Aktivera funktioner för sökresultat på din webbplats

Google stöder många intressanta visningssätt i sökresultat som kan tillämpas på din sida i sökresultaten:

Många olika typer av sökresultat på Google

Några av dessa resultattyper genereras automatiskt i Google Sök, de flesta kan kodas på din webbplats. Vi ska förklara hur det går till. Men vi börjar med de allmänna kategorierna för sökresultat.

Allmänna kategorier för sökresultat

Det finns många typer av visningsfunktioner för Googles sökresultat. Hur de ser ut förändras över tid, och samma resultat kan visas på olika sätt beroende på om du ser det på en stationär dator eller en telefon, vilket land du befinner dig i och många andra faktorer. Google försöker att visa resultat i det format som är mest användbart för den som gör sökningen. Sökresultaten delas oftast in i följande allmänna kategorier:

Vanlig blå länk

Det älskade originalet. Vanlig blå länk är inte ett officiellt begrepp, men det används ofta utanför vår officiella dokumentation. (Det finns faktiskt inget officiellt namn för denna typ av resultat.)

Basic search result

Den här resultattypen innehåller många vanliga komponenter som också finns i andra resultattyper:

1. Titel – Webbplatsens titel. Google avgör vilken titel som lämpar sig för webbplatsen utifrån många olika egenskaper, men du kan ange ditt önskemål med <title>-taggen.
  2. Webbadress – Webbadressen till resultatet. Du kan också ange sökvägar till dina sidor.
  3. Utdrag – En beskrivning av sidan som genereras algoritmiskt av Google. Läs mer om att skapa förutsättningar för bra utdrag.

Förbättring

Du kan bygga ut vanliga eller utökade resultat med flera typer av förbättringar, inklusive sökvägar, sökrutor för webbplatslänkar, företagslogotyper med mera. De flesta förbättringarna kräver att strukturerad data används på sidan.
Sökväg i ett resultat
Sökruta för webbplatslänkar i ett resultat
Logotyp i ett resultat

Utökat resultat

Ett utökat resultat är ett resultat som innehåller grafiska element, inklusive recensionsstjärnor, miniatyrbilder eller någon form av visuell förbättring. Utökade resultat kan visas fristående i sökresultat så här:

Rich result card

Vissa typer av utökade resultat kan inkluderas i en snurra med resultat, så här:

Carousel of recipe cards

Det finns många sorters utökade resultat. De flesta är kopplade till den typ av innehåll som visas (bok, film, artikel och så vidare). Det exakta utseendet kan ändras med tiden allt eftersom Google finjusterar den optimala layouten och det optimala beteendet för en resultattyp. Utökade resultat som ger en mer uppslukande upplevelse kallas berikade resultat och har avancerade interaktiva funktioner.

I de flesta fall anger du information för en funktion på Sök genom att tillhandahålla strukturerad data i webbsidans kod. Google behandlar den här informationen när sidan genomsöks. När det finns strukturerad data för en funktion på sidan, och den begärda funktionen eller informationen kan förbättra sökupplevelsen för användaren, kan den visas i Googles sökresultat, Google Assistent, Maps eller andra Google-produkter. Här beskriver vi bara beteendet på Google Sök.

Strukturerad data används inte bara för att ange sökfunktioner, utan också för att Google ska kunna förstå och presentera informationen på din webbplats på nya och intressanta sätt (till exempel via åtgärder i assistenten), förbättra sökresultaten (t.ex. så att användarna kan söka efter recept som innehåller kyckling eller innehåller mindre än 500 kalorier) eller fylla i faktapanelen.

Se hela listan över vilka slags utökade resultat som finns.

Uppgift i faktapanelen

I Googles faktapanel visas information som har samlats in från en eller flera sidor. Den visas i utökade resultat med bilder, text och länkar. Det kan vara svårt att skilja på ett interaktivt meddelande och en faktapanel. En faktapanel kan ange identitet (logotyp, önskat webbplatsnamn). Faktapanelen kan fyllas på med data från i princip alla schema.org-element, även sådana som inte beskrivs i den här dokumentationen.

Utvalt utdrag

När en användare ställer en fråga i Google Sök kan vi visa ett sökresultat från din sida i ett block med ett utvalt utdrag högst upp på sidan med sökresultat. Läs mer om utvalda utdrag.
Featured snippet in search results

OneBox-resultat

I ett OneBox-resultat visas ett infogat svar eller ett verktyg i sökresultaten. Till exempel finns en OneBox för lokal tid och en OneBox för översättning. Du kan inte lägga till en egen OneBox för sökresultat.

Förslag

Förslag är inte resultat på Google Sök, men din sida kan visas i en rullande resultatlista i en särskild panel på Android-enheter. På varje förslagskort sammanfattas en enskild sida.

Varför ska jag ange sökfunktioner för en sida?

Genom att lägga till funktioner på Sök kan du tillhandahålla sökresultat som är mer intresseväckande för användarna och kanske uppmuntrar dem att interagera mer med din webbplats. Här är några fallstudier av webbplatser som har implementerat sökfunktioner:

• Rotten Tomatoes lade till sökfunktioner på 100 000 unika sidor och fick 25 % högre klickfrekvens för sidor med strukturerad data jämfört med sidor utan strukturerad data.
  • Food Network har konverterat 80 % av sina sidor i syfte att aktivera sökfunktioner och har fått 35 % fler besök.
  • Rakutens besökare stannar 1,5 gånger längre på sidor med sökfunktioner än på sidor utan strukturerad data, och har 3,6 gånger högre interaktionsfrekvens på AMP-sidor med sökfunktioner jämfört med AMP-sidor utan sökfunktioner.
  • Nestlé har mätt att sidor som visas med utökade sökresultat har 82 % högre klickfrekvens än vanliga resultatsidor.

Vilka funktioner passar min sida eller webbplats?

Vissa funktioner är bara lämpliga eller tillgängliga för specifika typer av information på din webbplats. Betygsstjärnor är till exempel tillgängliga för recept, men inte för dataset. Andra funktioner är bara tillgängliga för en viss enhetstyp (mobil eller dator). I följande tabell visas funktioner som du kanske vill använda, baserat på innehållet på din sida eller webbplats. Vissa funktioner gäller för hela webbplatsen, andra bara för en sida. På gallerisidan visas mer information om varje funktion.

Om innehållstypen är ... Rekommenderade funktioner och förbättringar
Artiklar/bloggar Artikel, AMP, Faktakontroll, Gör så här, Uppläsningsbar, Innehåll för prenumeranter och bakom betalvägg
Böcker Bok, Recension
Utbildning Kurs, SnurraDataset
Underhållning/media/nyheter Snurra, Evenemang, Faktakontroll, Livestream, FilmRecension, Innehåll för prenumeranter och bakom betalvägg, Video (ochLivestream-video), Podcast, (läs ävenmetodtipsen för video)
Företag Information om företagsidentitet, Lokalt företag (för företag med butik som går att besöka), Topplista
Evenemang Evenemang,Video och Livestream-video
Recept Recept, Snurra, AMP, Recension
Produkter Produkttyp, Recension, App, Vanliga frågor
Vetenskaps- eller forskningsorganisation Dataset
Arbetsrelaterat innehåll Platsannons, Yrke, Sammantaget arbetsgivarbetyg
Alla typer

Information om företagsidentitet

Google erbjuder flera sätt på vilka du kan ange nyckeluppgifter om ditt företag så att de visas för användare i sökresultat. Med hjälp av information om företagsidentitet kan företag ange önskat webbplatsnamn, logotyp och andra uppgifter om företaget till Google.

Du kan även göra anspråk på en faktapanel eller hantera uppgifter i den för ett företags eller en enskild persons räkning.

Företag med fysiska butiker kan också vilja ange information om sina fysiska butiker. Du kan dessutom registrera ett fysiskt företag i Google My Business så att din lokala företagsinformation kan visas i Google Maps och i faktapaneler. Obs! Information i Google My Business har företräde.

Du hittar andra sätt att registrera företagsinformation i olika Google-produkter i Visa ditt innehåll på Google.

Aktivera sökfunktioner för din webbplats

Du kan begära vissa funktioner med hjälp av strukturerad data på sidan, till exempel Betygsstjärnor och Receptkort. Vissa funktioner implementeras automatiskt av Google, utan kodning på sidan, till exempel webbplatslänkar.

Viktigt! Att du använder strukturerad data för att möjliggöra en förbättrad sökfunktion garanterar inte att sidan kommer att visas med den angivna funktionen. Strukturerad data gör bara att en funktion kan visas. Google försöker visa de mest lämpliga och engagerande resultaten för en användare, och det kan vara så att funktionen i din kod inte är lämplig för en viss användare vid en viss tidpunkt.

Så här implementerar du sökfunktioner:

1. Använd tabellen för att välja funktioner som är lämpliga för din sida eller webbplats. Vissa funktioner är tillgängliga för alla innehållstyper (till exempel kan önskat webbplatsnamn användas för alla typer av sidor), och vissa utökade resultat är specifika för innehållstypen (till exempel är ett utökat kort för recept endast tillgängligt för recept).
  2. Läs den utförliga informationen om varje visningselement för att avgöra om det är rätt för dig.
  3. Implementera funktionen enligt beskrivningen på webbplatsen Google Developers. Utvecklaren bör kontrollera all strukturerad data med testverktyget för utökade resultat så att den är giltig och fullständig. Följ noga kvalitetsriktlinjerna för strukturerad data så att innehållet på sidan, och din användning, överensstämmer med riktlinjerna. Sidor som inte följer riktlinjerna är inte berättigade till användning av strukturerad data.
  4. Använd statusrapporten för utökade resultat av den aktuella typen och se om Google har hittat och kan bearbeta din strukturerade data.
  5. Se efter med jämna mellanrum om fel redovisas i statusrapporten för utökade resultat. Det kan uppstå fel för strukturerad data som har fungerat tidigare om du ändrar en webbplatsmall eller på grund av andra oförutsedda händelser.
  6. Övervaka klick och visningar för dina sökelement.

Titta på ett Google I/O Talk om strukturerad data

Mäta resultatet av sökfunktioner

För vissa sökfunktioner kan du direkt spåra användartrafik i resultatrapporten. Välj Visningssätt i sökresultat för att övervaka din trafik. Om du inte hittar ett filter för din specifika funktion:

• Alla funktionstyper går inte att spåra. Läs dokumentationen för att se vilka funktioner som kan spåras i Search Console.
  • Google har inte upptäckt att funktionen används någonstans på din webbplats.

Jämföra effekten av sökfunktioner

Du vill antagligen jämföra hur det går för dina sidor med sökfunktioner med sidor som inte har sökfunktioner för att avgöra om det är värt besväret. Det bästa sättet att göra det är att köra ett före och efter-test på några sidor på din webbplats. Det kan vara lite besvärligt eftersom antalet sidvisningar kan variera för en sida av olika skäl.

1. Välj några sidor utan strukturerad data på din webbplats som har flera månaders data i Search Console. Välj sidor som inte påverkas av tiden på året eller tidpunkten för sidinnehåll. Använd sidor som inte förändras så mycket men ändå är populära nog för att generera användbar data.
  2. Lägg till strukturerad data eller andra funktioner på dina sidor. Kontrollera att sidans kod är giltig och att Google har hittat funktionerna genom att köra granskningsverktyget för webbadresser på sidan.
  3. Registrera resultaten under några månader med resultatrapporten. Jämför sedan sidans resultat genom att filtrera efter webbadress.