AMP-test

AMP-pagina's (Accelerated Mobile Pages) zijn een standaard voor het maken van snel ladende pagina's die er goed uitzien op mobiele apparaten. Voor je online aanwezigheid is het van essentieel belang dat je een website hebt die geschikt is voor mobiele apparaten. In veel landen is er nu meer internetverkeer via smartphones dan via desktopcomputers. Je kunt de AMP-test gebruiken om de geldigheid van een AMP-pagina te controleren en te bevestigen of de pagina de juiste configuratie heeft voor weergave in de resultaten van Google Zoeken. Opmerking: Als je wilt nagaan of je AMP-pagina's correct zijn geïndexeerd, raden we je aan de URL-inspectietool te gebruiken in plaats van de AMP-testtool.

De AMP-test openen

De test uitvoeren

Je kunt de AMP-test makkelijk uitvoeren. Je hoeft alleen de hele URL op te geven van de webpagina die je wilt testen. Eventuele omleidingen die zijn geïmplementeerd op de pagina, worden gevolgd door de test.

De resultaten bekijken

Als er fouten zijn, vouw je de afzonderlijke fout uit en klik je op het regelnummer om het codevenster voor die fout te openen.

Als de pagina gestructureerde gegevens bevat, klik je op de link 'Gestructureerde gegevens'. De tool voor het testen van gestructureerde gegevens wordt geopend zodat je de gestructureerde gegevens kunt testen en bekijken.

Pagina's die geen geldige AMP-pagina zijn, worden misschien niet met alle mogelijke functies weergegeven in Google-zoekresultaten. Een pagina wordt bijvoorbeeld niet weergegeven met een grafische afbeelding of in een carrousel.

AMP-fouten

Naast de standaard AMP-fouten kunnen de volgende aanvullende problemen (fouten of waarschuwingen) worden weergegeven in het rapport.

Google-specifieke AMP-problemen
Probleem Beschrijving
Content komt niet overeen: ingesloten video ontbreekt De canonieke webpagina bevat een ingesloten video die ontbreekt in de AMP-versie. Het is meestal het beste om dezelfde belangrijke contentbronnen in je AMP-versie op te nemen als op de canonieke webpagina. Houd er rekening mee dat de video wordt gedetecteerd op basis van de URL. Als er twee verschillende URL's verwijzen naar dezelfde video, wordt deze waarschuwing weergegeven.
Afbeeldingsformaat kleiner dan aanbevolen formaat De gestructureerde gegevens in de AMP verwijzen naar een afbeelding die kleiner is dan ons aanbevolen formaat. Hierdoor kan de pagina mogelijk niet worden weergegeven met alle AMP-gerelateerde functies op Google Zoeken. Het is ook mogelijk dat je Discover-kaarten hierdoor niet worden weergegeven met grote afbeeldingen (wat leidt tot minder websiteverkeer en gebruikersbetrokkenheid). Gebruik een grotere afbeelding volgens onze richtlijnen om het probleem op te lossen.
Domein van AMP-pagina komt niet overeen De AMP-pagina wordt gehost op een ander domein dan de canonieke versie ervan. Dit kan verwarrend zijn voor mobiele gebruikers die het ene URL-domein in de zoekresultaten zien en een ander domein zien wanneer ze de pagina in de AMP-lezer openen. (Dit heeft geen invloed op de pagina-indexering of positie in de resultaten.)
URL niet gevonden (404) De gevraagde AMP-URL kan niet worden gevonden. Meer informatie over het corrigeren van 404-pagina's.
Serverfout (5XX) Niet-gespecificeerde 5XX-serverfout wanneer de AMP-pagina wordt aangevraagd. Meer informatie over serverfouten.
Geblokkeerd door robots.txt De gevraagde AMP-URL is geblokkeerd door een robots.txt-regel. Als je dit niet wilt, test je je robots.txt-bestand op de blokkaderegel. Daarna pas je de regel aan of verwijder je deze (of vraag je je webontwikkelaar dit voor je te doen).
Crawlprobleem Niet-gespecificeerde crawlfout voor de AMP-pagina. Gebruik de URL-inspectietool voor je AMP-URL om het probleem op te lossen.
De AMP-URL waarnaar wordt verwezen, is geen AMP Een canonieke pagina verwijst naar een AMP die geen AMP-pagina is. Meer informatie over hoe een niet-AMP-pagina moet verwijzen naar een AMP-pagina.
De AMP-URL waarnaar wordt verwezen, is een zelfcanonieke AMP De canonieke pagina verwijst naar een zelfstandige AMP. Je kunt niet naar een zelfstandige AMP verwijzen als de AMP-versie van een pagina. Meer informatie over hoe je naar een AMP kunt verwijzen vanaf een niet-AMP-pagina.
URL gemarkeerd als 'noindex' AMP wordt geblokkeerd door een 'noindex'-instructie. Google kan een pagina die wordt geblokkeerd door noindex, niet indexeren. Verwijder de noindex-instructie of verwijder de verwijzing naar de geblokkeerde pagina.
Datum voor 'unavailable_after' voor deze pagina is verstreken AMP-pagina heeft een 'unavailable_after'-metatag of -instructie die al is verstreken, wat aangeeft dat de pagina niet meer moet worden weergegeven. Update de tag naar een datum in de toekomst of verwijder de tag.
Canonieke URL verwijst naar een ongeldige URL Een canonieke pagina verwijst naar een AMP-versie met een onjuist opgemaakte URL. Meer informatie over hoe je correct verwijst naar een AMP-versie.
Canonieke fout met amp-story

Een pagina verwijst ten onrechte naar een amp-story-pagina als de AMP-versie. Dit is niet toegestaan omdat een amp-story-pagina per definitie zelfcanoniek is. De pagina moet naar zichzelf verwijzen met een <rel="canonical">-tag en kan niet worden weergegeven als een AMP-versie van een andere pagina.

Modulescript gedefinieerd zonder nomodule-alternatief (of omgekeerd) Je gebruikt een <script type="module">-tag zonder overeenkomende <script nomodule async>-tag of omgekeerd. Deze tags moeten in overeenkomende paren worden gebruikt om correcte verwerking mogelijk te maken door browsers die modulescripts wel of niet ondersteunen.
Ontbrekende URL in HTML-tag De opgegeven HTML-tag vereist een kenmerk met een geldige URL die niet nul is, maar de URL is een lege tekenreeks. Geef een geldige URL voor het gemarkeerde kenmerk op.
Het kenmerk ontbreekt of is onjuist, maar wordt vereist door het kenmerk 'on' Het opgegeven kenmerk is vereist, maar is onjuist of ontbreekt. Dit kenmerk is vereist omdat je een kenmerk 'on' hebt opgegeven in dezelfde tag.
Onderliggende <svg>-tag gevonden buiten een <svg>-blok Je hebt een tag buiten een <svg>-blok opgegeven die moet worden genest in een <svg>-blok.
De pagina laadt meerdere versies van hetzelfde extensiescript De pagina laadt meerdere versies van dezelfde AMP-extensie. Verwijder een versie van het script om het probleem te verhelpen.

Connectiviteitsfouten

Deze connectiviteitsfouten kunnen ook optreden tijdens een live AMP-test:

• DNS-server reageert niet: Dit is vaak een tijdelijk probleem dat na een paar minuten vanzelf verdwijnt.
  • DNS-fout: host niet bekend: Je DNS-server heeft je URL niet omgezet. Dit kan een tijdelijk probleem zijn dat na een paar minuten vanzelf verdwijnt.
  • DNS-fout: privé-IP verstrekt: Je DNS heeft een IP-adres geretourneerd dat zich in een uitgesloten speciaal/privébereik bevindt, zoals RFC 1918-privé-IP (bijvoorbeeld 10.0.0.1)
  • Fout bij serververbinding: De server is niet bereikbaar, heeft de verbinding geweigerd of kan geen verbinding maken. Meer informatie
  • Ongeldig antwoord van server: De server ondersteunt het aangevraagde protocol niet, de reactie of headers zijn afgekapt, of de reactie niet kan worden geparseerd (bijvoorbeeld als de reactiegegevens niet goed zijn gecomprimeerd). Meer informatie
  • Ongeldig SSL-certificaat van server: Het SSL-certificaat van je site is ongeldig. Google test HTTPS-URL's op de site alleen als het certificaat geldig is.
  • Robots.txt niet bereikbaar: Google crawlt een website niet als het robots.txt-bestand wel aanwezig maar niet bereikbaar is. Je kunt de beschikbaarheid van robots.txt checken in het rapport Crawlstatistieken.
  • Hostload overschreden: Je site lijkt de maximale capaciteit te hebben bereikt voor crawl- of inspectieverzoeken van Google. Google kan pas tests uitvoeren nadat je verkeersbelasting (zoals geschat door Google) is afgenomen.

Volgende stappen

Als je een geverifieerde site-eigenaar in Search Console bent, kun je gecombineerde statistieken voor alle AMP-pagina's van je site bekijken in het AMP-statusrapport.

Meer AMP-bronnen

Hieronder volgen nog meer bronnen over AMP:

• www.ampproject.org: De homepage van het opensource-project die de volledige AMP-documentatie bevat, evenals de open-source AMP-code.
  • AMP op Google Zoeken (voor ontwikkelaars): Extra AMP-informatie die specifiek van toepassing is op Google Zoeken. Bevat een aantal aanvullende vereisten om ervoor te zorgen dat je AMP-pagina's met alle mogelijke zoekfuncties worden weergegeven op Google Zoeken.