daarna op Oplossing valideren om de validatie te starten. Validatie duurt meestal ongeveer 2 weken, maar kan in sommige gevallen veel langer duren. Wacht dus geduldig af.
  • Gestart: Er is een validatiepoging gestart en er zijn tot dusver geen instanties van het probleem gevonden.
    Volgende stap: Je krijgt meldingen van Google over de voortgang van de validatie en, zo nodig, instructies voor wat je moet doen.
  • Dat ziet er goed uit: Er is een validatiepoging gestart en alle gecheckte instanties zijn opgelost.
    Volgende stap: Je hoeft verder niets te doen. Je krijgt meldingen van Google over de voortgang van de validatie en instructies voor wat je moet doen.
  • Geslaagd: Alle bekende instanties van het probleem zijn verdwenen (of de betreffende URL is niet langer beschikbaar). Je moet op Oplossing valideren hebben geklikt om deze status te bereiken (als er instanties zijn verdwenen zonder dat je om een validatie hebt gevraagd, wordt de status gewijzigd in N.v.t.).
    Volgende stap: Je hoeft verder niets te doen.
  • N.v.t.: Google heeft vastgesteld dat het probleem voor alle URL's is opgelost, ondanks dat er nooit een validatiepoging is gestart.
    Volgende stap: Je hoeft verder niets te doen.
  • Mislukt: Nadat je op Valideren hebt geklikt, doet het probleem zich nog altijd op een bepaald aantal pagina's voor.
    Volgende stappen: Los het probleem op en start de validatie opnieuw.
Validatiestatus van instantie

Nadat validatie is aangevraagd, wordt aan elke instantie van het probleem een van de volgende validatiestatussen toegewezen:

• In behandeling: De instantie is in de wachtrij voor validatie geplaatst. Tijdens de laatste controle door Google bestond deze instantie van het probleem nog steeds.
  • Geslaagd: [Niet beschikbaar in alle rapporten] Na controle door Google blijkt dat de instantie van het probleem zich niet meer voordoet. Deze status kan alleen worden bereikt als je voor deze instantie van het probleem expliciet op Valideren hebt geklikt.
  • Mislukt: Na controle door Google blijkt dat de instantie van het probleem zich nog steeds voordoet. Deze status kan alleen worden bereikt als je voor deze instantie van het probleem expliciet op Valideren hebt geklikt.
  • Overig: [Niet beschikbaar in alle rapporten] Google kan de URL niet bereiken die als host voor de instantie fungeert of kan het item niet meer op de pagina vinden (voor gestructureerde gegevens). Wordt beschouwd als gelijk aan Geslaagd.

Houd er rekening mee dat dezelfde URL verschillende statussen voor verschillende problemen kan hebben. Als bijvoorbeeld zowel probleem X als probleem Y zich op een pagina voordoet, kan probleem X de validatiestatus Geslaagd hebben, terwijl probleem Y op dezelfde pagina de status In behandeling kan hebben.

Dropdownfilter voor URL-ontdekking

Met het dropdownfilter boven het diagram kun je indexresultaten filteren op basis van de manier waarop Google de URL heeft gevonden. Je kunt de volgende waarden gebruiken:

• Alle bekende pagina's [standaard]: Toont alle door Google ontdekte URL's, ongeacht de methode.
  • Alleingediende pagina's: Toont alleen pagina's die in een sitemap zijn ingediend via het rapport Sitemaps of een robots.txt-bestand op je site.
  • Specifieke sitemap-URL: Toont alleen URL's die zijn vermeld in een specifieke sitemap die is ingediend via dit rapport. Dit omvat alle URL's in geneste sitemaps.

Een URL wordt beschouwd als ingediend via een sitemap, zelfs als deze ook via een andere methode is ontdekt (bijvoorbeeld door organisch te crawlen vanaf een andere pagina).

Detailpagina

Klik op een rij op de overzichtspagina om een detailpagina te openen voor de betreffende combinatie van status en reden. Je kunt details van het gekozen probleem bekijken door bovenaan de pagina op Meer informatie te klikken.

Het diagram op deze pagina toont het aantal getroffen pagina's in de loop van de tijd.

De tabel Voorbeelden bevat een voorbeeldlijst van pagina's waarop deze status en reden van toepassing zijn. De lijst toont niet noodzakelijkerwijs alle URL's met dat probleem en is beperkt tot 1000 rijen. Je kunt op de volgende rij-elementen klikken:

• Klik op de rij om meer informatie over de betreffende URL te zien.
  • opent de URL in een nieuw tabblad.
  • opent de URL-inspectietool voor die URL.
  • kopieert de URL.

De waarde Bron op de detailpagina geeft aan welk type user-agent (Smartphone of Desktop) is gebruikt om de vermelde URL's te crawlen.

Zodra je alle instanties van een fout of waarschuwing hebt opgelost, klik je op Oplossing valideren om Google te laten weten dat je het probleem hebt opgelost.

Zie je een URL die is gemarkeerd met een probleem dat je al hebt opgelost? Misschien heb je het probleem verholpen na de laatste Google-crawl. Als je dus een URL met een probleem ziet dat je al hebt opgelost, moet je de crawldatum voor die URL controleren. Check en bevestig je oplossing en vraag vervolgens een herindexering aan.

Het rapport delen

Je kunt probleemgegevens delen in de dekkings- of optimalisatierapporten delen door op de knop Delen op de pagina te klikken. Via deze link krijgt iedereen die de link heeft, alleen toegang tot de huidige pagina met probleemgegevens en eventuele validatiegeschiedenispagina's voor dit probleem. De link geeft geen toegang tot andere pagina's voor je bron en geeft de gebruiker waarmee de link is gedeeld, niet de mogelijkheid om acties voor je property of account uit te voeren. Je kunt de link op elk gewenst moment intrekken door delen uit te schakelen voor deze pagina.

Rapportgegevens exporteren

Veel rapporten bevatten een exportknop om de rapportgegevens te exporteren. Zowel diagram- als tabelgegevens worden geëxporteerd.Waarden die worden weergegeven als ~ of - in het rapport (niet beschikbaar/geen cijfer), zijn nullen in de gedownloade gegevens.

Problemen oplossen

Je kunt de indexeringsstatus voor elke URL in dit rapport bevestigen door de URL te inspecteren:

1. Bepaal of de indexeringsstatus echt een probleem is op basis van het statustype, het indexeringsdoel en de specifieke fout.
  2. Lees de specifieke informatie over het probleem.
  3. Check de URL met de URL-inspectietool:
    1. Klik naast de URL in de tabel met voorbeelden op het vergrootglas  om de URL-inspectietool te openen voor die URL.
    2. Bekijk de crawl- en indexgegevens voor die URL in de gedeelten Dekking > Crawlen en Dekking > Indexering van de URL-inspectietool.
    3. Klik op Live URL testen om de live versie van de pagina te testen.

Algemene problemen

Hier volgen enkele gangbare indexeringsproblemen die je in dit rapport kunt tegenkomen:

Afname in het totale aantal geïndexeerde pagina's zonder bijbehorende fouten

Als je een afname ziet in het totale aantal geïndexeerde pagina's zonder een overeenkomende toename in het aantal fouten, is het mogelijk dat de toegang tot je bestaande pagina's is geblokkeerd door robots.txt, noindex of inlogvereisten. Zoek in de Uitgesloten URL's naar een piek die overeenkomt met de daling in het aantal Geldige pagina's. Als deze URL's zijn ingediend in een sitemap, worden ze gemarkeerd als fout in plaats van uitgesloten.

Meer uitgesloten dan geldige pagina's

Als er meer uitgesloten dan geldige pagina's zijn, kijk je naar de redenen voor uitsluiting. Veelvoorkomende redenen voor uitsluiting zijn:

• Je hebt een robots.txt-regel waardoor Google grote delen van je site niet kan crawlen. Als je de verkeerde pagina's blokkeert, kun je de blokkering opheffen.
  • Je site bevat een groot aantal dubbele pagina's, mogelijk omdat de site parameters gebruikt om een algemene collectie te filteren of te sorteren (bijvoorbeeld type=jurk, kleur=groen of sorteren=prijs). Deze pagina's moeten waarschijnlijk worden uitgesloten als deze dezelfde content bevatten die op verschillende manieren is gesorteerd, gefilterd of kan worden bereikt.
Foutpieken

Foutpieken kunnen worden veroorzaakt door een wijziging in een template waardoor een nieuwe fout wordt geïntroduceerd. Het kan ook zijn dat je een sitemap met URL's hebt ingediend die zijn geblokkeerd voor crawlen (door robots.txt, noindex of inlogvereisten).

Als je een foutpiek ziet:

1. Kijk of je overeenkomsten kunt vinden tussen het totale aantal indexeringsfouten of het totale aantal geïndexeerde URL's en de sparkline  naast een specifieke foutrij op de overzichtspagina. Je kunt hieruit mogelijk afleiden wat het totale aantal fouten of totale aantal geïndexeerde pagina's veroorzaakt.
  2. Klik op de detailpagina's voor eventuele fouten die bijdragen aan de foutpiek. Lees de beschrijving over het specifieke fouttype voor de beste oplossing.
  3. Klik zo nodig op een probleem en inspecteer een voorbeeldpagina om te zien wat de fout is.
  4. Los alle instanties van de fout op en vraag een validatie aan door op Oplossing valideren op de detailpagina voor die reden te klikken. Meer informatie over validatie
  5. Je krijgt meldingen tijdens de voortgang van je validatie, maar je kunt ook na een paar dagen opnieuw checken of je aantal fouten omlaag is gegaan.
Serverfouten
Een serverfout betekent dat Googlebot geen toegang tot je URL kon krijgen, dat het verzoek resulteerde in een time-out of dat je site bezet was. Googlebot heeft het verzoek niet kunnen uitvoeren.
Bekijk het oordeel over de hoststatus voor je site in het rapport Crawlstatistieken om te zien of Google problemen met de sitebeschikbaarheid meldt die je kunt bevestigen en oplossen.

Serverconnectiviteit testen

Je kunt de URL-inspectietool gebruiken om te zien of je een serverfout kunt reproduceren die in het rapport Indexdekking wordt gemeld.

Problemen met serverconnectiviteit oplossen

• Verminder overmatig laden voor dynamische paginaverzoeken.
    Een site levert dynamische content als deze dezelfde content voor meerdere URL's levert (www.example.com/shoes.php?color=red&size=7 geeft bijvoorbeeld dezelfde content weer als www.example.com/shoes.php?size=7&color=red). Dynamische pagina's reageren soms niet snel genoeg, waardoor er time-outproblemen kunnen optreden. Ook kan het gebeuren dat de server de status Overbelast retourneert om Googlebot te vragen de site langzamer te crawlen. We raden je aan lijsten met parameters kort te houden en ze zo min mogelijk te gebruiken. Als je zeker weet hoe parameters op je site werken, kun je Google vertellen hoe we met deze parameters moeten omgaan.
  • Controleer of de hostingserver van je site niet onbeschikbaar, overbelast of verkeerd geconfigureerd is.
    Neem contact op met je webhost als de verbindings-, time-out- of reactieproblemen aanhouden. Je zou ook je site kunnen aanpassen zodat deze meer verkeer kan verwerken.
  • Controleer of je Google niet onbedoeld blokkeert.
    Het kan zijn dat je Google blokkeert als gevolg van een probleem op systeemniveau, zoals een probleem met de DNS-configuratie, een verkeerd geconfigureerde firewall of een verkeerd geconfigureerd DoS-beveiligings- of contentmanagementsysteem. Beveiligingssystemen vormen een belangrijk onderdeel van goede hosting en zijn vaak geconfigureerd om automatisch ongewone pieken in het aantal serververzoeken te blokkeren. Omdat Googlebot vaak wel meer verzoeken doet dan een menselijke gebruiker, kan het zijn dat deze beveiligingssystemen aangaan en voorkomen dat Googlebot je website crawlt. Als je dergelijke problemen wilt oplossen, ga je na door welk deel van de infrastructuur van je website Googlebot wordt geblokkeerd en verwijder je deze blokkering. Het kan zijn dat je de firewall niet zelf beheert. Als dit het geval is, kun je contact met je hostingprovider opnemen.
  • Ga verstandig om met sitecrawlen en indexeren door zoekmachines.
    Sommige webmasters zorgen er opzettelijk voor dat Googlebot hun website niet kan bereiken, mogelijk via een firewall, zoals hierboven is beschreven. In die gevallen is het meestal niet de bedoeling Googlebot volledig te blokkeren, maar om te bepalen hoe de site wordt gecrawld en geïndexeerd. Als dit voor jou het geval is, controleer je het volgende:
404-fouten

Over het algemeen raden we aan om alleen pagina's met een 404-fout te corrigeren, en geen uitgesloten 404-pagina's. Pagina's met 404-fouten zijn pagina's waarvoor je Google expliciet hebt gevraagd ze te indexeren, maar die niet zijn gevonden. Dit is duidelijk een bug. Uitgesloten 404-pagina's zijn pagina's die Google heeft ontdekt via een ander mechanisme, zoals een link vanaf een andere pagina. Als de pagina is verplaatst, moet je een 3XX-omleiding naar de nieuwe pagina retourneren. Meer informatie over hoe je 404-fouten evalueert en oplost

Ontbrekende pagina's of sites

Als je pagina helemaal niet in het rapport wordt vermeld, komt dit mogelijk door een van de volgende redenen:

• Google is niet op de hoogte van de pagina. Enkele opmerkingen over de vindbaarheid van een pagina:
    • Als het om een nieuwe site of pagina gaat, kan het even duren voordat Google de site of pagina heeft gevonden en gecrawld.
    • Als je wilt dat Google een pagina vindt, moet je een sitemap of een crawlverzoek voor de pagina indienen, of Google moet ergens anders een link naar je pagina kunnen vinden.
    • Zodra een pagina-URL bekend is, kan het even duren (tot een aantal weken) voordat Google een deel van of je volledige site crawlt.
    • Indexering vindt nooit onmiddellijk plaats, ook niet als je een rechtstreeks crawlverzoek indient.
    • Google kan niet garanderen dat alle pagina's overal in de Google-index komen.
  • Google kan je pagina niet bereiken (er is een login vereist of de pagina is op een andere manier niet beschikbaar voor alle gebruikers op internet).
  • De pagina bevat een noindex-tag, waardoor Google deze niet kan indexeren.
  • De pagina is om een bepaalde reden uit de index verwijderd.

De oplossing:

Gebruik de URL-inspectietool om het probleem op je pagina te testen. Als de pagina niet is opgenomen in het rapport Indexdekking maar wel als geïndexeerd wordt vermeld in het URL-inspectierapport, is de pagina mogelijk recent geïndexeerd en wordt deze binnenkort weergegeven in het rapport Indexdekking. Als de pagina als niet-geïndexeerd wordt vermeld in de URL-inspectietool (wat je zou verwachten), test je de live pagina. De resultaten van de test van de live pagina zouden het probleem moeten aangeven. Gebruik de informatie van de test en de testdocumentatie om het probleem te verhelpen.

Fouten van het type Ingediend en uitsluitingen
Elke indexeringsreden met het woord Ingediend in de titel (bijvoorbeeld Ingediende URL heeft 403 geretourneerd) betekent dat de URL wordt vermeld in een sitemap waarnaar wordt verwezen door je robots.txt-bestand of die is ingediend via het rapport Sitemaps.
Zo los je een probleem met Ingediend op:
  • Los het probleem op waardoor de pagina niet wordt gecrawld.
    of
  • Verwijder de URL uit je sitemap en dien de sitemap opnieuw in via het rapport Sitemaps (voor de snelste service).
    of
  • Gebruik het rapport Sitemaps om sitemaps te verwijderen die de URL bevatten (en zorg ervoor dat deze URL niet is opgenomen in sitemaps die worden vermeld in je robots.txt-bestand).

Veelgestelde vragen

Waarom staat mijn pagina in de index? Ik wil niet dat mijn pagina wordt geïndexeerd.

Google kan elke gevonden URL indexeren, tenzij je een noindex-instructie aan de pagina hebt toegevoegd (of als de pagina tijdelijk is geblokkeerd). Google kan een pagina op veel verschillende manieren vinden, bijvoorbeeld als iemand op een andere site naar je pagina verwijst.

• Als je je pagina wilt blokkeren voor Google-zoekresultaten, kun je een inlogactie voor de pagina vereisen of een noindex-instructie toevoegen aan de pagina.
  • Als je de pagina wilt verwijderen uit Google-zoekresultaten nadat de pagina al is gevonden, volg je deze stappen.

Waarom is mijn site de laatste tijd niet opnieuw geïndexeerd?

Google indexeert pagina's opnieuw aan de hand van een aantal criteria, waaronder hoe vaak de pagina volgens Google wordt gewijzigd. Als je site niet vaak wordt gewijzigd, heeft deze mogelijk een lagere vernieuwingssnelheid, wat helemaal prima is als je pagina's niet zijn gewijzigd. Als je van mening bent dat je site opnieuw moet worden geïndexeerd, kun je Google vragen de site opnieuw te crawlen.

Zouden jullie mijn pagina/site opnieuw willen crawlen?

Vraag Google je pagina of site opnieuw te crawlen.

Waarom zijn veel van mijn pagina's uitgesloten?

Bekijk de redenen voor uitsluiting die in het rapport Indexdekking worden aangegeven. De meeste uitsluitingen hebben een van de volgende oorzaken:

• We worden door een robots.txt-regel geblokkeerd voor het crawlen van grote gedeelten van je site. Gebruik de URL-inspectietool om het probleem te bevestigen.
  • Je site bevat een groot aantal dubbele pagina's, mogelijk omdat de site parameters gebruikt om een algemene collectie te filteren of te sorteren (bijvoorbeeld type=jurk, kleur=groen of sorteren=prijs). Deze pagina's krijgen het label Duplicaat of Alternatief in het rapport Indexdekking.
  • De URL bevat een omleiding naar een andere URL. Omleidingen worden niet geïndexeerd, maar de target van de omleiding wel.

Google heeft geen toegang tot mijn sitemap

Zorg ervoor dat je sitemap niet wordt geblokkeerd door robots.txt, geldig is en dat je de juiste URL gebruikt in je robots.txt-vermelding of indiening van je sitemaprapport. Test je sitemap-URL via een openbaar beschikbare testtool voor sitemaps.

Waarom blijft Google een pagina crawlen die is verwijderd?

Google blijft alle bekende URL's crawlen, zelfs nadat ze een tijdje 4XX-fouten hebben geretourneerd, voor het geval het om een tijdelijke fout gaat. Het enige geval waarin een URL niet wordt gecrawld, is als deze een noindex-instructie retourneert.

Ter voorkoming van een oneindig groeiende lijst met 404-fouten toont het rapport Indexdekking alleen URL's die in de afgelopen maand 404-fouten hebben geretourneerd.

Ik kan mijn pagina zien, maar waarom kan Google dat niet?

Gebruik de URL-inspectietool om na te gaan of Google de live pagina kan zien. Als dit niet het geval is, zou er een reden moeten worden gegeven. Als de pagina wel zichtbaar is voor Google, wordt het probleem mogelijk veroorzaakt door een toegangsfout die sinds de laatste crawlpoging is verholpen. Voer een live crawlactie uit via de URL-inspectietool en vraag een indexering aan.

De URL-inspectietool geeft geen problemen aan, maar in het rapport Indexdekking wordt een fout weergegeven. Waarom?

Je hebt de fout misschien opgelost nadat de URL voor het laatst door Google is gecrawld. Controleer de crawldatum voor je URL (op de detailpagina van de URL in het rapport Indexdekking of in de geïndexeerde-versieweergave in de URL-inspectietool). Controleer of je problemen hebt verholpen sinds de pagina voor het laatst is gecrawld.

Hoe kan ik de indexeringsstatus van een specifieke URL vinden?

Gebruik de URL-inspectietool voor meer informatie over de indexeringsstatus van een specifieke URL. Je kunt niet zoeken naar of filteren op een URL in het rapport Indexdekking.

Statusredenen

In het rapport Indexdekking worden de volgende statustypen vermeld:

Fout

Pagina's met fouten zijn niet geïndexeerd

Serverfout (5xx): Je server heeft een fout van het type 500 geretourneerd toen de pagina werd aangevraagd. Zie Serverfouten verhelpen.

Fout met omleiding: Google heeft een van de volgende omleidingsfouten ondervonden:

• Een omleidingsketen die te lang was
  • Een omleidingslus
  • Een omleiding die uiteindelijk de maximale URL-lengte heeft overschreden
  • Een onjuiste of lege URL in de omleidingsketen

Gebruik een foutopsporingstool op internet, zoals Lighthouse, voor meer informatie over de omleiding.

Ingediende URL geblokkeerd door robots.txt: Je hebt deze pagina ingediend voor indexering, maar de pagina wordt geblokkeerd door het robots.txt-bestand op je site.

1. Klik op de pagina in de tabel Voorbeelden om het zijvenster met tools uit te vouwen.
  2. Klik op Blokkering van robots.txt testen om de robots.txt-tester uit te voeren voor die URL. De tool markeert de regel waardoor de betreffende URL wordt geblokkeerd.
  3. Update je robots.txt-bestand om de regel te verwijderen of te wijzigen, zoals van toepassing. Je kunt de locatie van dit bestand vinden door op Live robots.txt bekijken in de robots.txt-testtool te klikken. Als je een webhostingservice gebruikt en geen rechten hebt om dit bestand te wijzigen, zoek je in de documentatie van de service of neem je contact op met hun Helpcentrum om ze te informeren over het probleem.

Ingediende URL gemarkeerd als noindex: Je hebt deze pagina ingediend voor indexering, maar een metatag of HTTP-header van de pagina bevat een noindex-instructie. Als je wilt dat deze pagina wordt geïndexeerd, moet je de tag of HTTP-header verwijderen. Gebruik de URL-inspectietool om de fout te bevestigen:

1. Klik naast de URL in de tabel op het inspectie-icoon .
  2. Onder Dekking > Indexering > Indexering toegestaan? moet het rapport laten zien dat noindex de indexering voorkomt.
  3. Bevestig dat de noindex-tag nog steeds bestaat in de live versie:
    1. Klik op Live URL testen.
    2. Kijk onder Beschikbaarheid > Indexering > Indexering toegestaan? of de noindex-instructie nog steeds wordt gedetecteerd. Als noindex niet meer aanwezig is, kun je op Indexering aanvragen klikken om Google te vragen opnieuw te proberen de pagina te indexeren. Als noindex nog steeds aanwezig is, moet je deze instructie verwijderen om de pagina te laten indexeren.

Ingediende URL is een soft 404: Je hebt deze pagina ingediend voor indexering, maar de server heeft een soft 404 geretourneerd. Meer informatie over hoe je dit kunt oplossen

Ingediende URL retourneert ongeautoriseerd verzoek (401): Je hebt deze pagina ingediend voor indexering, maar Google heeft een 401-reactie (niet geautoriseerd) ontvangen. Verwijder de autorisatievereisten voor deze pagina of geef Googlebot toegang tot je pagina's door de identiteit van Googlebot te verifiëren. Je kunt deze fout verifiëren door de pagina in de incognitomodus te bezoeken.

Ingediende URL niet gevonden (404): Je hebt een niet-bestaande URL ingediend voor indexering. Zie 404-fouten oplossen.

Ingediende URL heeft 403 geretourneerd: De server herkent Googlebot als ingelogd, maar heeft Google geen toegang gegeven tot de content. Als deze pagina moet worden geïndexeerd, verleen je toegang aan anonieme bezoekers. Anders moet je deze pagina niet indienen voor indexering.

Ingediende URL geblokkeerd vanwege ander 4xx-probleem: De server heeft een 4xx-reactiecode voor de ingediende URL geretourneerd die niet valt onder een ander probleemtype dat hier wordt beschreven. Je moet deze fout oplossen of deze URL niet indienen voor indexering. Spoor fouten op je pagina op met behulp van de URL-inspectietool.

Waarschuwing

Pagina's met een waarschuwingsstatus kunnen je aandacht vereisen en wel of niet geïndexeerd zijn, afhankelijk van het specifieke resultaat.

Geïndexeerd, maar geblokkeerd door robots.txt: De pagina is geïndexeerd, ondanks het feit dat deze wordt geblokkeerd door het robots.txt-bestand van je website. Google volgt altijd de instructies in robots.txt op, maar hierdoor wordt indexering niet altijd voorkomen als iemand anders links naar je pagina toevoegt. De pagina wordt niet aangevraagd en gecrawld door Google, maar we kunnen deze nog wel indexeren aan de hand van de informatie van de pagina die naar je geblokkeerde pagina verwijst. De robots.txt-regel zorgt er waarschijnlijk voor dat een fragment dat voor de pagina wordt weergegeven in de zoekresultaten van Google, zeer beperkt is.

Volgende stappen:

Pagina geïndexeerd zonder content: Deze pagina wordt weergegeven in de Google-index, maar Google kan om een bepaalde reden de content niet lezen. Mogelijke redenen zijn dat de pagina is gecloakt voor Google of dat de pagina een indeling heeft die Google niet kan indexeren. Dit is geen geval van robots.txt-blokkering. Inspecteer de pagina en ga naar het gedeelte Dekking voor meer informatie.

Geldig

Pagina's met een geldige status zijn geïndexeerd.

Ingediend en geïndexeerd: Je hebt de URL ingediend voor indexering en deze is geïndexeerd.

Geïndexeerd, niet ingediend in sitemap: De URL is gevonden door Google en geïndexeerd. We raden je aan alle belangrijke URL's in te dienen via een sitemap.

Uitgesloten

Deze pagina's zijn meestal niet geïndexeerd en we denken dat dat klopt. Deze pagina's zijn duplicaten van geïndexeerde pagina's, de indexering van pagina's wordt geblokkeerd door een mechanisme op je site of de pagina's zijn anderszins niet geïndexeerd om een reden die volgens ons geen fout is.

Uitgesloten door de tag 'noindex': Toen Google de pagina probeerde te indexeren, is er een 'noindex'-instructie aangetroffen, waardoor de pagina niet is geïndexeerd. Als je niet wilt dat deze pagina wordt geïndexeerd, heb je dit goed gedaan. Als de pagina echter wel moet worden geïndexeerd, moet je de 'noindex'-instructie verwijderen. Als je de aanwezigheid van deze tag of instructie wilt bevestigen, vraag je de pagina aan in een browser en zoek je in de hoofdtekst van de reactie en de reactieheaders naar 'noindex'.

Geblokkeerd door tool voor paginaverwijdering: De pagina wordt momenteel geblokkeerd voor een URL-verwijderingsverzoek. Als je een geverifieerde site-eigenaar bent, kun je de tool voor URL-verwijdering gebruiken om te zien wie een URL-verwijderingsverzoek heeft ingediend. Verwijderingsverzoeken gelden slechts negentig dagen na de verwijderingsdatum. Na die periode kan Googlebot teruggaan en de pagina indexeren, ook als je geen nieuw indexeringsverzoek indient. Als je niet wilt dat de pagina wordt geïndexeerd, kun je 'noindex' gebruiken, autorisatie vereisen voor de pagina of de pagina verwijderen.

Geblokkeerd door robots.txt: Deze pagina wordt met een robots.txt-bestand geblokkeerd voor Googlebot. Je kunt dit verifiëren met de robots.txt-tester. Houd er rekening mee dat de pagina wel nog op een andere manier kan worden geïndexeerd. Als Google andere informatie over deze pagina kan vinden zonder deze te laden, kan de pagina alsnog worden geïndexeerd (hoewel dit minder vaak voorkomt). Je kunt voorkomen dat de pagina door Google wordt geïndexeerd, door het robots.txt-blok te verwijderen en een 'noindex'-instructie te gebruiken.

Geblokkeerd wegens ongeautoriseerd verzoek (401): De pagina is geblokkeerd voor Googlebot door een verzoek tot autorisatie (401-reactie). Als je wilt dat Googlebot deze pagina crawlt, verwijder je de autorisatievereisten of geef je Googlebot toegang tot je pagina.

Gecrawld - momenteel niet geïndexeerd: De pagina is wel door Google gecrawld, maar niet geïndexeerd. Het is mogelijk dat de pagina in de toekomst alsnog wordt geïndexeerd, maar dat is niet zeker. De URL hoeft niet opnieuw te worden ingediend om te worden gecrawld.

Gevonden - momenteel niet geïndexeerd: De pagina is gevonden door Google, maar nog niet gecrawld. Doorgaans wilde Google in dit geval de URL crawlen maar was de site overbelast waardoor Google het crawlen opnieuw moest plannen. Dit is de reden waarom de laatste crawldatum leeg is in het rapport.

Alternatieve pagina met correcte canonieke tag: Deze pagina is een duplicaat van een pagina die Google als canoniek herkent. Deze pagina bevat een correcte verwijzing naar de canonieke pagina. Je hoeft dus verder niets te doen.

Dubbele pagina zonder door de gebruiker geselecteerde canonieke versie: Er zijn duplicaten van de pagina. Geen van de duplicaten is echter gemarkeerd als canoniek. We denken dat deze pagina niet de canonieke pagina is. Je moet de canonieke pagina voor deze pagina expliciet markeren. Bij inspectie van deze URL zou de door Google geselecteerde canonieke URL moeten worden weergegeven.

Dubbele pagina, Google heeft een andere canonieke pagina gekozen dan de gebruiker: Deze pagina is gemarkeerd als canoniek voor een reeks pagina's, maar Google denkt dat een andere URL een betere canonieke pagina is. Google heeft de pagina die wij als canoniek beschouwen geïndexeerd, in plaats van deze pagina. We raden je aan deze pagina expliciet te markeren als een duplicaat van de canonieke URL. Deze pagina is ontdekt zonder expliciet crawlverzoek. Bij inspectie van deze URL zou de door Google geselecteerde canonieke URL moeten worden weergegeven.

Niet gevonden (404): De pagina retourneert een 404-fout als de pagina wordt aangevraagd. Google heeft deze URL ontdekt zonder expliciet verzoek of sitemap. Google heeft de URL mogelijk als een link van een andere site ontdekt, of mogelijk bestond de pagina al eerder en is deze verwijderd. Googlebot blijft deze URL waarschijnlijk gedurende een bepaalde periode proberen. Er is echter geen manier om aan te geven dat Googlebot een URL permanent moet vergeten. Wel is het zo dat de pagina steeds minder vaak wordt gecrawld. 404-reacties vormen geen probleem, indien ze als zodanig zijn bedoeld. Als je pagina is verplaatst, gebruik je een 301-omleiding naar de nieuwe locatie. Meer informatie is te vinden in 404-fouten oplossen

Pagina met omleiding: De URL is een omleiding en is daarom niet toegevoegd aan de index.

Soft 404: Het paginaverzoek retourneert een reactie die wij als soft 404-reactie beschouwen. Dit betekent dat er een gebruiksvriendelijk bericht met de tekst 'niet gevonden' wordt weergegeven zonder een 404-reactiecode. We raden je aan een 404-reactiecode te retourneren voor pagina's die niet zijn gevonden of meer informatie toe te voegen aan de pagina om ons te laten weten dat dit geen soft 404 is. Meer informatie

Dubbele pagina, ingediende URL niet geselecteerd als canoniek: De URL is een van de URL's uit een set dubbele URL's zonder een expliciet gemarkeerde canonieke pagina. Je hebt expliciet gevraagd om deze URL te indexeren, maar omdat de URL een duplicaat is en een andere URL volgens Google een betere kandidaat voor de canonieke pagina is, heeft Google deze URL niet geïndexeerd. In plaats daarvan is de door ons geselecteerde canonieke pagina geïndexeerd. (Google indexeert uitsluitend de canonieke URL in een reeks duplicaten.) Het verschil tussen deze status en 'Google heeft een andere canonieke pagina gekozen dan de gebruiker' is dat je in dit geval expliciet hebt verzocht de URL te indexeren. Bij inspectie van deze URL zou de door Google geselecteerde canonieke URL moeten worden weergegeven.

Geblokkeerd vanwege verboden toegang (403):De user-agent heeft inloggegevens verstrekt, maar heeft geen toegang gekregen. Googlebot verstrekt echter nooit inloggegevens, dus je server retourneert deze fout ten onrechte. Deze fout moet worden opgelost of de pagina moet worden geblokkeerd door robots.txt of noindex.

Geblokkeerd vanwege ander 4xx-probleem: De server heeft een 4xx-fout aangetroffen die niet valt onder een ander probleemtype dat hier wordt beschreven.