Het rapport Pagina-indexering

Bekijk welke pagina's Google kan vinden en indexeren op je site en waarom bepaalde indexfouten plaatsvinden.

Het rapport Pagina-indexering openen

Indexdekkingsstatus in Search Console - Google Search Console-training

Aan de slag

Gebruikshandleiding voor leken

Als je nog niet bekend bent met indexeren of SEO, of als je een kleine site hebt, ga je als volgt aan de slag:

1. Bepaal of je dit rapport moet gebruiken. Als je site minder dan 500 pagina's heeft, hoef je dit rapport waarschijnlijk niet te gebruiken. Gebruik in plaats daarvan de volgende Google-zoekopdrachten om te checken of belangrijke pagina's (of überhaupt pagina's) op je site zijn geïndexeerd. Alleen als deze zoekopdrachten geen resultaten opleveren voor je site en je bereid bent tijd te investeren om dit rapport volledig te begrijpen, kun je het rapport Pagina-indexering gebruiken voor inzicht in de redenen waarom je site niet is geïndexeerd (zie het gedeelte over probleemoplossing).
    • Bekijk een voorbeeld van pagina's op je site waarvan Google op de hoogte is:
      Syntaxis: site:<<site_rootdomein_of_pad>>
      Voorbeelden: site:example.com en site:example.com/petstore
    • Zoek naar onderwerpen die op je site voorkomen (zoek naar termen van je belangrijkste pagina's, waaronder je homepage):
      Syntaxis: site:<<site_rootdomein_of_pad>> term1 term2
      Voorbeeld: site:example.com/petstore leguanen zebra's.
    • Zoek naar de exacte URL van een pagina op je site om te kijken of Google deze heeft geïndexeerd (zoek naar de belangrijkste pagina's op je site, waaronder je homepage):
      Syntaxis: site:<<exacte-url>
      Voorbeeld: site:http://example.com/petstore/gerbil
  2. Lees deze korte handleiding voor een snelle, makkelijke uitleg van dit rapport.
  3. Als je meer wilt weten:
    • Lees hoe Google Zoeken werkt. Geloof ons maar, als je niet begrijpt wat indexering inhoudt, zal dit rapport je alleen maar verwarren of frustreren.
    • Dit rapport wordt niet gebruikt om de indexeringsstatus van specifieke pagina's te onderzoeken. Wil je de indexeringsstatus van een specifieke pagina vinden? Gebruik dan de URL-inspectietool.
    • Waar je in het rapport op moet letten
      • Zijn al je belangrijke URL's groen (geïndexeerd)? De meeste sites hebben minimaal een paar niet-geïndexeerde pagina's, maar al je belangrijke pagina's moeten zijn geïndexeerd. Houd er rekening mee dat dubbele URL's niet moeten worden geïndexeerd. Check de indexeringsstatus van je homepage en belangrijke pagina's via de URL-inspectietool. De lijst met voorbeeld-URL's in het rapport is beperkt tot 1000 items en er kan niet worden gegarandeerd dat alle URL's met een bepaalde status worden weergegeven, ook als er minder dan 1000 items zijn.
      • Is er een goede reden waarom de grijze (niet-geïndexeerde) URL's niet zijn geïndexeerd? Het is geen probleem als een URL om de juiste redenen niet wordt geïndexeerd, bijvoorbeeld vanwege een verwachte robots.txt-regel op je site, een noindex-tag op de pagina, een dubbele URL of een 404 voor een pagina die je hebt verwijderd en waar geen vervanging voor is.
      • Als het totale aantal URL's in dit rapport veel lager is dan het aantal pagina's op je site, kan Google sommige pagina's niet vinden op je site. Dit kan de volgende redenen hebben:
        • De ontbrekende pagina's of je site zijn nieuw. Het kan een week duren voordat Google een nieuwe pagina of site begint te crawlen en indexeren. Als je pagina of site nieuw is, moet je een paar dagen wachten tot Google deze heeft gevonden en gecrawld. In een urgente situatie, of als het wachten niet lijkt te werken, kun je Google expliciet vragen afzonderlijke pagina's te crawlen.
        • Google kan de ontbrekende pagina's niet vinden. Google moet een pagina kunnen vinden om deze te kunnen crawlen. Dit betekent dat deze gekoppeld moet zijn via een bekende pagina of vanaf een sitemap. Voor een nieuwe website kun je het beste indexering van je homepage aanvragen, zodat Google je website gaat crawlen. Zorg dat de ontbrekende delen van een site correct zijn gelinkt. Als je een sitehostingservice gebruikt, zoals Wix of Squarespace, geeft die service waarschijnlijk aan Google door dat er nieuwe pagina's zijn nadat je ze hebt gepubliceerd. Raadpleeg de documentatie van de sitehostingservice voor meer informatie over hoe je je pagina's publiceert en ervoor zorgt dat ze vindbaar zijn voor zoekmachines.
      • Lees de documentatie over het specifieke indexeringsprobleem voor meer informatie en hoe je het probleem zo nodig kunt oplossen. Als je de documentatie niet leest, ben je op de lange termijn meer tijd en moeite kwijt dan nu de documenten door te nemen.
    • Waar je niet op moet letten:
      • Verwacht niet dat elke URL op je site wordt geïndexeerd. Sommige URL's kunnen duplicaten zijn of geen nuttige informatie bevatten. Zorg wel dat de belangrijkste pagina's op je site worden geïndexeerd.
      • Niet-geïndexeerde URL's zijn mogelijk gewoon prima. Lees en begrijp de specifieke reden voor elke niet-geïndexeerde URL om te checken of de pagina terecht niet is geïndexeerd.
      • Verwacht niet dat de totalen hier exact overeenkomen met je schatting van het aantal URL's op je site. De geïndexeerde en niet-geïndexeerde totalen boven het diagram zijn volledig en nauwkeurig vanuit het perspectief van Google, maar er kunnen kleine verschillen optreden om verschillende redenen.
      • Dat een pagina is geïndexeerd, biedt geen garantie dat die pagina ook voorkomt in je zoekresultaten. Zoekresultaten worden aangepast voor de zoekgeschiedenis, locatie en andere variabelen van elke gebruiker. Zelfs als een pagina is geïndexeerd, komt deze niet in elk zoekresultaat voor. En als een pagina wel wordt getoond, verschijnt deze niet altijd in dezelfde positie. Als Search Console aangeeft dat een URL is geïndexeerd maar niet in je zoekresultaten wordt getoond, kun je ervan uitgaan dat de URL is geïndexeerd en in aanmerking komt voor weergave in zoekresultaten.

Veelgestelde vragen

Wat staat er in dit rapport?

Het rapport Pagina-indexering laat zien hoeveel URL's op je site door Google zijn gecrawld en geïndexeerd. (Als je niet goed weet wat deze termen betekenen, lees je hoe Google Zoeken werkt.) Google vindt URL's op veel manieren en probeert de meeste te crawlen. Als een URL ontbreekt of niet beschikbaar is, onderneemt Google een tijdje pogingen om de URL te crawlen.

Wat is indexering?

Indexering houdt in dat Google je pagina vindt (crawlt) en daarna de content van de pagina verwerkt en de pagina in de Google-index plaatst (de pagina indexeert), wat betekent dat de pagina in aanmerking komt voor vermelding in zoekresultaten van Google en in andere Google-services, zoals Discover. Lees hoe Google Zoeken werkt voor meer informatie over indexering.

Hoe kan ik mijn pagina of site laten indexeren?

Als je een sitehostingservice gebruikt, zoals Wix of Squarespace, geeft je hostingservice het meestal aan Google door als je een pagina publiceert of updatet. Bekijk de documentatie van de sitehostingservice voor meer informatie over hoe je je pagina's publiceert en ervoor zorgt dat ze vindbaar zijn voor zoekmachines.

Als je een site of pagina zonder een hostingservice maakt, kun je een sitemap of andere methoden gebruiken om Google op de hoogte te stellen van nieuwe sites of pagina's.

We raden je sterk aan je homepage te laten indexeren. Als je site een uitgebreide en correct geïmplementeerde sitenavigatie voor bezoekers bevat, moet Google alle andere pagina's op je site kunnen indexeren, te beginnen bij je homepage.

Is het oké als een pagina niet wordt geïndexeerd?

Jazeker. Google indexeert geen pagina's die worden geblokkeerd door een robots.txt-regel of noindex-tag, of pagina's die duplicaten zijn van andere pagina's op je site, of pagina's die niet geschikt zijn voor indexering (bijvoorbeeld varianten van een pagina met verschillende filters toegepast). Gebruik de URL-inspectietool om te bekijken waarom een specifieke pagina niet wordt geïndexeerd. Als er een indexeringsfout is of als een pagina niet is geïndexeerd om een reden die niet logisch lijkt, volg je de documentatie om inzicht te krijgen in het probleem en het op te lossen.

Gebruikshandleiding voor SEO-specialisten, ontwikkelaars en ervaren website-eigenaren

Als je een ervaren SEO-specialist, ontwikkelaar of website-eigenaar bent, maar het rapport Pagina-indexering nog niet hebt gebruikt:
  1. Lees hoe Google Zoeken werkt. Geloof ons maar, als je niet begrijpt wat indexering inhoudt, zal dit rapport je alleen maar verwarren of frustreren.
  2. Volg de richtlijnen in Navigeren in het rapport, waaronder Waar je op moet letten en Waar je niet op moet letten.
  3. Lees het gedeelte over probleemoplossing om veelvoorkomende problemen te begrijpen en op te lossen.
  4. Onthoud dat Niet geïndexeerd niet per se slecht is. Onderzoek de reden die wordt gegeven voor het niet indexeren van een bepaalde URL.
  5. Lees de documentatie over je specifieke probleem voor meer informatie en hoe je het probleem kunt oplossen.

Navigeren in het rapport

Het rapport Pagina-indexering toont de indexeringsstatus van Google voor alle URL's waarvan Google afweet in je property.

Overzichtspagina

De top-level overzichtspagina in het rapport bevat een grafiek, het aantal geïndexeerde en niet-geïndexeerde (maar wel gevraagde) pagina's en tabellen met redenen waarom URL's niet konden worden geïndexeerd of andere verbeteringen voor indexering.

• De tabel Waarom pagina's niet worden geïndexeerd vermeldt problemen waardoor URL's niet kunnen worden geïndexeerd op je site. Klik op een rij voor een detailpagina met URL's die zijn getroffen door dit probleem en de geschiedenis van je site met dit probleem.
  • De tabel Paginafunctionaliteit verbeteren geeft problemen weer die niet voorkomen dat een pagina wordt geïndexeerd, maar we raden je wel aan ze op te lossen zodat Google je pagina's beter kan begrijpen. Klik op een rij om een detailpagina te bekijken met alle URL's met hetzelfde probleem.
  • De link Gegevens over geïndexeerde pagina's bekijken bevat historische informatie over het aantal geïndexeerde pagina's en een voorbeeldlijst van maximaal 1000 URL's die zijn geïndexeerd.

Waar je op moet letten

Als het goed is, zie je een toenemend aantal geldig geïndexeerde pagina's naarmate je site groeit. Bekijk het gedeelte voor probleemoplossing als je pieken of dalen ziet.

Het doel is om de canonieke versie van elke belangrijke pagina te indexeren. Dubbele of alternatieve pagina's moeten niet worden geïndexeerd. Het is goed als een pagina is gemarkeerd als dubbel of alternatief. Dit betekent namelijk dat we de canonieke pagina hebben gevonden en geïndexeerd. Gebruik de URL-inspectietool om de canonieke versie voor elke URL te achterhalen.

Bekijk meer redenen waarom pagina's mogelijk ontbreken.

Waar je niet op moet letten

• 100% dekking: Verwacht niet dat alle URL's op je site worden geïndexeerd. Alleen de canonieke pagina's worden geïndexeerd, zoals hierboven beschreven.
  • Onmiddellijke indexering: Als je nieuwe content toevoegt, kan het een paar dagen duren voordat Google deze indexeert. Je kunt deze vertraging verkorten door indexering aan te vragen.

Status

Een URL kan een van de volgende statussen hebben:

• Niet geïndexeerd: De URL is niet geïndexeerd vanwege een indexeringsfout of vanwege een legitieme reden (indexering van de pagina wordt bijvoorbeeld geblokkeerd door je robots.txt-bestand of er is sprake van een dubbele pagina). De redenen waarom URL's niet zijn geïndexeerd, staan in de tabel Waarom pagina's niet worden geïndexeerd. Lees de documentatie voor elke reden om te bepalen of je iets moet oplossen. De waarde bij Bron geeft aan of dit waarschijnlijk iets is dat je kunt oplossen.
  • Geïndexeerd: Deze URL's zijn geïndexeerd. Bekijk een voorbeeld van geïndexeerde URL's door onder het diagram op de overzichtspagina voor het rapport op Gegevens over geïndexeerde pagina's bekijken te klikken.

Reden

De reden dat een URL niet kan worden geïndexeerd. Bekijk de onderstaande redenbeschrijvingen voor een beschrijving van elk probleem en hoe je het zo nodig oplost.

Bron

De waarde Bron in de tabel geeft aan of de bron van het probleem Google of de website is. Over het algemeen kun je alleen problemen oplossen die de bron Website hebben.

Validatie

Of je validatie hebt aangevraagd voor dit probleem en zo ja, wat de status van de validatiepoging is. Geef prioriteit aan problemen waarbij de validatie is mislukt of niet is gestart en die de bron Website hebben.

Je oplossingen valideren

Nadat je alle instanties van een specifiek probleem op je site hebt verholpen, kun je Google vragen je oplossingen te bevestigen. Als alle bekende instanties zijn opgelost, wordt de telling voor het aantal problemen in de tabel met problemen op 0 gezet en wordt het probleem onderaan de tabel geplaatst.

Waarom valideren?

Google laat weten dat je alle problemen met een bepaalde probleemstatus of in een bepaalde categorie hebt opgelost, biedt je de volgende voordelen:

• Je krijgt een e-mail als Google je oplossing heeft bevestigd voor alle URL's of als Google resterende instanties van dat probleem heeft gevonden.
  • Je kunt de voortgang van Google bij de bevestiging van je oplossingen volgen en een logboek bekijken met alle pagina's die in de wachtrij voor controle staan plus de oplossingsstatus van elke URL.

Het is misschien niet altijd zinvol om een specifiek probleem op je website op te lossen en te valideren. URL's die bijvoorbeeld door robots.txt worden geblokkeerd, worden waarschijnlijk opzettelijk geblokkeerd. Maak zelf een inschatting om een bepaald probleem wel of niet aan te pakken.

Je kunt ook problemen oplossen zonder de oplossingen te valideren. Google updatet de telling van het aantal instanties als een pagina met bekende problemen wordt gecrawld, ongeacht of je expliciet om validatie van de oplossing vraagt.

Tip voor gevorderden: je oplossingen valideren via een sitemap
Als je een oplossingsverzoek wilt versnellen, maak je een sitemap die alleen je belangrijkste pagina's bevat en dien je deze in. Filter het rapport daarna op die sitemap voordat je een oplossingsvalidatie aanvraagt. Een validatieverzoek voor een subset van je getroffen URL's kan sneller worden afgerond dan een verzoek dat alle getroffen URL's op je site bevat.

Validatie starten

Zo laat je Search Console weten dat je een probleem hebt opgelost:

1. Verhelp alle instanties van het probleem op je site. Als je een oplossing hebt gemist, stopt de validatie als Google één enkele resterende instantie van dat probleem vindt.
  2. Open de detailpagina van het probleem dat je hebt opgelost. Klik in de lijst met problemen in je rapport op het probleem.
    • ⚠️ Als je hebt gefilterd op een specifieke sitemap in je rapport, is de validatie alleen van toepassing op items in de sitemap op het moment dat je de validatie hebt aangevraagd. Dit is misschien wat je wilt, maar misschien ook niet. Wees je daar dus bewust van.
  3. Klik op Oplossing valideren. Klik niet opnieuw op Oplossing valideren totdat de validatie is geslaagd of mislukt. Meer informatie over hoe Google je oplossingen checkt.
  4. Je kunt de validatievoortgang bijhouden. Validatie duurt meestal ongeveer 2 weken, maar kan in sommige gevallen veel langer duren. Wacht dus geduldig af. Je krijgt een melding als de validatie is geslaagd of mislukt.
  5. Als de validatie mislukt, kun je zien welke URL daarvoor heeft gezorgd. Klik hiervoor op Details bekijken op de detailpagina van het probleem. Los het probleem op deze pagina op, bevestig je oplossing voor alle URL's met de status In behandeling en start de validatie opnieuw.

Wanneer wordt een probleem met een URL of item beschouwd als opgelost?

Een probleem met een URL of item wordt gemarkeerd als opgelost wanneer aan een van de volgende voorwaarden wordt voldaan:

• Wanneer de URL wordt gecrawld, wordt het probleem niet meer op de pagina aangetroffen. In geval van een AMP-tagfout kan dit betekenen dat de tag is aangepast of dat de tag is verwijderd (als de tag niet is vereist). Tijdens een validatiepoging krijgt de tag het label Geslaagd.
  • Als de pagina om welke reden dan ook niet beschikbaar is voor Google (de pagina is verwijderd, de pagina heeft een noindex-instructie, de pagina vereist verificatie, enz.), wordt het probleem voor die URL als opgelost beschouwd. Tijdens een validatiepoging wordt de pagina in de categorie met de validatiestatus Overig geplaatst.

De levensduur van een probleem

De levensduur van een probleem begint zodra de eerste instantie van het probleem is gevonden op je site. De levensduur eindigt 90 dagen nadat de laatste instantie op je site is gemarkeerd als opgelost. Als het probleem de daaropvolgende 90 dagen niet terugkeert, wordt het probleem uit de tabel met problemen verwijderd.

De datum van eerste detectie van een probleem is het moment waarop het probleem voor het eerst tijdens de levensduur van het probleem wordt gevonden. Deze datum kan niet worden gewijzigd. Dit houdt het volgende in:

• Als alle instanties van een probleem zijn opgelost, maar het probleem zich 15 dagen later opnieuw voordoet, wordt het probleem gemarkeerd als openstaand en blijft de datum waarop het probleem voor het eerst werd gevonden de oorspronkelijke datum.
  • Als hetzelfde probleem zich 91 dagen nadat de laatste instantie is opgelost opnieuw voordoet, was het vorige probleem gesloten en wordt dit probleem als een nieuw probleem geregistreerd. De datum voor de eerste detectie wordt ingesteld op de nieuwe detectiedatum.
Validatieproces

Hier volgt een overzicht van het validatieproces nadat je voor een probleem op Oplossing valideren hebt geklikt. Dit proces kan een paar dagen of zelfs langer duren en je krijgt voortgangsmeldingen via e-mail.

1. Als je op Oplossing valideren klikt, checkt Search Console onmiddellijk een aantal pagina's.
    • Als de huidige instantie op een van deze pagina's voorkomt, wordt de validatie beëindigd en blijft de validatiestatus ongewijzigd.
    • Als de voorbeeldpagina's niet de huidige fout bevatten, wordt de validatie voortgezet met de status Gestart. Als er tijdens de validatie andere, niet-gerelateerde problemen worden aangetroffen, worden deze problemen meegeteld voor het andere type probleem en wordt de validatie voortgezet.
  2. Search Console werkt de lijst af met bekende URL's waarop dit probleem van toepassing is. Alleen URL's met bekende instanties van dit probleem worden in de wachtrij voor opnieuw crawlen geplaatst, niet de hele site. Search Console houdt in de validatiegeschiedenis bij welke URL's zijn gecheckt. Je kunt de validatiegeschiedenis bekijken via de detailpagina met probleemgegevens.
  3. Als een URL wordt gecheckt, kunnen de volgende situaties zich voordoen:
    1. Als het probleem niet wordt gevonden, wordt de validatiestatus voor het probleem gewijzigd in Geslaagd. Als dit de eerste instantie is die wordt gecheckt nadat de validatie is gestart, wordt de validatiestatus voor het probleem gewijzigd in Dat ziet er goed uit.
    2. Als de URL niet meer bereikbaar is, wordt de validatiestatus voor de instantie gewijzigd in Overig (dit is geen foutstatus).
    3. Als de instantie nog altijd wordt aangetroffen, wordt de probleemstatus gewijzigd in Mislukt en wordt de validatie beëindigd. Als dit een nieuwe pagina is die wordt ontdekt tijdens een reguliere crawl, wordt de fout beschouwd als nog een instantie van het bestaande probleem.
  4. Als URL's in de wachtrij zijn gecheckt op dit probleem en er is vastgesteld dat het probleem is opgelost, wordt de probleemstatus gewijzigd in Geslaagd. Zelfs als alle instanties zijn opgelost, verandert het label met de ernst van het probleem (Fout of Waarschuwing) niet maar wordt alleen het aantal getroffen items (0) weergegeven.

Zelfs als je nooit op Validatie starten klikt, kan Google opgeloste instanties van een probleem vinden. Als Google tijdens een reguliere crawl vaststelt dat alle instanties van een probleem zijn opgelost, wordt de telling van het aantal problemen in het rapport op 0 gezet.

Opnieuw valideren

⚠️ Je moet wachten totdat een validatiecyclus is afgerond voordat je een andere cyclus aanvraagt, ook wanneer je tijdens de huidige cyclus een paar problemen hebt opgelost.

Zo start je een mislukte validatie opnieuw:

1. Ga naar het validatielogboek voor de mislukte validatie: Open de detailpagina van het probleem waarvoor de validatie is mislukt en klik op Details bekijken.
  2. Klik op Nieuwe validatie starten.
  3. De validatie wordt opnieuw gestart voor alle URL's met de markering In behandeling of Mislukt en voor nieuwe instanties van dit probleem die sinds de laatste validatiepoging tijdens een reguliere crawl zijn ontdekt. URL's met de markering Geslaagd of Overig worden niet opnieuw gecheckt.
  4. Validatie duurt meestal ongeveer 2 weken, maar kan in sommige gevallen veel langer duren. Wacht dus geduldig af.

De validatievoortgang bekijken

Zo bekijk je de voortgang van een lopend validatieverzoek of de geschiedenis van het laatste verzoek als er geen openstaand validatieverzoek is:

1. Open de detailpagina van het probleem. Klik op de rij met problemen op de hoofdpagina van het rapport om de detailpagina van het probleem te openen.
  2. Klik op Details bekijken om de pagina met validatiedetails voor dat verzoek te openen.
    • De instantiestatus voor elke URL in het verzoek wordt weergegeven in de tabel.
    • De instantiestatus is van toepassing op het specifieke probleem dat je onderzoekt. Op een pagina kun je 1 probleem met het label Geslaagd hebben, terwijl andere problemen op dezelfde pagina het label Mislukt, In behandeling of Overig hebben.
    • In het AMP-rapport en het rapport Pagina-indexering worden items op de pagina met de validatiegeschiedenis gegroepeerd op URL.
    • In de rapporten Gebruiksgemak op mobiele apparaten en Uitgebreid resultaat worden items gegroepeerd op basis van de combinatie van URL en gestructureerd gegevensitem (zoals bepaald door de naamwaarde van het item).
Status validatieverzoek

De volgende validatiestatussen zijn van toepassing op de validatie voor een bepaald probleem:

• Niet gestart: Voor een of meer instanties van dit probleem is er nooit een validatieverzoek voor dit probleem ingediend.
    Volgende stappen:
    1. Klik op het probleem om de details van de fout te achterhalen. Inspecteer de afzonderlijke pagina's om voorbeelden van de fout op de live pagina te bekijken.
    2. Klik op Meer informatie op de detailpagina om de details van het probleem te bekijken.
    3. Klik in de tabel op een rij met voorbeeld-URL's om meer informatie over dat specifieke probleem weer te geven.
    4. Pas je pagina's aan en klik daarna op Oplossing valideren om de validatie te starten. Validatie duurt meestal ongeveer 2 weken, maar kan in sommige gevallen veel langer duren. Wacht dus geduldig af.
  • Gestart: Er is een validatiepoging gestart en er zijn tot dusver geen instanties van het probleem gevonden.
    Volgende stap: Je krijgt meldingen van Google over de voortgang van de validatie en, zo nodig, instructies voor wat je moet doen.
  • Dat ziet er goed uit: Er is een validatiepoging gestart en alle gecheckte instanties zijn opgelost.
    Volgende stap: Je hoeft verder niets te doen. Je krijgt meldingen van Google over de voortgang van de validatie en instructies voor wat je moet doen.
  • Geslaagd: Alle bekende instanties van het probleem zijn verdwenen (of de betreffende URL is niet langer beschikbaar). Je moet op Oplossing valideren hebben geklikt om deze status te bereiken (als er instanties zijn verdwenen zonder dat je om een validatie hebt gevraagd, wordt de status gewijzigd in N.v.t.).
    Volgende stap: Je hoeft verder niets te doen.
  • N.v.t.: Google heeft vastgesteld dat het probleem voor alle URL's is opgelost, ondanks dat er nooit een validatiepoging is gestart.
    Volgende stap: Je hoeft verder niets te doen.
  • Mislukt: Nadat je op Valideren hebt geklikt, doet het probleem zich nog altijd op een bepaald aantal pagina's voor.
    Volgende stappen: Los het probleem op en start de validatie opnieuw.
Validatiestatus van instantie

Nadat validatie is aangevraagd, wordt aan elke instantie van het probleem een van de volgende validatiestatussen toegewezen:

• In behandeling: De instantie is in de wachtrij voor validatie geplaatst. Tijdens de laatste controle door Google bestond deze instantie van het probleem nog steeds.
  • Geslaagd: [Niet beschikbaar in alle rapporten] Na controle door Google blijkt dat de instantie van het probleem zich niet meer voordoet. Deze status kan alleen worden bereikt als je voor deze instantie van het probleem expliciet op Valideren hebt geklikt.
  • Mislukt: Na controle door Google blijkt dat de instantie van het probleem zich nog steeds voordoet. Deze status kan alleen worden bereikt als je voor deze instantie van het probleem expliciet op Valideren hebt geklikt.
  • Overig: [Niet beschikbaar in alle rapporten] Google kan de URL die als host voor de instantie fungeert niet bereiken of kan het item niet meer op de pagina vinden (voor gestructureerde gegevens). Wordt beschouwd als gelijk aan Geslaagd.

Houd er rekening mee dat dezelfde URL verschillende statussen voor verschillende problemen kan hebben. Als bijvoorbeeld zowel probleem X als probleem Y zich op een pagina voordoet, kan probleem X de validatiestatus Geslaagd hebben, terwijl probleem Y op dezelfde pagina de status In behandeling kan hebben.

Sitemapfilter

Met het dropdownfilter boven het diagram kun je indexresultaten filteren op basis van of ze wel of niet in een sitemap zijn opgenomen. De volgende opties zijn beschikbaar:

• Alle bekende pagina's [standaard]: Toont alle bij Google bekende URL's, ongeacht of ze worden vermeld in een sitemap.
  • Alle ingediende pagina's: Toont alleen URL's die zijn vermeld in een sitemap of sitemapindex die is ingediend via het rapport Sitemaps of een robots.txt-bestand op je site.
  • Alleen niet-ingediende pagina's: Toont alleen URL's die niet zijn vermeld in een sitemap die is ingediend via het rapport Sitemaps of een robots.txt-bestand op je site.
  • Specifieke sitemap-URL: Toont alleen URL's die worden vermeld in een specifieke sitemap of sitemapindex die is ingediend via het rapport Sitemaps of een robots.txt-bestand op je site.

Een URL wordt beschouwd als ingediend via een sitemap, zelfs als deze ook via een andere methode is ontdekt (bijvoorbeeld door organisch te crawlen vanaf een andere pagina).

Detailpagina

Klik op een rij op de overzichtspagina om een detailpagina te openen voor URL's op die site met hetzelfde probleem of dezelfde status. Je kunt details van het gekozen probleem bekijken door bovenaan de pagina op Meer informatie te klikken.

Het diagram op deze pagina toont het aantal getroffen pagina's in de loop van de tijd.

De tabel met voorbeelden bevat een voorbeeldlijst met pagina's waarop dit probleem van toepassing is. De lijst toont niet per se alle URL's met dat probleem en is beperkt tot 1000 rijen. Elke voorbeeldrij heeft de volgende functionaliteit:

• Klik op de rij om meer informatie over de betreffende URL te zien.
  • opent de URL in een nieuw tabblad.
  • opent de URL-inspectietool voor die URL.
  • kopieert de URL.

Zodra je alle instanties van een fout of waarschuwing hebt opgelost, klik je op Oplossing valideren om Google te laten weten dat je het probleem hebt opgelost.

Zie je een URL die is gemarkeerd met een probleem dat je al hebt opgelost? Misschien heb je het probleem verholpen na de laatste Google-crawl. Als je dus een URL met een probleem ziet dat je al hebt opgelost, moet je de crawldatum voor die URL controleren. Check en bevestig je oplossing en vraag vervolgens een herindexering aan.

Het rapport delen

Je kunt probleemgegevens delen in de dekkings- of optimalisatierapporten delen door op de knop Delen op de pagina te klikken. Via deze link krijgt iedereen die de link heeft, alleen toegang tot de huidige pagina met probleemgegevens en eventuele validatiegeschiedenispagina's voor dit probleem. De link geeft geen toegang tot andere pagina's voor je bron en geeft de gebruiker waarmee de link is gedeeld, niet de mogelijkheid om acties voor je property of account uit te voeren. Je kunt de link op elk gewenst moment intrekken door delen uit te schakelen voor deze pagina.

Rapportgegevens exporteren

Veel rapporten bevatten een exportknop om de rapportgegevens te exporteren. Zowel diagram- als tabelgegevens worden geëxporteerd. Waarden die worden weergegeven als ~ of - in het rapport (niet beschikbaar/geen cijfer), zijn nullen in de gedownloade gegevens.

Problemen oplossen

De tabel is gesorteerd op wat volgens ons de belangrijkste problemen zijn om op te lossen. Zo onderzoek je een specifieke reden in de tabel met indexeringsfouten:

1. Klik op een rij in de tabel Waarom pagina's niet worden geïndexeerd. Bepaal of er een probleem is op basis van de reden dat de URL niet is geïndexeerd en je indexeringsdoel en bepaal op basis van de bronwaarde of je dit kunt oplossen.
  2. Lees de specifieke informatie over het probleem.
  3. Inspecteer een voorbeeld-URL waarop het probleem van toepassing is:
    1. Klik naast de URL in de tabel met voorbeelden op het vergrootglas om de URL-inspectietool te openen voor die URL.
    2. Bekijk de crawl- en indexgegevens voor die URL in de gedeelten Dekking > Crawlen en Dekking > Indexering van de URL-inspectietool.
    3. Klik op Live URL testen om de live versie van de pagina te testen.

Veelvoorkomende indexeringsproblemen begrijpen en oplossen

Hier volgen enkele gangbare indexeringsproblemen die je in dit rapport kunt tegenkomen:

Afname in het totale aantal geïndexeerde pagina's zonder bijbehorende fouten

Als je een afname ziet in het totale aantal geïndexeerde pagina's zonder een overeenkomende toename in het aantal fouten, is het mogelijk dat de toegang tot je bestaande pagina's is geblokkeerd door robots.txt, noindex of inlogvereisten. Zoek naar een piek in het aantal niet-geïndexeerde URL's die overeenkomt met de daling in het aantal geïndexeerde pagina's.

Meer niet-geïndexeerde pagina's dan geïndexeerde pagina's

Als je meer niet-geïndexeerde pagina's ziet dan geïndexeerde pagina's, bekijk je de reden die in het rapport staat. Veelvoorkomende redenen voor grote groepen niet-geïndexeerde pagina's zijn:

• Je hebt een robots.txt-regel waardoor Google grote delen van je site niet kan crawlen. Als je de verkeerde pagina's blokkeert, kun je de blokkering opheffen.
  • Je site bevat een groot aantal dubbele pagina's, mogelijk omdat de site parameters gebruikt om een algemene collectie te filteren of te sorteren (bijvoorbeeld type=jurk, kleur=groen of sorteren=prijs). Deze pagina's moeten waarschijnlijk niet worden geïndexeerd als deze dezelfde content bevatten die op verschillende manieren is gesorteerd, gefilterd of kan worden bereikt.
Foutpieken

Foutpieken kunnen worden veroorzaakt door een wijziging in een template waardoor een nieuwe fout wordt geïntroduceerd. Het kan ook zijn dat je een sitemap met URL's hebt ingediend die zijn geblokkeerd voor crawlen (door robots.txt, noindex of inlogvereisten).

Als je een foutpiek ziet:

1. Kijk of je overeenkomsten kunt vinden tussen het totale aantal indexeringsfouten of het totale aantal geïndexeerde URL's en de sparkline naast een specifieke foutrij op de overzichtspagina. Je kunt hieruit mogelijk afleiden wat het totale aantal fouten of totale aantal geïndexeerde pagina's veroorzaakt.
  2. Klik op de detailpagina's voor eventuele fouten die bijdragen aan de foutpiek. Lees de beschrijving over het specifieke fouttype voor de beste oplossing.
  3. Klik zo nodig op een probleem en inspecteer een voorbeeldpagina om te zien wat de fout is.
  4. Los alle instanties van de fout op en vraag een validatie aan door op Oplossing valideren op de detailpagina voor die reden te klikken. Meer informatie over validatie
  5. Je krijgt meldingen tijdens de voortgang van je validatie, maar je kunt ook na een paar dagen opnieuw checken of je aantal fouten omlaag is gegaan.
Serverfouten
Een serverfout betekent dat Googlebot geen toegang tot je URL kon krijgen, dat het verzoek resulteerde in een time-out of dat je site bezet was. Googlebot heeft het verzoek niet kunnen uitvoeren.
Bekijk het oordeel over de hoststatus voor je site in het rapport Crawlstatistieken om te zien of Google problemen met de sitebeschikbaarheid meldt die je kunt bevestigen en oplossen.

Serverconnectiviteit testen

Je kunt de URL-inspectietool gebruiken om te zien of je een serverfout kunt reproduceren die in het rapport Pagina-indexering wordt gemeld. Onthoud dat serverfouten tijdelijk kunnen zijn. Het is dus mogelijk dat je live test lukt, terwijl de crawl door Google is mislukt als gevolg van een serverfout.

Problemen met serverconnectiviteit oplossen

• Bekijk de recente beschikbaarheid van je host in het rapport Crawlstatistieken om te zien of er een aanhoudend of groot probleem is met je site.
  • Verminder overmatig laden voor dynamische paginaverzoeken.
    Een site levert dynamische content als deze dezelfde content voor meerdere URL's levert (www.example.com/shoes.php?color=red&size=7 geeft bijvoorbeeld dezelfde content weer als www.example.com/shoes.php?size=7&color=red). Dynamische pagina's reageren soms niet snel genoeg, waardoor er time-outproblemen kunnen optreden. Ook kan het gebeuren dat de server de status Overbelast retourneert om Googlebot te vragen de site langzamer te crawlen. We raden je aan lijsten met parameters kort te houden en ze zo min mogelijk te gebruiken.
  • Ga na of de hostingserver van je site niet onbeschikbaar, overbelast of verkeerd ingesteld is.
    Neem contact op met je webhost als de verbindings-, time-out- of reactieproblemen aanhouden. Je zou ook je site kunnen aanpassen zodat deze meer verkeer kan verwerken.
  • Controleer of je Google niet onbedoeld blokkeert.
    Het kan zijn dat je Google blokkeert als gevolg van een probleem op systeemniveau, zoals een probleem met de DNS-configuratie, een verkeerd ingestelde firewall of een verkeerd ingesteld DoS-beveiligings- of contentmanagementsysteem. Beveiligingssystemen vormen een belangrijk onderdeel van goede hosting en zijn vaak geconfigureerd om automatisch ongewone pieken in het aantal serververzoeken te blokkeren. Omdat Googlebot vaak wel meer verzoeken doet dan een menselijke gebruiker, kan het zijn dat deze beveiligingssystemen aangaan en voorkomen dat Googlebot je website crawlt. Als je dergelijke problemen wilt oplossen, ga je na door welk deel van de infrastructuur van je website Googlebot wordt geblokkeerd en verwijder je deze blokkering. Het kan zijn dat je de firewall niet zelf beheert. Als dit het geval is, kun je contact met je hostingprovider opnemen.
  • Ga verstandig om met sitecrawlen en indexeren door zoekmachines.
    Sommige webmasters zorgen er opzettelijk voor dat Googlebot hun website niet kan bereiken, mogelijk via een firewall, zoals hierboven is beschreven. In die gevallen is het meestal niet de bedoeling Googlebot volledig te blokkeren, maar om te bepalen hoe de site wordt gecrawld en geïndexeerd. Als dit voor jou het geval is, controleer je het volgende:
404-fouten

Over het algemeen raden we aan om alleen 404-fouten op te lossen op pagina's waarnaar je zelf linkt of die je zelf in een sitemap vermeldt. Als een pagina is verplaatst, moet je een 3XX-omleiding naar de nieuwe pagina retourneren. Meer informatie over hoe je 404-fouten evalueert en oplost

Ontbrekende pagina's of sites

Als je pagina helemaal niet in het rapport wordt vermeld, komt dit mogelijk door een van de volgende redenen:

• Google is niet op de hoogte van de pagina. Enkele opmerkingen over de vindbaarheid van een pagina:
    • Als het om een nieuwe site of pagina gaat, kan het even duren voordat Google de site of pagina heeft gevonden en gecrawld.
    • Als je wilt dat Google een pagina vindt, moet je een sitemap of een crawlverzoek voor de pagina indienen, of Google moet ergens anders een link naar je pagina kunnen vinden.
    • Zodra een pagina-URL bekend is, kan het even duren (tot een aantal weken) voordat Google een deel van of je volledige site crawlt.
    • Indexering vindt nooit onmiddellijk plaats, ook niet als je een rechtstreeks crawlverzoek indient.
    • Google kan niet garanderen dat alle pagina's overal in de Google-index komen.
  • Google kan je pagina niet bereiken (er is een login vereist of de pagina is op een andere manier niet beschikbaar voor alle gebruikers op internet).
  • De pagina bevat een noindex-tag, waardoor Google deze niet kan indexeren.
  • De pagina is om een bepaalde reden uit de index verwijderd.

De oplossing:

Gebruik de URL-inspectietool om het probleem op je pagina te testen. Als de pagina niet is opgenomen in het rapport Pagina-indexering maar wel als geïndexeerd wordt vermeld in het URL-inspectierapport, is de pagina mogelijk recent geïndexeerd en wordt deze binnenkort weergegeven in het rapport Pagina-indexering. Als de pagina als niet-geïndexeerd wordt vermeld in de URL-inspectietool (wat je zou verwachten), test je de live pagina. De resultaten van de test van de live pagina zouden het probleem moeten aangeven. Gebruik de informatie van de test en de testdocumentatie om het probleem te verhelpen.

Veelgestelde vragen

Waarom staat mijn pagina in de index? Ik wil niet dat mijn pagina wordt geïndexeerd.

Google kan elke gevonden URL indexeren, tenzij je een noindex-instructie aan de pagina hebt toegevoegd (of als de pagina tijdelijk is geblokkeerd). Google kan een pagina op veel verschillende manieren vinden, bijvoorbeeld als iemand op een andere site naar je pagina verwijst.

• Als je je pagina wilt blokkeren voor Google-zoekresultaten, kun je een inlogactie voor de pagina vereisen of een noindex-instructie toevoegen aan de pagina. Het gebruik van een robots.txt-regel voor blokkering van een pagina wordt niet aangeraden en voorkomt zelfs dat noindex wordt gezien door Google.
  • Als je de pagina wilt verwijderen uit Google-zoekresultaten nadat de pagina al is gevonden, volg je deze stappen.

Waarom is mijn site de laatste tijd niet opnieuw geïndexeerd?

Google indexeert pagina's opnieuw aan de hand van een aantal criteria, waaronder hoe vaak de pagina volgens Google wordt gewijzigd. Als je site niet vaak wordt gewijzigd, heeft deze mogelijk een lagere vernieuwingssnelheid, wat helemaal prima is als je pagina's niet zijn gewijzigd. Als je pagina sinds de laatste crawl aanzienlijk is gewijzigd, kun je Google vragen de pagina opnieuw te crawlen. Onthoud wel dat Google je pagina's automatisch opnieuw crawlt. Vraag dus pas om een nieuwe crawl als er een belangrijke wijziging is en Google deze na een poosje (een week of langer) nog niet heeft opgemerkt.

Zouden jullie mijn pagina/site opnieuw willen crawlen?

Vraag Google je pagina of site opnieuw te crawlen.

Waarom zijn veel van mijn pagina's niet geïndexeerd?

Bekijk de redenen die in het rapport Pagina-indexering worden aangegeven. Dit zijn de meest voorkomende redenen dat grote hoeveelheden URL's op een site niet worden geïndexeerd:

• Google wordt door een robots.txt-regel geblokkeerd voor het crawlen van grote gedeelten van je site. Deze pagina's moeten in het rapport Pagina-indexering worden gemarkeerd als geblokkeerd door robots.txt. Zoek de blokkeringsregel op in je robots.txt-bestand en verwijder deze.
  • Je site bevat een groot aantal dubbele pagina's, mogelijk omdat de site parameters gebruikt om een algemene collectie te filteren of te sorteren (bijvoorbeeld type=jurk, kleur=groen of sorteren=prijs). Deze pagina's krijgen het label Duplicaat of Alternatief in het rapport Pagina-indexering. Google indexeert geen dubbele exemplaren van een pagina.
  • De URL bevat een omleiding naar een andere URL. Omleidingen worden niet geïndexeerd, alleen de target van de omleiding.

Google heeft geen toegang tot mijn sitemap

Zorg ervoor dat je sitemap niet wordt geblokkeerd door robots.txt, geldig is en dat je de juiste URL gebruikt in je robots.txt-vermelding of indiening van je sitemaprapport. Test je sitemap-URL via een openbaar beschikbare testtool voor sitemaps.

Waarom blijft Google een pagina crawlen die is verwijderd?

Google blijft alle bekende URL's crawlen, zelfs nadat ze een tijdje 4XX-fouten hebben geretourneerd, voor het geval het om een tijdelijke fout gaat. Het enige geval waarin een URL niet wordt gecrawld, is als deze een noindex-instructie retourneert.

Het rapport Pagina-indexering toont alleen URL's die in de afgelopen maand 404-fouten hebben geretourneerd, om te voorkomen dat de lijst met 404-fouten steeds langer wordt.

Ik kan mijn pagina zien, maar waarom kan Google dat niet?

Gebruik de URL-inspectietool om na te gaan of Google de live pagina kan zien. Als dit niet het geval is, zou er een reden moeten worden gegeven. Als de pagina wel zichtbaar is voor Google, wordt het probleem mogelijk veroorzaakt door een toegangsfout die sinds de laatste crawlpoging is verholpen. Voer een live crawlactie uit via de URL-inspectietool en vraag een indexering aan.

De URL-inspectietool geeft geen problemen aan, maar in het rapport Pagina-indexering wordt een fout getoond. Waarom?

Je hebt de fout misschien opgelost nadat de URL voor het laatst door Google is gecrawld. Bekijk de crawldatum voor je URL (op de detailpagina van de URL in het rapport Pagina-indexering of in de geïndexeerde-versieweergave in de URL-inspectietool). Check of je problemen hebt verholpen sinds de pagina voor het laatst is gecrawld.

De live URL-inspectie test niet alle problemen die aan bod komen in het rapport Pagina-indexering. Met name dubbele of canonieke voorwaarden worden niet getest tijdens de live test.

Hoe kan ik de indexeringsstatus van een specifieke URL vinden?

Gebruik de URL-inspectietool voor meer informatie over de indexeringsstatus van een specifieke URL. Je kunt niet zoeken naar of filteren op een URL in het rapport Pagina-indexering.

Redenen voor indexering

De volgende redenen kunnen in het rapport Pagina-indexering worden weergegeven voor niet-indexering of voor problematische indexering:

Niet geïndexeerd

Deze pagina's zijn niet geïndexeerd, maar niet per se vanwege een fout. Lees de specifieke beschrijving om te zien of dit een fout is die je moet oplossen.

Serverfout (5xx)

Je server heeft een fout van het type 500 geretourneerd toen de pagina werd aangevraagd. Zie Serverfouten verhelpen.

Fout met omleiding

Google heeft een van de volgende omleidingsfouten ondervonden:

• Een omleidingsketen die te lang was
  • Een omleidingslus
  • Een omleiding die uiteindelijk de maximale URL-lengte heeft overschreden
  • Een onjuiste of lege URL in de omleidingsketen

Gebruik een foutopsporingstool op internet, zoals Lighthouse, voor meer informatie over de omleiding.

URL geblokkeerd door robots.txt

Deze pagina is geblokkeerd door het robots.txt-bestand van je site. Je kunt dit verifiëren met de robots.txt-tester. Houd er rekening mee dat de pagina wel nog op een andere manier kan worden geïndexeerd. Als Google andere informatie over deze pagina kan vinden zonder deze te laden, is er een kleine kans dat de pagina alsnog kan worden geïndexeerd. Je kunt voorkomen dat de pagina door Google wordt geïndexeerd door het robots.txt-blok te verwijderen en een noindex-instructie te gebruiken.

URL gemarkeerd als 'noindex'

Toen Google de pagina probeerde te indexeren, is er een noindex-instructie aangetroffen, waardoor de pagina niet is geïndexeerd. Als je niet wilt dat deze pagina wordt geïndexeerd, heb je dit goed gedaan. Als de pagina wel moet worden geïndexeerd, moet je de noindex-instructie verwijderen.

Zo check je het probleem:

1. Klik naast de URL in de tabel op het inspectie-icoon .
  2. Onder Dekking > Indexering > Indexering toegestaan? moet het rapport laten zien dat noindex de indexering voorkomt. Je kunt de paginabron of koppen van reacties voor het woord noindex zoeken.
  3. Bevestig dat de noindex-tag nog steeds bestaat in de live versie:
    1. Klik op Live URL testen.
    2. Kijk onder Beschikbaarheid > Indexering > Indexering toegestaan? of de noindex-instructie nog steeds wordt gedetecteerd. Als noindex niet meer aanwezig is, kun je op Indexering aanvragen klikken om Google te vragen opnieuw te proberen de pagina te indexeren. Als noindex nog steeds aanwezig is, moet je deze instructie verwijderen om de pagina te laten indexeren.
  4. Als je wilt dat deze pagina wordt geïndexeerd, moet je de tag of HTTP-header verwijderen.

Soft 404

Het paginaverzoek retourneert een reactie die wij als soft 404-reactie beschouwen. Dit betekent dat er een gebruiksvriendelijk bericht met de tekst 'niet gevonden' wordt weergegeven zonder een 404-HTTP-reactiecode. We raden je aan een 404-reactiecode te retourneren voor pagina's die niet zijn gevonden en meer informatie toe te voegen aan de pagina om ons te laten weten dat dit geen soft 404 is. Als je wilt bekijken hoe Google de pagina ziet, voer je een live URL-inspectietest uit voor de pagina en klik je op Geteste pagina bekijken om een screenshot te bekijken dat laat zien hoe Google de pagina weergeeft. Meer informatie over hoe je een soft 404 oplost

Geblokkeerd wegens ongeautoriseerd verzoek (401)

Een verzoek tot autorisatie (401-reactie) heeft de pagina geblokkeerd voor Googlebot. Als je wilt dat Googlebot deze pagina indexeert, verwijder je de autorisatievereisten voor deze pagina of geef je Googlebot toegang tot je pagina door de identiteit te verifiëren. Je kunt deze fout verifiëren door de pagina in de incognitomodus te bezoeken.

Niet gevonden (404)

De pagina retourneert een 404-fout als de pagina wordt aangevraagd. Google heeft deze URL ontdekt zonder expliciet verzoek of sitemap. Google heeft de URL mogelijk als een link van een andere pagina ontdekt, of mogelijk bestond de pagina al eerder en is deze verwijderd. Googlebot blijft deze URL waarschijnlijk gedurende een bepaalde periode proberen. Er is echter geen manier om aan te geven dat Googlebot een URL permanent moet vergeten. Wel is het zo dat de pagina steeds minder vaak wordt gecrawld. 404-reacties zijn niet noodzakelijkerwijs een probleem als de pagina is verwijderd zonder vervanging. Als je pagina is verplaatst, gebruik je een 301-omleiding naar de nieuwe locatie. Zie 404-fouten oplossen

Geblokkeerd vanwege verboden toegang (403)

HTTP 403 betekent dat de user-agent gegevens heeft verstrekt, maar geen toegang heeft gekregen. Googlebot verstrekt nooit inloggegevens, dus je server retourneert deze fout ten onrechte. De pagina wordt niet geïndexeerd.

Als je wilt dat Googlebot deze pagina indexeert, moet je niet-ingelogde gebruikers toelaten of Googlebot-verzoeken expliciet toestaan zonder verificatie (verifieer wel de identiteit).

URL geblokkeerd vanwege ander 4xx-probleem

De server heeft een 4xx-fout aangetroffen die niet valt onder een ander probleemtype dat hier wordt beschreven. Spoor fouten op je pagina op met behulp van de URL-inspectietool.

Geblokkeerd door tool voor paginaverwijdering

De pagina wordt momenteel geblokkeerd door een URL-verwijderingsverzoek, ofwel door iemand die deze property beheert in Search Console of door een goedgekeurd verzoek van een sitebezoeker.

Gebruik de tool voor URL-verwijdering om te zien wie een URL-verwijderingsverzoek heeft ingediend. Verwijderingsverzoeken gelden slechts 90 dagen na de verwijderingsdatum. Na die periode kan Googlebot teruggaan en de pagina indexeren, ook als je geen nieuw indexeringsverzoek indient. Als je niet wilt dat de pagina wordt geïndexeerd, kun je 'noindex' gebruiken, autorisatie vereisen voor de pagina of de pagina verwijderen.

Gecrawld - momenteel niet geïndexeerd

De pagina is wel door Google gecrawld, maar niet geïndexeerd. Het is mogelijk dat de pagina in de toekomst alsnog wordt geïndexeerd, maar dat is niet zeker. De URL hoeft niet opnieuw te worden ingediend om te worden gecrawld.

Gevonden - momenteel niet geïndexeerd

De pagina is gevonden door Google, maar nog niet gecrawld. Doorgaans wilde Google in dit geval de URL crawlen maar was de site overbelast waardoor Google het crawlen opnieuw moest plannen. Dit is de reden waarom de laatste crawldatum leeg is in het rapport.

Alternatieve pagina met correcte canonieke tag

Deze pagina is gemarkeerd als een alternatieve versie van een andere pagina (dat wil zeggen, een AMP-pagina met een canonieke desktop-URL, een mobiele versie van een canonieke desktop-URL of de desktopversie van een canonieke URL voor mobiel). Deze pagina verwijst correct naar de canonieke pagina, die is geïndexeerd. Je hoeft dus verder niets te doen. Pagina's in andere talen worden niet waargenomen door Search Console.

Dubbele pagina zonder door de gebruiker geselecteerde canonieke versie

Deze pagina is een duplicaat van een andere pagina, maar geeft niet een gewenste canonieke pagina aan. Google heeft de andere pagina gekozen als de canonieke URL voor deze pagina. Daarom wordt deze pagina niet weergegeven op Google Zoeken. Je kunt deze URL inspecteren om te zien wat Google als de canonieke URL beschouwt voor deze pagina.

Dit is geen fout, maar werkt zoals bedoeld omdat Google geen dubbele pagina's weergeeft. Als je denkt dat Google de verkeerde URL heeft gekozen, kun je de canonieke URL voor deze pagina expliciet markeren. Als je denkt dat deze pagina geen duplicaat is van de door Google gekozen canonieke URL, moet je zorgen dat de content aanzienlijk verschilt tussen de twee pagina's.

Duplicaat, Google heeft een andere canonieke pagina gekozen dan de gebruiker

Deze pagina is gemarkeerd als canoniek voor een reeks pagina's, maar Google denkt dat een andere URL een betere canonieke pagina is. Google heeft de pagina die wij als canoniek beschouwen geïndexeerd, in plaats van deze pagina.

1. Inspecteer deze URL om de door Google geselecteerde canonieke URL te bekijken onder Pagina-indexering > Door Google geselecteerde canonieke URL.
  2. Bekijk de canonieke URL die je hebt gekozen onder Pagina-indexering > Door gebruiker aangegeven canonieke URL.
  3. Bekijk in je browser de huidige pagina, de door de gebruiker aangegeven canonieke URL en de door Google geselecteerde canonieke URL.
  4. Deze fout betekent dat Google denkt dat de geteste pagina geen duplicaat is van de door de gebruiker aangegeven canonieke URL. In plaats daarvan denkt Google dat de geteste pagina een duplicaat is van de door Google geselecteerde canonieke URL.
    • Als de door Google geselecteerde canonieke URL de geteste pagina is, denkt Google dat de geteste pagina niet lijkt op andere pagina's.
    • Als de door de gebruiker aangegeven canonieke URL niet lijkt op de huidige pagina, kiest Google die URL nooit als canonieke URL. Een dubbele pagina moet lijken op de canonieke pagina. (Dat is wat duplicaat betekent.)

Pagina met omleiding

Dit is een niet-canonieke URL die omleidt naar een andere pagina. Daarom wordt deze URL niet geïndexeerd. De doel-URL van de omleiding kan al dan niet worden geïndexeerd, afhankelijk van hoe Google de doel-URL beschouwt.

Een canonieke URL met een omleiding kan worden geïndexeerd.

Als je deze URL in het URL-inspectierapport bekijkt, is de geïndexeerde informatie van toepassing op de geteste URL (omleidingen worden genegeerd). Als je de indexeringsstatus wilt bekijken van de canonieke URL die aan deze URL is gekoppeld (de URL in de Google-index), klik je op de knop INSPECTEREN in het gedeelte Pagina-indexering > Indexering van het rapport.

De live URL-inspectie test omleidingen en daarna de uiteindelijke URL, hoewel de live test niet aangeeft dat het een omleiding volgt.

Waarschuwing

Je ziet waarschuwingen in de tabel Paginafunctionaliteit verbeteren op de overzichtspagina van het rapport Pagina-indexering. Deze problemen voorkomen niet dat een pagina wordt geïndexeerd, maar ze kunnen wel een beperking voor Google vormen met betrekking tot inzicht in en indexering van je pagina's.

Geïndexeerd, maar geblokkeerd door robots.txt

De pagina is geïndexeerd, ondanks dat deze wordt geblokkeerd door het robots.txt-bestand van je website. Google volgt altijd de instructies in robots.txt op, maar hierdoor wordt indexering niet altijd voorkomen als iemand anders links naar je pagina toevoegt. De pagina wordt niet aangevraagd en gecrawld door Google, maar we kunnen deze nog wel indexeren aan de hand van de informatie van de pagina die naar je geblokkeerde pagina verwijst. De robots.txt-regel zorgt er waarschijnlijk voor dat een fragment dat voor de pagina wordt weergegeven in de zoekresultaten van Google, zeer beperkt is.

Volgende stappen:

Pagina geïndexeerd zonder content

Deze pagina wordt weergegeven in de Google-index, maar Google kan om een bepaalde reden de content niet lezen. Mogelijke redenen zijn dat de pagina is gecloakt voor Google of dat de pagina een indeling heeft die Google niet kan indexeren. Dit is geen geval van robots.txt-blokkering. Inspecteer de pagina en ga naar het gedeelte Dekking voor meer informatie.

Geïndexeerd

Je kunt het aantal geïndexeerde URL's zien in het diagram op de overzichtspagina. Je kunt een voorbeeldlijst met URL's en meer informatie over deze URL's bekijken door onder het diagram op Gegevens over geïndexeerde pagina's bekijken te klikken.

Pagina is geïndexeerd

De pagina is geïndexeerd. Er kunnen alsnog andere problemen zijn die moeten worden opgelost, zoals problemen met gestructureerde gegevens. Eventuele andere problemen worden beschreven in het betreffende gedeelte van het URL-inspectierapport.